Wat je op iTunes koopt, mag je niet altijd houden

Door: Night - 33 reacties

Het kopen van muziek en films is steeds makkelijker geworden. Je ziet in de iTunes Store een leuke film, klikt op ‘kopen’ en klaar. Geen gedoe meer met kwetsbare DVD’s en je kan de film kijken zo vaak en wanneer je maar wil. Dat is de theorie, althans. In de praktijk is het soms anders.

Apple blijkt namelijk in sommige gevallen gekochte films stilzwijgend uit je iTunes-bibliotheek te verwijderen. Dat gebeurt op verzoek van de aanbieder of als distributeur van de film dit besluit. Dat bij streamingdiensten zoals Netflix regelmatig films verdwijnen, is logisch. Dat het ook bij op iTunes gekochte content het geval is, werd niet eerder duidelijk.

Apple kan gekochte films uit je iTunes-bibliotheek halen

Dat het bij een aankoop van digitale content niet altijd is wat het lijkt, ondervond de Canadese Apple-gebruiker Anders Da Silva. Hij merkte op dat Apple stilzwijgend een aantal films uit zijn iTunes bibliotheek had verwijderd omdat deze niet meer aangeboden werden. Da Silva Twitterde zijn verbazing over het verdwijnen van de films. Hij kreeg van Apple te horen dat de aanbieder van de films deze uit de iTunes Store heeft gehaald.

Als tegemoetkoming kreeg de Canadees de mogelijkheid om enkele films gratis te huren. Da Silva protesteerde tegen de in zijn ogen onrechtmatige actie van Apple en ook tegen de tegemoetkoming van Apple. Hij stelt dat hij de films al gekocht heeft en dat deze in zijn bibliotheek moeten blijven staan, ongeacht wat de aanbieder van de films hierna besluit. Apple’s klantenservice legt echter uit dat de iTunes Store slechts een etalage is voor aanbod dat niet van Apple zelf is.

iTunes Store is vooral een etalage

Het bovenstaande probleem is niet nieuw. Het is in feite de grondslag van het hele DRM-systeem. Met name bij films, muziek en spellen is het vaak onduidelijk wie eigenaar is van de content die je aankoopt. De woorden koop en aankoop doen vermoeden dat wat je koopt van jou is. Digitale distributie van content zet dat echter op zijn kop.

Wat je aankoop in feite inhoudt, is dat je een licentie koopt die je toegang geeft tot de digitale content. Je bent niet de eigenaar van de content, ook Apple niet. Als de distributeur om wat voor een reden dan ook besluit om zijn content terug te trekken uit de Apple Store, ben je over het algemeen altijd de verliezer.

iTunes films huren
Klik/tap voor groter.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  En dan maar raar opkijken dat mensen nog steeds op illegale kanalen films downloaden. Met dit soort modellen vind ik dat echt niet vreemd.

 • Profielfoto
  ajschot

  Heb dit ook al eens gehad, ik download ze tegenwoordig en zet ze op een schijf. Het is echter wel zo dat je 4K films niet dunt downloaden omdat dit door mac niet wordt ondersteund. Dus je download altijd 1080p. Als je deze klacht neerlegt bij Apple aan de telefoon krijg je ook te horen dat je je films beter had kunnen downloaden zodat je ze altijd nog kunt bekijken.

  Het is belachelijk, het is alsof Warner Bros of Disney even je huis binnen komt en je dvd’s en BluRays komt halen uit je huis.

   

  Het zelfde geld al langer voor software die niet meer beschikbaar is na het uitbrengen van een nieuwe versie onder een nieuwe naam en het verwijderen van de oude versie.

 • Profielfoto
  SvS

  Vroeger kocht je een videoband / DVD / BR en dan was het van jou, tot in eeuwigheid. Voor ongeveer hetzelfde bedrag vind ik dat we dat hetzelfde mogen verwachten van Apple (en andere aanbieders)

   

  Dus eigenlijk kun je beter alleen films huren; je kijkt vaak films maar 1x. En dan geen gedoe met ‘verdwenen’ content en opslagruimte.

 • Profielfoto
  Imade

  Dan maar weer aan de torrents mensen!!

 • Profielfoto
  xaddict

  Gewoon geen iTunes gebruiken dus? ? genoeg kanalen om films vandaan te halen die niet zomaar verdwijnen

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat is altijd het nadeel geweest van streaming diensten. Je duwt gewoon de mensen naar illegale downloads.

