iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder

Door: Raymon Mens - 80 reacties

Naast de 5,8-inch iPhone XS en 6,5-inch iPhone XS Max heeft Apple vanavond ook de iPhone Xr onthuld. Dit 6,1-inch toestel bevat bijna al het goede van de iPhone X uit 2017 voor een lagere prijs.

Een leuke extra is dat de iPhone Xr in maar liefst zes verschillende kleuren komt. De behuizing is van glas en aluminium en de accuduur heeft een mooie boost gekregen. Hier zijn alle details op een rij.

6,1-inch LCD-scherm

In tegenstelling tot de iPhone XS en iPhone XS Max heeft de iPhone Xr geen OLED-scherm. Apple heeft het toestel uitgerust met een traditioneel LCD-scherm van 6,1-inch. Apple levert over het algemeen hele goede LCD-schermen, maar de kleuren van een LCD-scherm zijn net iets minder sprankelend dan die van een OLED-scherm. Ook de zwarttinten zijn minder zwart.

Apple noemt het een Liquid Retina-scherm. Dit verwijst naar het feit dat er bijna geen schermranden zijn en daardoor is het toestel ook kleiner dan de 5,5-inch iPhone 8 Plus. De resolutie is 1982 x 828 pixels en het toestel heeft 326 pixels per inch. Het scherm ondersteunt ook True Tone en 10-bit kleurweergave. Leuk voor de gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

iPhone Xr
Klik/tap voor groter.

Face ID vervangt Touch ID

Hoewel de iPhone Xr op het gebied van prijs de opvolger van de iPhone 8 is, lijkt het ontwerp op dat van de iPhone X. Hiermee komt definitief een einde aan het iPhone-ontwerp met home-knop dat we sinds de iPhone 6 uit 2014 kennen. De home-knop is niet meer, want de iPhone Xr gebruikt Face ID. Dat wil zeggen dat je alle iPhone 2018-modellen met je gezicht kunt ontgrendelen.

Opmerkelijk is dat er geen geen 3D Touch is. Apple heeft dit opgelost door ‘Haptic Touch’ te integreren. Daarmee kun je acties zoals het lanceren van de camera of zaklamp vanaf het lockscherm uitvoeren door niet harder, maar langer op het scherm te drukken. De nieuwe, goedkopere iPhone is wel, net als de OLED-modellen, met een tik op het scherm te activeren. Ook worden alle gebaren zoals omhoog swipen om naar het beginscherm te gaan en omlaag swipen om meldingen of het bedieningspaneel te tonen ondersteund.

iPhone Xr Apple Event
Klik/tap voor groter.

Camera met één lens, maar toch portretmodus

In tegenstelling tot de iPhone X en iPhone XS, heeft de iPhone Xr een camera met slechts één lens. De lens is een groothoeklens die gelijk aan de gelijk de bovenste lens van de iPhone XS. De resolutie is 12 megapixels met een diafragma van ƒ/1.8 en de pixels zijn iets groter ze gaan van 1,22 micron naar 1,4 micron. Grotere pixels zijn gunstig, want ze verbeteren de prestaties in donkere omstandigheden. De camera beschikt ook over optische beeldstabilisatie en Apple zegt dat de sensor helemaal opnieuw ontworpen is.

Hoewel er slechts één camera is, kun je toch foto’s met portretmodus maken. Die wordt op de iPhone Xr door de software berekend. Het is daarom misschien iets minder goed, maar werkt wel. Google doet dit ook in bijvoorbeeld de Pixel 2. De iPhone Xr moet het wel zonder ‘Smart HDR’ doen. Dit is een nieuwe functie die meerdere foto’s tegelijk maakt en met een neuraal netwerk zorgt voor gedetailleerder contrast tussen licht en schaduw. Hier is een tweede lens voor nodig en die heeft de iPhone Xr niet.

iPhone Xr
Klik/tap voor groter.

Specs: A12-chip met 3GB RAM

Op het gebied van snelheid doet de iPhone Xr niet onder voor de nieuwe, duurdere varianten. Apple heeft de iPhone voorzien een A12 Bionic-chip, de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. De transistors zijn erg klein en zitten erg dicht op elkaar en dat zorgt voor hoge prestaties. De A12 Bionic heeft zes cores, waarvan twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn en vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn. De GPU heeft vier cores en is tot 50 procent sneller. De goede prestaties gaan niet ten koste van de accuduur, want de A12-chip is tot 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, de A11 Bionic.

De chip is ook voorzien van een nieuwe ‘Neural Engine’ voor geavanceerde Machine Learning. Apple zet dit op allerlei vlakken in. Van Siri tot fotografie en augmented reality. De engine heeft maar liefst acht cores en kan tot 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in real-time. Ontwikkelaars kunnen deze chip ook via Core ML gebruiken. De A12 Bionic-chip werkt in externe apps tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met ongeveer een tiende van het energieverbruik.

iPhone Xr chip
Klik/tap voor groter.

