Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 september 2018
Leestijd: 2 minuten

macOS Mojave brengt HomeKit en Woning-app naar de Mac

Gebruikers van HomeKit-apparaten en een Mac krijgen in macOS Mojave waar ze lang op hebben gewacht. De nieuwe software-update voor de Mac brengt namelijk volledige HomeKit-ondersteuning naar je iMac, MacBook, Mac mini of Mac Pro. De Mac krijgt een eigen variant van de Woning-app en Siri helpt je ook in macOS Mojave bij alle woningwensen.

De Woning-app van macOS Mojave is een van de nieuwe, universele iOS-apps die ook naar de Mac komt. Hij lijkt dan ook erg op zijn iOS-variant, maar is wel functioneel. Ook de Aandelen- en Dictafoon-app zijn universele iOS-apps die nu op je desktop of laptop beschikbaar zijn.

Woning-app Mac werkt met alle apparaten

De Woning-app op de Mac werkt met alle apparaten die HomeKit ondersteunen. Het is de volledige app en niet een afgeslankte versie. Of je nu slimme lampen, een AirPlay 2-speaker of sensor in huis hebt, je kunt het vanaf je Mac bedienen.

Klik/tap voor groter.

Het is nog wel te merken dat de Woning-app een directe ‘port’ is van de iOS-versie. Zo zijn sommige schermen onnodig groot. Het zou prima mogelijk zijn om de helderheid en kleur van een lamp op één scherm te regelen, maar het zijn nog steeds twee aparte schermen. Zonde van de ruimte. Dat het geheel nog niet voor de Mac is geoptimaliseerd, is ook aan de bediening te merken. Zo zou je verwachten dat je een lamp door in het scherm met de regelaar te scrollen feller kunt maken of kunt dimmen. Helaas gaat het alleen met klikken en slepen van de regelaar.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Mogelijkheden en beperkingen HomeKit op Mac

Je kunt in de Woning-app van macOS Mojave bijna alles dat je ook op een iOS-apparaat kunt doen. Zo is het mogelijk om van woning te switchen, regels voor automatisering aan te maken en accessoires te verplaatsen en verwijderen. Je kunt ook scenes toevoegen, activeren en verwijderen. Het toevoegen van een nieuw HomeKit-apparaat of het maken van een nieuwe kamer is echter niet mogelijk. Dat moet je nog steeds op iOS doen.

De app werkt volledig met iCloud en dat wil zeggen dat geen configuratie nodig is. Als je ingelogd bent met een iCloud-account en met het juiste Wi-Fi-netwerk verbonden bent, kun je meteen aan de slag. Alle wijzigingen die je op je Mac maakt, zijn ook op iOS aanwezig.

Klik/tap voor groter.

Siri doet ook mee in macOS Mojave

Apple is Siri niet vergeten. De virtuele assistent kan in macOS Mojave ook helpen met HomeKit-commando’s. Denk aan het instellen van een bepaalde scene, het licht in- of uitschakelen in een bepaalde kamer en meer.

Klik/tap voor groter.

macOS Mojave is sinds enige tijd beschikbaar voor de meeste Macs die macOS High Sierra ondersteunen, maar niet allemaal. In ons uitgebreide artikel over de update lees je alles over de systeemeisen en andere nieuwigheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.