Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur

Door: Raymon Mens - 28 reacties

De iPhone Xs is vanaf aanstaande vrijdag in Nederland verkrijgbaar. Een aantal Amerikaanse journalisten mochten de nieuwe apparaten echter al testen. Dat de iPhone Xs en iPhone Xs Max goede smartphones zijn, staat buiten kijf. Er is echter niet zoveel positief sentiment als bij de iPhone X vorig jaar.

Geen zin om alle reviews te lezen? Wij hebben de belangrijkste conclusies van The Verge, CNET, Buzzfeed News en The Wall Street Journal op een rij gezet.

Scherm en ontwerp

Op het scherm is niet veel aan te merken. Niet positief of negatief. Nilay Patel van The Verge zegt de 60 procent betere kleurweergave niet te zien. Zwart is nog steeds heel diep zwart en het scherm ziet er verder top uit. “Een van de beste smartphone-schermen van dit moment”, concludeert hij. Ook Buzzfeed News deelt dit sentiment. John Paczikowski schrijft: “Het display is mooi, maar is het echte zwart een echt zwarter dan dat ik op de X zie? Ik schaam me dat ik die vraag zelfs stel.”

iPhone Xs in hand
Klik/tap voor groter.

Weinig optimalisaties voor iPhone Xs Max

De iPhone Xs is voor het eerst ook als 6,5-inch iPhone Xs Max verkrijgbaar. Apple heeft iOS 12 echter amper tot niet voor het grote scherm geoptimaliseerd. CNET merkt op dat er geen extra rij iconen beschikbaar is en dat functies zoals split screen afwezig zijn. The Wall Street Journal zegt dat Samsung op dit gebied verder is, daar is het mogelijk om picture-in-picture-video te blijven kijken terwijl je een andere app opent. In iOS kan dat ook, maar alleen op de iPad. Op dit gebied is de iPhone Xs Max dus vooral een grote iPhone en het toestel heeft geen eigenschappen van de iPad mini.

Wat verder opvalt is dat apps aangepast moeten worden voor het grote scherm. Zo toont Twitter precies dezelfde hoeveelheid informatie, alleen groter. Surfen met Safari en video kijken is volgens Nilay Patel wél een prettige ervaring op het grote scherm. “De iPhone Xs Max is groter dan je denkt, maar niet onhandelbaar groot”, concludeert The Verge. Joanna Stern van The Wall Street Journal heeft kleine handen en is geen fan. Er is echter geen verschil in specificaties, dus je kunt ook gerust de 5,8-inch iPhone Xs nemen.

iPhone Xs vs. iPhone Xs Max
Klik/tap voor groter.

Camera blinkt uit door snelheid en portretmodus

Over de kwaliteit van de camera zijn alle reviewers te spreken, maar ze zijn niet erg enthousiast over de verbeteringen. The Verge zegt dat de Google Pixel 2 in sommige gevallen beter uit de bus komt. De iPhone Xs maakt volgens alle reviews wel korte metten met de Galaxy S9. “Het belangrijkste aan de nieuwe camera is zijn snelheid. De camera-app opent aanzienlijk sneller en je hebt snel een foto gemaakt. Ideaal voor snelle momenten waar je actie vast moet leggen”, aldus The Wall Street Journal.

CNET is vooral onder de indruk van de mogelijkheid om de intensiteit van de portretmodus achteraf aan te passen. Scott Stein schrijft: “Het is niet zo indrukwekkend als een DSLR-camera, maar komt aardig in de buurt.” The Verge wijst nog op de verbeterde prestaties in het donker. Die van de iPhone X waren al goed, maar de camera van de iPhone Xs doet het mede door Smart HDR nog beter.

camera iPhone X vs. iPhone Xs
iPhone X links en iPhone Xs rechts – Klik/tap voor groter.

Face ID is marginaal sneller

Face ID is nog steeds Face ID en werkt niet in horizontale stand, maar het werkt wel een beetje sneller. Volgens The Verge zijn de verbeteringen niet zo groot als bij de overstap van Touch ID van de eerste generatie naar Touch ID van de tweede generatie. Je ziet het verschil goed als je het met de iPhone X vergelijkt.

iPhone Xs Face ID
Klik/tap voor groter.

