iPhone Xs Max heeft beste smartphone-scherm ooit

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Vond je het scherm van de iPhone X mooi? Dan zul je zeker genieten van het scherm van de iPhone Xs Max. De site DisplayMate, die heel goed is in het meten van de kwaliteit van schermen, schrijft dat Apple het beste smartphone-scherm ooit heeft geleverd in de nieuwe 6,5-inch iPhone.

Het rapport van Dr. Raymond M. Soneira is uiterst gedetailleerd. Bijzonder is dat de iPhone Xs Max een veel helderder scherm heeft dan de iPhone X. De kleurnauwkeurigheid is bovendien verder verbeterd en dat is een technisch hoogstandje, gezien het scherm van de Max 22% groter is dan het scherm van de X.

Helder scherm, bruikbaar in de zon

De iPhone Xs Max heeft een maximale helderheid van 725 nits en een gemiddelde maximale helderheid van 660 nits. Bij de iPhone X was dit nog gemiddeld 634 nits. De Samsung Galaxy S9 en Note 9 produceren maximaal 710 nits en gemiddeld 532 nits, maar alleen in een modus die ‘hoge helderheid’ heet. Daarbij gaan de kleuren er behoorlijk op achteruit. De Xs Max blijft kleurecht. Combineer dat met een reflectie van maximaal 4,7%, een van de laagst gemeten reflecties in een smartphone en lezen in de zon zal minder moeilijk zijn.

iPhone X links iPhone Xs Max rechts
iPhone X links, iPhone Xs Max rechts – Klik/tap voor groter.

Nauwkeurige kleurweergave

De kleurnauwkeurigheid van het scherm is praktisch perfect. Apple kalibreert ieder scherm individueel in de fabriek en dat is te zien. Volgens DisplayMate is zijn de kleuren beter dan die van andere smartphones, televisies, tablets en monitoren op de markt. De gemiddelde kleurfout wordt uitgedrukt in een JNCD-score (Just Noticeable Color Difference). Met een waarde van 0,4 is die van de iPhone Xs Max iets kleiner dan de kleurfout van de Galaxy Note 9. Het topmodel van Samsung heeft namelijk een JNCD-score van 0,9.

Een andere eigenschap van een OLED-scherm is dat het scherm onder een afwijkende kijkhoek snel minder fel wordt. De helderheid van het iPhone XS Max-scherm neemt bij een kijkhoek van 30 graden met 25 procent af. Daarmee doet Apple het iets beter dan de Samsung Galaxy Note 9, want daar neemt de kijkhoek met 27 procent af. Het scheelt niet veel, maar Apple blijft het iets beter doen.

iPhone Xs Max kleuren
Het scherm is bijna perfect gekalibreerd – Klik/tap voor groter.

Apple blijft aan kop

Apple heeft een eer hoog te houden bij het maken van schermen. Vorig jaar troefde de iPhone X de Samsung Galaxy S8 namelijk ook al af met een beter OLED-scherm. DisplayMate concludeert: “Gebaseerd op onze uitgebreide tests en metingen, heeft de iPhone XS Max een indrukwekkend scherm. Tekst ziet er perfect uit en de algemene prestaties zijn ongeëvenaard.”

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik heb vorig jaar een iPhone X aangeschaft. Maar met alle superlatieven en euforie over de nieuwste toestellen krijg ik bijna het idee dat ik nu al een vreselijk achterhaald toestel heb…

  Is niet zo natuurlijk en zo gaat dat al jaarlijks sinds de Macintosh in 1984 ?

 • Profielfoto
  kasuja

  Zo werkt het bij Apple toch?

  Alles is amazing en incredible en vul maar in tot het obsolete gemaakt wordt door de lancering van de opvolger

 • Profielfoto
  Robert848

  De complimenten over het scherm van de iPhone XS Max, zijn deze ook van toepassing op dat van de iPhone XS? Geen idee waarom specifiek enkel de iPhone XS Max in dit kader genoemd wordt.

 • Profielfoto
  donut

  voor duurste ooit = 1600 euro verwacht je niet anders…

   

 • Profielfoto
  mmww

  @ Polonium-210

  Laat je niet gek maken! De iPhone X en Xs hebben beide hetzelfde scherm. Over minder dan 1 jaar is alles weer anders! ????

 • Profielfoto
  error

  Apple heeft tijdens de presentatie bewust niet op detail laten zien hoeveel beter het scherm en de camera is in vergelijking met de iPhone X… om kopers van die toestellen (waaronder ik) niet het idee te geven dat de iPhone X best wel een slecht scherm had en een beroerde camera. Ik zing het nog wel even uit tot eind 2019. Denk ik.

 • Profielfoto
  VRam

  Voor mij is belangrijk dat de kleur wit zo wit mogelijk is. Daarom is Truetone aan mij totaal niet besteed. Bij de nieuwe toestellen die ik heb vergeleken bij de MM hebben de Xs en Xs Max beide een te gele wittint (met Truetone uit en het scherm zo koel mogelijk) tov mijn niet Apple mobiele telefoon. Dus dit jaar weer niet in de verleiding om terug een iPhone aan te schaffen. Mijn beurs is me dankbaar denk ik

 • Profielfoto
  wensink

  @error de iPhone X een slecht scherm? Heb jij een namaak ofzo?

 • Profielfoto
  gerrit11

  tja,, scherm mooier en beter ,, nou nou, ik ben tevreden met mijn 7+.. Die werkt prima.

  Kan ik t merken of die Xs max zoveel beter is, denk t niet.

  Maar, ik gaat m straks wel bestellen, gewoon omdat ik elke 2 jaar een nieuwe wil en krijg met mijn verlenging.

  Kost wel achterlijk veel geld, Te veel!!