iPhone XS onthuld: opvolger iPhone X komt in goud en twee maten

Door: Raymon Mens - 31 reacties
iPhone XS

De iPhone X heeft zijn officiële opvolger, want Apple heeft woensdagavond de iPhone XS onthuld. Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in zowel 5,8-inch als 6,5-inch (iPhone XS Max) en heeft net als zijn voorgang een OLED-scherm en Face ID. Het nieuwe toestel is veel sneller dan zijn voorganger en heeft een aanzienlijk betere camera.

Hou je van een grote iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit toestel is technisch gelijk aan de iPhone XS, maar heeft een scherm van maar liefst 6,5-inch. Dit is de grootste iPhone ooit. Hier zijn alle details over de nieuwe toestellen.

5,8-inch OLED-scherm met gouden randje

De iPhone XS lijkt sprekend op zijn voorganger. Dat is niet zo gek, want het ontwerp van de iPhone X is nog maar een jaar oud. Apple behoudt de notch en dunne schermranden, maar voegt wel iets toe, namelijk een gouden kleur. Het scherm blijft dus OLED en 5,8-inch groot. De resolutie blijft ongewijzigd 2436 x 1125 pixels met 458 pixels per inch. Het scherm ondersteunt verder 3D Touch, Dolby Vision en HDR10. Het dynamisch bereik van de nieuwe OLED-scherm is 60% groter. Leuk voor gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

Naast zilver en spacegrijs kun je nu ook voor goud als kleur kiezen. Dat ziet er high-end uit, maar heeft geen meerprijs.De voor- en achterkant van de nieuwe iPhone zijn van glas, terwijl de rand van roestvrij chirurgisch staal is. De krasbestendigheid is verbeterd en volgens Apple is het glas het sterkte smartphoneglas ooit. We weten niet niet zeker, maar waarschijnlijk gebruikt de iPhone XS het nieuwe, sterke Gorilla Glass 6.

iPhone XS 2018
Klik/tap voor groter. Archiefbeeld

Face ID sneller, waterbestendigheid verhoogd

Face ID werd in 2017 samen met de iPhone X geïntroduceerd en werkte voor een eerste generatie gezichtsscanner erg goed. In de nieuwe iPhone is Face ID echter een stuk sneller. Dat komt door een sneller algoritme dat je gezicht herkent. De A12-chip van de iPhone XS beschikt bovendien over een snellere secure enclave (beveiligd deel dat je gezicht opslaat). Deze twee elementen zorgen er samen voor dat je gezicht sneller en accurater wordt herkend.

Nog een kleine, maar fijne verbetering. Apple heeft de waterbestendigheid van het toestel verhoogd. De iPhone XS voldoet nu aan de IP68-standaard. Dat wil zeggen dat de nieuwe iPhone maximaal 30 minuten 2 meter onder water kan blijven. Voorheen was de iPhone IP67 waterbestendig, wat voor maximaal 30 minuten 1 meter onder water staat.

iPhone XS lifestyle
Klik/tap voor groter.

Snelle A12 Bionic-chip

Ieder jaar wordt de iPhone weer een stuk sneller en krachtiger. Apple heeft de iPhone voorzien een A12 Bionic-chip, de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. De transistors zijn erg klein en zitten erg dicht op elkaar en dat zorgt voor hoge prestaties. De A12 Bionic heeft zes cores, waarvan twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn en vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn. De GPU heeft vier cores en is tot 50 procent sneller. De goede prestaties gaan niet ten koste van de accuduur, want de A12-chip is tot 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, de A11 Bionic.

De chip is ook voorzien van een nieuwe ‘Neural Engine’ voor geavanceerde Machine Learning. Apple zet dit op allerlei vlakken in. Van Siri tot fotografie en augmented reality. De engine heeft maar liefst acht cores en kan tot 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in real-time. Ontwikkelaars kunnen deze chip ook via Core ML gebruiken. De A12 Bionic-chip werkt in externe apps tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met ongeveer een tiende van het energieverbruik.

XS
Klik/tap voor groter.

