Huub Everstijn
Huub Everstijn Diensten 13 september 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat je op iTunes koopt, mag je niet altijd houden

Het kopen van muziek en films is steeds makkelijker geworden. Je ziet in de iTunes Store een leuke film, klikt op ‘kopen’ en klaar. Geen gedoe meer met kwetsbare DVD’s en je kan de film kijken zo vaak en wanneer je maar wil. Dat is de theorie, althans. In de praktijk is het soms anders.

Apple blijkt namelijk in sommige gevallen gekochte films stilzwijgend uit je iTunes-bibliotheek te verwijderen. Dat gebeurt op verzoek van de aanbieder of als distributeur van de film dit besluit. Dat bij streamingdiensten zoals Netflix regelmatig films verdwijnen, is logisch. Dat het ook bij op iTunes gekochte content het geval is, werd niet eerder duidelijk.

Apple kan gekochte films uit je iTunes-bibliotheek halen

Dat het bij een aankoop van digitale content niet altijd is wat het lijkt, ondervond de Canadese Apple-gebruiker Anders Da Silva. Hij merkte op dat Apple stilzwijgend een aantal films uit zijn iTunes bibliotheek had verwijderd omdat deze niet meer aangeboden werden. Da Silva Twitterde zijn verbazing over het verdwijnen van de films. Hij kreeg van Apple te horen dat de aanbieder van de films deze uit de iTunes Store heeft gehaald.

Als tegemoetkoming kreeg de Canadees de mogelijkheid om enkele films gratis te huren. Da Silva protesteerde tegen de in zijn ogen onrechtmatige actie van Apple en ook tegen de tegemoetkoming van Apple. Hij stelt dat hij de films al gekocht heeft en dat deze in zijn bibliotheek moeten blijven staan, ongeacht wat de aanbieder van de films hierna besluit. Apple’s klantenservice legt echter uit dat de iTunes Store slechts een etalage is voor aanbod dat niet van Apple zelf is.

iTunes Store is vooral een etalage

Het bovenstaande probleem is niet nieuw. Het is in feite de grondslag van het hele DRM-systeem. Met name bij films, muziek en spellen is het vaak onduidelijk wie eigenaar is van de content die je aankoopt. De woorden koop en aankoop doen vermoeden dat wat je koopt van jou is. Digitale distributie van content zet dat echter op zijn kop.

Wat je aankoop in feite inhoudt, is dat je een licentie koopt die je toegang geeft tot de digitale content. Je bent niet de eigenaar van de content, ook Apple niet. Als de distributeur om wat voor een reden dan ook besluit om zijn content terug te trekken uit de Apple Store, ben je over het algemeen altijd de verliezer.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat je op iTunes koopt, mag je niet altijd houden
Sluiten