Pride-wijzerplaat Apple Watch is te gay voor Rusland

Door: Raymon Mens - 18 reacties
Apple Watch watchOS 5

Apple spreekt zich vaak uit voor de gelijke behandeling van mensen en neemt het op voor de LGBTQI-community. Als het op de wensen van dictators aankomt die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, gaat Tim Cook echter snel op zijn knieën. Apple doet braaf wat de Chinese staatstelevisie zegt en luistert ook naar Poetin in Rusland. Daar is de Pride-wijzerplaat voor de Apple Watch bijvoorbeeld niet zichtbaar.

In watchOS blijkt een specifiek stuk code te zitten dat deze -naar Russische begrippen- ‘homopropaganda’ uitschakelt als een Apple Watch in Rusland wordt gebruikt. De Pride-wijzerplaat is dan niet te kiezen en verdwijnt automatisch als deze al ingesteld stond.

Apple Watch bevat ‘homopropaganda’ in Rusland

Ontwikkelaar Guilhermo Rambo stuitte toevallig op een stuk code in watchOS dat dit regelt. Wij hebben het verdwijnen van de Pride-wijzerplaat kunnen bevestigen. De regenboog-wijzerplaat voor de Apple Watch werd in juni toegevoegd en kan worden gezien als een knipoog naar de LGBTQI-community. Het probleem is dat homopropaganda in Rusland sinds 2013 verboden is. Burgers die online homoseksualiteit bevorderen, krijgen een boete van maximaal vijfduizend roebel (ongeveer 65 euro). Bedrijven die dit doen, kunnen een boete van een miljoen roebel krijgen. Dat is omgerekend bijna 13.000 euro. Daarnaast kunnen bedrijven voor drie maanden gesloten worden.

Apple Watch pride-wijzerplaat
Klik/tap voor groter.

Apple heeft blijbaar het zekere voor het onzekere genomen en laat de regenboogvlag niet op de Apple Watch in Rusland zien. Dat is jammer, want het past niet bij de “onwrikbare inzet voor gelijkheid en diversiteit” die Apple in zijn video’s claimt na te streven. Google had in 2014 wel de ballen om een logo met de kleuren van de regenboog op zijn homepage te zetten. Ook in Rusland.

Tim Cook spreekt zich doorgaans uit tegen anti-homowetten

Apple kiest er in dit geval dus voor om alle lokale wetten te volgen en niet te protesteren. Dat is op zijn minst opmerkelijk, omdat CEO Tim Cook zich in de Verenigde Staten wél fel uitspreekt tegen anti-homowetten. Een Pride-wijzerplaat zou een prima speldenprikje zijn tegen de anti-homowet in Rusland, die bovendien door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is verworpen.

Apple-CEO Tim Cook zei in 2014 op mannen te vallen. Hij kreeg veel lof voor zijn eerlijke verhaal, maar het triggerde ook een reactie uit Rusland. Een standbeeld van Steve Jobs werd in de Russische stad Sint Petersburg zonder pardon weggehaald.

Rusland homofobie
Tegenstanders van de anti-homowetten in Rusland – Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waar die Russen zich al niet druk over maken..! Zwak dat Apple in China en Rusland en wie weet ook in andere landen zó snel overstag gaat als het om commerciële belangen gaat.

  Overigens was de regenboogvlag eerst helemaal niet het symbool van LHBTenz bewegingen. Het was altijd het symbool van kerken en evangelische bewegingen in al hun soorten. Omdat de regenboog ‘Gods teken aan de mens is om nooit meer een zondvloed te laten gebeuren’

  Daarna ‘kaapte’ Greenpeace het voor de milieubeweging. Vervolgens was de regenboogvlag het symbool voor diversiteit voor alle mensen en rassen. En tegenwoordig doet de LHBTenz beweging alsof het alleen hun symbool is. Niet dus.

  Zou mooier zijn als het voor diversiteit in het algemeen zou blijven staan. Gelijkheid voor alle mensen. Ook qua ras, afkomst en (sexuele geaardheid)

 • Profielfoto
  patrickdaan

  Dit is gewoon voldoen aan wet- en regelgeving in landen waarin geopereerd wordt. Dat de wet- en regelgeving zelf belachelijk is moge duidelijk zijn, maar je eraan houden is heel normaal.

