Safari 12 voor Mac verbetert je privacy en rekent af met Facebook tracking

Door: Night - 15 reacties
Safari
(Afbeelding: Apple)

Naast iOS 12 en watchOS 5 heeft Apple ook Safari 12 voor Mac uitgebracht. Hoewel de browser weinig uiterlijke veranderingen heeft ondergaan, zitten er onder de motorkap grote verbeteringen. Apple zet opnieuw in op privacy en maakt het voor Facebook moeilijker dan ooit om je te tracken.

Naast verbeteringen op het gebied van privacy, zijn er ook kleine uiterlijke wijzigingen en handigheidjes voor ontwikkelaars. Hier zijn alle vernieuwingen op een rij.

Facebook en tracking cookies

Ken je dat? Dat een paar schoenen dat je ooit bekeken hebt je dagen blijft achtervolgen op het internet. Of dat je op Facebook ineens advertenties krijgt van een webshop die je hebt bezocht. Grote kans dat je met tracking cookies te maken hebt. Facebook en Google gebruiken ze bijvoorbeeld om je te volgen op het web, zelfs als je niet ingelogd bent. Deze cookies komen met name voor op sites die social media buttons hebben zoals ‘Like’ of ‘Deel op Facebook’ hebben geplaatst.

Vorig jaar deed Apple al een poging om dit te blokkeren, maar nu wordt Safari nog strenger. Cookies die Facebook op andere sites plaatst, worden in Safari 12 meteen na je bezoek weggegooid. In Safari 11 was dit nog na 24 uur. Zo hebben trackers geen mogelijkheid meer om je te ‘retargetten’. Safari probeert met kunstmatige intelligentie automatisch te detecteren of iets een tracking cookie is. Is het een twijfelgeval? Dan krijg je nu de vraag of je toegang tot cookies toe wil staan. In de meeste gevallen is ‘niet toestaan’ de beste optie.

Safari 12 Mac tracking
Klik/tap voor groter.

Fingerprinting is verleden tijd

Ook zonder cookies kunnen trackers je volgen met een techniek genaamd ‘fingerprinting’. Hierbij wordt gekeken welke versie van iOS of macOS je gebruikt, wat je schermresolutie, locatie, batterijniveau, geïnstalleerde plug-ins, lettertypen en meer zijn. Zo wordt een unieke fingerprint van je iPhone, iPad of Mac gemaakt. Slim, maar Safari is nu slimmer. De browser gaat gewoon een beetje liegen over je iOS- of macOS-versie, batterijniveau, geïnstalleerde plug-ins en meer. Zo is fingerprinting niet langer mogelijk.

Automatisch sterke wachtwoorden

Safari genereert nu automatisch sterke, unieke wachtwoorden bij het instellen van accounts of het veranderen van wachtwoorden op websites. Ook wordt een melding getoond bij een reeds gebruikt wachtwoord.

Safari 12 Mac fingerprinting
Klik/tap voor groter.

En verder…

 • Safari biedt nu de mogelijkheid pop-up vensters te accepteren of te weigeren op bepaalde websites.
 • Potentieel onveilige en ongesigneerde plug-ins zijn in Safari 12 niet langer toegestaan. Dit geldt ook voor oudere NPAPI plug-ins. Een uitzondering hierop is Adobe Flash, al zal dat in de toekomst ook wel verdwijnen. Daarnaast worden extensies en plug-ins, die de prestaties van Safari nadelig beïnvloeden, nu automatisch uitgeschakeld.
 • Naast diverse verbeteringen met betrekking op de beveiliging en privacy is de opvallendste vernieuwing toch wel dat de favicons in de tabs terug zijn van weggeweest. In versie 10 van de webbrowser was de mogelijkheid deze te zien ineens door Apple verwijderd. Dat stuitte destijds op veel protest. In versie 12 zijn ze gelukkig weer terug.
 • Voor diegenen onder ons die graag dieper in de weergave van websites duiken is er in de Web Inspector nu ondersteuning toegevoegd voor WebGL Shader Debugging en ondersteunt de webdriver nu het protocol, zoals gedefinieerd in de W3C WebDriver specificaties.
favicons
De favicons zijn terug in Safari 12 (klik tap voor groter)

Safari 12 voor macOS High Sierra en Mojave

Safari 12 is beschikbaar voor gebruikers van macOS 10.13 High Sierra en macOS 10.14 Mojave. Je kunt de update in High Sierra vinden onder het tabblad ‘updates’ van de Mac App Store. In macOS Mojave is Safari 12 meegeleverd.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Klinkt zeer goed!

 • Profielfoto
  SvS

  Heel goed!

  Potentieel onveilige en ongesigneerde plug-ins zijn in Safari 12 niet langer toegestaan. Dit geldt ook voor oudere NPAPI plug-ins. Een uitzondering hierop is Adobe Flash, al zal dat in de toekomst ook wel verdwijnen. Daarnaast worden extensies en plug-ins, die de prestaties van Safari nadelig beïnvloeden, nu automatisch uitgeschakeld.

