Orange maakt zich op voor 5G in België

Door: Raymon Mens - 0 reacties
orange belgie

Er is al veel geschreven over 5G in Nederland, maar hoe zit het eigenlijk met 5G in België? Er werden lang geen aankondigingen gedaan, maar nu doorbreekt Orange als een van de eerste telecom-aanbieders het zwijgen. De provider liet onlangs samen met Nokia een aantal toepassingen van 5G die het voor ogen heeft zien.

Orange zegt momenteel voorbereidingen te treffen om zijn netwerk rond 2020 klaar te maken voor 5G-technologie. Wanneer 5G precies beschikbaar is, kon de provider niet zeggen. Er werd maandag echter wel een demonstratie gegeven van een aantal toekomstige toepassingen van het nieuwe mobiele netwerk.

Snelheid 5G Orange en Nokia

Om de eerste toepassingen in de echte wereld te demonstreren, maakte Orange gebruik van een zendmast van Nokia. Die werkte op 3,5GHz, maar in de toekomst wil de provider ook 5G op 700MHz gaan aanbieden. Een hoge frequentie is goed voor veel capaciteit en heeft een beperkte reikwijdte, terwijl signaal op lage frequenties veel verder te ontvangen is.

Orange wist tijdens de demonstratie een downloadsnelheid van 6 Gbit/s te halen. Ter vergelijking: het huidige 4G-netwerk heeft een maximale snelheid van 1 Gbit/s. Uiteindelijk wil Orange snelheden tot 25 Gbit/s kunnen aanbieden. Daar zijn echter veel hogere frequenties voor nodig en daar is de apparatuur die tijdens de demonstratie werd gebruikt niet geschikt voor. Het ging om apparatuur die een New Generation Radio gebruikt, maar nog geen New Generation Core. Het verschil tussen die twee kun je in ons uitlegartikel vinden.

5G frequenties
Klik/tap voor groter.

VR, zelfrijdende auto’s en meer

Bij 5G is niet alleen de absolute snelheid belangrijk, maar ook de latency. Dat wil zeggen hoeveel milliseconden het duurt voordat een pakketje met data tussen verzender en ontvanger overgedragen is. Orange had tijdens de demonstratie een latency van 2 milliseconden. Bij 4G is dat momenteel tussen de 30 en 50 milliseconden.

Voor mobiel internet is de latency niet van erg groot belang, maar Orange wil 5G voor veel meer toepassingen inzetten. De provider demonstreerde onder andere de communicatie tussen zelfrijdende auto’s. Bij verkeersveiligheid telt iedere milliseconde. Ook bij toepassingen als VR het belangrijk dat de vertraging zo laag mogelijk is.

Belgische overheid aan zet

Voordat 5G in België uitgerold kan worden, is de overheid aan zet. Er moeten -net als in Nederland- nieuwe frequenties geveild worden voor het nieuwe netwerk. Bovendien speelt in België nog een probleem met de stralingsnorm. Die is dermate laag dat in grote steden als Brussel een volledig dekkend 5G-netwerk aanleggen een grote uitdaging is. Ook komt er een vierde speler op de Belgische mobiele markt. Die moet ook ruimte voor 5G krijgen. Zolang niet bekend is wie die nieuwe concurrent van Proximus, Telenet en Orange is, kunnen er geen frequenties uitgegeven worden. (Zie ook → Meer concurrentie: België krijgt vierde mobiele provider)

Reacties

0 reacties