‘Toekomstige iPhones krijgen geen vingerafdrukscanner in scherm’

Door: Jan de Raab - 8 reacties
Vingerafrukscanner iPhones

Apple kwam vorig jaar met Face ID voor de iPhone X, waarmee de fabrikant afscheid nam van Touch ID. Oftewel, een fysieke vingerafdrukscanner.

Die technologie zal ook niet in de toekomst terugkomen, verwacht supply chain-analist Ming-Chi Kuo. In zijn laatste onderzoek concludeert hij  dat Apple geen touch ID vingerafdruksensoren zal toevoegen aan de iPhone van dit jaar of voor toekomstige modellen. Ook niet in het scherm.

Geen in-display-sensor in toekomstige iPhones

Volgens Kuo hebben een aantal factoren Apple doen besluiten om de mogelijkheid van een ‘in-display fingerprint sensor’ te laten voor wat het is. Dit heeft te maken met huidige aantal sensoren die een beperktere ondersteuning biedt voor OLED-schermen (die Apple gebruikt in haar iPhone X-modellen). Deze sensoren werken alleen op een specifiek deel van het hele scherm. Recente geruchten wijzen erop dat Samsung dergelijke technologie wel in de Galaxy S10 gaat verwerken. Het is dus niet uitgesloten dat een dergelijke functie in de toekomst een belangrijk onderscheidende eigenschap zou kunnen worden voor beide bedrijven.

Vingerafrukscanner iPhones

Vingerafdrukscanner als tweede authenticatiemethode

Bovendien is het twijfelachtig of een tweede authenticatiemethode echt wenselijk is. Face ID presteert tot nu toe redelijk goed. De keerzijde van de medaille is dat een tweede beveiligingslaag duidelijk een betere bescherming biedt, maar ook meer keuzemogelijkheden geeft aan consumenten.

Verwacht wordt dat Apple volgende week op 12 september haar nieuwe iPhone XS-model zal aankondigen samen met een grotere Plus-variant en een goedkoper LCD-model. Van alle drie de apparaten wordt verwacht dat ze Face ID bevatten in plaats van Touch ID.

The Verge

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Cest Mac

  Zeer jammer! Zie toch meer in Touch ID dan in Face ID. Toch bizar dat Apple daar vanaf stapt.

 • Profielfoto
  wensink

  Moeilijk te geloven. Face ID zuigt vergeleken met Touch ID.

 • Profielfoto
  dakdekker

  Ik heb nu 1 jaar een iPhone X en als ik nu de iPhone van mijn vrouw of een iPad vast neem heb ik problemen om hier deftig terug mee om te gaan.

  Het gemak van de faceID is niet te onderschatten, zeker als er in de toekomst verticaal en waarschijnlijk ook schuin mee kan worden gescand.

  In ieder geval wil ik niet meer terug!

 • Profielfoto
  bassbug

  Heb regelmatig last van ruwe (droge) handen. Niet handig met TouchID!

  Dan is FaceID toch minder foutgevoelig denk ik. Tenzij je elke week een make over hebt met Botox, pruiken en geslachtswijzingen:D

 • Profielfoto
  MacFreak69

  “De keerzijde van de medaille is dat een tweede beveiligingslaag duidelijk een betere bescherming biedt,…”

  Een tweede ingang met ander slot is per definitie verminderd veilig; een extra mogelijkheid om een device te kunnen kraken.

  (hoe minder deuren hoe veiliger)

 • Profielfoto
  _fov

  MacFreak69 op 6 september 2018 20:31
   

  (hoe minder deuren hoe veiliger)

  Dat ligt eraan of de deuren naast elkaar of achter elkaar staan.

 • Profielfoto
  MacJelle

  Cest Mac: “Toch bizar dat Apple daar vanaf stapt.”
  Net zo bizar als toen ze van de 3,5” floppy en de dvd in laptops afstapten? Touch ID is zooo augustus 2018 ?

 • Profielfoto
  GeorgeM

  Dat gerucht over een comeback van Touch ID was zo vreselijk kansloos dat het me verbaasd dat er hier aandacht aan besteed wordt.

  Apple kiest voor de veiligste techniek, waarom dan een onveiligere er aan toevoegen?