Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2018

Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur

De iPhone Xs is vanaf aanstaande vrijdag in Nederland verkrijgbaar. Een aantal Amerikaanse journalisten mochten de nieuwe apparaten echter al testen. Dat de iPhone Xs en iPhone Xs Max goede smartphones zijn, staat buiten kijf. Er is echter niet zoveel positief sentiment als bij de iPhone X vorig jaar.

Geen zin om alle reviews te lezen? Wij hebben de belangrijkste conclusies van The Verge, CNET, Buzzfeed News en The Wall Street Journal op een rij gezet.

Scherm en ontwerp

Op het scherm is niet veel aan te merken. Niet positief of negatief. Nilay Patel van The Verge zegt de 60 procent betere kleurweergave niet te zien. Zwart is nog steeds heel diep zwart en het scherm ziet er verder top uit. “Een van de beste smartphone-schermen van dit moment”, concludeert hij. Ook Buzzfeed News deelt dit sentiment. John Paczikowski schrijft: “Het display is mooi, maar is het echte zwart een echt zwarter dan dat ik op de X zie? Ik schaam me dat ik die vraag zelfs stel.”

iPhone Xs in hand
Klik/tap voor groter.

Weinig optimalisaties voor iPhone Xs Max

De iPhone Xs is voor het eerst ook als 6,5-inch iPhone Xs Max verkrijgbaar. Apple heeft iOS 12 echter amper tot niet voor het grote scherm geoptimaliseerd. CNET merkt op dat er geen extra rij iconen beschikbaar is en dat functies zoals split screen afwezig zijn. The Wall Street Journal zegt dat Samsung op dit gebied verder is, daar is het mogelijk om picture-in-picture-video te blijven kijken terwijl je een andere app opent. In iOS kan dat ook, maar alleen op de iPad. Op dit gebied is de iPhone Xs Max dus vooral een grote iPhone en het toestel heeft geen eigenschappen van de iPad mini.

Wat verder opvalt is dat apps aangepast moeten worden voor het grote scherm. Zo toont Twitter precies dezelfde hoeveelheid informatie, alleen groter. Surfen met Safari en video kijken is volgens Nilay Patel wél een prettige ervaring op het grote scherm. “De iPhone Xs Max is groter dan je denkt, maar niet onhandelbaar groot”, concludeert The Verge. Joanna Stern van The Wall Street Journal heeft kleine handen en is geen fan. Er is echter geen verschil in specificaties, dus je kunt ook gerust de 5,8-inch iPhone Xs nemen.

iPhone Xs vs. iPhone Xs Max
Klik/tap voor groter.

Camera blinkt uit door snelheid en portretmodus

Over de kwaliteit van de camera zijn alle reviewers te spreken, maar ze zijn niet erg enthousiast over de verbeteringen. The Verge zegt dat de Google Pixel 2 in sommige gevallen beter uit de bus komt. De iPhone Xs maakt volgens alle reviews wel korte metten met de Galaxy S9. “Het belangrijkste aan de nieuwe camera is zijn snelheid. De camera-app opent aanzienlijk sneller en je hebt snel een foto gemaakt. Ideaal voor snelle momenten waar je actie vast moet leggen”, aldus The Wall Street Journal.

CNET is vooral onder de indruk van de mogelijkheid om de intensiteit van de portretmodus achteraf aan te passen. Scott Stein schrijft: “Het is niet zo indrukwekkend als een DSLR-camera, maar komt aardig in de buurt.” The Verge wijst nog op de verbeterde prestaties in het donker. Die van de iPhone X waren al goed, maar de camera van de iPhone Xs doet het mede door Smart HDR nog beter.

iPhone X links en iPhone Xs rechts – Klik/tap voor groter.

Face ID is marginaal sneller

Face ID is nog steeds Face ID en werkt niet in horizontale stand, maar het werkt wel een beetje sneller. Volgens The Verge zijn de verbeteringen niet zo groot als bij de overstap van Touch ID van de eerste generatie naar Touch ID van de tweede generatie. Je ziet het verschil goed als je het met de iPhone X vergelijkt.

Klik/tap voor groter.

Batterij

De iPhone Xs Max heeft niet alleen een groter scherm, maar ook een grotere accu en dat is te merken. “Het is beter dan Apple claimt. Ik kon er makkelijk 12 uur mee doen en maakte me geen zorgen over opladen”, zegt Nilay Patel van The Verge. Bij Tom’s Guide vinden we een vergelijking van de accuduur van de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Vooral de Max komt mee met andere grotere toptoestellen, maar de iPhone Xs doet het maar gemiddeld.

Klik/tap voor groter.

Conclusie: wacht toch maar op de iPhone Xr

Alle reviews zijn enthousiast over de iPhone Xs. Het is Apple wederom gelukt om de beste iPhone een beetje beter te maken. Het is echter een echt tussenjaar en een hele dure iPhone. Zowel The Verge als The Wall Street Journal raden aan nog even tot oktober te wachten, want dan komt de iPhone Xr uit. Die biedt bijna al het goede van de iPhone Xs voor een betere prijs. (Zie ook → iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur
Sluiten