Mijn negen redenen om geen nieuwe iPhone te kopen, of…

Door: Night - 66 reacties
Grumpy Old Men

Goed, Apple heeft maar liefst drie nieuwe iPhones aangekondigd op het afgelopen ‘iPhone Event’. De iPhone XS, XS Max and iPhone XR) en ook nog eens een geheel nieuw ontwikkelde Apple Watch series 4.

Ik kan me voorstellen dat velen van jullie al klaarstaan om de spaarrekening te plunderen. Maar ik zeg: Niet doen. En hier mijn “ouwe zeikerd” redenen waarom niet:

1. Dit zijn de duurste iPhones ooit

Apple’s nieuwe lijn iPhones is de duurste die het bedrijf ooit heeft aangekondigd. Zelfs het ‘instapmodel’ iPhone Xr heeft met zijn vanaf-prijs van 859 euro een prijskaartje om verdrietig van te worden. Een boel geld voor een model dat aan de onderkant van de productlijn hangt. De prijzen lopen van daaruit op tot bijna het tweevoudige, een astronomische 1.659 euro voor het meest uitgebreide topmodel, de iPhone Xs Plus. Voor dat geld kan je een mooie tweedehands auto kopen!

2. Je gaat de Home knop missen

De Home knop van de iPhone mag dan niet meer van deze tijd zijn, miljoenen iPhone fans houden nog steeds van zijn eenvoud en functionaliteit. Okee, je krijgt er meer schermruimte voor terug maar je verliest tegelijk een van de redenen die de iPhone vanaf het begin zo succesvol heeft gemaakt.

3. Touch ID is beter dan Face ID

Met het verlies van de Home knop verdwijnt ook Touch ID, de beste vingerafdruk scanner ooit. Apple had die op de achterkant kunnen plaatsen, zoals Samsung heeft gedaan bij de Note 9. In plaats daarvan moeten we het doen met Face ID. Dat is langzamer, werkt niet als je de iPhone op zijn kant houdt en je moet toch nog je toegangscode intypen als je toevallig een Polaroid zonnebril draagt.

4. De nieuwe iPhones zien er hetzelfde uit als andere smartphones

Als je zo’n sloot geld neertelt voor een smartphone, doe je er wel een degelijk hoesje omheen. Eenmaal ingepakt, is niet meer te zien dat je een topmodel van Apple hebt. Gewoon een grote plak glas, net als bij bijna elke andere smartphone tegenwoordig. Zelfs de ‘nudge’ is niet meer uniek.

5. Je mist de koptelefoon aansluiting

Apple is begonnen met de meest irritante trend in de geschiedenis van de smartphone. Met de komst van de iPhone 7 hebben de toestellen geen koptelefoon aansluiting meer. Het ergste van alles is dat een 3.5 mm poort niet veel extra kost, niets af hoeft te doen aan het design en het belangrijkste van alles: dat je gewoon naar muziek kan blijven luisteren, ook al zijn de batterijen van je wireless koptelefoon of EarPods leeg.

6. Je hebt waarschijnlijk helemaal geen nieuwe iPhone nodig

Dure vlaggeschip smartphones zijn overkill voor de meesten van ons. Er zijn telefoons op de markt voor een fractie van de prijs, die er ook goed uitzien, goed presteren en een mooi scherm hebben. De enige reden dat je zoveel geld zou willen spenderen, is de camera. In plaats van een iPhone kun je dus ook een goedkope smartphone nemen en de rest besteden aan een echte DSLR camera, een mooie compact camera of voor mijn part een GoPro.

Of nóg beter: houd je iPhone 5s, 6 of 7 nog een jaartje, want…

7. iOS 12 maakt je oude iPhone weer snel

Eén van de beste features van iOS 12 is dat dit OS oude iPhones soepeler laten draaien en ze zo een tweede leven geven. Dat betekent dat het omgaan met elke iPhone vanaf de 5s een betere ervaring wordt. Geweldig, maar hoe zit het met de batterijduur? De kwaliteit van batterijen gaat nu eenmaal met de tijd onherroepelijk achteruit. Gelukkig kan je tot het einde van het jaar je batterij nog laten vervangen voor slechts 29 euro (na 1 januari 2019 wordt dat 49/69 euro). Samen met iOS 12 zal je oude iPhone weer als nieuw aanvoelen!

8. De nieuwe iPhones zijn niet zó speciaal

De nieuwe iPhones lijken erg op de iPhone X. Dat is geen revolutie, maar voortborduren op een bestaand design. Met vouwbare schermen, 5G, on-screen vingerafdruk scanner en meer in het verschiet, kun je beter tot volgend jaar wachten met de vervanging van je oude iPhone.

9. Er liggen innovatievere smartphones op de loer

Er liggen nu al smartphones in het verschiet die innovatiever zijn dan de nieuwe iPhones. Als we de aankondigingen van concurrerende merken mogen geloven staan ze allemaal te trappelen de nieuwste technieken te implementeren die stuk voor stuk nog mooier klinken als die van de iPhones.

Eh….

Kijk mij nu eens alles negeren wat ik net getypt heb en met glimmende oogjes, zonder enige zelfbeheersing naar die prachtig glimmende iPhone Xs Max kijken… Want eerlijk is eerlijk: die nieuwe camera en de enorme kracht van de A12 Bionic processor zien er toch verdomd aantrekkelijk uit!