Maatje groter? iPhone XS Max

Heb je liever een nog grotere iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit is Apple’s grootste iPhone ooit met een scherm van maar liefst 6,5-inch en een resolutie van 2688 x 1242 pixels. Omdat de grote telefoon ook een notch en scherm met dunne randen heeft, is het toestel niet groter dan de iPhone 8 Plus. Alleen iets dikker en zwaarder. Naast een groter scherm, heeft de iPhone XS Max ook de grootste smartphone-accu die Apple ooit gebruikt heeft.

 1 iPhone XS
Klik/tap voor groter.

Betere camera

De nieuwe iPhone heeft net als zijn voorgang twee camera’s waar op technisch gebied weinig aan gewijzigd is. Er is een groothoeklens met 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. De telelens heeft een diafragma van ƒ/2.4. De pixels zijn iets groter en gaan van 1,22 micron naar 1,4 micron. Grotere pixels zijn gunstig, want ze verbeteren de prestaties in donkere omstandigheden. Beide camera’s beschikken over optische beeldstabilisatie en Apple zegt dat de sensor helemaal opnieuw ontworpen is.

Camera iPhone XS
Klik/tap voor groter.

De camera heeft ook een nieuwe functie genaamd smart HDR. Dit is een nieuwe functie die meerdere foto’s tegelijk maakt en met een neuraal netwerk zorgt voor gedetailleerder contrast tussen licht en schaduw. Er wordt ook op beweging gelet. Beweegt een object? Dan wordt meteen een foto gemaakt zonder sluitervertraging. Film je graag? Dan zul je blij zijn dat de iPhone XS nu ook stereo-geluid op kan nemen.

Verbeterde portretmodus

De portretmodus is ook verbeterd. Deze lijkt nu meer op het Bokeh-effect van professionele camera’s, maar daar blijft het niet bij. Je kunt achteraf het diepte effect aanpassen in de Foto’s-app van iOS 12. Apple spreekt van een “New area of photography and video.”

8 iPhone XS
Klik/tap voor groter.
9 iPhone XS camera
Klik/tap voor groter.

Langere accuduur

Een zuinige chip zorgt voor een langere accuduur. Apple claimt dat de iPhone Xs 30 minuten langer meegaat dan de iPhone X. De iPhone XS Max heeft anderhalf uur extra accuduur en volgens Apple de grootste accu ooit. Helaas wordt de capaciteit niet specifiek genoemd. De telefoons ondersteunen snelladen, waardoor de accu binnen 30 minuten opgeladen kan worden. Er wordt echter geen snellader bij de iPhone geleverd. Apple blijft vasthouden aan zijn 5 watt lader die er aanzienlijk langer over doet om het toestel op te laden.

lader iphone xs
Klik/tap voor groter.

Dual-sim met eSim

De iPhone XS wordt de eerste iPhone met dual-sim. De iPhone ondersteunt Dual Sim, Dual Stand-by. Je kunt op beide telefoonnummers tegelijk gebruikt worden. De traditionele sim blijft, maar wordt aangevuld met een virtuele simkaart. Voor China komt een aparte iPhone op de markt met twee simkaarten. Dual-sim komt later dit jaar beschikbaar als software-update. Welke Nederlandse providers de eSim gaan ondersteunen is nog niet bekend.

dual-sim iPhone XS
Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn vanaf vrijdag 14 september te bestellen. De eerste leveringen zullen plaatsvinden op 21 september. De nieuwe iPhone is voor het eerst ook met 512GB opslag verkrijgbaar. De prijzen in Nederland en België zijn voor de 5,8-inch iPhone Xs als volgt:

 • 64 GB – € 1.159,00
 • 256 GB – € 1.329,00
 • 512 GB – € 1.559,00

Dit zijn de prijzen voor de 6,5-inch iPhone Xs Max:

 • 64 GB – € 1.259,00
 • 256 GB – € 1.429,00
 • 512 GB1 – € 1.659,00

Ook beschikbaar: iPhone Xr

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone met een meer bescheiden prijs? Check dan ook de iPhone Xr. Dit nieuwe toestel heeft een scherm van 6,1-inch en biedt bijna al het goede van de iPhone X voor een zachtere prijs. (Zie → iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder)

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Okee: Xs Max gold. Ik ga nu mijn linkernier op Marktplaats zetten.

