Reviews Apple Watch Series 4: zo goed, bijna onmisbaar

Door: Raymon Mens - 21 reacties
Apple Watch Series 4 arm

Naast de iPhone Xs en iPhone Xr heeft Apple onlangs ook de Apple Watch Series 4 onthuld. Het is misschien wel de grootste vernieuwing van Apple’s smartwatch ooit. De eerste reviews van Amerikaanse media zijn nu live en die zijn erg positief. Veel positiever dan de reviews van de iPhone Xs.

De Amerikaanse pers omschrijft de Apple Watch Series 4 als grotere vernieuwing van de iPhone Xs. Hier zijn de belangrijkste punten uit de reviews van TechCrunch, Hodinkee, USA Today, Techradar en The Verge.

Groter, maar toch compact

Apple heeft het scherm van de Apple Watch Series 4 maar liefst 30 procent groter gemaakt. Daardoor is de Apple Watch niet langer in 38 en 42mm verkrijgbaar, maar in 40 en 44 mm. Het horloge is echter ook dunner geworden. Dat zorgt er volgens bijna alle reviewers voor dat de Apple Watch niet groter voelt.

“De 44mm Apple Watch voelt hetzelfde als het oude formaat van 42mm. Het voelt niet groter en het dunnere ontwerp is een succes”, aldus Dieter Bohn van The Verge. Ook Stephen Pulviren va vaksite Hodinkee is het daarmee eens: “Het meest opvallende verschil is eigenlijk de dikte. Apple heeft 0,7 mm van de sensor aan de achterkant gehaald en dat maakt een enorm verschil. De Apple Watch zit veel comfortabeler. Je voelt het wanneer meteen je een van deze nieuwe modellen om je pols doet”.

Apple Watch Series 4 drager
Klik/tap voor groter.

Geweldig scherm

Het scherm is niet alleen groter, maar heeft ook meer afgeronde hoeken. Dat zorgt volgens Techradar voor een zeer aangenaam effect. “Hoewel het niet helemaal tot de randen doorloopt, zoals sommigen suggereren, is het zeker een verbetering. De afgeronde hoeken wekken de indruk van een rond horloge zonder het voordeel van een vierkant scherm te verliezen”, schrijft reviewer Gareth Beavis.

Het nieuwe scherm went snel: “Het algehele effect van een groter scherm met afgeronde hoeken zorgt ervoor dat het vierkante display van mijn Series 3 er lomp en krap uitziet, hoewel het tot vorige week misschien wel het beste smartwatch-scherm op de markt was. Apple heeft zichzelf overtroffen”, aldus The Verge. Een aanvulling van USA Today: “Met zijn gebogen randen en precies juiste omlijsting ziet de Apple Watch Series 4 er geweldig uit”.

Batterijduur ruim voldoende

De batterijduur is sinds de eerste generatie Apple Watch uit 2015 nooit echt een probleem geweest. Afgelopen jaar werd dit met de Series 3 verbeterd. Dat geldt ook voor de Series 4. Apple claimt een batterijduur van 18 uur bij normaal gebruik en 6 uur activiteitsvolgsysteem, met GPS en hartslagsensoren ingeschakeld. TechCrunch zegt dat Apple zijn belofte van 18 uur accuduur ruim waarmaakt.

Dieter Bohn van The Verge is ook tevreden en kon een heel weekend met de Apple Watch doen zonder op te laden. Pas op zondagavond was de accuduur gedaald tot 20 procent. Hij zou graag een optie zien om de tijd continu weer te geven, zelfs als bepaalde functies zijn uitgeschakeld. “Helaas moet je altijd je pols draaien om de tijd te weten”.

Charlie Warzel van BuzzFeed, beoordeelt de batterijduur als “voldoende”. Hij schrijft: “Het kan bij lange na niet tippen aan sporthorloges zoals die van Garmin. Dat zal wandelaars en sporters die dagen doorbrengen in de bergen niet kunnen bekoren”..

Apple Watch Seres 4 goud blauw
Klik/tap voor groter.

Krachtige chip en speaker om je pols

De nieuwe Apple Watch is “ongelooflijk snel”, vertelt Stephen Pulvirent van Hodinkee enthousiast. Meer dan de Series 3 die volgens hem “soms een beetje traag ” kan zijn, maar de series 4 heeft geen problemen. “Ik heb geen enkele vertraging of hapering gemerkt. Nul. Het horloge is snel en reageert altijd, het doet precies wat ik vraag wanneer ik het nodig heb”.