Als je me zoekt? Ik ben onderweg naar de dichtstbijzijnde Apple Store. ?

Epiloog

Natuurlijk is dit stukje geschreven met een enorme knipoog naar jou, de lezer. Waarschijnlijk ben je het eens (of absoluut niet) met een aantal punten. Laat jouw mening daarom gerust achter in de reacties hieronder.

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  Wat een onzinnig artikel. FaceID is sneller dan touch. Unlocken met zonnebril werkt prima. Homebutton wordt door 98% van de gebruikers niet gemist. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

  En ja, ze zijn behoorlijk aan de prijs, maar nee je koopt geen leuke tweedehands auto voor dat geld. Wellicht een afgetrapte 106, maar veel verder kom je niet hoor..

  Beter houdt OMT de focus op artikelen die er toe doen in plaats van dit soort onzin.

 • Profielfoto
  Jor1

  Mensen! Lief zijn voor elkaar heh!?

 • Profielfoto
  JeepeeB

  Livonias op 16 september 2018 09:10
  Wat een onzinnig artikel. FaceID is sneller dan touch. Unlocken met zonnebril werkt prima. Homebutton wordt door 98% van de gebruikers niet gemist. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

  En ja, ze zijn behoorlijk aan de prijs, maar nee je koopt geen leuke tweedehands auto voor dat geld. Wellicht een afgetrapte 106, maar veel verder kom je niet hoor..

  Beter houdt OMT de focus op artikelen die er toe doen in plaats van dit soort onzin.

  Het zet je als lezer aan het denken, helemaal niks mis mee lijkt mij, en soms mag een luchtig artikel best, de boog kan niet altijd gespannen staan.
  Zelf sla ik de aanschaf van een nieuwe Iphone even een jaartje over, voor mij is het verschil met de Iphone 8 die ik heb te klein om naar de winkel te hollen om de nieuwe Iphone te gaan kopen.

   

 • Profielfoto
  puccini

  Spaarrekening zal ik in geen geval plunderen voor een iphone met deze prijzen.

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ik houd mijn iPhone SE lekker in gebruik. Het ontwerp van de iPhone X terugschalen naar de SE zou een schermdiagonaal van 4,88 inch (124mm) opleveren, groter dan de 4,7 inch (120mm) van de iPhone 6/6S/7/8. Met een LCD-scherm zou dat een uitstekende ‘mini’-iPhone Xr kunnen opleveren.

  Maar okee, FaceID zou (nog) niet passen in de breedte.

  Over een paar jaar zien we wel weer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Livonias op 16 september 2018 09:10
  …En ja, ze zijn behoorlijk aan de prijs, maar nee je koopt geen leuke tweedehands auto voor dat geld. Wellicht een afgetrapte 106…

  Wij rijden al drie jaar in een Renault Scénic (zes airbags, ESP, climate control, double sunroof, etc.). Volledig deuk- en krasvrij, bekleding in topconditie. En die kostte op de kop af € 1244,-. Heel netjes binnen de iPhone range dus.;)

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  Begrijp heel goed de strekking van dit artikel, en dat het met een knipoog is geschreven. Maar wat ik mij wel afvraag, waarom zijn er zoveel klachten over FaceId, zoals ook hier weer?

  Heb ik dan gewoon geluk? Werkt bij mij altijd, en razendsnel. Ook met een (polaroid) zonnebril op, sterker nog, op de piste met een helm op werkt het nog…

 • Profielfoto
  Pixelman

  Ik sta op het punt om een nieuwe te kopen. Maar twijfel heel erg of het echt de vele euro’s waard gaat zijn. Ik heb een hekel aan rommel. Vandaar ook men keuze voor Apple. Qua innovatie is het tegenwoordig toch altijd maar aan de mindere kant vind ik. Altijd hetzelfde verhaal. Je kan bijna op voorhand raden wat er gaat komen op zo een keynote. Ik ben een enorme apple fan, heb al veel centen uitgegeven al een handvol macs en iPhones en iPads maar de richting die Apple nu neemt vind ik echt niet ok. Vroeger kon ik mensen overtuigen om een Apple te nemen boven iets anders. Het werd betaalbaar. Denk maar aan de iPod revolutie. Ook de iMacs. Dat gaat nu steeds minder en minder. Niet meer voor een doorsnee gebruiker. Een nieuwe iPhone X, aan de kostprijs van een computer is toch wel erover.

   

  Het belangrijks denk ik aan een smartphone is de autonomie. Al de rest is nat mooi meegenomen. Ik gebruik nu 3 jaar een 6s(128GB , was toen max spec) en die werkt eigenlijk nog prima. Enkel de batterij is klote. Deze is al eens vervangen door Apple(erkend probleem) en nu moet die weer vervangen worden, dus das 1,5 batterij per jaar. Onbegrijpelijk als je weet dat men iPad 2 nog altijd werkt op dezelfde batteri, 7+ jaar oud is, dagelijks gebruikt door men kinderen en nog steeds een lange batterijduur heeft.
  Er is toch wel iets veranderd. Ik stel me meer en meer de vraag of hun hardware wel zo premium is alsof ze zelf beweren.

  Anyway ik probeer mezelf te overtuigen maar ga nog effe wachten denk ik.