Langere accuduur

Een zuinige chip zorgt voor een langere accuduur. Apple claimt dat de iPhone Xr maar lieft anderhalf uur langer meegaat dan de iPhone 8 Plus. De telefoon ondersteunt snelladen, waardoor de accu binnen 30 minuten opgeladen kan worden. Er wordt echter geen snellader bij de iPhone Xr geleverd. Apple blijft vasthouden aan zijn 5 watt lader die er aanzienlijk langer over doet om het toestel op te laden.

iPhone Xr accu laden
Klik/tap voor groter.

Behuizing van glas en aluminium in 6 kleuren

iPhone Xr heeft net als de iPhone 8 (Plus) een ontwerp dat bestaat uit glas en aluminium. De achterkant is van glas, terwijl de zijkant is gemaakt van sterk aluminium uit de 7000 serie. De glazen achterkant maakt draadloos laden mogelijk. Apple pakt op het gebied van kleur aanzienlijk uit. Je kunt namelijk kiezen uit zes kleuren. De iPhone Xr is verkrijgbaar in wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood.

iPhone Xr kleuren
Klik/tap voor groter.

En verder…

 • Afmetingen: 150,9×75,7×8,3mm (kleiner dan iPhone 8 Plus)
 • Gewicht: 194g (zwaarder dan iPhone 8 Plus en iPhone X)
 • Simkaarten: Dual-sim met Nanosim en e-sim (later dit jaar beschikbaar)
 • Waterbestendig: IP67 (30 min op 1 m)
 • Ondersteuning voor LTE Advanced (4G)

Prijs en beschikbaarheid iPhone Xr

De iPhone Xr komt in zes kleuren en je kunt kiezen uit een model met 64GB, 128GB of 256GB opslag. De pre-orders openen op 19 oktober en het toestel is vanaf 26 oktober te koop. De prijzen in Nederland en België zijn als volgt:

 • 64 GB – € 859,00
 • 128 GB – € 919,00
 • 256 GB – € 1.029,00

Reacties

80 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Prachtige combinatie van prijs en kracht. Denk persoonlijk dat dit model de populairste gaat worden van het nieuwe trio.

 • Profielfoto
  rorooke

  einde van de SE?

 • Profielfoto
  Seb de Reuver

  In vroegere tijden was de iPhone 6 nog high end flagship model

 • Profielfoto
  mmww

  Schermresolutie uit het jaar 0! Lager dan die van de 8 plus en geen full HD, en geen 3d touch!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat zullen de aandeelhouders blij zijn bij Apple

  Foei wat een prijzen

 • Profielfoto
  Knalmac

  De achterkant is toch gewoon van glas?

 • Profielfoto
  J-P-H

  859 euri voor de instapper is toch auw

 • Profielfoto
  mmww

  @OMT “De resolutie is 1982 x 828” klopt niet het is 1792 x 828.

 • Profielfoto
  icegodd

  rorooke op 12 september 2018 21:07
  einde van de SE?

  ja. iPhone SE en X is bij apple site EOL.

 • Profielfoto
  wensink

  Het enige dat ik echt wilde in een iPhone zit er net niet in: OLED. LCD is echt achterhaald. Jammer dat dit zo moet.

  Verder vind ik het ook te duur en jammer dat alles zo groot is. Ik had liever een nieuwe SE gezien dan een Max.

  Maar weer een jaartje langer met de huidige dan.

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Begrijp ik goed dat de achterkant van aluminium is en daardoor geen draadloos opladen ondersteund

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Nvm, ondersteund gewoon netjes draadloos laden.

 • Profielfoto
  SvS

  Dit is ‘gewoon’ een opvolger van 8 Plus, waarom hebben ze geen kleinere broertje ervan gemaakt. Er zijn ook veel mensen die liever een kleinere hebben, maar die niet voor Xs willen gaan wegens de prijzen. Beetje jammer van het eindformaat en de prijzen. Teleurgesteld? Niet om de iPhones zelf, Xs is erg fraai, wel om eerder genoemde.

 • Profielfoto
  koen

  icegodd op 12 september 2018 21:30

  rorooke op 12 september 2018 21:07
  einde van de SE?

  ja. iPhone SE en X is bij apple site EOL.

  IPhone 6s ook

 • Profielfoto
  KR1275

  wensink op 12 september 2018 21:37
  Het enige dat ik echt wilde in een iPhone zit er net niet in: OLED. LCD is echt achterhaald. Jammer dat dit zo moet.

  Verder vind ik het ook te duur en jammer dat alles zo groot is. Ik had liever een nieuwe SE gezien dan een Max.

  Maar weer een jaartje langer met de huidige dan.