  Ik gebruikte Adblock, maar dat valt dus ook onder hierboven, waardoor het een gele driehoek met witte uitroepteken erachter kreeg. Dus even op inactief gezet en verwijderd. Iemand tips voor goede Adblock-extensie die werkt met Safari 12?

  Hetzelfde geldt voor Ghostery. Ook hetzelfde effect. Ik wil niet gevolgd worden en zo, ook geen FB tracking oid. Punt. Maar wel een goed functionerende Safari. Alternatief voor Ghostery?

 • Profielfoto
  Lukkiey

  SvS op 19 september 2018 13:50
  Heel goed!

  Potentieel onveilige en ongesigneerde plug-ins zijn in Safari 12 niet langer toegestaan. Dit geldt ook voor oudere NPAPI plug-ins. Een uitzondering hierop is Adobe Flash, al zal dat in de toekomst ook wel verdwijnen. Daarnaast worden extensies en plug-ins, die de prestaties van Safari nadelig beïnvloeden, nu automatisch uitgeschakeld.

  Ik gebruikte Adblock, maar dat valt dus ook onder hierboven, waardoor het een gele driehoek met witte uitroepteken erachter kreeg. Dus even op inactief gezet en verwijderd. Iemand tips voor goede Adblock-extensie die werkt met Safari 12?

  Hetzelfde geldt voor Ghostery. Ook hetzelfde effect. Ik wil niet gevolgd worden en zo, ook geen FB tracking oid. Punt. Maar wel een goed functionerende Safari. Alternatief voor Ghostery?

  Adblock kun je nu downloaden uit de Mac App Store:)

 • Profielfoto
  scotty2

  Adblock en Ghostery kan je in Safari/Preferences/Extensies gewoon weer “enablen” en dat werkt het weer zoals altijd. En trouwens Safari 12 is ook beschikbaar voor Sierra en wie weet voor nog oudere versies van Mac OS X.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Als Apple Adblock met een vies oog bekijkt zal dat allicht zijn redenen hebben.

  Heb daarom prompt ‘Ad Blocker for Safari’ van Skynet als opvolger aangeduid. Lijkt me op het eerste zicht een koosjer alternatief, en heb de indruk dat Safari er zelfs iets flitser door wordt.

 • Profielfoto
  McJohn

  De mensen van “Ghostery” zijn trouwens bezig met een nieuwe versie voor “Safari 12 / Mojave” staat op hun blog.  Gebruik die tool ook al meerdere jaren.

 • Profielfoto
  Night

  Ik gebruik AdGuard. Dat werkt gewoon (prima) in Safari 12.

 • Profielfoto
  ArMac

  Tjah, leuk dat je dan geen advertenties ziet van producten die hebt bekeken, maar advertenties die totaal niet relevant zijn. We willen allemaal Facebook gratis gebruiken, dus moeten ze ergens anders hun geld mee verdienen. Dan zie ik liever relevante advertenties, dan advertenties waar ik sowieso niks aan heb.

 • Profielfoto
  Di May

  @ ArMac …

  Advertenties, tot daar toe.
  Maar de visuele vervuiling die daar
  mee gepaard gaat valt niet te verduren.

  Een Apple product is daar trouwens ook niet voor geschikt …

 • Profielfoto
  Di May

  Heb ondertussen moeten vaststellen dat
  ‘Ad Blocker for Safari’ niet al te waterdicht is …

 • Profielfoto
  Eagle Eye

  En Zigogo.tv werkt bij nu ook ineens niet meer onder Safari 12.

  Ik krijg steeds de melding om Silverlight te installeren, nu wachten dat die ook via de App Store tot mijn beschikking komt…

 • Profielfoto
  Aiko

  Als dit goed werkt, wil ik hier misschien wel weer vanuit Firefox terugkeren naar Safari.

   

  Safari is – hoop ik – ondertussen wel sneller geworden sinds mijn laatste versie 5.1 uit 2013, toen ze mij (sinds die tijd) definitief hadden weggejaagd?

 • Profielfoto
  Wim2

  Die update heeft inderdaad een perfecte beveiliging. Bij het opstarten van Safari krijg ik inmiddels al een halve dag de melding:

  “Het programma Safari kan niet worden geopend, omdat het wordt bijgewerkt”

  Heeft iemand een oplossing om dit probleem te verhelpen?

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Goed bezig bij Apple. Alhoewel Ghostery zijn werk ook goed deed. Van FB ben ik weer weg (oude gegevens blijven uiteraard in bezit van) en ik verkeer in de veronderstelling, wellicht naïef, dat FB mij niet meer kan volgen sinds ik Ghostery gebruik. Hopelijk is Safari 12 net zo goed.

  Wel tof van Apple dat Safari 12 ook op een non compatible Mojave Macbook Air ’11 werkt.

 • Profielfoto
  Bruce27

  ik hoop dat nu ook de krant weer snel gedownload wordt… dat is echt een ramp op macbook (niet op de iMac, heel merkwaardig) en daarom ging ik meestal meteen naar chrome; geen probleem.