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Overigens, met de €300 goedkopere iPhone Xr t.o.v. de iPhone X/Xs heeft Apple m.i. wel degelijk wat aan de betaalbaarheid gedaan.

  Het blijft veel geld, maar tijdens de keynote kwam VP Lisa Jackson (vanaf ±1u20m35s) vertellen dat Apple nu ‘durable products, that last as long as possible’ omarmt. Volstrekt logisch als je ‘sustainable’ bezig wilt zijn maar best gedurfd als je een groot deel van je omzet en winst behaalt uit het verkopen van nieuwe iPhones!

  Daarom denk ik dat Apple heel geleidelijk maar structureel marktaandeel van Android gaat afsnoepen. Al die hand-me-down iPhones gaan veel nieuwe Apple klanten opleveren.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Volgens mij heeft de XR betere ‘specs’ dan de 8 Plus van een week geleden voor aanzienlijk minder geld ..

   

 • Profielfoto
  Night

  Leuk dat je het zo verwoordt. Lees dit interview eens. Daarin laat Tim Cook doorschemeren dat het huidige Apple ervan overtuigd is dat er altijd wel een groep mensen is die Apple producten wil kopen, ongeacht de prijs.

  https://9to5mac.com/2018/09/15/tim-cook-dual-sim-pricing-more-interview/

  Overigens werkt FaceID niet met bepaalde typen zonnebrillen metgepolariseerde glazen omdat deze bepaalde voor FaceID noodzakelijke golflengten van licht blokkeren. Dit geldt overigens ook voor bepaalde andere merken zonnebrillen, maar ook lang weer niet alle. Zal dus een trial-and-error zijn. Gelukkig kan je altijd nog je PIN gebruiken.

  https://forums.macrumors.com/threads/polaroid-glasses-and-face-id.2085396/

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik snap het wel. Je geeft een smak geld uit, zet je backup over en alles is weer zoals het was, alleen een beetje sneller en een paar nieuwe functies die je zelden gebruikt.

  Tijdens het oppakken van mijn 7 heb ik de iPhone al ontgrendeld voor hij mijn gezicht gezien heeft. Daarnaast is de onbetrouwbaarheid van Face ID allang bewezen bij de X: tweelingen ontgrendelden de telefoon van de ander.  De medische wereld en justitie etc gaan nog steeds uit van de vingerafdruk omdat elke vingerafdruk uniek is. Dat iemand Face ID omarmt, is prima, maar ga niet zeggen dat het beter en veiliger is.

  De prijs is inderdaad hoog. Het is gewoon blufpoker wat Apple speelt. Zolang dezelfde volgers het toch wel kopen, blijft de prijs hoog. En die groep is zo groot, dat Apple de rest van het assortiment minder belangrijk vindt. Toch heb ik de indruk dat Apple in nieuwe markten nog steeds scoort, maar in oudere markten juist in populariteit afneemt.

  Mijn 7 is ook de laatste. Ik vind die hap uit het scherm geen gezicht en naast mijn 7 heb ik van mijn werk een oude Sony Xperia XZ Premium. Die voelt sneller, eveneens gezeurvrij, maar ik ervaar Android als ‘more fun’. De opvolger van mijn 7 wordt waarschijnlijk een XZ3. Overzetten van bestanden is tegenwoordig kinderspel. Ik voel me door Apple niet meer zo prettig behandeld. In je gezicht zijn ze je vriend en als ze zich omdraaien lachen ze je uit: ‘gna gna sukkels…’.

 • Profielfoto
  basiel

  Ik koop voor mij ook geen nieuwe tov de iPhone x geen enkele reden om te veranderen.

  Faceid werkt in mijn ogen goed zelfs op skipiste met helm en zonnebril. Touchid was ook niet perfect als je vinger nat was dan werkte touchid ook niet.

  Ga een xr voor vriendin kopen denk ik.

 • Profielfoto
  NI3LS

  ‘Voor dat geld kan je een mooie tweedehands auto kopen.’

  In wat voor wereld leven jullie daar?

 • Profielfoto
  Odie

  je moet toch nog je toegangscode intypen als je toevallig een Polaroid zonnebril draagt.

   

  Fake News, lijkt CNN en The Weatherchannel wel  werkt prima hier met gepolariseerde glazen. Meer dan prima zelfs.

   

   

 • Profielfoto
  Niels

  Massaal klagen we over de prijzen en massaal gaan we toch over tot de aanschaf. Het wordt tijd om een signaal af te geven en gewoon geen nieuwe iPhone te kopen. Zeker nu iOS12 er voor zorgt dat je huidige iPhone weer aanvoelt als nieuw.

  Moet je kijken hoe snel de prijzen weer normaliseren als dit wereldwijd zou gebeuren. Want deze prijzen zijn puur uit winstbelang en aandeelhouder pleasing. Productiekosten zijn nauwelijks hoger dan voorgaande iPhones.

   

 • Profielfoto
  Odie

  En voor iedereen die muit dat de Xs niets nieuws biedt; klopt (bijna)!  Het toestel is ook niet bedoeld voor iedereen die al een X heeft. En dat het wéér duurder is: klopt niet. De Xs is precies even duur als de X. De Xr is goedkoper dan een 8plus.

  Voor iedereen die zegt dat je de hormoonproductie gaat missen: nonsense, gestures wennen heel snel en zijn vreselijk handig. Ik mis de homeknop geen moment.