 • Profielfoto
  arno1975

  @Dydefox Dat zeg je nu? Ik heb net zelf een hele hoop vrije dagen uit laten betalen?

  Jouw idee is veel beter ?

 • Profielfoto
  mmww

  De prijzen zijn schrikbarend! De iPhone Xr is echt flut de schermresolutie kan echt niet! Veel lager dan die van de iPhone 8 plus! Om te huilen zo slecht dit!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vanavond is de avond dat de goedkoopste iPhone sneller is dan de duurste Mac mini.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Inderdaad is de prijs weer aan de hoge kant: iPhone XS vanaf €1159

  https://www.apple.com/nl/shop/buy-iphone/iphone-xs

 • Profielfoto
  Facundo

  iPhone XS-ive

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @mmww,

  mmww op 12 september 2018 20:46
  De prijzen zijn schrikbarend! De iPhone Xr is echt flut de schermresolutie kan echt niet! Veel lager dan die van de iPhone 8 plus! Om te huilen zo slecht dit!

  Geen APPELS met PEREN vergelijken….

  niet slim.

 • Profielfoto
  mmww

  @ JoopJoopJoop
  Hoezo niet? Het is toch zo dat de resolutie lager is dan die van de 8 Plus!? Terwijl het scherm van de Xr groter is. Of praten we dit ook weer goed? Het scherm van de Xr haalt full HD niet eens.

 • Profielfoto
  wensink

  1659 euro voor een iPhone XS Max met 512GB… Man man man.. over een paar jaar moet ik een hypotheek afsluiten voor de nieuwste iPhone..

 • Profielfoto
  Maikelw

  Allemaal helemaal mooi, nu die hap uit het scherm nog fiksen, 3 á 400 euro van de prijs afhalen, een usb-c poort er in gooien en ik stap over.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @mmww,

  De resolutie van Xs is 458 ppi van de 8 Plus 401 ppi

  Mag jij kiezen welke resolutie hoger is..

  Bovendien is OLED (Xs) niet te vergelijken met LCD (8) wat beledkwaliteit betreft.

 • Profielfoto
  wensink

  @mmww,

  De resolutie van Xs is 458 ppi van de 8 Plus 401 ppi

  Mag jij kiezen welke resolutie hoger is..

  Bovendien is OLED (Xs) niet te vergelijken met LCD (8) wat beledkwaliteit betreft.

  Jullie hebben het over 2 verschillende iPhones. Jullie hebben beide gelijk.

   

 • Profielfoto
  willemc650

  Als Vodafone nou ook eens esim zou gaan ondersteunen….. eindelijk af van dat gezeul met twee iPhones.

 • Profielfoto
  fangomas

  Hoe werkt een virtuele simkaart? Als ik nu 2 telefoonnummers heb (werk en prive) met beide een eigen sim, hoe zouden die dan samenkomen op deze nieuw iPhone met virtuele simkaart??

 • Profielfoto
  willemc650

  @fangomas, dan zou je 1 van de twee moeten omzetten naar esim bij je provider

 • Profielfoto
  VxP

  Als KPN nou eens esim zou ondersteunen…. wellicht dan de moeite om te blijven

 • Profielfoto
  yellow

  Er is nu rechtsboven en linksonder ook een antenne?

 • Profielfoto
  fixar

  Ik denk dat er in Nederland best wel wat interesse is in de Chinese iPhone Xs….. Leuk bedacht die eSim, maar het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat die hier in Nederland/ Europa gebruikt kan worden. Twee sim-kaartjes zijn dan een handigere optie.

 • Profielfoto
  Jeroen

  Is het verschil in prijs tussen Amerika en Europa de laatste tijd altijd zo groot? Ik meen me nog te herinneren dat je het dollar teken moest vervangen door het euro teken om de prijs van hier te krijgen.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Hoe vaak nog? Nee, de iPhone XS Max is niet de grootste iPhone ooit! En nu hebben we de maten:

  iPhone 8 Plus 78,1 x 158,4 mm, iPhone XS Max 77,4 x 157,5 mm.

  De XS Max is dus smaller en minder hoog dan de Plus modellen. Alleen (net als de X) 0,2mm dikker.

