Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2018

Reviews Apple Watch Series 4: zo goed, bijna onmisbaar

Naast de iPhone Xs en iPhone Xr heeft Apple onlangs ook de Apple Watch Series 4 onthuld. Het is misschien wel de grootste vernieuwing van Apple’s smartwatch ooit. De eerste reviews van Amerikaanse media zijn nu live en die zijn erg positief. Veel positiever dan de reviews van de iPhone Xs.

De Amerikaanse pers omschrijft de Apple Watch Series 4 als grotere vernieuwing van de iPhone Xs. Hier zijn de belangrijkste punten uit de reviews van TechCrunch, Hodinkee, USA Today, Techradar en The Verge.

Groter, maar toch compact

Apple heeft het scherm van de Apple Watch Series 4 maar liefst 30 procent groter gemaakt. Daardoor is de Apple Watch niet langer in 38 en 42mm verkrijgbaar, maar in 40 en 44 mm. Het horloge is echter ook dunner geworden. Dat zorgt er volgens bijna alle reviewers voor dat de Apple Watch niet groter voelt.

“De 44mm Apple Watch voelt hetzelfde als het oude formaat van 42mm. Het voelt niet groter en het dunnere ontwerp is een succes”, aldus Dieter Bohn van The Verge. Ook Stephen Pulviren va vaksite Hodinkee is het daarmee eens: “Het meest opvallende verschil is eigenlijk de dikte. Apple heeft 0,7 mm van de sensor aan de achterkant gehaald en dat maakt een enorm verschil. De Apple Watch zit veel comfortabeler. Je voelt het wanneer meteen je een van deze nieuwe modellen om je pols doet”.

Apple Watch Series 4 drager
Klik/tap voor groter.

Geweldig scherm

Het scherm is niet alleen groter, maar heeft ook meer afgeronde hoeken. Dat zorgt volgens Techradar voor een zeer aangenaam effect. “Hoewel het niet helemaal tot de randen doorloopt, zoals sommigen suggereren, is het zeker een verbetering. De afgeronde hoeken wekken de indruk van een rond horloge zonder het voordeel van een vierkant scherm te verliezen”, schrijft reviewer Gareth Beavis.

Het nieuwe scherm went snel: “Het algehele effect van een groter scherm met afgeronde hoeken zorgt ervoor dat het vierkante display van mijn Series 3 er lomp en krap uitziet, hoewel het tot vorige week misschien wel het beste smartwatch-scherm op de markt was. Apple heeft zichzelf overtroffen”, aldus The Verge. Een aanvulling van USA Today: “Met zijn gebogen randen en precies juiste omlijsting ziet de Apple Watch Series 4 er geweldig uit”.

Batterijduur ruim voldoende

De batterijduur is sinds de eerste generatie Apple Watch uit 2015 nooit echt een probleem geweest. Afgelopen jaar werd dit met de Series 3 verbeterd. Dat geldt ook voor de Series 4. Apple claimt een batterijduur van 18 uur bij normaal gebruik en 6 uur activiteitsvolgsysteem, met GPS en hartslagsensoren ingeschakeld. TechCrunch zegt dat Apple zijn belofte van 18 uur accuduur ruim waarmaakt.

Dieter Bohn van The Verge is ook tevreden en kon een heel weekend met de Apple Watch doen zonder op te laden. Pas op zondagavond was de accuduur gedaald tot 20 procent. Hij zou graag een optie zien om de tijd continu weer te geven, zelfs als bepaalde functies zijn uitgeschakeld. “Helaas moet je altijd je pols draaien om de tijd te weten”.

Charlie Warzel van BuzzFeed, beoordeelt de batterijduur als “voldoende”. Hij schrijft: “Het kan bij lange na niet tippen aan sporthorloges zoals die van Garmin. Dat zal wandelaars en sporters die dagen doorbrengen in de bergen niet kunnen bekoren”..

Apple Watch Seres 4 goud blauw
Klik/tap voor groter.