  FaceID is wel wat trager en vanuit bepaalde hoeken minder trefzeker. Wat dat betreft zijn we een paar jaar terug in de tijd, maar dat komt ook wel weer goed op termijn: de prijs van innovatie. Drie stappen vooruit en soms een stapje terug. Met de laatste iOS updates is faceid bij mij in ieder geval merkbaar sneller geworden.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Pixelman: die batterij, gelukkig kun je hem dit jaar nog voor €29 bij Apple laten vervangen, maar misschien kun je meer doen om hem goed te houden?

  Li-ion kun je het beste niet helemaal leeg laten raken en niet helemaal maximaal opladen (wel lastig als je overnight oplaadt) en niet te warm laten worden (het laden van mijn Apple Watch bleek in de zomerwarmte van dit jaar langer te duren, wegens dat hij anders te warm zou worden!). Daarnaast kun je hem misschien zo nu en dan op ‘energiebesparingsmodus’ zetten, hij wordt er voornamelijk wat langzamer van maar dat valt normaal nauwelijks op.

 • Profielfoto
  T-sec

  Volgend mij zitten de toestellen uit het vergelijkbare topsegment van Samsung en Huawei ook in deze prijsklasse van Apple. Die merken doen dus vrolijk mee in deze trend.

  Het kleine verschil wat Apple toch iets meer kost betaal ik liever voor iets wat op iOS draait dan op Android.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  +1 @JeepeeB

  Zo’n luchtig zondagmiddag artikel leest lekker weg en zet je inderdaad toch aan tot denken. Misschien zijn sommige punten overtrokken of geven een scheef beeld, maar dat lokt juist reacties uit en ik denk dat dat precies de bedoeling is geweest van de schrijver. Door alle pro’s en contra’s in de reacties kan ik als twijfelaar opmaken of het al dan niet zinnig is nu een nieuwe iPhone aan te gaan schaffen.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @livonas,

  Helemaal mee eens, laat die ouwe maar zeiken zoals die zelf hier schrijft.

  @Jor1′
  “Mensen! Lief zijn voor elkaar heh!?”

  moet dan wel van twee kanten komen!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Deze conclusies had ik bij introductie van de X al getrokken helaas.

   

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Hoe bedoel je dat 3xJoop? ik zie de schrijver nergens onaardig doen tegen Jor1 ?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @KR1275: “The probability that a random person in the population could look at your iPhone X and unlock it using Face ID is approximately 1 in 1,000,000 (versus 1 in 50,000 for Touch ID)” (volgens de apple site).

  Dat hij bij een identieke tweeling geen onderscheid maakt is alleen voor identieke tweelingen relevant, en dat zijn er dus niet zoveel. Zo’n soort argument sleep je er bij omdat je op zoek bent naar iets negatiefs over Apple.

  Als het aantal mensen dat (zeer) tevreden is met hun Apple spulletjes (vrijvel onveranderlijk hoog in de 90%) ondanks de prijs vertelt me dat het het gewoon waard is. Vergeet niet dat Apple aan schaalvoordelen alleen al een flink deel van de winst te danken heeft.

 • Profielfoto
  dennissch

  T-sec op 16 september 2018 10:24
  Volgend mij zitten de toestellen uit het vergelijkbare topsegment van Samsung en Huawei ook in deze prijsklasse van Apple. Die merken doen dus vrolijk mee in deze trend.

  Het kleine verschil wat Apple toch iets meer kost betaal ik liever voor iets wat op iOS draait dan op Android.

  Ja de topmodellen van o.a. Samsung en Huawei zijn duur, het verschil is wel met Apple dat Samsung en Huawei ook opties heeft in het goedkope(re) segment. En daarnaast heb je ook andere leuke keuzes tegenwoordig. Nokia, Motorola, Xiaomi, OnePlus om maar wat te noemen.

 • Profielfoto
  Odie

  Wat veel mensen vergeten is de hoge mate van veiligheid van iOS en de hoge restwaarde cq de lange economische levensduur.

  Bij Android mag je blij zijn als je überhaupt nog een major upgrade krijgt en na een jaar of twee houden Security updates wel op. Bij iOS is het gemiddeld zo’n vijf jaar én alle major upgrades én dus alle Security updates. Dat verhoogt de restwaarde maar vooral de economische levensduur en het gevoel van veiligheid. Dit is voor mij een van de hoofdredenen om überhaupt op iOS te willen zitten. Als je wil kan je vijf jaar doen met een Xr voor krap 900 euro, en al die jaren kan je het nieuwste van het nieuwste op software gebied blijven gebruiken. Das 180 euro per jaar of 15 euro per maand.

  Oneplus is volgens mij een van de weinige goedkopere toptoestellen met een update garantie van 2 jaar majors en 3 jaar Security updates. Je kunt dus twee jaar het nieuwste van het nieuwste op software gebied gebruiken. Daarna is ie echt verouderd. De oneplus 5 kost (daar begint ie) bij 500 euro. Das dus 250 euro per jaar of 20 euro per maand.

  Zie je het verschil? Een Xr voor 15 euro per maand of een oneplus voor 20 euro per maand (gebaseerd op het gebruik van de nieuwste major).