   

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik heb nog nooit een film gekocht bij iTunes, maar kun je een gekochte film downloaden, op schijf branden en bekijken op om het even welk device (zowel van Apple als andere) ?

 • Profielfoto
  wensink

  En maar zeiken dat ze zoveel geld mislopen door illegale downloads. Zelf zijn ze net zo erg met het aftroggelen van geld van mensen die wél legaal downloaden dus. Hypocrisie ten top.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik mag dan ouderwets zijn maar

  Dat bij streamingdiensten zoals Netflix regelmatig films verdwijnen, is logisch.

  Ik vind dit niet perse heel logisch. Op Apple Music gebeurt dat ook. Mijn reactie is een download toevoegen aan mijn bibliotheek, zodat ik nog wel kan luisteren.

  Ik snap dat er licenties en rechten kwesties zijn, maar aan de andere kant… je wilt ook piracy stoppen. Drijf mensen niet weer die kant op!

   

 • Profielfoto
  niels

  Hoe zit het precies? Had deze gebruiker de film ook daadwerkelijk naar zijn lokale iTunes gedownload of stond in zijn bibliotheek alleen een verwijzing naar een aankoop in de cloud?

  Het is volgens mij altijd zo geweest dat je eerder gedane aankopen niet eindeloos ‘opnieuw’ kan downloaden uit je Aankoophistorie, maar dat deze op een gegeven moment kunnen verdwijnen als ze niet meer worden aangeboden. Je Aankoophistorie wordt alleen wel (zo lang het nog wel te downloaden is) tussen de items in je bibliotheek weergegeven (met een downloadknopje).

  Als er daadwerkelijk gekochte films zijn verwijderd die deze persoon ook al naar zijn lokale bibliotheek had gedownload dan is dat wel redelijk schrikbarend, maar dat is uit dit bericht nog niet op te maken.

 • Profielfoto
  msetten

  Helaas heeft het downloaden en branden van de films uit iTunes ook geen zin. Want bij het kijken van dje gedownloade film wordt er altijd nog een connectie gemaakt met de iTunes servers om te kijken of je die film wel mag bekijken (het gekocht). Maar als deze uit iTunes is verwijderd is de kans groot dat dat dan ook niet meer werkt. Weer ik niet zeker, dus mocht iemand tegendeel kunnen aantonen hoor ik het graag.

 • Profielfoto
  ArMac

  Tjah, dat is toch altijd het geval. Ik heb laatst nog een stapel VHS banden weggegooid, simpelweg omdat de videorecorders zijn verdwenen uit het winkelbeeld zijn ze onbruikbaar geworden.

 • Profielfoto
  Melle

  @armac – ik dacht net hetzelfde – niets zaken gaan mee tot in de eeuwigheid en weinig zelfs een volledig mensleven….

 • Profielfoto
  McJohn

  De films die je aankoopt via iTunes, downloaden en DRM vrij maken dan maar?

 • Profielfoto
  penseel

  ArMac op 13 september 2018 11:36
  Tjah, dat is toch altijd het geval. Ik heb laatst nog een stapel VHS banden weggegooid, simpelweg omdat de videorecorders zijn verdwenen uit het winkelbeeld zijn ze onbruikbaar geworden.

  Dan ga je naar een kringloop winkel.

 • Profielfoto
  sciletto

  Sorry hoor maar als intensief Apple gebruiker heb ik hier geen woorden voor. Zowel van Apple niet als de filmmaatschappij. Wat je voor de prijs van een blu-ray koopt moet gewoon van jou blijven. Nu heb ik zelf maar 7 films ofzo gekocht en de rest op blu-ray maar dat komt vooral omdat ik een 80’s baby ben. Gewoon fysiek, klaar.

  Ik zeg niet snel ”vroeger was alles beter” maar in het digitale tijdperk komt die zin wel steeds meer naar boven. Ik zie mensen ook digitale games kopen in de playstation, xbox of nintendo store en dat zou ik dus nooit doen.

  Conclusie. Ik koop voor 16,99 een film liever op blu-ray dan in de iTunes store of dan bij welke digitale aanbieder ook.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Wanneer ik een mooi schilderij koop, dan is dat van mij.Ik kan het ook schenken of uitlenen aan mijn vrienden. Wanneer is er niet meer ben is van de erfgenamen.

  Een film of software kopen is allang helemaal anders. Je betaald voor een gebruiksrecht. Het is de bedoeling dat je de daarbij geleverde Cloud dienst gebruikt als check dat je ook betaald hebt voor dat recht. Dat leveranciers graag aan abonnement dienst willen is de volgende stap die extra duidelijk maakt hoe het nu zit. Je bent niet de eigenaar, je mag wel betalen. Die zelfde clouddiensten zijn vervolgens ook nog eens een veiligheidsrisico voor de eindgebruiker.