Krachtige chip en speaker om je pols

De nieuwe Apple Watch is “ongelooflijk snel”, vertelt Stephen Pulvirent van Hodinkee enthousiast. Meer dan de Series 3 die volgens hem “soms een beetje traag ” kan zijn, maar de series 4 heeft geen problemen. “Ik heb geen enkele vertraging of hapering gemerkt. Nul. Het horloge is snel en reageert altijd, het doet precies wat ik vraag wanneer ik het nodig heb”.

Ook krachtiger: de speaker. Apple zegt dat de speaker 50 procent luider is, zodat je bellers en Siri goed kunt verstaan. Dieter Bohn van The Verge was enthousiast. “Ik hoorde geen enkele vervorming tijdens het bellen. Veel mensen die ik met het horloge heb gebeld, geloofden me niet toen ik vertelde dat ik geen telefoon bij me had”.

Apple Watch Series 4 ondergrond 16x9
Klik/tap voor groter.

Samsung blijft de digitale kroon voor

De nieuwe digitale kroon, die een haptische feedback geeft, wordt door de meeste reviewers gewaardeerd als goed detail. “Het draaien van de kroon geeft echt de indruk aan iets mechanische te draaien”, zegt Brian Heater van TechCrunch. “En wanneer er niets op het scherm is dat het gebruik van de kroon vereist, is de haptische feedback er niet. Een goed detail”. De reviewer van TechCrunch vergelijkt deze ervaring met de ring om het scherm van Samsung-horloges. Daar kun je aan draaien om te scrollen. Een topsysteem volgens hem, maar de nieuwe kroon van de Apple Watch is nu een goede tweede.

Galaxy watch
Klik/tap voor groter.

Gezondheidsfuncties

De ECG-functie van de Apple Watch Series 4 is nog niet beschikbaar, maar de nieuwe valdetectie wel. Deze wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe 800 Hz accelerometer en gyroscoop, die een acceleratie tot 32 G-krachten kan detecteren. Als je valt, vraagt ​​het horloge of alles in orde is, en als de gebruiker een minuut lang niet reageert, worden de hulpdiensten ingeschakeld.

Ondanks vele inspanningen van sommige testers lijkt niemand de functie te hebben geactiveerd. Apple zegt dat de valdetectie-algoritmen zijn gebaseerd op een onderzoek dat gedurende een aantal jaren met 2.500 deelnemers is uitgevoerd. De functie is standaard ingeschakeld voor Apple Watch-gebruikers ouder dan 65 jaar, maar je kunt deze functie ook zelf activeren in de Apple Watch-app.

Apple Watch Series 4 iMore
Rene Ritchie (iMore) nam reviewen serieus – Klik/tap voor groter.

Conclusie Apple Watch Series 4 reviews

De nieuwe generatie van de Apple Watch is volgens The Verge “op alle vlakken ongelofelijk goed”.

Voor Charlie Warzel van BuzzFeed werken de kleine functies die je in staat stellen om je iPhone minder op te pakken nog sneller en beter. “Ik laat door de Apple Watch steeds vaker mijn iPhone op de keukentafel, in mijn auto of in mijn jaszak zonder ‘m te missen.” Voor de BuzzFeed-tester maakt de Apple Watch zijn leven veel gemakkelijker.

Stephen Pulvirent van Hodinkee doet een stapje terug: “Ik zeg niet dat je absoluut een Apple Watch nodig hebt. Je kunt zonder ook een gezond, actief en productief leven leiden. Maar met de Series 4 heeft Apple voor een doorbraak gezorgd. Zelfs al is het meer evolutie dan revolutie, nu is dit product écht volwassen!”

Moet je upgraden als je een series 3 hebt? Nee, betoogt TechCrunch, vooral niet gezien de prijzen die Apple vraagt. “Maar de Series 4 heeft genoeg kwaliteiten om de beste smartwatch te zijn en blijven”.

“Als je nog niet geen Apple Watch had, maar je wil er wel een, is dit het juiste moment”, concludeert USA Today.

Reageer op artikel:
Reviews Apple Watch Series 4: zo goed, bijna onmisbaar
Sluiten