Creative Selection: nieuw boek legt ontwerpproces Apple uit

Door: Jan de Raab - 6 reacties
Steve Jobs iPad 2010 Apple

Herinneringen ophalen aan de legendarische man achter het succes van Apple, Steve Jobs, is altijd leuk en interessant. Met name de talloze anekdotes over hem uit de tijd dat Apple nog bezig was om een naam te vestigen geven een duidelijk beeld van lang vervlogen tijden.

De ontwikkelaar van autocorrectie

Maak kennis met Ken Kocienda, een voormalige Apple software-engineer die de autocorrectie heeft ontwikkeld waar iPhone-gebruikers zo afhankelijk van zijn (duizend maal dank Ken) en het toetsenbord op het scherm van de eerste iPhone. Hij heeft onlangs een nieuw boek gelanceerd, getiteld Creative Selection. In dit boek wordt een interessant beeld geschetst over de vraag hoe het ontwerpproces van Apple eruit zag onder Steve.

Ken ging bij Apple werken en heeft 15 jaar bij het bedrijf doorgebracht, maar de essentie van het verhaal dwingt ons om even een paar jaar over te slaan. Scott Forstall had Ken uitgenodigd om deel te nemen aan het zogenaamde Project Purple – de geheimzinnige poging om te bouwen wat de iPhone zou worden.

Ken_Kocienda_Apple_programmer
Ken Kocienda (Klik/tap voor groter)

Het iPad keyboard demonstreren

Ken is dan eindelijk zo ver om het iPad-toetsenbord te demonstreren en Steve is … aan de telefoon. Hij hield iedereen in de wachtstand. Hij leunde achterover in zijn stoel en staarde door zijn bril naar het plafond. De iPhone tegen zijn oor gedrukt, met zijn bekende ensemble van coltrui en spijkerbroek. “Het is ongemakkelijk om naar iemand te luisteren als ze een telefoongesprek afronden,” schrijft Ken. Uiteindelijk is het duidelijk dat Steve de oproep aan het afronden is. “Goed, ik zal je bellen. Doei. “Steve kijkt naar zijn iPhone en tikt op de ontkoppelknop. Hij schuift de telefoon in zijn spijkerbroek en draait  rond met zijn stoel om tegenover Ken te staan.

En dan …

“Zijn ogen ontmoetten de mijne,” herinnert Ken zich. “Ik voelde een tegengestelde kracht, de RDF met de polariteit omgedraaid … Hij was nu klaar om mijn demo te zien.” Steve staat op. Scott Forstall maakt een iPad wakker zonder hem van de tafel te halen, terwijl Steve naar Ken staart. Ken lanceert een korte demo waarin hij uitlegt dat hij twee toetsenbordontwerpen voor de iPad heeft bewerkt – een die aanvoelt als een toetsenbordindeling voor een laptop, de ander als een grotere versie van het iPhone-toetsenbord. Steve speelt met de iPad in stilte, achtervolgend zijn hoofd rond het scherm. Tikken, testen, niets verraden over wat hij denkt. Iedereen wacht en wacht.

Uiteindelijk besluit hij dat hij genoeg heeft gezien. ‘We hebben er maar één nodig, hè?’

En dat was niet wat Ken, die hard slikte, verwachtte. “Met een halve schouderophalen zei ik:” Ja … eh … ik denk het wel. ‘Welke denk je dat we moeten gebruiken?’ Een lange stilte volgt. Ok, vervolgt Steve Jobs. “We zullen met de grotere toetsen meegaan.” Steve knikt een beetje en dat is het. De show is voorbij.

Creative Selection
Het boek van Kocienda (Klik/tap voor groter)

Boek vol met anekdotes over Apple

Er zijn nog veel meer goede dingen beschreven over het ontwerpproces en de creatieve beslissingen achter de klassieke producten van Apple. Het boek is uitgegeven door St. Martin’s Press en beschikbaar als hardcover, op iBooks, op Kindles en via Audible.

BGR

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dacht dat deze meneer de struisvogel had ontworpen. ?

   

 • Profielfoto
  BlueSky

  Autocorrect….. altijd de eerste functie die ik uitschakel.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  iK ken ook promma zonder audi corrosie

 • Profielfoto
  THX-1138

  ‘Steve speelt met de iPad in stilte, achtervolgend zijn hoofd rond het scherm.”

  Heb bovenstaande zin een paar keer gelezen, maar begrijp ‘m nog steeds niet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Vervang een paar kernwoorden door ‘piemel’ en het leest als een of ander goedkoop stationsromannetje … ”

   

  ““Zijn ogen ontmoetten de mijne,” herinnert Ken zich. “Ik voelde een tegengestelde kracht, de RDF met de polariteit omgedraaid … Hij was nu klaar om mijn demo te zien.” … heb ik dat nu echt gelezen ?

 • Profielfoto
  jorisw

  Dit artikel lijkt direct gecopypaste van BGR, met nog een tussenstop bij Google Translate. Sterk staaltje schrijfwerk, OMT !