Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 19 september 2018

Safari 12 voor Mac verbetert je privacy en rekent af met Facebook tracking

Naast iOS 12 en watchOS 5 heeft Apple ook Safari 12 voor Mac uitgebracht. Hoewel de browser weinig uiterlijke veranderingen heeft ondergaan, zitten er onder de motorkap grote verbeteringen. Apple zet opnieuw in op privacy en maakt het voor Facebook moeilijker dan ooit om je te tracken.

Naast verbeteringen op het gebied van privacy, zijn er ook kleine uiterlijke wijzigingen en handigheidjes voor ontwikkelaars. Hier zijn alle vernieuwingen op een rij.

Facebook en tracking cookies

Ken je dat? Dat een paar schoenen dat je ooit bekeken hebt je dagen blijft achtervolgen op het internet. Of dat je op Facebook ineens advertenties krijgt van een webshop die je hebt bezocht. Grote kans dat je met tracking cookies te maken hebt. Facebook en Google gebruiken ze bijvoorbeeld om je te volgen op het web, zelfs als je niet ingelogd bent. Deze cookies komen met name voor op sites die social media buttons hebben zoals ‘Like’ of ‘Deel op Facebook’ hebben geplaatst.

Vorig jaar deed Apple al een poging om dit te blokkeren, maar nu wordt Safari nog strenger. Cookies die Facebook op andere sites plaatst, worden in Safari 12 meteen na je bezoek weggegooid. In Safari 11 was dit nog na 24 uur. Zo hebben trackers geen mogelijkheid meer om je te ‘retargetten’. Safari probeert met kunstmatige intelligentie automatisch te detecteren of iets een tracking cookie is. Is het een twijfelgeval? Dan krijg je nu de vraag of je toegang tot cookies toe wil staan. In de meeste gevallen is ‘niet toestaan’ de beste optie.

Klik/tap voor groter.

Fingerprinting is verleden tijd

Ook zonder cookies kunnen trackers je volgen met een techniek genaamd ‘fingerprinting’. Hierbij wordt gekeken welke versie van iOS of macOS je gebruikt, wat je schermresolutie, locatie, batterijniveau, geïnstalleerde plug-ins, lettertypen en meer zijn. Zo wordt een unieke fingerprint van je iPhone, iPad of Mac gemaakt. Slim, maar Safari is nu slimmer. De browser gaat gewoon een beetje liegen over je iOS- of macOS-versie, batterijniveau, geïnstalleerde plug-ins en meer. Zo is fingerprinting niet langer mogelijk.

Automatisch sterke wachtwoorden

Safari genereert nu automatisch sterke, unieke wachtwoorden bij het instellen van accounts of het veranderen van wachtwoorden op websites. Ook wordt een melding getoond bij een reeds gebruikt wachtwoord.

Klik/tap voor groter.

En verder…

  • Safari biedt nu de mogelijkheid pop-up vensters te accepteren of te weigeren op bepaalde websites.
  • Potentieel onveilige en ongesigneerde plug-ins zijn in Safari 12 niet langer toegestaan. Dit geldt ook voor oudere NPAPI plug-ins. Een uitzondering hierop is Adobe Flash, al zal dat in de toekomst ook wel verdwijnen. Daarnaast worden extensies en plug-ins, die de prestaties van Safari nadelig beïnvloeden, nu automatisch uitgeschakeld.
  • Naast diverse verbeteringen met betrekking op de beveiliging en privacy is de opvallendste vernieuwing toch wel dat de favicons in de tabs terug zijn van weggeweest. In versie 10 van de webbrowser was de mogelijkheid deze te zien ineens door Apple verwijderd. Dat stuitte destijds op veel protest. In versie 12 zijn ze gelukkig weer terug.
  • Voor diegenen onder ons die graag dieper in de weergave van websites duiken is er in de Web Inspector nu ondersteuning toegevoegd voor WebGL Shader Debugging en ondersteunt de webdriver nu het protocol, zoals gedefinieerd in de W3C WebDriver specificaties.
favicons
De favicons zijn terug in Safari 12 (klik tap voor groter)

Safari 12 voor macOS High Sierra en Mojave

Safari 12 is beschikbaar voor gebruikers van macOS 10.13 High Sierra en macOS 10.14 Mojave. Je kunt de update in High Sierra vinden onder het tabblad ‘updates’ van de Mac App Store. In macOS Mojave is Safari 12 meegeleverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Safari 12 voor Mac verbetert je privacy en rekent af met Facebook tracking
Sluiten