  Tel daarbij alle voordelen van betere biometrische veiligheid, een veiligere Appstore met minder meuk en malware, een mooier OS (maar, smaken verschillen) en een coherenter ecosysteem. Financieel is het al zo klaar als een klontje, als je re rest meetelt snap ik helemaal niet waarom je niet voor iOS zou kiezen. Of je moet echt een enorme Apple-hater zijn.

 • Profielfoto
  dennissch

  Odiebla op 16 september 2018 12:16
  Wat veel mensen vergeten is de hoge mate van veiligheid van iOS en de hoge restwaarde cq de lange economische levensduur.

  Bij Android mag je blij zijn als je überhaupt nog een major upgrade krijgt en na een jaar of twee houden Security updates wel op. Bij iOS is het gemiddeld zo’n vijf jaar én alle major upgrades én dus alle Security updates. Dat verhoogt de restwaarde maar vooral de economische levensduur en het gevoel van veiligheid. Dit is voor mij een van de hoofdredenen om überhaupt op iOS te willen zitten. Als je wil kan je vijf jaar doen met een Xr voor krap 900 euro, en al die jaren kan je het nieuwste van het nieuwste op software gebied blijven gebruiken. Das 180 euro per jaar of 15 euro per maand.

  Oneplus is volgens mij een van de weinige goedkopere toptoestellen met een update garantie van 2 jaar majors en 3 jaar Security updates. Je kunt dus twee jaar het nieuwste van het nieuwste op software gebied gebruiken. Daarna is ie echt verouderd. De oneplus 5 kost (daar begint ie) bij 500 euro. Das dus 250 euro per jaar of 20 euro per maand.

  Zie je het verschil? Een Xr voor 15 euro per maand of een oneplus voor 20 euro per maand (gebaseerd op het gebruik van de nieuwste major).

  Tel daarbij alle voordelen van betere biometrische veiligheid, een veiligere Appstore met minder meuk en malware, een mooier OS (maar, smaken verschillen) en een coherenter ecosysteem. Financieel is het al zo klaar als een klontje, als je re rest meetelt snap ik helemaal niet waarom je niet voor iOS zou kiezen. Of je moet echt een enorme Apple-hater zijn.

  Allereerst die updates bij iOS klinken leuk, maar in de praktijk maakt het je toestel vaak traag/trager. De iPad 3 heb ik destijds uit ellende verkocht. Als je nu vrijwillig kon kiezen tussen upgraden en/of securitypatches dan vond ik het wat beter.

  Ten tweede, al dat geneuzel over veiligheid zal vast wel deels kloppen. Maar hoeveel (grote) misbruiken zijn er geweest door oude Android versies? Ik ken er geen een. Dus mijn inziens is het verschil tussen theorie en praktijk nogal groot. Daarnaast weet 90% van de bevolking niet eens welke versie van iOS of Android ze draaien.

  Zelf gebruik in een iPad Air 2 waar ik tevreden over ben. Ik heb ook 2,5 jaar een iPhone 6s (en daarvoor een 5s) gebruikt maar sinds kort heb ik hem verkocht omdat ik eens wat anders wou. Ik heb een Motorola Moto g5s voor slechts 140 euro gekocht, oke het toestel is als een iets van een jaar op de markt maar daarom was hij ook goedkoper. Ik heb hem gekocht toen de batterij van mijn 6s vervangen nogal lang duurde. Ik ben er over te spreken, ik merk wel dat iOS wat stabieler werkt en/of dat de apps wat stabieler werken op iOS. Dus dat vind ik wel jammer. Maar het opent ook nieuwe mogelijkheden. 3 voorbeeldjes, de samenwerking tussen Keepass en Dropbox loopt soepeler, ik kan nu als ik wil game-emulators van Nintendo gebruiken (niet dat ik fijn vind op een touchscreen) en ik kan makkelijker video’s en foto’s vanaf mijn pc overzetten naar Android of andersom zonder gehannes met Itunes.

 • Profielfoto
  Imade

  Door die prijzen blijf ik bij de 6S.. als die kapot gaat stap ik wel over naar Google.. want die prijzen die Apple vraagt.. damn… om er van te braken.. zo ziek..

 • Profielfoto
  Steph

  Had een 6s. Met iOS 12 erop was ie wel iets sneller. Maar niet super.
  Nieuwe iPhones te duur. Dus gisteren maar een nieuwe (oude) X aangeschaft. Voordeel dat de prijzen wat zijn gezakt.

 • Profielfoto
  KR1275

  bmeerdink op 16 september 2018 11:09
  @KR1275: “The probability that a random person in the population could look at your iPhone X and unlock it using Face ID is approximately 1 in 1,000,000 (versus 1 in 50,000 for Touch ID)” (volgens de apple site).

  Dat hij bij een identieke tweeling geen onderscheid maakt is alleen voor identieke tweelingen relevant, en dat zijn er dus niet zoveel. Zo’n soort argument sleep je er bij omdat je op zoek bent naar iets negatiefs over Apple.

  Als het aantal mensen dat (zeer) tevreden is met hun Apple spulletjes (vrijvel onveranderlijk hoog in de 90%) ondanks de prijs vertelt me dat het het gewoon waard is. Vergeet niet dat Apple aan schaalvoordelen alleen al een flink deel van de winst te danken heeft.