 • Profielfoto
  FABMAC

  MacAanZee op 2 september 2018 12:22
  Waar die Russen zich al niet druk over maken..! Zwak dat Apple in China en Rusland en wie weet ook in andere landen zó snel overstag gaat als het om commerciële belangen gaat.

  Overigens was de regenboogvlag eerst helemaal niet het symbool van LHBTenz bewegingen. Het was altijd het symbool van kerken en evangelische bewegingen in al hun soorten. Omdat de regenboog ‘Gods teken aan de mens is om nooit meer een zondvloed te laten gebeuren’

  Daarna ‘kaapte’ Greenpeace het voor de milieubeweging. Vervolgens was de regenboogvlag het symbool voor diversiteit voor alle mensen en rassen. En tegenwoordig doet de LHBTenz beweging alsof het alleen hun symbool is. Niet dus.

  Zou mooier zijn als het voor diversiteit in het algemeen zou blijven staan. Gelijkheid voor alle mensen. Ook qua ras, afkomst en (sexuele geaardheid)

  Maar voor wie het niet weet: De Vredesvlag heeft zeven (7) banen en de Regenboogvlag zes (6)

  :-)

 • Profielfoto
  sunapple

  Tja, het is een zeer conservatief land waar nog wel een paar generaties overheen moeten gaan voordat daar echte acceptatie komt.

   

  De invloeden van de westerse landen die voorop lopen op verschillende culturele punten zijn goed merkbaar in de vorm van de wetten die het verbieden. Een eerste stap naar een zeer langzame transititie.

   

  Apple kan natuurlijk tegen de wetten in hun (onze) idealen in Rusland overbrengen, maar daar maak je vooral veel vijanden mee. Niet alleen de overheid, maar ook de meeste klanten. Lastige kwestie.

 • Profielfoto
  Elduderino

  MacAanZee op 2 september 2018 12:22
  Waar die Russen zich al niet druk over maken..! Zwak dat Apple in China en Rusland en wie weet ook in andere landen zó snel overstag gaat als het om commerciële belangen gaat.

  Het is wel raar dat je het zwak van Apple vindt. Je moet over Rusland en China klagen. Apple heeft zich te voldoen aan wetgeving, moeten ze hier toch ook? zie GDPR. Apple zal het wat betreft Rusland en China niet van harte doen, maar ze zullen wel moeten. Snel overstag is het niet, want de druk was er zowel in Rusland en China al een tijdje. Of verwacht je dat Apple zich dan maar terug trekt van deze markten?

 • Profielfoto
  AT024

  Wijzerplaat Pride is toch ook te gay:)

 • Profielfoto
  Merman

  Schandalig dat jullie het nu enkel wijten aan overheden aldaar en niet aan Apple die het expliciet inbouwt met een stuk code…

 • Profielfoto
  maxtje

  Erg van de overheden ja, vind ik ook niet kunnen.

  MAAR

  Die gay shit zo promoten hoeft nu ook toch niet

   

  idgaf about ur opinions btw

 • Profielfoto
  UtregCity

  Kijk eens aan, de Russische trollen (lees maxtje) zijn ook hier aanwezig. ?

 • Profielfoto
  iNicky

  Apart dat Apple zich laat ringeloren door dictatoriale regimes, anderzijds krijgen wij hier in Europa de Amerikaanse moraal door de strot geduwd. Het is dus alleen een economisch motief.

 • Profielfoto
  Elduderino

  iNicky op 2 september 2018 18:19
  Apart dat Apple zich laat ringeloren door dictatoriale regimes, anderzijds krijgen wij hier in Europa de Amerikaanse moraal door de strot geduwd. Het is dus alleen een economisch motief.

  Wat is het alternatief? Apple trekt zich terug of wordt geblokkeerd van de markt? Dat is namelijk het enige alternatief.