 • Profielfoto
  Night

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Zo ver als ik kan nagaan wordt een aangekochte film geheel naar je Mac gedownload. Deze is echter wel DRM beveiligd. Hiermee wordt gecontroleerd of je inderdaad voor deze film hebt betaald. Als de DRM licentie wordt ingetrokken, kun je de film niet meer bekijken. Tot zover logisch. Maar wat gebeurt er dan met de film zelf? Blijft de data op je Mac staan? In ieder geval wordt hij kennelijk wel uit de iTunes bibliotheek verwijderd, want anders kwam bovenstaand artikel niet in de wereld. Misschien is de film nog wel te bekijken met VLC. Die is wat minder strikt, als het om DRM content gaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ArMac op 13 september 2018 11:36
  Tjah, dat is toch altijd het geval. Ik heb laatst nog een stapel VHS banden weggegooid, simpelweg omdat de videorecorders zijn verdwenen uit het winkelbeeld zijn ze onbruikbaar geworden.

  Slecht vergelijk. Want die films zijn en blijven tot in de verre eeuwigheid gewoon van jou. En een oude videorecorder ga je de komende 50 jaar ook nog wel ergens op de kop kunnen tikken.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  McJohn op 13 september 2018 12:13
  De films die je aankoopt via iTunes, downloaden en DRM vrij maken dan maar?

  Hoe vervelend en onlogisch ook; maar dan ben je net zo illegaal bezig als op het moment dat je die film direct via een torrent o.i.d. download. ‘Ja maar, ik heb ervoor betaald’ is helaas in deze digitale wereld weinig waard.

 • Profielfoto
  Jasper

  Vreemde actie. Echter ik heb gekochte muziek uit de iTunes store. Een aantal albums daarvan zijn na jaren niet meer beschikbaar in de store, dat ik heel vreemd vind. Maar omdat ze in mijn iTunes bibliotheek staan, kan ik ze gewoon nog afspelen. Ze zijn wel gedownload.

 • Profielfoto
  pippen2

  In dit geval is het niet zo simpel als “ik heb het gekocht en heb er dus recht op”. Wanneer je bij iTunes iets koopt, blijft het online op de server van Apple staan. Je kunt niet verwachten dat dat voor eeuwig blijft staan. Volgens mij is het goed mogelijk om die films te downloaden en ergens anders op te zetten.

  Eerlijk is eerlijk: DVD’s die ik vroeger had gekocht kan ik inmiddels ook niet meer afspelen omdat ik geen DVD speler meer heb. Dus alles heeft zo zijn limieten.

  Ik vind wel dat Apple de klant erop moet wijzen dat de film online uit het assortiment wordt gehaald en hoe dat de klant de film kan behouden.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik ben sinds de Apple IIe (1983 of zo) enthousiast gebruiker geweest van alles wat computers met computers gedaan kon worden. Maar nu ben ik mijn mening aan het aanpassen. Met de komst van cloudcomputing, streaming, abonnementssoftware e.d. worden we straks steeds meer geleefd door de grote wereldspelers als Apple, Amazon, noem maar op die opleggen wat e hoe we het mogen gebruiken. Het ene moment gebruik je een leuke functie die met veel bombarie is aangekondigd – kijk eens hoe goed wij bij Apple zijn -, zo wordt die doodleuk weer weggehaald.

  Kleine winkels verdwijnen want alles is goedkoper online, bankkantoren verdwijnen om maar wat te noemen, betalen kan steeds meer alleen nog electronisch, winkelstraten staan leeg, banen verdwijnen, alles wordt geautomatiseerd. Als je iets wilt weten wat niet in de faq staat ben je al gauw aan de heidenen overgeleverd.

  ik ben natuurlijk veel te pessimistisch maar soms denk ik wel eens, waar moet dat naar toe..

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Ik mag dan ouderwets zijn, maar gekocht blijft gekocht.

  Bij de aanschaf van (…) staat altijd “Koop” en geen “Huur“.
  Ik zie het al voor me, dat Sony mijn tv op komt halen!!

  Pure diefstal, en ik zou er een rechtzaak voor aanspannen.

