‘Opvolger MacBook Air krijgt geen Touch Bar, wel Touch ID’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Naast de MacBook Pro 2018, worden dit jaar nog meer nieuwe MacBooks verwacht. Naar verwachting gaat Apple in oktober de 12-inch MacBook vernieuwen en komt er een opvolger van de MacBook Air aan. Over die laatstgenoemde instap-laptop, die mogelijk het label ‘Air’ niet meer draagt, komen steeds meer details boven water.

Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo gaat Apple de laptop niet uitrusten met een Touch Bar, maar wel met Touch ID. De opvolger van de MacBook Air zou daarmee de eerste MacBook zonder Touch Bar, maar met Touch ID worden. Je kunt momenteel wel een MacBook Pro zonder Touch Bar kopen, maar die heeft ook geen Touch ID.

Verdere specificaties MacBook Air 2018

Om Touch ID te integreren, moet Apple de nieuwe MacBook uitrusten met een zogenaamde T-chip. Deze zit ook in de MacBook Pro met Touch Bar en bevat het beveiligde element dat vingerafdrukken opslaat. De MacBook Pro 2018 beschikt over een T2-chip, maar voor een instap-MacBook zou een oudere T1-chip ook genoeg zijn. Hierdoor kan Apple de kosten laag houden, maar toch een prima vingerafdrukscanner aanbieden.

Er zijn de afgelopen tijd veel geruchten verschenen over de opvolger van de MacBook Air. Zo is het vrijwel zeker dat de laptop nieuwe Intel-chips krijgt met vier in plaats van twee cores. Je kunt dus uitkijken naar een quad core instap-MacBook. Over de prijs gaan verschillende geruchten. Het ene gerucht zegt dat Apple zich duidelijk op het lagere marktsegment blijft richten, terwijl er ook geruchten zijn die claimen dat de prijs wat omhoog gaat.

MacBook Air Touch ID
Klik/tap voor groter.

Naam nog onzeker

Welke naam de opvolger van de MacBook Air krijgt, is nog onzeker. We weten nog niet of Apple de gedateerde behuizing en naam van de Air behoudt, of met een nieuw ontwerp komt. De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar leent zich prima als opvolger van de Air, maar is nog bijzonder prijzig. Technisch gezien is deze laptop ook niet echt het label ‘Pro’ waardig, want Apple gebruikt chips die identiek zijn aan die van de Air, alleen dan een stuk recenter.

Het zou dus goed kunnen dat de naam ‘Air’ dit jaar verdwijnt en we een MacBook en MacBook Pro krijgen. Die verandering was ook al bij de iPad te zien en maakt het assortiment een stuk overzichtelijker. Dat er aan nieuwe laptops wordt gewerkt, weten we al langer. Apple heeft eerder namelijk vijf nieuwe laptops aangemeld voor verkoop in de Euraziatische Economische Unie (EEU). De eerste twee hebben we al gezien, dat zijn namelijk de nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar. De rest van de Mac-lineup wordt waarschijnlijk in oktober vernieuwd. (Zie ook → Deze Apple-producten kun je nog in 2018 verwachten)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik denk dat ie Macbook XS gaat heten

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zullen ze al bezig zijn met face-id? Best wel een gemis en makkelijk te implementeren.

 • Profielfoto
  Loyd

  Laat maar komen die Mac; ik wacht er al een half jaar op. Gelukkig geen touch bar; dat scheelt weer 300 euro zonder dat flauwekul ding.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mijn magnetron zal een sprongetje maken van geluk.

   

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mac Book Air is een prima naam en heeft een goed imago en prima vormgeving. Dat zou ik dus zo houden! Alleen scherm en andere zaken kunnen beter.

 • Profielfoto
  Melle

  @macaanzee – ik volg je volledig – ik ‘wacht’ zelf al twee jaar á jaar. Straf is dat mijn i7 Air van 2012 nog perfect en goed werkt. Alleen loop in tegen een te kleine SSD aan… heb nu 512 en heb dringend meer nodig (1TB dus) – en nee ik wil geen iCloud voor mijn foto’s (originele horen bij mij op mijn Mac – niet bij Apple) – ook geen Apple muziek – (mijn gedigitaliseerde cd collectie is heilig) – alleen mijn mail zou ik wat kunnen archiveren, maar dat is te lastig…