  Zeer betrouwbare bron… Google eens. Voorbeelden zat van ‘misbruik’ van Face ID.

  90% is tevreden, omdat ze niet beter weten. Android gebruikers zijn ook tevreden. Een deel van het Apple publiek is zo stug dat ze werkelijke alles wat niet Apple is met onzin-argumenten neerhalen. Ik ben ook tevreden met mijn iPhone 7: snel en werkt goed (maar evengoed met foutjes). Maar ik gebruik iPhone sinds de 3S. Dus tijd voor verandering. Android is volwassen en de één is niet beter dan de ander. En de nieuwe Sony XZ3 lijkt me een prima alternatief voor iPhone.

 • Profielfoto
  klonic

  Er zitten niet echt bijzondere nieuwe functies in de iPhones. Dat hoeft ook niet. Ook onder Steve Jobs gebeurd dat niet. Echter is er wel een verschil. Steve Jobs wilde (zie ook zijn biografie) de producten enig sinds betaalbaar houden. Bij nieuwe features zagen we vaak de prijs omhoog bumpen om later als standaard in een normaal geprijs apple product (= relatief duur) te komen, denk bijvoorbeeld aan opslag geheugen.

  Dit keer is het andersom, OLED is kennelijk iets waar je al 2 jaar ongeveer €200 meer voor moet betalen dan de ‘standaard’ (LCD kost ongeveer €800). Apple is dus niet alleen relatief duur maar verhoogt de prijzen ook nogal snel. iOS is wat mij betreft het fijnste mobiele OS, maar zo langzamerhand begin ik een beetje af te knappen op deze onverklaarbare prijzen.

  Een Galaxy S9 kost €600, een iPhone XS €1000. Verschil mag er zijn voor het geweldige OS, maar dit gaat wel erg ver.

 • Profielfoto
  pruus

  Het is vaak wel zo dat ik lees dat Steve Jobs het geweldig deed. We kennen de flops. Hij vernieuwde, dat klopt, maar sneller, sneller, mooier maakt alles nog niet beter. Hij keek vooral wat voor de mens een vooruitgang was. En ik zie veel vingeroefeningen op basis van het bekende en weinig vernieuwingen. Hier in het eigen nest mag ik het wel zeggen. Ik ben blij met Apple en het hele systeem. Maar soms baal ik er ook stevig van. Hup hup marktleider, aan het werk.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @KR1275: “Voorbeelden zat van ‘misbruik’ van Face ID”, maar wikipedia vertelt een ander verhaal.

  iPhone X heeft 98% customer satisfaction (altijd een momentopname natuurlijk), dat zal bij Android wel niet zoveel voorkomen lijkt me. Maar inderdaad zijn ook Android gebruikers het systeem i.h.a. trouw, zij het dat de hele onderkant van de markt nauwelijks een alternatief heeft voor Android.

 • Profielfoto
  koen

  Wat doen @brombeer en @trabant daar?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Leuk stuk Night!

  Op alle punten eens, op twee na: de Home knop ga je nevernooit missen. Dat is juist briljant nu. Dat maakt het schitterende edge to edge scherm mogelijk, noemand wil ooit meer terug. En FaceID is ook juist top.

  De betere camera, snellere zuinige chip en betere batterij zijn verder doorslaggevend. De X was al de beste iPhone ooit, deze zijn alledrie nog beter.

  En bij de prijs moet je inderdaad de hoge restwaarde en enorme houdbaarheid meetellen.

   

 • Profielfoto
  midas

  Spijker op zijn kop. Voor wie een iPhone 7plus heeft zijn alle modellen een stap terug. Behalve t topmodel van minimaal 1450,-

  En je bent wel een enorme gehaktbal als je dat uitheeft. Ook al heb je t als water

 • Profielfoto
  midas

  En over vernieuwingen gesproken. Apple is groot geworden door eigenwijs te zijn, te ontwikkelen. Nu zijn t volgers geworden!

  De beste techniek, in t platste apparaat is geen innovatie!!

 • Profielfoto
  midas

  aartjan.nl/blog op 16 september 2018 14:09
  Leuk stuk Night!

  Op alle punten eens, op twee na: de Home knop ga je nevernooit missen. Dat is juist briljant nu. Dat maakt het schitterende edge to edge scherm mogelijk, noemand wil ooit meer terug. En FaceID is ook juist top.

  De betere camera, snellere zuinige chip en betere batterij zijn verder doorslaggevend. De X was al de beste iPhone ooit, deze zijn alledrie nog beter.

  En bij de prijs moet je inderdaad de hoge restwaarde en enorme houdbaarheid meetellen.

   

  Enorme houdbaarheid? 1 of twee jaar, net als alle andere modellen en dan moet iedereen weer een nieuwe. Ze worden helemaal niet ontwikkeld voor hun houdbaarheid!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  KR1275 op 16 september 2018 10:10
  De opvolger van mijn 7 wordt waarschijnlijk een Sony Xperia XZ3. Ik voel me door Apple niet meer zo prettig behandeld. In je gezicht zijn ze je vriend en als ze zich omdraaien lachen ze je uit: ‘gna gna sukkels…’.

  En bij Sony zijn het wel allemaal je echte ‘vrienden’?

  Tsss, iemand die zo over een bedrijf praat, leeft in een vreemde wereld.

