iPhone Xs heeft kleinere accu dan iPhone X, maar dat zegt niet alles

Door: Raymon Mens - 6 reacties
iPhone Xs hands on

Een van de specificaties van de iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr die Apple tot nu toe voor zich heeft gehouden, is de capaciteit van de accu. Hoewel Apple er nog steeds geen mededelingen over doet, is de grootte van de batterijen in de nieuwe iPhones nu wel bekend.

Ze blijken namelijk gewoon in de database van de Chinese keuringsinstantie TENAA te staan. Opvallend is dat Apple de accu van de iPhone Xs iets kleiner heeft gemaakt dan die in de iPhone X. Dat wil echter niet zeggen dat de telefoon ook in alle gevallen minder lang meegaat.

iPhone Xs heeft accu van 2658 mAh

De accucapaciteit van de iPhone Xs is 2658 mAh. Dat is iets kleiner dan de accu van de iPhone X uit 2017, want die had een capaciteit van 2715mAh. Toch gaat de iPhone Xs volgens Apple tot 30 minuten langer mee dan zijn voorganger, omdat het toestel zuiniger werkt. Dat klopt deels.

Apple zegt nergens waar die 30 minuten langer op gebaseerd is. Als we de iPhone X en iPhone Xs direct op de site van Apple vergelijken, zien we dat je met de iPhone X een uur langer kunt bellen (21 uur gesprekstijd) dan met de iPhone Xs (20 uur gesprekstijd). De nieuwe iPhone gaat bij het kijken van een video echter weer langer mee (14 in plaats van 13 uur). Het internetgebruik is gelijk (12 uur) en audio afspelen ook (60 uur). Apple gaat met die 30 minuten gebruik waarschijnlijk uit van een gemiddelde dag, waarop je kort belt, wat surft, video kijkt en audio luistert.

Accu iPhone Xs Max en iPhone Xr

De accucapaciteit van de 6,5-inch iPhone Xs Max blijkt 3174 mAh en dat is fors groter dan die van de iPhone 8 Plus (2691 mAh). Volgens Apple gaat de grootste iPhone ooit daardoor 1,5 uur langer mee dan iPhone X. De iPhone Xr moet het doen met een accu van 3174 mAh. Dit alles is gemiddeld voor telefoons van 6,5- en 6,1-inch. De meeste Android-toestellen hebben een vergelijkbare accu, maar er zijn ook uitzonderingen. De Samsung Galaxy Note 9 pronkt bijvoorbeeld met een accu van maar liefst 4000 mAh.

iPhone X accu
Klik/tap voor groter.

Accucapaciteit zegt niet alles

Hoewel het logisch klinkt om voor de telefoon met de hoogste accucapaciteit te gaan, zegt dit getal niet alles. Als de telefoon bijvoorbeeld een scherm heeft dat veel accu vereist, of een chip heeft die constant hard moet werken, heeft dit ook een negatieve invloed op de accuduur.

Apple loopt met de chip van de iPhone Xs voor op de rest van de industrie. De A12 Bionic-chip van het toestel is namelijk gemaakt op een 7 nanometer procedé. Dat wil zeggen dat de transistors erg dicht op elkaar zitten. Dat levert een chip op die heel zuinig is, maar ook krachtig. De warmteproductie is minder dan die van chips die op een groter procedé gemaakt zijn. De A11-chip van de iPhone X is bijvoorbeeld op 10 nanometer gemaakt en is daarom minder zuinig. De absolute capaciteit is dus een interessant gegeven, maar staar je er niet blind op. (Lees ook → Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur)

123

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  LucasH

  ‘De iPhone Xr moet het doen met een accu van 3174 mAh’. Dat moet 2942 mAh zijn. Nu is de Xr volgens dit artikel hetzelfde als de Xs Max qua accucapaciteit

 • Profielfoto
  durrrr

  Waarom maakt Apple de accu kleiner?? Dit is trouwens niet de eerste keer.
  En dan durven ze nog een hogere prijs er voor te vragen…

 • Profielfoto
  NapO

  Dit gezien heren en dames? XR…..en t scherm…

  https://www.youtube.com/watch?v=rpeFbaf6XkM

   

 • Profielfoto
  NapO

  NapO op 20 september 2018 09:22
  Dit gezien heren en dames? XR…..en t scherm…

  https://www.youtube.com/watch?v=rpeFbaf6XkM

   

  Korte conclusie, je kan geen 1080P (oftewel HD kijken) op een telefoon van 859 eur… Gast van unbox therapy met 12miljoen volgers is tenminste eerlijk…dan al die VLOGflapdrollen…apple bla bla… liquid retina…wat een onzin! kijken dus.

 • Profielfoto
  Q-collective

  durrrr op 20 september 2018 00:07
  Waarom maakt Apple de accu kleiner?? Dit is trouwens niet de eerste keer.
  En dan durven ze nog een hogere prijs er voor te vragen…

  Dat is omdat Apple het nooit erg op heeft met technische specificaties. Ze verkopen een “beleving” en hier betekent dat dus “dit nieuwe model gaat een half uur langer mee”.

  Waar ze de ruimte voor gebruiken zal blijken uit de tear downs. Waarschijnlijk is het een nuttig gebruikt met chips of sensors. Het is geen lege ruimte opeens.

 • Profielfoto
  Robert848

  Ik vraag me af wat in z’n algemeenheid meer energie vergt: bellen of video kijken. Mij lijkt het laatste. Wat ik dan niet snap, is dat de iPhone XS wèl langer dan de iPhone X video’s kan afspelen, maar het aan de andere kant tegen diezelfde iPhone X aflegt als het neerkomt om bellen. Is er iemand die hier een plausibele verklaring voor kan geven?