Batterij

De iPhone Xs Max heeft niet alleen een groter scherm, maar ook een grotere accu en dat is te merken. “Het is beter dan Apple claimt. Ik kon er makkelijk 12 uur mee doen en maakte me geen zorgen over opladen”, zegt Nilay Patel van The Verge. Bij Tom’s Guide vinden we een vergelijking van de accuduur van de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Vooral de Max komt mee met andere grotere toptoestellen, maar de iPhone Xs doet het maar gemiddeld.

iPhone Xs accuduur
Klik/tap voor groter.

Conclusie: wacht toch maar op de iPhone Xr

Alle reviews zijn enthousiast over de iPhone Xs. Het is Apple wederom gelukt om de beste iPhone een beetje beter te maken. Het is echter een echt tussenjaar en een hele dure iPhone. Zowel The Verge als The Wall Street Journal raden aan nog even tot oktober te wachten, want dan komt de iPhone Xr uit. Die biedt bijna al het goede van de iPhone Xs voor een betere prijs. (Zie ook → iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder)

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Soulshaker

  Of je koopt nog snel de iphone X die voor bijna 200 euro minder te koop staat

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Soulshaker op 18 september 2018 17:02
  Of je koopt nog snel de iphone X die voor bijna 200 euro minder te koop staat

  Precies wat ik gedaan heb. Iemand gevonden die er nog één in de doos had zitten (plastic er nog rond-een week geleden van zijn baas gekregen). Gekocht voor €859 en mijn 6S eruit voor €300.

  Ik moet zeggen dat die X écht wel mijn verwachting overtreft. Ben sinds mijn eerste iPhone (4) niet meer zo enthousiast geweest.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  John Gruber is erg gecharmeerd van de merkbaar verbeterde (dual) camera: https://daringfireball.net/2018/09/the_iphones_xs

  De Xr heeft dezelfde hoofd-camera. Die zal ook zulke mooie foto’s maken, zij het zonder de bijdrage van de tweede zoom-lens.

 • Profielfoto
  NapO

  Iedereen zo’n xs (max) halen joh…t is bijna gratis…

  1659 eu voor een 512gb telefoon…wat een giller.

 • Profielfoto
  Reinier J

  Vond Mn 5s wat te klein geworden qua opslag en afmeting dus vorige week bij Coolblue een X gehaald voor 999,- nog een hoop geld maar ben dik tevreden.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Fijn toch, iphone x bij abonnement:-)

 • Profielfoto
  BigFreak

  ik verwacht m vrijdag in huis te hebben (de XS).

  Ben benieuwd of ik de verschillen behalve de buitenkleur ga zien, na een jaar met de X te hebben gewerkt.

 • Profielfoto
  cheque

  Gelukkig krijg je bij Apple altijd veel terug voor de gebruikte telefoon.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Reinier J op 18 september 2018 17:28
  Vond Mn 5s wat te klein geworden qua opslag en afmeting dus vorige week bij Coolblue een X gehaald voor 999,- nog een hoop geld maar ben dik tevreden.

  Tja, 1000 Euro voor een inmiddels verouderd model. Je kunt maar ergens tevreden mee zijn…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @ Cenobyte, jaloers? Normaal wordt het model van het vorige jaar €100 goedkoper, en gezien het ontbreken van echt must-have verbeteringen bij de Xs vs X (het is tenslotte een ‘S’ jaar) denk ik dat Renier geen slechte beslissing heeft genomen, ik gok dat hij er jaren erg tevreden mee zal zijn.

 • Profielfoto
  donut

  de XS is in iedegevaal 60 euro beter voor Apple-

  Voor dat extra geld koop je 2xSE – en heb je geen zware plaat in je broek, maar een telefoon.

  als je een betere camera wilt heb je nog 1300 euro over.