Ook krachtiger: de speaker. Apple zegt dat de speaker 50 procent luider is, zodat je bellers en Siri goed kunt verstaan. Dieter Bohn van The Verge was enthousiast. “Ik hoorde geen enkele vervorming tijdens het bellen. Veel mensen die ik met het horloge heb gebeld, geloofden me niet toen ik vertelde dat ik geen telefoon bij me had”.

Apple Watch Series 4 ondergrond 16x9
Klik/tap voor groter.

Samsung blijft de digitale kroon voor

De nieuwe digitale kroon, die een haptische feedback geeft, wordt door de meeste reviewers gewaardeerd als goed detail. “Het draaien van de kroon geeft echt de indruk aan iets mechanische te draaien”, zegt Brian Heater van TechCrunch. “En wanneer er niets op het scherm is dat het gebruik van de kroon vereist, is de haptische feedback er niet. Een goed detail”. De reviewer van TechCrunch vergelijkt deze ervaring met de ring om het scherm van Samsung-horloges. Daar kun je aan draaien om te scrollen. Een topsysteem volgens hem, maar de nieuwe kroon van de Apple Watch is nu een goede tweede.

Galaxy watch
Klik/tap voor groter.

Gezondheidsfuncties

De ECG-functie van de Apple Watch Series 4 is nog niet beschikbaar, maar de nieuwe valdetectie wel. Deze wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe 800 Hz accelerometer en gyroscoop, die een acceleratie tot 32 G-krachten kan detecteren. Als je valt, vraagt ​​het horloge of alles in orde is, en als de gebruiker een minuut lang niet reageert, worden de hulpdiensten ingeschakeld.

Ondanks vele inspanningen van sommige testers lijkt niemand de functie te hebben geactiveerd. Apple zegt dat de valdetectie-algoritmen zijn gebaseerd op een onderzoek dat gedurende een aantal jaren met 2.500 deelnemers is uitgevoerd. De functie is standaard ingeschakeld voor Apple Watch-gebruikers ouder dan 65 jaar, maar je kunt deze functie ook zelf activeren in de Apple Watch-app.

Apple Watch Series 4 iMore
Rene Ritchie (iMore) nam reviewen serieus – Klik/tap voor groter.

Conclusie Apple Watch Series 4 reviews

De nieuwe generatie van de Apple Watch is volgens The Verge “op alle vlakken ongelofelijk goed”.

Voor Charlie Warzel van BuzzFeed werken de kleine functies die je in staat stellen om je iPhone minder op te pakken nog sneller en beter. “Ik laat door de Apple Watch steeds vaker mijn iPhone op de keukentafel, in mijn auto of in mijn jaszak zonder ‘m te missen.” Voor de BuzzFeed-tester maakt de Apple Watch zijn leven veel gemakkelijker.

Stephen Pulvirent van Hodinkee doet een stapje terug: “Ik zeg niet dat je absoluut een Apple Watch nodig hebt. Je kunt zonder ook een gezond, actief en productief leven leiden. Maar met de Series 4 heeft Apple voor een doorbraak gezorgd. Zelfs al is het meer evolutie dan revolutie, nu is dit product écht volwassen!”

Moet je upgraden als je een series 3 hebt? Nee, betoogt TechCrunch, vooral niet gezien de prijzen die Apple vraagt. “Maar de Series 4 heeft genoeg kwaliteiten om de beste smartwatch te zijn en blijven”.

“Als je nog niet geen Apple Watch had, maar je wil er wel een, is dit het juiste moment”, concludeert USA Today.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  bmeerdink

  De Apple Watch series 0 (original) en series 1 waren 10,5mm dik, en dat is nog steeds dunner dan de 10,7mm van de series 4. Merkwaardig genoeg ervoer men 10,5mm -> 11,4mm voor series 2 en 3 niet als storend maar valt 11,4 -> 10,7 wel op als duidelijk positief.

  Nou ja, bij het volgende redesign zal de AW nog wel weer wat dunner (en ik vermoed, ook weer ietsje groter, evt in 3 maten) worden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik weet niet of ik verder ga met Apple Watch. Het horloge heeft mij meer dan 135,- per jaar gekost. (3 jaar, 3 maanden oud en is afgeschreven) dat is een hoop geld voor een device dat eigenlijk een fancy afstandsbediening (accessoire) voor je iPhone is. Zeker als je je bedankt dat ik gewoon heb moeten betalen voor een NFC chip in het horloge die ik niet één keer heb mogen gebruiken van Apple. Een iPhone of een iPad kosten minder in afschrijving en dat zijn volwaardige standalone producten. Kijk je naar een Mac dan kom ik meestal uit op ongeveer 200,- per jaar aan afschrijving en dat zijn producten waar je zelf je brood mee kunt verdienen.