 • Profielfoto
  AT024

  Ik stap over van een 6 naar 10 en ik moet zeggen dat is echt een verschil. Mijn 6 haf maar 16 Gb en dat was veel te weinig. Daarnaast was zo traag en je kon er weinig mee. Het is dus ook een optie om een mooie 2e handse iPhone X te kopen voor maar 650 euro. Ik zou iig geen nieuwe iPhone kopen nu

 • Profielfoto
  KarelWillem

  T-sec op 16 september 2018 10:24
  Volgend mij zitten de toestellen uit het vergelijkbare topsegment van Samsung en Huawei ook in deze prijsklasse..

  Ja? Die prijzen zijn ook belachelijk. Bij Samsung is het duurste volgens mij een Note 9. Dan zit je toch wel een heel respectabele Android Smartphone onder de prijs van de duurste Xs.

   

 • Profielfoto
  Karst

  bmeerdink op 16 september 2018 09:36
  Ik houd mijn iPhone SE lekker in gebruik. Het ontwerp van de iPhone X terugschalen naar de SE zou een schermdiagonaal van 4,88 inch (124mm) opleveren, groter dan de 4,7 inch (120mm) van de iPhone 6/6S/7/8. Met een LCD-scherm zou dat een uitstekende ‘mini’-iPhone Xr kunnen opleveren.

  Maar okee, FaceID zou (nog) niet passen in de breedte.

  Over een paar jaar zien we wel weer.

  Juist!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  *Note 9 met 8 GB/512 GB.

 • Profielfoto
  monty python

  Ondertussen heeft 30% in de poll er wel ene besteld of is dat van plan. De commentaren hier zijn dus zelden representatief.

 • Profielfoto
  Loyd

  Ik doe wat langer met mn 7plus en stap daarna over naar oneplus. Dit gaat me gewoon te ver deze prijzen. Dan maar geen IOS

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Een enigszins vergelijkbaar topmodel, de Samsung Note 9+ met 512 GB geheugen komt op € 1100,- bij de Bol.com. Dan is € 1660,- (een prijsverschil van 560 euro, ruwweg een derde van de totaalprijs) – ondanks alle goede specificaties – ineens toch veel geld…:-(

 • Profielfoto
  AT024

  @monty: dat weet je niet. Heb je het onderzocht?

 • Profielfoto
  monty python

  2700 stemmen zijn statistisch significant. 30% is opgeteld voor Xs, XS max en Xr. Wat wil je dan meer ? Cijfers van de CFO van Apple ? Afgaand op bovenstaande commentaren koopt er niemand een, dat verschil met die poll is opvallend. Maar niet onlogisch, negativiteit klinkt altijd luider.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Onzinnig artikel. Dit is meer een persoonlijke mening dan een informerend artikel.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Loyd op 16 september 2018 16:26
  Ik doe wat langer met mn 7plus en stap daarna over naar oneplus. Dit gaat me gewoon te ver deze prijzen. Dan maar geen IOS

  De iPhone 7+ is ook mijn laatste iPhone.
  De prijzen zijn idd belachelijk hoog.

  Innovaties heb ik sinds de iPhone 5 niet meer gezien en alle toestellen lijken op elkaar, dat was ooit anders.

  Ik zou een nieuwe iPhone kunnen betalen, maar heb het er niet voor over.
  Bekijk ik de Huawei P20 Lite van mijn vrouw, dan doet ie absoluut niet onder voor mijn 7+. Niet kwa snelheid of ruimte, behalve het formaat, en zelfs daar zou ik mee kunnen leven.

  Ik had me voorgenomen nog een jaartje met de 7+ te doen en dan kijken naar een One+ of een Huawei.

  Ook IOS 12 is niet echt anders dan 11 of 10.
  Heb GM 12 draaien op een 6+, maar ook hier geen vernieuwingen die mij tot een update uitnodigen.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Kut artikel

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Leuk artikel. Altijd goed om even na te denken. De waarheid is voor iedereen anders. Dat blijkt maar weer.
  Mijn iPhone 6 is nog goed bruikbaar, maar ik kijk uit naar de nieuwe kompjoeters. ?

 • Profielfoto
  inekeve

  Ben in het bezit van de iphone X en uitermate tevreden ????????. Zie bij de nieuwe modellen te weinig verandering…..dus wacht nog gerust een jaartje!

 • Profielfoto
  BigFreak

  Feuhj! Weinig bijdrage dit.

  Anyway! Ik heb de gouden XS besteld! Dus als er nog iemand een 256gb spacegray X zoekt ?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Lekker een iPhone 8 gescoord bij verlengen, en als mijn vriendinnetje niet haar 6 had laten vallen en dus een nieuwe moest, had ik gewoon mijn 7 gehouden die zij nu heeft. Ik ben gestopt met dat meerennen met de meute die alles nieuw wil, doe liever andere dingen met mijn geld. Zal de leeftijd zijn.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Net na de aankondiging een 8 gekocht tegen gereduceerd tarief. oude 6 was klaar; de 8 is het laatste ‘kleine’ formaat iphone. De X is gewoon te groot (en te duur) en de SE werd niet ge-update .

