Oprichters Instagram verlaten Facebook na slepend conflict

Door: Raymon Mens - 2 reacties
(Afbeelding: Facebook, bewerking: OMT)

De oprichters van Instagram gaan Facebook verlaten. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kocht Instagram in 2012 voor 1 miljard dollar, toen een ongehoord bedrag. In een verklaring zeggen de oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging, maar op de achtergrond speelt veel meer.

Volgens bronnen van TechCrunch hadden de oprichters al een tijdje het gevoel dat hun onafhankelijkheid in het geding was. Het afgelopen jaar wilde Facebook steeds meer controle overnemen. Er zouden al een jaar lang een kleine, interne strijd gevoerd worden..

Onafhankelijkheid Facebook en Instagram

Bij de overname van het sociale netwerk dat zich vooral op foto’s richt, beloofde Markt Zuckerberg dat Instagram onafhankelijk zou blijven opereren. De afgelopen tijd heeft Facebook de duimschroeven echter flink aangedraaid. Volgens bronnen van TechCrunch was Mark Zuckerberg actief bezig om de top van Instagram te vervangen door zijn eigen vertrouwelingen. Zo werd Kevin Weil, VP of Product van Instagram, weggepromoveerd naar het Blockchain-team van Facebook en vervangen door Adam Mosseri. Hij is een vertrouweling van Zuckerberg en stond aan de wieg van de ontwikkeling van de Facebook Feed.

Instagram oprichters
CTO Mike Krieger (links) en CEO Kevin Systrom (rechts) verlaten Instagram – Klik/tap voor groter.

De afgelopen tijd is Instagram steeds meer op Facebook gaan lijken. Niet alleen met stories, maar ook met DM’s, live video, advertenties voor shopping en tags. Ook zijn de meldingen van Instagram en Facebook in het verleden regelmatig door elkaar gaan lopen. Je zag tussen je Instagram-meldingen dat iemand een nieuwe foto op Facebook had geplaatst. Dat laatste lijkt vooralsnog gestopt.

Vertrouweling Zuckerberg op aan het roer

De twee oprichters worden vervangen door Adam Mosseri, de vertrouweling van Zuckerberg die al eerder binnen werd gehaald. Daardoor heeft Facebook nu effectief de volledige controle opgeëist. Iets soortgelijks gebeurde ook al bij WhatsApp. Daar was een verschil van inzicht over privacy echter de oorzaak. (Zie → WhatsApp-CEO verlaat Facebook na slepend conflict over privacy)

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    Ezra

    Is slechts een kwestie van tijd voordat Facebook Instagram ook verpest

  • Profielfoto
    lordoftheflatbush

    De ratten verlaten het schip