 • Profielfoto
  iSponge

  Gewoon blu-ray’s/dvd’s en cd’s blijven kopen dus. Die komen ze vast niet ophalen…

 • Profielfoto
  McJohn

  Gans dat verhaal over DRM is erg belachelijk imho. Als jij een DVD/BlueRay uitleent aan een vriend of vriendin en hij of zij is handig genoeg om dat schijfje te rippen en via torrents aan te bieden, dan sta je even ver imho.

 • Profielfoto
  ernst.

  En daarom is Apple voor mij, op het aandelen niveau na, allang niet meer mijn favoriet computermerk. Die hele arrogante houding van “wij beslissen wel voor u als u aan deze en deze voorwaarden voldoet etc etc.” ben ik klaar mee. Daarbij heb ik ook niks meer in die iTunes store gekocht als het om films of muziek gaat. Ik haal het wel ergens anders vandaan en wel zo dat het de mijne voor altijd is. Heb ik Apple niet voor nodig. Ik betaal het en dan is het mijn bezit. En dat geklets van Apple elke keer leg ik naast mij neer.

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  ernst. op 13 september 2018 20:15
  En daarom is Apple voor mij, op het aandelen niveau na, allang niet meer mijn favoriet computermerk. Die hele arrogante houding van “wij beslissen wel voor u als u aan deze en deze voorwaarden voldoet etc etc.” ben ik klaar mee. Daarbij heb ik ook niks meer in die iTunes store gekocht als het om films of muziek gaat. Ik haal het wel ergens anders vandaan en wel zo dat het de mijne voor altijd is. Heb ik Apple niet voor nodig. Ik betaal het en dan is het mijn bezit. En dat geklets van Apple elke keer leg ik naast mij neer.

   

  Ik vrees echter dat het niet alleen maar Apple is te verwijten maar vooral de film industrie. De eigenaar van de content beslist immers om het terug te trekken?

  ik zou ook van Apple verwachten dat ze mij in ieder geval waarschuwen. Echter volgens de eigenaar van de content (Muziek en film industrie) ben je nooit eigenaar van de content maar koop je het recht om het te mogen gebruiken en dat nemen ze dus heel letterlijk….ze kunnen het dus altijd terug trekken. Reken er maar op dat ze dit juridisch hebben afgedekt en dat een doorgevende partij er verdomd weinig aan kan doen.

  afijn ik download ze, verwijder de DRM en bewaar ze, ik had er zondermeer al op gerekend dat ze niet eeuwig online beschikbaar blijven. Helaas het nadeel van de huidige cloud modellen.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Elduderino op 13 september 2018 20:54

  Ik vrees echter dat het niet alleen maar Apple is te verwijten maar vooral de film industrie. De eigenaar van de content beslist immers om het terug te trekken?

  ik zou ook van Apple verwachten dat ze mij in ieder geval waarschuwen. Echter volgens de eigenaar van de content (Muziek en film industrie) ben je nooit eigenaar van de content maar koop je het recht om het te mogen gebruiken en dat nemen ze dus heel letterlijk….ze kunnen het dus altijd terug trekken. Reken er maar op dat ze dit juridisch hebben afgedekt en dat een doorgevende partij er verdomd weinig aan kan doen.

  afijn ik download ze, verwijder de DRM en bewaar ze, ik had er zondermeer al op gerekend dat ze niet eeuwig online beschikbaar blijven. Helaas het nadeel van de huidige cloud modellen.

  Dat lijkt me idd de beste oplossing. Ik zal die ene film van mij ook eens downloaden

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik ben inderdaad benieuwd wat een nederlandse rechter hiervan vind. Heeft het woord ‘koop’ dan geen enkele betekenis meer?

 • Profielfoto
  pippen2

  Inmiddels is duidelijk dat het verhaal anders ligt: de gebruiker was blijkbaar van Canada naar Australië verhuisd. Omdat de rechten van films per land anders liggen was de film niet meer zichtbaar. Apple’s verklaring is, dat wanneer de gebruiker de regioinstelling van zijn ITunes account terug zet naar Canada, de film gewoon weer zichtbaar moet zijn.

 • Profielfoto
  niels

  Wat Pippen zegt en zoals ik (stukje omhoog scrollen) al vermoedde: het bleek te gaan om een niet lokaal gedownloade eerdere aankoop, die niet meer opnieuw te downloaden was. Geen verrassing, storm in een glas water.

  Zie  https://9to5mac.com/2018/09/16/itunes-delete-movies/

 • Profielfoto
  pinkzappa

  Met aangekochte muziek is dat ook zo. Vooral oudere nummers  (bv 2005). Ook het omzetten van die 128bits nummers naar mp3 kan al eventjes niet meer.