Microsoft maakt schoon schip na mislukt redesign Skype

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Vorig jaar kreeg Skype een groot redesign. Microsoft wilde de app meer ‘fun’ maken en integreerde onder andere Snapchat-achtige functies zoals Skype Highlights, een variant op Stories. Wat blijkt? Bijna niemand gebruikt het en Microsoft gaat de app dan ook weer ontdoen van deze functies. De mantra is: let’s make Skype great again!

In een blogpost legt Microsoft uit dat de Stories Highlights amper gebruikt werden. Peter Skillman, die over het design van Skype en Outlook gaat, schrijft: “We focussen ons opnieuw op de basisprincipes. De meeste mensen gebruiken Skype om te bellen (vaak met video) of een bericht te verzenden.”

Basisfuncties Skype moeilijk te vinden

Door het nieuwe ontwerp waren basisfuncties zoals bellen en chatten moeilijker te vinden. Een nieuw design moet weer terug naar de basis gaan en focussen op functies als bellen, videobellen en chatten. De navigatie van de mobiele apps wordt flink vereenvoudigd, zo gaan de tabbladen voor camera en highlights weg en wordt het weer simpel: chatten, bellen en contacten.

Skype zonder crap
Klik/tap voor groter.

Microsoft zegt de afgelopen tijd naar veel klachten van gebruikers te hebben geluisterd. Ook is opnieuw getest met prototypes en concepten. Misschien was het beter om dit te doen voordat het nieuwe design met Snapchat-achtige functies uitgerold werd. Hoe dan ook, it gets better. Onlangs beloofde Micorsoft ook al dat de ‘Classic’ versie van Skype op de desktop langer blijft werken, want veel gebruikers zitten niet te wachten op de nieuwe poppenkast.

Apple’s antwoord laat langer op zich wachten

Skype wordt vaak gebruikt voor videochatten met groepen, maar Apple’s eigen FaceTime krijgt die functie ook. Je kunt straks met maximaal 32 mensen tegelijk videobellen, maar het gaat nog wel even duren voordat dit live is. Aanvankelijk was dit gepland als nieuwe functie voor iOS 12, maar het is niet op tijd klaar. (Zie ook → Slecht nieuws: FaceTime voor groepen in iOS 12 vertraagd)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  vuurvreter

  “Microsoft zegt de afgelopen tijd naar veel klachten van gebruikers te hebben geluisterd.”

  Ik denk dat men te laat is, zie nu maar de weggelopen gebruikers terug te krijgen.
  Voor mij zijn ze telaat.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik probeer, na lange afwezigheid bij skype op iPad (die ik verwijderd had), eens in te loggen. Dit kan blijkbaar niet meer zonder microsoft account. Ik heb 2 oude skype accounts mèt belkrediet. Inloggen via web op iPaf kan nog wèl met de oude skype accounts, maar geen belfunctie.

  Niet gebruiksvriendelijk natuurlijk.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @gipsman, je kan in dat veld alles intikken, het hoeft geen e-mailadres te zijn; een oude schuilnaam werkt ook nog.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Het grote voordeel van Skype is, is dat het op veel bekende platforms ondersteund word, in tegenstelling tot iMessage/Facetime. Ik denk dat dit -samen met naamsbekendheid- de enige reden is dat het (nog) zoveel gebruikt word. Die kermis was ook even schrikken en eigenlijk gelijk wel duidelijk dat die weg inslaan niet ging werken; daar het gebruik voornamelijk zakelijk is volgens mij. Ben blij dat ze de fout inzien en verbeteringen aan gaan brengen.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Skype is dood, men gebruikt nu meer discord.

 • Profielfoto
  mmww

  Helaas te laat. Waarom zou je Skype überhaupt nog willen gebruiken? Alternatieven genoeg!

 • Profielfoto
  bartvdv

  discord, iDarwin ? Nog nooit van gehoord.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Dat is gek.

 • Profielfoto
  Toko

  bartvdv op 3 september 2018 13:53
  discord, iDarwin ? Nog nooit van gehoord.

  vooral onder gamers al erg populair, maar ook daarbuiten snel aan het groeien.

  Op het werk gebruiken we nu Slack, ook zeer prettig en gebruiksvriendelijk, vooral in een IT omgeving.

  Ik moest zelf weer eens Skype installeren en schok echt hoe het er uitzag. Ik moet wel zeggen dat het in ieder geval snel was. Dat heb ik ook wel anders ervaren in het verleden. Maar ben bang dat ze te laat zijn, teveel mensen gebruikte andere diensten zoals whatsapp om te chatten en daar zit nu ook het video gedeelte in, dus waarom nog weer switchen? Als iedereen de zelfde herinneringen heeft als ik aan Skype dan zou ik ook geneigd zijn het niet meer te installeren.

 • Profielfoto
  defores

  Ze moeten online contact personen ook eens weer correct tonen. De klacht is er al meer dan een jaar dat er niks meer van klopt maar MS blijft het steeds negeren (hun web versie werkt zelfs beter). Back to basic zoals voorheen skype was zonder onzin

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat heb ik nou aan al die alternatieven. Het is allemaal zo versnipperd: het is gewoon ruk. Privé kan ik ongeveer iedereen bereiken met WhatsApp en een enkele ziel via sms. Dat gelul over telegram, iMessage en FaceTime moet maar eens ophouden want het ging om bereikbaarheid.

  Zakelijk is helemaal puin: ik heb minimaal 6 collaboratie-omgevingen voor allerlei doelen omdat iedereen denkt het chatwiel te hebben uitgevonden. En ik maar braaf accounts maken en brakke client nummer zoveel installeren. Hou toch op met je discord, slack, disqus, Skype, hipchat, confluence, Zulip, teams en wat ik verder nog vergeet. Ik ben echt toe aan geïntegreerde platforms want ik weet af en toe echt niet meer langs welk kanaal ik iets moet terugvinden.