 • Profielfoto
  bertik

  Dit geeft een flinke deuk aan het beeld dat ik van Apple heb.  Ik vind dit niet kunnen, dit is erover.
  Maak dan een wijzerplaat met OMOH, dat is het russische woord voor de ‘security’.  Gaan ze dat ook verbieden?ОМОН

 • Profielfoto
  ernst.

  Elduderino op 2 september 2018 14:18

  MacAanZee op 2 september 2018 12:22
  Waar die Russen zich al niet druk over maken..! Zwak dat Apple in China en Rusland en wie weet ook in andere landen zó snel overstag gaat als het om commerciële belangen gaat

   

  Verbaast mij niks. Zie het bij overheden en lieden die in de media die met hun morele BS proberen een standpunt te maken en vervolgens als nood aan de man is ( of voor mij part iets gebeurd waardoor men de kans krijgt nu echt die mening in een ferm standpunt ter plekke om te zetten) dan geven ze niet thuis en komen vooral met een of ander slap excuus aanzetten waarom het nu anders is en dus logisch dat men niet thuisheeft. Kortom je lafheid en bedrog etaleren wanneer het erop aankomt. Daarom benader en bekijk ik allerlei mooie klinkende uitspraken met argwaan omdat ik vaal al weet en van verre zie aankomen dat het weer zo een nietszeggend iets is wat men alleen maar voor de vorm uit. Houd dan je mond zeg ik altijd als je niet ergens voor kan staan als het erop aankomt.

 • Profielfoto
  MrJvG

  ernst. op 3 september 2018 09:03

  Elduderino op 2 september 2018 14:18

  MacAanZee op 2 september 2018 12:22
  Waar die Russen zich al niet druk over maken..! Zwak dat Apple in China en Rusland en wie weet ook in andere landen zó snel overstag gaat als het om commerciële belangen gaat

   

  Verbaast mij niks. Zie het bij overheden en lieden die in de media die met hun morele BS proberen een standpunt te maken en vervolgens als nood aan de man is ( of voor mij part iets gebeurd waardoor men de kans krijgt nu echt die mening in een ferm standpunt ter plekke om te zetten) dan geven ze niet thuis en komen vooral met een of ander slap excuus aanzetten waarom het nu anders is en dus logisch dat men niet thuisheeft. Kortom je lafheid en bedrog etaleren wanneer het erop aankomt. Daarom benader en bekijk ik allerlei mooie klinkende uitspraken met argwaan omdat ik vaal al weet en van verre zie aankomen dat het weer zo een nietszeggend iets is wat men alleen maar voor de vorm uit. Houd dan je mond zeg ik altijd als je niet ergens voor kan staan als het erop aankomt.

  Juist!
  We moeten ook niet vergeten dat Apple gewoon een bedrijf is. Hoe leuk het allemaal eruitziet de wereld verbeteren, als bedrijf inzetten voor diversiteit. Er zitten natuurlijk grenzen aan. Ja natuurlijk kan Apple meer doen, vooral met zoveel geld in kas, en zo’n hoge bedrijfswaarde. Maar de drang om winst te maken zal echt vele malen groter zijn dan in Rusland een pride wijzerplaat zichtbaar te maken.

 • Profielfoto
  polansky

  Raar landje dat Rusland.

  Ik wed dat Putin zelf niet uit de kast durft.

 • Profielfoto
  gipsman

  Als Apple zich terugtrekt (?) uit Rusland, dan gaat dit nogal wat Russen pijn doen, incl. in het establishment. Even zuur voor Apple, maar ze hebben genoeg geld om dit even te doorstaan. Als iedereen aan de samsung en huawei moet, dan gaan ze dat echt niet leuk vinden. Maar ik neem aan dat apple veel Russische aandeelhouders heeft. Vandaar dat het niet gaat gebeuren. Hm, ik denk dat Slurf dit moet oplossen.

 • Profielfoto
  bertik

  als Apple niet mee wil, dan heb ik maar mijn eigen wijzerplaat gemaakt voor gebruik in Rusland.

  Nu nog een roze achtergrond en ik kan vertrekken.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Tim Cook is toch ook ‘gay’