Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 24 september 2018

Shazam is nu officieel door Apple overgenomen

Bijna een jaar nadat Apple aankondigde muziekherkenner Shazam over te nemen, is de overname nu officieel afgerond. Het mocht even duren omdat de Europese Commissie een onderzoek naar concurrentiebeperkingen was gestart. Uiteindelijk kreeg Apple groen licht om de dienst over te nemen.

Wat Apple precies met de app van plan is, wordt uit het juichende persbericht dat de iPhone-maker vandaag stuurde niet duidelijk. Desondanks is er wel goed nieuws voor gebruikers, want alle advertenties worden door Apple uit de app gehaald.

Apple en Shazam hebben lange geschiedenis

Mocht je niet bekend zijn met Shazam: de app kan via de microfoon van een smartphone naar muziek luisteren en nummers herkennen. Het werkt negen van de tien keer erg goed. Apple en Shazam hebben bovendien een lange geschiedenis. Het was een van de eerste apps die in 2008 naar de App Store kwam. Daarnaast werkt de Siri-functie die nummers kan herkennen ook op basis van Shazam. Het team achter de app wordt ondergebracht bij het Music-team aan de hand van Hollywood.

Klik/tap voor groter.

Muziek en Augmented Reality

Hoewel Shazam vooral bekend is als dienst die muziek herkent, kan de app veel meer. Eerder dit jaar lanceerde de dienst een technologie die augmented reality-content kan tonen na het scannen van een code. Dit kan een minigame zijn, maar ook extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan een trailer die getoond wordt na het scannen van een filmposter. Zoals je waarschijnlijk wel weet zet Apple de laatste tijd vol in op augmented reality met onder andere ARKit. Ook daar vullen de bedrijven elkaar prima aan.

Wat Apple precies met de muziekherkenner van plan is, blijft de vraag. Naast iOS is Shazam ook voor Android beschikbaar en we verwachten dat de Android-app blijft. Apple Music is immers ook al een behoorlijke tijd voor Android beschikbaar en krijgt regelmatig nieuwe functies. Tot nu toe alleen maar goed nieuws dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Shazam is nu officieel door Apple overgenomen
Sluiten