Night
Night OMT Specials 16 september 2018

Mijn negen redenen om geen nieuwe iPhone te kopen, of…

Goed, Apple heeft maar liefst drie nieuwe iPhones aangekondigd op het afgelopen ‘iPhone Event’. De iPhone XS, XS Max and iPhone XR) en ook nog eens een geheel nieuw ontwikkelde Apple Watch series 4.

Ik kan me voorstellen dat velen van jullie al klaarstaan om de spaarrekening te plunderen. Maar ik zeg: Niet doen. En hier mijn “ouwe zeikerd” redenen waarom niet:

1. Dit zijn de duurste iPhones ooit

Apple’s nieuwe lijn iPhones is de duurste die het bedrijf ooit heeft aangekondigd. Zelfs het ‘instapmodel’ iPhone Xr heeft met zijn vanaf-prijs van 859 euro een prijskaartje om verdrietig van te worden. Een boel geld voor een model dat aan de onderkant van de productlijn hangt. De prijzen lopen van daaruit op tot bijna het tweevoudige, een astronomische 1.659 euro voor het meest uitgebreide topmodel, de iPhone Xs Plus. Voor dat geld kan je een mooie tweedehands auto kopen!

2. Je gaat de Home knop missen

De Home knop van de iPhone mag dan niet meer van deze tijd zijn, miljoenen iPhone fans houden nog steeds van zijn eenvoud en functionaliteit. Okee, je krijgt er meer schermruimte voor terug maar je verliest tegelijk een van de redenen die de iPhone vanaf het begin zo succesvol heeft gemaakt.

3. Touch ID is beter dan Face ID

Met het verlies van de Home knop verdwijnt ook Touch ID, de beste vingerafdruk scanner ooit. Apple had die op de achterkant kunnen plaatsen, zoals Samsung heeft gedaan bij de Note 9. In plaats daarvan moeten we het doen met Face ID. Dat is langzamer, werkt niet als je de iPhone op zijn kant houdt en je moet toch nog je toegangscode intypen als je toevallig een Polaroid zonnebril draagt.

4. De nieuwe iPhones zien er hetzelfde uit als andere smartphones

Als je zo’n sloot geld neertelt voor een smartphone, doe je er wel een degelijk hoesje omheen. Eenmaal ingepakt, is niet meer te zien dat je een topmodel van Apple hebt. Gewoon een grote plak glas, net als bij bijna elke andere smartphone tegenwoordig. Zelfs de ‘nudge’ is niet meer uniek.

5. Je mist de koptelefoon aansluiting

Apple is begonnen met de meest irritante trend in de geschiedenis van de smartphone. Met de komst van de iPhone 7 hebben de toestellen geen koptelefoon aansluiting meer. Het ergste van alles is dat een 3.5 mm poort niet veel extra kost, niets af hoeft te doen aan het design en het belangrijkste van alles: dat je gewoon naar muziek kan blijven luisteren, ook al zijn de batterijen van je wireless koptelefoon of EarPods leeg.

6. Je hebt waarschijnlijk helemaal geen nieuwe iPhone nodig

Dure vlaggeschip smartphones zijn overkill voor de meesten van ons. Er zijn telefoons op de markt voor een fractie van de prijs, die er ook goed uitzien, goed presteren en een mooi scherm hebben. De enige reden dat je zoveel geld zou willen spenderen, is de camera. In plaats van een iPhone kun je dus ook een goedkope smartphone nemen en de rest besteden aan een echte DSLR camera, een mooie compact camera of voor mijn part een GoPro.

Of nóg beter: houd je iPhone 5s, 6 of 7 nog een jaartje, want…

7. iOS 12 maakt je oude iPhone weer snel

Eén van de beste features van iOS 12 is dat dit OS oude iPhones soepeler laten draaien en ze zo een tweede leven geven. Dat betekent dat het omgaan met elke iPhone vanaf de 5s een betere ervaring wordt. Geweldig, maar hoe zit het met de batterijduur? De kwaliteit van batterijen gaat nu eenmaal met de tijd onherroepelijk achteruit. Gelukkig kan je tot het einde van het jaar je batterij nog laten vervangen voor slechts 29 euro (na 1 januari 2019 wordt dat 49/69 euro). Samen met iOS 12 zal je oude iPhone weer als nieuw aanvoelen!

8. De nieuwe iPhones zijn niet zó speciaal

De nieuwe iPhones lijken erg op de iPhone X. Dat is geen revolutie, maar voortborduren op een bestaand design. Met vouwbare schermen, 5G, on-screen vingerafdruk scanner en meer in het verschiet, kun je beter tot volgend jaar wachten met de vervanging van je oude iPhone.

9. Er liggen innovatievere smartphones op de loer

Er liggen nu al smartphones in het verschiet die innovatiever zijn dan de nieuwe iPhones. Als we de aankondigingen van concurrerende merken mogen geloven staan ze allemaal te trappelen de nieuwste technieken te implementeren die stuk voor stuk nog mooier klinken als die van de iPhones.

Eh….

Kijk mij nu eens alles negeren wat ik net getypt heb en met glimmende oogjes, zonder enige zelfbeheersing naar die prachtig glimmende iPhone Xs Max kijken… Want eerlijk is eerlijk: die nieuwe camera en de enorme kracht van de A12 Bionic processor zien er toch verdomd aantrekkelijk uit!

Als je me zoekt? Ik ben onderweg naar de dichtstbijzijnde Apple Store. ?

Epiloog

Natuurlijk is dit stukje geschreven met een enorme knipoog naar jou, de lezer. Waarschijnlijk ben je het eens (of absoluut niet) met een aantal punten. Laat jouw mening daarom gerust achter in de reacties hieronder.

Reageer op artikel:
Mijn negen redenen om geen nieuwe iPhone te kopen, of…
Sluiten