Podcast-app Overcast is terug op de Apple Watch

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Goed nieuws voor iedereen die graag naar podcasts luistert en een Apple Watch en AirPods, of andere Bluetooth-oordopjes heeft. Door watchOS 5 kan de Apple Watch als standalone podcast-speler dienen. Apple heeft niet alleen een eigen podcasts-app voor watchOS gemaakt, ook externe ontwikkelaars kunnen dit doen. Overcast is er als eerste app klaar voor.

Versie 5 van de app die door podcaster Marco Arment is gemaakt, heeft nu ook een watchOS-app. Je kunt er podcasts mee afspelen zonder dat je iPhone nodig is. Ideaal in de sportschool of tijdens een andere work-out.

Podcasts automatisch naar Apple Watch

Overcast stuurt de afleveringen van podcasts die je nog niet geluisterd hebt, automatisch naar je Watch. Je kunt echter ook handmatig afleveringen die nog niet gesynchroniseerd zijn via de plus-knop onder een aflevering handmatig synchroniseren. Je downloads worden echter standaard gesynchroniseerd, zo heb je er in principe geen omkijken meer naar.

Overcast naar Apple Watch
Klik/tap voor groter.

Het synchroniseren van podcasts naar de Apple Watch is nog steeds niet erg snel, maar de app toont nu wel hoe ver het proces is gevorderd. Dit was eerst door beperkingen in watchOS niet het geval. Het overdragen van bestanden gaat overigens sneller als je Watch op de lader is aangesloten. Dat maakt het synchroniseren een klusje dat prima in de nacht kan gebeuren.

Podcasts op Apple Watch met Overcast

Overcast verscheen twee jaar geleden al kort op de Apple Watch, maar verdween door een instabiele werking en bugs in watchOS alweer snel. Nu Apple al die bugs heeft opgelost en meer mogelijkheden biedtr, is de app terug. Je kunt in het menu aan de linkerkant kiezen voor podcasts die op je Apple Watch staan, maar ook gewoon podcasts die op je iPhone staan via je Watch streamen.

overcast watchos 5
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Er zijn nog steeds wel enkele beperkingen op de Apple Watch. Zo is het niet mogelijk om de functies smart speed (die stiltes korter maakt) en voice boost (betere verstaanbaarheid) te gebruiken. Daar heeft de Watch simpelweg niet genoeg kracht voor. Overcast doet echter wel iets slims. Bij het overdragen van afleveringen naar de Apple Watch wordt een nieuwe audio-track gemaakt met je voorkeuren er hard ‘ingebakken’. Zo luister je toch met smart speed of voice boost, maar je kunt het niet tijdens het luisteren op je Watch aanpassen.

Apple’s eigen podcast-app mag meer

Hoewel externe podcast-apps bijna alles op de Apple Watch mogen, is er één beperking. Externe apps kunnen in tegenstelling tot Apple’s eigen podcasts-app voor watchOS geen podcasts op de Watch streamen via Wi-Fi of 4G. Je moet ze dus eerst naar de wearable sturen. (Zie ook➝ Nieuw in watchOS 5: podcasts direct op de Apple Watch)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Heel erg cool! Ik ben sinds enige maanden fervent gebruiker van Overcast en vind het een erg fijne app:)

 • Profielfoto
  Sanderrrrr

  Ik heb zowel Overcast als Apple’s Podcast app gebruikt. Wat maakt Apple’s podcast app < Overcast op de AW?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Sanderrrrr op 23 september 2018 09:27
  Ik heb zowel Overcast als Apple’s Podcast app gebruikt. Wat maakt Apple’s podcast app < Overcast op de AW?

  Ik begrijp je vraag niet. Vraag je naar het verschil tussen de Podcast app en Overcast? Die vraag wordt namelijk in het artikel beantwoordt.