 • Profielfoto
  donut

  omdat je tegenwoordig niets meer kan bijwerken: nog een keer  zonder spelfouten:

   

  de XS is in ieder geval 600 euro beter voor Apple-

  Voor dat extra geld koop je 2xSE – en heb je geen zware plaat in je broek, maar een telefoon.

  als je een betere camera wilt heb je nog 1300 euro over.

 • Profielfoto
  Melle

  Hoeveel zouden jullie geven voor tweedehandse iPhone X 256 GB?

 • Profielfoto
  RoyB

  Ik snap die discussie niet zo over de verbeteringen. Voor de gene die opzoek is naar een high end toestel en daar de high end prijs voor wil neerleggen is dit het beste wat Apple te bieden heeft. Ik ben in iedergeval nog heel tevreden met mijn X maar dat zal andere mensen een zorg zijn. Overigens @donut wie wil er nou 2x een achterhaalde cheapass SE waar het design al uit 2013 stamt. En de hardware daarvan uit 2014/2015 komt. Geen slecht toestel die SE voor mensen die er enkel mee appen en niet zo intensief er mee bezig zijn. Maar mensen die naar een XS kijken weten waar ze naar opzoek zijn.

 • Profielfoto
  Reinier J

  Ik heb bewust de introductie van de Xs afgewacht in de wetenschap dat het voorgaande model in prijs daalt. Zoals inmiddels bekend zijn de vernieuwingen niet zo schokkend dat ik perse het nieuwste model hoef. Ik wacht ff een jaartje af zodat problemen en kinderziektes bekend zijn. Dat heb ik ook met Mn 5s gedaan, die was ook al een jaar op de markt en inmiddels 3 jaar gebruikt heb, Mn 4s zelfs 4 jaar. En ja 1000,- is veel, maar ik zie t apparaat als een veelzijdige zakcomputer, en, oh ja je kan er mee bellen. Nu nog een SE kopen en met een losse camera zeulen vind ik persoonlijk een slechte investering. Ik gebruik Mn EOS iig eigenlijk nooit meer.

 • Profielfoto
  yourt

  MoNdO GeNeRaToR op 18 september 2018 17:17

  Soulshaker op 18 september 2018 17:02
  Of je koopt nog snel de iphone X die voor bijna 200 euro minder te koop staat

  Precies wat ik gedaan heb. Iemand gevonden die er nog één in de doos had zitten (plastic er nog rond-een week geleden van zijn baas gekregen). Gekocht voor €859 en mijn 6S eruit voor €300.

  Ik moet zeggen dat die X écht wel mijn verwachting overtreft. Ben sinds mijn eerste iPhone (4) niet meer zo enthousiast geweest.

  Bwa… X was niet zo veel beter dan 7 (draadloos opladen, ja). Ik ga nog een goedkope batterijwissel doen. Die nieuwe kunnen ze al helemaal vergeten da’k daar geld tegen ga gooien. Net iets beter, net iets meer… en wel een klad duurder. Misschien komen ze na tegenvallende verkopen tegen volgend jaar met een echt beter model aan concurrentiële prijs weer tot hun zinnen. En anders gaan ze maar voor high claas, jet set, pochers en maffiosi. Dan is ’t over and out. Keuze genoeg: S9, Oneplus 6, P20, Pocophone,… en als de foto echt deftig moet zijn, neem ik mijn Canon 5D4 wel.

 • Profielfoto
  OMT Hansie

  Van God los en van Allah los…. 1600 Eypo’s voor een telefoon….Wie zo’n ding aanschaft neem ik echt niet meer serieus.

   

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Iemand die het woord “Eypo’s” gebruikt, is dan ook niet serieus te nemen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het is wel iets meer dan alleen een telefoon natuurlijk. Maar kopen doe ik hem ook niet, te duur naar mijn zin, en geen toegevoegde waarde voor mij persoonlijk tov mijn iPhone 8.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Even algemeen gesteld…

  Hoe weinig besef van waarden der dingen heb je als je iets koopt van over de € 800 om er vervolgens maar één of twee aan mee te doen?!

  Voor hen die het wel normaal vinden stel ik even de vraag of ze met bijvoorbeeld fietsen het zelfde doen.