   

   

   

 • Profielfoto
  Frans

  bmeerdink op 16 september 2018 10:21
  Li-ion kun je het beste niet helemaal leeg laten raken

  Klopt. Vooral tot onder 20% leeg laten lopen is slecht. Vaak aan de stroom hangen daarintegen is juist goed voor een Li-Ion accu.

  en niet helemaal maximaal opladen (wel lastig als je overnight oplaadt)

  Klopt niet. Het ingebouwd laadcircuit zorgt er voor dat accu niet verder dan 100% opgeladen wordt. Overnight opladen is dus geen enkel probleem. Je iPhone de hele nacht aan de lader laten is zelfs goed voor je accu omdat deze dan niet meer ontlaad terwijl je iPhone nog wel stroom gebruikt voor allerlei achtergrond processen.

  en niet te warm laten worden

  Dat is ook juist. Het is ook een van de redenen dat snelladen niet alleen voordelen heeft: de accu wordt daardoor warmer dan met langzamer laden.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Dick de Roos op 16 september 2018 18:24
  Leuk artikel. Altijd goed om even na te denken. De waarheid is voor iedereen anders. Dat blijkt maar weer.
  Mijn iPhone 6 is nog goed bruikbaar, maar ik kijk uit naar de nieuwe kompjoeters. ?

  +1

  Kijk vooral uit naar een nieuwe Mac mini. ?

 • Profielfoto
  Knalmac

  ”Als we de aankondigingen van concurrerende merken mogen geloven staan ze allemaal te trappelen de nieuwste technieken te implementeren die stuk voor stuk nog mooier klinken als die van de iPhones.”

  Uiteraard is het ‘dan’, erg jammer:(

   

 • Profielfoto
  Odie

  Imade op 16 september 2018 13:04
  Door die prijzen blijf ik bij de 6S.. als die kapot gaat stap ik wel over naar Google.. want die prijzen die Apple vraagt.. damn… om er van te braken.. zo ziek..

  Waarom upgrade je niet naar een 8? Prima toestel voor een prima prijs. Zelfs ze 7 is een prima toestel. Mensen kijken bij een upgrade beslissing vaak alleen naar het topmodel dat net gereleased is. Een jaar geleden was de 8 het top toestel en dat is het nog steeds.

   

  Maar: sterkte met Android. Je zult het nodig hebben.

 • Profielfoto
  Odie

  Tee Loo op 16 september 2018 22:48
  Net na de aankondiging een 8 gekocht tegen gereduceerd tarief. oude 6 was klaar; de 8 is het laatste ‘kleine’ formaat iphone. De X is gewoon te groot (en te duur) en de SE werd niet ge-update .

   

   

   

  Ik gebruik dagelijks mijn X en heb een 6 liggen. De X is letterlijk een fractie groter dan de 6. Toegeven: hij is ook een fractie dikker en door de iets grotere maten en het andere materiaal ook wat zwaarder. Maar de X te groot vinden en de 6 niet is lachwekkend. Heb je ze ooit wel eens op elkaar gelegd?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Odiebla op 16 september 2018 12:16
  Wat veel mensen vergeten is de hoge mate van veiligheid van iOS en de hoge restwaarde cq de lange economische levensduur.

  Dat WAS altijd zo ja, totdat mijn laatste twee iPhones het lieten afweten met een kapotte batterij na 3 jaar die niet onder garantie werd vervangen. En dan krijg je dus een onverkoopbare telefoon die ergens op zolder eindigt i.p.v. op Marktplaats…

 • Profielfoto
  Hydræ

  De enige reden die ik nodig heb is dat Apple de handzame en budgetvriendelijke iPhone SE heeft gestopt. Zo word je als klant naar een duurder segment gelokt, en wordt het merk Apple alleen nog maar exclusiever.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Veel van de argumenten kloppen zeker. De prijs van de twee ‘topmodellen’ is nu écht door het dak geslagen. Het is een prijs die niet meer normaal is.
  Ik vind het zelf ook jammer dat Touch ID verdwijnt en zal moeten ervaren hoe Face ID op de Max gaan werken. Want ondanks veel terechte opmerkingen kan ik nu ook niet de nieuwe Max weerstaan. Eens in de 2 jaar bij abonnementsverlengingen neem ik een nieuwe iPhone. En ja, die lijkt altijd op de vorige, maar zoals Tim (en vroeger Steve) altijd zegt: “This is the most advanced iPhone we ever created…!!”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En wie de prijs te hoog vindt, kan de Xr nemen, daar zit héél veel van de nieuwe techniek in en je kunt – zelfs met énkele camera – portretfotos maken met wazige achtergrond. Terwijl daarvoor eerst de tweede camera nodig was. Hoe ze dat voor elkaar krijgen weet ik niet!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Cenobyte op 17 september 2018 09:03

  Odiebla op 16 september 2018 12:16
  Wat veel mensen vergeten is de hoge mate van veiligheid van iOS en de hoge restwaarde cq de lange economische levensduur.

  Dat WAS altijd zo ja, totdat mijn laatste twee iPhones het lieten afweten met een kapotte batterij na 3 jaar die niet onder garantie werd vervangen. En dan krijg je dus een onverkoopbare telefoon die ergens op zolder eindigt i.p.v. op Marktplaats…

  Hoezo, een batterij is simpel te vervangen hoor. Door Apple, of je doet het zelf. Op zolder is het maar e-waste, en met een beetje pech nog brandgevaarlijk ook. Je kunt ze ook inleveren ter recycling.