Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 26 september 2018
Leestijd: 3 minuten

MacBook Air 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij

Naast de MacBook Pro 2018, worden dit jaar nog meer nieuwe MacBooks verwacht. Naar verwachting komt Apple in het najaar ook met een nieuwe MacBook Air of een opvolger van de MacBook Air. Of de nieuwe laptop het label ‘Air’ zal dragen, is vooralsnog onduidelijk. Van een boel andere details en specs hebben we door alle geruchten al wel een idee.

Specs: snellere processor met 4 cores

Apple vernieuwde onlangs de MacBook Pro en verdubbelde het aantal cores in de laptops. De 13-inch MacBook Pro was altijd een dual core, maar is nu een quad core. De 15-inch MacBook Pro kreeg zelfs zes cores. De Air heeft momenteel twee cores, maar wordt naar verwachting een quad core. Van twee naar vier cores dus.

Het verhogen van het aantal cores is eigenlijk een noodgreep van Intel. De chipfabrikant heeft moeite om zijn productieproces te moderniseren en kleinere transistors te gebruiken, dus wordt het aantal cores als tussenstap verhoogd. Apple gaat naar verwachting Kaby Lake Refresh-chips gebruiken. Die komen uit 2017, dus eigenlijk krijg je straks een chip van een jaar oud in de MacBook Air 2018. Apple zou terug zijn gevallen op deze chips omdat de opvolger, Intel Coffee Lake, nog niet klaar is. Dat is niet heel bezwaarlijk, want de Air gebruikt nu nog een 5e generatie Intel Broadwell-chip uit 2015. Welke processor het ook wordt, het is sowieso een flinke vooruitgang tegenover de antieke chip die nu gebruikt wordt.

Klik/tap voor groter.

Retina-scherm

De MacBook Air is momenteel de enige MacBook zonder Retina-scherm, maar daar komt verandering in. Het matig betrouwbare blog DigiTimes meldde eerder dit jaar al dat de instap-MacBook een Retina-scherm met een resolutie van 2560×1600 pixels krijgt. Dat is net zo scherp als de MacBook Pro. Apple zou de schermen bij zijn vaste leverancier LG afnemen. Op dit gebied doet de (opvolger van) de MacBook Air straks niet meer voor zijn duurdere broer onder.

Klik/tap voor groter.

Geen Touch Bar, wel Touch ID

Hoe gaat Apple de MacBook Air 2018 van de MacBook Pro onderscheiden? Waarschijnlijk door de Touch Bar. Die is naar verwachting afwezig op de opvolger van de Air. Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo krijgt het apparaat echter wel de beschikking over Touch ID. Dat zou vrij uniek zijn, want zelfs de MacBook Pro zonder Touch Bar heeft momenteel geen Touch ID.

Om Touch ID te integreren, moet Apple de nieuwe Air uitrusten met een zogenaamde T-chip. Deze zit ook in de MacBook Pro met Touch Bar en bevat het beveiligde element dat vingerafdrukken opslaat. De MacBook Pro 2018 beschikt over een T2-chip, maar voor een instap-MacBook zou een oudere T1-chip ook genoeg zijn. Hierdoor kan Apple de kosten laag houden, maar toch een prima vingerafdrukscanner aanbieden.

macbook air touch id 16x9
Klik/tap voor groter.

Prijs en naam

Over de prijs gaan diverse geruchten. Het ene gerucht claimt dat Apple vast wil houden aan een instapprijs van onder de 1000 dollar (in de VS). Er zijn echter ook geruchten over een aanzienlijk hogere prijs, namelijk een vanaf-prijs van 1.200 dollar.

De prijs van 1.200 dollar doet ons nog ergens anders aan denken. Dit is bijna de prijs die je betaalt voor een MacBook Pro zonder Touch Bar, die kost in de VS namelijk 1.299 dollar. Als Apple er 100 dollar af weet te halen, heb je de vermeende prijs van de Air-opvolger. De MacBook Pro zonder Touch Bar was bovendien de enige Pro-laptop die Apple dit jaar geen vernieuwing gaf. Mogelijk zit daar een verband en wordt het gewoon de 13-inch MacBook. Zonder ‘Pro’.

Release MacBook Air 2018

Dat de opvolger van de MacBook Air er komt, is vrijwel zeker. Apple heeft eerder namelijk vijf nieuwe laptops aangemeld voor verkoop in de Euraziatische Economische Unie (EEU). De eerste twee hebben we al gezien, dat zijn namelijk de nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar. De rest van de Mac-lineup wordt waarschijnlijk in oktober vernieuwd, samen met de iPad Pro 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
MacBook Air 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij
Sluiten