   

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Het scherm van de iPhone Xr is prima in orde. Wat hier vergeten wordt is dat dit een retina scherm is (2x scale, 326 ppi). De X, XS en XS Max hebben een super retina scherm (3x scale, 458 ppi). De resolutie van de toestellen moet gedeeld worden door de scale om tot “logische punten” te komen. iOS gebruikt deze punten on de interface te renderen.

  De Xr heeft dan net zoveel van deze punten als de Xs Max en dus kan net zoveel content weergeven. Alleen geven de super retina schermen een scherper beeld. Maar de Xr heeft het beste retina scherm tot nu toe. En de schermen van de iPhone 8, enz waren toch niet slecht?

  De Plus modellen hebben altijd een soort van “upscaling” gedaan en zijn daardoor wat lastiger te vergelijken.

 • Profielfoto
  Ne0

  Geert op 12 september 2018 23:23
  Is het verschil in prijs tussen Amerika en Europa de laatste tijd altijd zo groot? Ik meen me nog te herinneren dat je het dollar teken moest vervangen door het euro teken om de prijs van hier te krijgen.

  Dat zit hem in de belasting en wisselkoers en mogelijk invoerkosten e.d. De US listprice is zonder belasting/BTW

 • Profielfoto
  KarelWillem

  JoopJoopJoop op 12 september 2018 21:58
  @mmww,

  De resolutie van Xs is 458 ppi van de 8 Plus 401 ppi…

  Xr. Daar ging het over. Die resolutie is lager…

 • Profielfoto
  SvS

  Wanneer kan men de iPhone dan aansluiten aan een desktop-display. Want de prijzen zitten tussen Macbook Air en Pro in……..! Dan heb je zowat een computer op zak. Het zou geweldig zijn als je het zou kunnen aansluiten op een monitor. Geen laptop meer, alles op iPhone 512 gb en sluit je op kantoor en thuis aan op monitor, iPhone herkent het en gaat over op Finder-modus en je kunt verder werken waar dan ook. Snel zat. Misschien toekomstmuziek. Nu voor het werk koop ik liever Macbook in sale en een goedkopere iPhone dan dat ik 1 iPhone koop voor ongeveer hetzelfde bedrag.

 • Profielfoto
  ajschot

  Die prijzen … even serieus?

  Ik snap niet waar Apple mee bezig is… nog een paar schepjes en het graf is klaar. Mac’s zijn al extreem veel duurder geworden en nu dit ook nog eens… ik denk dat mijn huidige iphone 8 de laatste iPhone is die ik gebruik….

 • Profielfoto
  Melle

  Wat is eigenlijk de goedkoopste iPhone die Apple nu officieel nog aanbiedt?

 • Profielfoto
  Melle

  Even gekeken: iPhone 7 – 529 euro. 32GB.

 • Profielfoto
  Melle

  Apple is mss het graf aan het graven van de Mac en deels iphone, maar niet het graf van Apple zelf. Die zijn er voorlopig om te blijven. In 2030 bestaat Apple nog steeds als triljoen compagnie.

  Ik voorspel wel het sterkste kwartaal qua iPhone verkoop en vooral winst erop ever…

 • Profielfoto
  cheque

  Ik krijg wel altijd een paar honderd euro retour wanneer ik een toestel inleveren, dus de prijzen vallen eigenlijk wel mee.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Zelfs na 5 jaar nog? Dat heb jij dan goed voor elkaar gekregen!;-)

 • Profielfoto
  Zweef

  ajschot op 13 september 2018 10:04
  Die prijzen … even serieus?

  Ik snap niet waar Apple mee bezig is… nog een paar schepjes en het graf is klaar. Mac’s zijn al extreem veel duurder geworden en nu dit ook nog eens… ik denk dat mijn huidige iphone 8 de laatste iPhone is die ik gebruik….

  Mensen betalen het, dus vragen ze het er gewoon voor.

  Apple was al nooit goedkoop, maar daar stond tegenover dat ze met kop en schouders boven de rest uit staken, toen overleed SJ en nu gaat het er echt alleen nog maar om de klanten zoveel mogelijk geld uit de zak te trekken.

  Ooit was hier in huis bijna alles Apple, nu kan ik die prijzen gewoon niet meer voor mezelf verantwoorden.