   

  Tot op heden had ik bij Series 1, 2 en 3 niet het gevoel dat ik moest upgraden omdat er te weinig aanwezig was dat een upgrade rechtvaardigden. Toen ik het event afgelopen week zag en het gedeelte waar men sprak over het cardio gedoe en hartslagfilmpje maken wist ik het meteen, dat was de upgrade die ik wilde hebben. Dat was de moeite waard en ik was verkocht. Een dag later lees je dan op OMT dat de feature die doorslaggevend is helemaal niet in Nederland zal functioneren. Jammer. Waarschijnlijk het einde voor Apple Watch voor mij.

   

  Ik heb altijd mixed feelings weghad bij het product. Qua kwaliteit en duurzaamheid overtreft het al mijn verwachtingen op de gimmick processor na. Maar qua beleving en gebruikersgemak is het echt wel het meest waardeloze product dat ik ooit van Apple heb gekocht. Totaal niet Apple waardig, of ja, misschien juist wel, dat dit het is tegenwoordig…

   

  Als ze features niet in jouw land beschikbaar maken, om welke reden dan ook is dat tegenwoordig ook helemaal geen garantie meer dat ze een jaar later wel beschikbaar komen. En voor mijn gevoel komt het steeds vaker voor… dat wij bepaalde features niet krijgen waardoor we minder uit deze producten kunnen halen maar toch dezelfde prijzen moeten betalen als mensen in Amerika die wel alle features mogen gebruiken.

 • Profielfoto
  Melle

  @shmoo – ik stel voor dat je Amerikaan wordt. Daar is alles letterlijk beter.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Waarom zou ik een Apple Watch kopen en geen Suunto of een Garmin sporthorloge?

  Als outdoor sporthorloge is de Apple Watch useless.

  Artsen, huisartsen en of specialisten hebben betere equipement om te kijken of je problemen hebt met je rikke tik.

  Een horloge dat maar twee jaar mee gaat voor € 499, — is veel te duur.

  Ik geef toe, de Apple Watch staat wel geil en sexy om your pols voor € 250,– p\j

  Apple verkondigd graag met veel tam tam, hoe goed de Apple Watch wel niet is.

  Dit geldt voor de e-sim in de nieuwe iPhonesde Appl Speaker en Apple Tv

  Waarvan de kopers in Nederland en België weinig van merken

  Nogmaals de Apple Watch is een geil horloge, om te laten zien, dat je een Apple fan bent.

  Dank je wel @Shmoo voor de aanvulling

   

   

 • Profielfoto
  ikra

  @shmoo, interessante kijk op de investering van een uurwerk. Heb even mijn situatie berekent. 1982 een Rolex van € 5.500,00 gekocht, een éénmalige reparatie/onderhoud in 2001 van € 1.600,00. Totaal € 7.100,00.

  36 jaar later cost/year = € 197,22 – huidige waarde bij verkoop (minimale schatting) € 1.500,00 kom ik op een jaarlijkse investering van €155,55

  Moraal

  De apple watch is dan toch een goeie investering

  https://www.chrono24.com/rolex/oyster-perpetual-date-ssyellow-gold-silver-dial—1500–id9118793.htm

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Dat het maken van ECG nog niet mogelijk is is me bekend.

  Hoe zit het met, bloeddruk, hartritme e.d. is dat wel functioneel?

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  wanneer mogen hier weer eens editen?

  Een fatsoenlijke website bouwen is belangrijker dan een Apple schrijver zoals die momenteel gevraagd word hier.

 • Profielfoto
  Festen

  Toch knap hoe Apple in verschillende iteraties een product als de Watch op de rails heeft gekregen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  ikra op 19 september 2018 21:24
  @shmoo, interessante kijk op de investering van een uurwerk. Heb even mijn situatie berekent. 1982 een Rolex van …..

   

  Dan ga je heel iets anders met elkaar vergelijken. Ik zie de Apple Watch niet als een horloge maar als eletronica /gadget dit omdat deze qua software ook afgeshreven kan worden, zoals nu het geval is. Dat past dus meer in de categorie iPhones, iPads, en Macs. Veel meer dan bij kleding, auto’s en luxemerken. Of krijgt jouw horloge ook software updates + jouw ding is echt een investering, mensen kopen horloge en sieraden als investering. Je koopt geen producten van Apple om er in te investeren.