  Ik doe er in ieder geval niet aan mee. Ik koop om de vijf jaar een nieuw toestel.  En misschien wel ietsje langer. Los van de financiële voordelen zijn de technische verschillen dan ook groter dat is op zo’n moment bij aanschaf extra leuk

   

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik ben zo een persoon die elk jaar het nieuwste en duurste telefoon koopt. Nou en!? Ik verkoop mijn toestel 2e hands en verkoop mijn toestel met een 300 a 350 verlies. Dat komt neer op een 25 a 30 per maand wat ik erbij inschiet. Dan heb ik een Sim only van 20,- per maand. Dus voor nog geen €50,- per maand heb ik elk jaar het top model. Dit is het apparaat wat ik het meest gebruikt. Dat ik voor de meeste taken gebruikt. Voor het werk en privé gebruik. Dat ik meer zie, aanraak en mee doe dan welk ander ding dan ook. Laat mij maar simpel zijn en elk jaar het nieuwste toestel kopen.

  Trouwens is het knap van OMT dat ze in dit stuk de negatieve tendens over de iPhone Xs zo positief weten te brengen. Met andere woorden. Echt een slechte verwoording van wat reviewers schrijven over de iPhone Xs. Als Apple liefhebber mag je heus wel een beetje kritisch zijn. Alleen de titel van dit stuk klopt geen donder van.
  Volgens mij moet de titel van dit stuk zijn:
  Te duur voor te weinig vernieuwing.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Hulde voor dit eerlijke artikel Raymon! Niet alleen lovend over Apple maar terecht kritisch. En ja – ik zeg ook tegen iedereen wacht op de Xr. De enige interessante iPhone dit jaar. Ik hou mijn X nog lekker een tijdje:)

 • Profielfoto
  Weegschaaltje

  Ik heb net de Iphone Xs max besteld in USA. MIJN X is nu te koop.

 • Profielfoto
  OMT Hansie

  Γιατί κάποιος που χρησιμοποιεί τη λέξη “Eypo’s” δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη?

 • Profielfoto
  ARTHURHOFMAN

  Ik begrijp de term ‘duur’ niet. Ik vind het een logische prijs waar in mijn optiek niet over nagedacht hoeft te worden, maar dat is minstens zo relevant. Het is wel enkel betrekkelijk. Evenals de keuze voor een telefoon.

  Enfin, ik krijg maandag de Xs Max binnen: iemand interesse in de X (256Gb) van december 2017? Enkel zakelijk gebruikt. Niet duur! ?

 • Profielfoto
  ARTHURHOFMAN

  RoyB op 18 september 2018 21:03
  Ik snap die discussie niet zo over de verbeteringen. Voor de gene die opzoek is naar een high end toestel en daar de high end prijs voor wil neerleggen is dit het beste wat Apple te bieden heeft. Ik ben in iedergeval nog heel tevreden met mijn X maar dat zal andere mensen een zorg zijn. Overigens @donut wie wil er nou 2x een achterhaalde cheapass SE waar het design al uit 2013 stamt. En de hardware daarvan uit 2014/2015 komt. Geen slecht toestel die SE voor mensen die er enkel mee appen en niet zo intensief er mee bezig zijn. Maar mensen die naar een XS kijken weten waar ze naar opzoek zijn.

  Dit.

 • Profielfoto
  Pjotr

  @ Hansie:

  Omdat het gebruik van grieks in deze context weinig toevoegt en wel het risico in zich draagt off-topic te gaan. (Zeker wanneer ook God en Allah als gescheiden entiteiten worden neergezet) (voor je het weet gaan we ook praten over de betekenis van het woord Europa, de herkomst hiervan etc..)

 • Profielfoto
  Pjotr

  @ ArthurHofman

  “Maar mensen die naar een XS kijken weten waar ze naar opzoek zijn.”

  Mensen die op zoek zijn naar een SE 2 weten wat ze willen, tegen de mode trend in. Mensen die naar een XS kijken zoeken vooral niet, zij volgen.