   

   

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @iMac Lover, heb je wel ervaring met een Apple Watch? Een iPhone kan in principe bijna alles wat een Apple Watch kan (en meer), maar als je aan het sporten bent kun je weinig met een iPhone maar een smartwatch geeft direct info en je voelt een tapje als er iets is (bv. interval training, of al is het maar dat je weer 5km verder bent met fietsen). Verder houdt hij ook bij hoeveel je beweegt, doordat hij om je pols zit gaat dat een heel stuk beter dan een iPhone ergens in je broekzak. Ook je hartslag geeft info over de mate van bewegen (en je conditie, herstelperiode).

  Ik ben zeer tevreden met mijn Apple Watch (1e model), nov 2016 als uitloop model gekocht voor €199 en nu is hij geloof ik nog zelfs €100 waard of zo.

  De nieuwe modellen kosten €429 (40mm) of €459 (44mm) en die gaan minstens 4 jaar mee, want de batterij heeft flinke reservecapaciteit om evt. veroudering op te vangen (de vorige versie is nu €299/€329 en heeft de meeste functies ook). Als het een positief effect heeft op hoeveel je beweegt en dus je gezondheid is dat al een veelvoud daarvan waard.

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over al het andere dat er mee kan, alle horloge-functies, reminders, muziek, tot aan slaap monitoring toe (en nog veel meer).

 • Profielfoto
  Melle

  Dus je wil zeggen dat je geen horloge mag vergelijken met een horloge wat ongelofelijk veel meer kan dan een horloge, want dat is niet eerlijk voor dat horloge dat enkel een horloge is.

  En wat een idee dat mensen horloges of sieraden kopen als investering… 80% van die dingen gaan gewoon kapot, verloren of zijn na aantal jaar bijna al hun waarde verloren – behalve vaak voor de eigenaar die er emotionele waarde aan heeft.

  Nope. Soms kan ik je volgen, nu niet.

  Ik denk gewoon dat jij niet tevreden bent van je Apple watch omdat dat gewoon geen product voor jou is – je hebt het niet nodig.

 • Profielfoto
  Hemmik

  Shmoo op 19 september 2018 20:39
  Ik weet niet of ik verder ga met Apple Watch. Het horloge heeft mij meer dan 135,- per jaar gekost. (3 jaar, 3 maanden oud en is afgeschreven) dat is een hoop geld voor een device dat eigenlijk een fancy afstandsbediening (accessoire) voor je iPhone is. Zeker als je je bedankt dat ik gewoon heb moeten betalen voor een NFC chip in het horloge die ik niet één keer heb mogen gebruiken van Apple. Een iPhone of een iPad kosten minder in afschrijving en dat zijn volwaardige standalone producten. Kijk je naar een Mac dan kom ik meestal uit op ongeveer 200,- per jaar aan afschrijving en dat zijn producten waar je zelf je brood mee kunt verdienen.

   

  Tot op heden had ik bij Series 1, 2 en 3 niet het gevoel dat ik moest upgraden omdat er te weinig aanwezig was dat een upgrade rechtvaardigden. Toen ik het event afgelopen week zag en het gedeelte waar men sprak over het cardio gedoe en hartslagfilmpje maken wist ik het meteen, dat was de upgrade die ik wilde hebben. Dat was de moeite waard en ik was verkocht. Een dag later lees je dan op OMT dat de feature die doorslaggevend is helemaal niet in Nederland zal functioneren. Jammer. Waarschijnlijk het einde voor Apple Watch voor mij.

   

  Ik heb altijd mixed feelings weghad bij het product. Qua kwaliteit en duurzaamheid overtreft het al mijn verwachtingen op de gimmick processor na. Maar qua beleving en gebruikersgemak is het echt wel het meest waardeloze product dat ik ooit van Apple heb gekocht. Totaal niet Apple waardig, of ja, misschien juist wel, dat dit het is tegenwoordig…

   

  Als ze features niet in jouw land beschikbaar maken, om welke reden dan ook is dat tegenwoordig ook helemaal geen garantie meer dat ze een jaar later wel beschikbaar komen. En voor mijn gevoel komt het steeds vaker voor… dat wij bepaalde features niet krijgen waardoor we minder uit deze producten kunnen halen maar toch dezelfde prijzen moeten betalen als mensen in Amerika die wel alle features mogen gebruiken.

  Stap over naar bunq. Dan kan je de NFC chip wel gebruiken waardoor hij ineens veel meer toegevoegde waarde heeft. Kan niet meer zonder nu!

 • Profielfoto
  EdPOD

  Bmeerdink, klopt, er is veel mogelijk. Toch heb ik met mijn Apple Watch 1 ook nog het gevoel dat ik echt goede apps mis. Eigenlijk vindt ik nog het handigste dat ik mijn GoPro camera op de skihelm van een van mijn kinderen gemakkelijk aan en uit kan zetten, met beeld op de pols. Subliem. Andere apps ben ik niet helemaal stuk van het nut. Bellen aan de pols is wel fijn. Zeker op de fiets. Maar omdat ik een leesbril nodig heb inmiddels…. ? is het schermpje ook vaak moeilijk leesbaar….

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @EdPOD, wat de 3rd party apps heb je gelijk, die hebben het moeilijk en ik denk dat dat allemaal nog een beetje moet komen. Hoe krachtiger zo’n smartwatch wordt en hoe meer ‘slimme’ apparaten er komen, hoe handiger het wordt. En als de Apple Watch de ‘standaard’ is waar alles mee werkt, en daar begint het aardig op te lijken, dan zit je goed.

  Met de leesbaarheid van mijn 38mm heb ik gelukkig nog nooit een probleem gehad. De AW4 heeft overigens wel een groter scherm, maar die wil ook meer info tegelijk tonen, dus dat is dan niet noodzakelijkerwijs een verbetering. Misschien zijn er toegankelijkheids-opties.

 • Profielfoto
  Kevin

  Waarom kan ik alleen de aluminium versie kopen? Ziet er zo cheap uit. Ik wilde graag de stainless steel, maar die heb je alleen in de VS, en daar ook alleen de LTE versie, terwijl ik die niet hoef.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Kevin, stainless steel is automatisch LTE, en vanaf €699

  Zou je naar Duitsland/VK/Frankrijk moeten gaan. Maar ik vind aluminium best okee hoor, ik heb de goudkleurige genomen. Ben niet zo rijk dat €699 me niet uitmaakt, en een mobiel abo ervoor hoef ik ook niet (en kan ook niet in NL dus).

 • Profielfoto
  Spinozo

  Shmoo, koop nou gewoon die 4 en maak weer 1000 doelen vol. Of hou de 0 nog een paar jaar totdat de batterij het begeeft. Hij is nog niet helemaal afgeschreven. Hij doet toch nog precies wat hij op dag 1 deed, en meer?

 • Profielfoto
  Wobbel

  Ik ben zo blij met met Garmin Fenix 5 plus…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Melle op 19 september 2018 21:01
  @shmoo – ik stel voor dat je Amerikaan wordt. Daar is alles letterlijk beter.

  Nou! Zeker de gene die het land bestuurd. Apple is natuurlijk een Amerikaans bedrijf. Ik begrijp Shmoo goed hoor… er zijn nu ondertussen zoveel dingen die wij hier moeten missen… waarvan je je afvraagd of ze nog komen. Een korting was wel fijn geweest, haha. Wij missen oa:

  Apple News
  Apple Maps Speed Limits
  Apple Maps Winkelcentra maps
  Apple TV.app
  Siri Restaurant informatie & reviews & reserveringen
  Siri Film informatie & reviews & tijden
  Siri Woordenboek
  Apple Pay
  Quicktype Keyboard: taal ondersteuning & predictive imput & multilingual typen & context voorspellingen & emoji suggesies
  iTunes TV Shows
  Notites: doorzoekbaar handschrift
  Apple TV: Zero of Single Sign-On
  Apple Watch: cfg (hartfilmpje)
  Apple Watch: mobiele verbinding
  iPhone eSIM

 • Profielfoto
  Kevin

  bmeerdink op 20 september 2018 00:08
  @Kevin, stainless steel is automatisch LTE, en vanaf €699

  Zou je naar Duitsland/VK/Frankrijk moeten gaan. Maar ik vind aluminium best okee hoor, ik heb de goudkleurige genomen. Ben niet zo rijk dat €699 me niet uitmaakt, en een mobiel abo ervoor hoef ik ook niet (en kan ook niet in NL dus).

  699 vind ik ook te duur, daarom snap ik niet waarom stainless steel automatisch betekent dat ik een versie met LTE moet kopen. Zonder LTE zou het 599 zijn.. misschien moet ik gewoon eens kijken in de Apple Store of aluminium niet iets is.

 • Profielfoto
  defores

  Zolang die Activity app zo ondermaats is dat je er niks aan hebt met sport voor mij geen Apple Watch meer want er zijn daarvoor betere keuzes op de markt.

  Dit zijn gewoon gemiste kansen van Apple (je kan niet eens verschillende runs met elkaar vergelijken en totaal geen inzicht wat je vorderingen zijn wat veel belangrijker is dan onzinnige batches)