  LCD is niet achterhaald. Het is nog steeds perfect en wordt ook nog steeds verbeterd. Oled, het nieuwe plasma, is maar een tijdelijke techniek. LCD zal Oled overleven, tot er echt betrouwbare techniek is zonder technische nadelen (vooral bij tv’s, uiteindelijk dee belangrijkste markt).

  Niks mis met LCD. Je ziet alleen verschil als je ze naast elkar houdt.

  De lagere resolutie baart me wel zorgen, maar…. toestel nog niet in het echt gezien natuurlijk. De kans dat ik ‘m koop is niet zo groot, aangezien ik een ander merk prefereer na 10 jaar iPhone die in al die jaren grotendeels dezelfde bleef.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  lijft een lelijke telefoon met die gekke hap in het scherm

 • Profielfoto
  MacWim

  Waardeloos dat die phones telkens maar groter moeten worden. Erg teleurstellend dit.
  Ik ben helemaal happy met m’n SE – groot genoeg voor een borst- of broekzak.
  Maar ja, het grote voordeel is dat deze phone, met deze prijs, ‘door veel meer mensen kan worden gekocht’, aldus Tim of Phil. Die mannen moesten eens wat vaker gewoon de straat opgaan.

 • Profielfoto
  Kristof Vantorre

  Wat een prijzen zeg!
  Waarom de iPhone x niet in verkoop laten onder de iPhone xs en die prijs wat laten zakken.
  Nu denk ik niet dat ik nog een iPhone zal halen. De iPhone xr is veel te duur en de xs ook.
  Dan maar naar de concurrentie!

 • Profielfoto
  groenoord

  Gewoon een jaartje wachten. Ze komen echt wel met een formaat SE.(iets groter of kleiner) Het is nu mode om met zo’n grote plaat te lopen, dat wordt in de toekomst wel weer anders. Het gaat op en neer.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dat dacht ik ook vorig jaar toen de X uit kwam. Ook gewacht. Nu mijn iPhone 5 bijna 24/7 aan het infuus zit, ‘moet’ ik nu eindelijk eens een keer. Bovendien wil ik graag de Apple Watch 4 en die communiceert niet met een iPhone op iOS10….

   

 • Profielfoto
  Gezellig

  192 gram! Zo veel woog m’n allereerste telefoon niet eens!

 • Profielfoto
  jf

  Als ie nou USB-C had gehad, had ik op deze gewacht. Nu ie dat niet heeft, ga ik net zo lief voor een 8. En die is tenminste wel betaalbaar.

  Durf nog net de stap niet te maken naar een Samsung. Heb er nu van m’n werk eentje en die is best heul goed. Maarja, met een hele fikse muziekverzameling in iTunes dat niet echt wil praten met iets anders dan een iPhone…

 • Profielfoto
  jan jansen

  We zullen eens zien was de prijs van de X gaat doen. Nu 999.

 • Profielfoto
  JJmac

  Prijzen zijn om te schamen, helaas zal het toch wel verkocht worden, dat is dan wel weer jammer zodat Apple er niks van leert.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat moment dat we bijna 859 euro benoemen als “…een vriendelijke prijs…”.

  En dan nog steeds die notch ter breedte van 80% van het scherm en een redelijk matige resolutie voor een 6,1″ scherm. Nee, het zal mij niet overhalen terug te keren naar iOS.

 • Profielfoto
  mattiasvdm

  J-P-H op 12 september 2018 21:23
  859 euri voor de instapper is toch auw

  Instapper is nu de iPhone 7. Maar ben het met je eens. Is niet een koopje. Let wel, dit komt ook grotendeels door de lage dollar. In Amerika kost dit toestel gewoon 200 EURO minder. Dat vind ik een schappelijke prijs voor dit toestel.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Andor Bastiaenen op 12 september 2018 21:39
  Begrijp ik goed dat de achterkant van aluminium is en daardoor geen draadloos opladen ondersteund

  Nee! En daardoor geen draadloos opladen ondersteunT!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Andor Bastiaenen op 12 september 2018 21:43
  Nvm, ondersteund gewoon netjes draadloos laden.

  Nee! OndersteunT draadloos opladen!

 • Profielfoto
  AT024

  volgens mij is de achterkant van glas toch?

 • Profielfoto
  McJohn

  Het woord “budget” is niet meer wat het geweest is. ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  jf op 12 september 2018 22:28
  Durf nog net de stap niet te maken naar een Samsung …Maarja, met een hele fikse muziekverzameling in iTunes dat niet echt wil praten met iets anders dan een iPhone…

  Ik heb mijn complete iTunes collectie gewoon ter beschikking op mijn LG G6 hoor. Google Play muziek activeren en klaar ben je.

   

 • Profielfoto
  hans dorsman

  jf op 12 september 2018 22:28
  Als ie nou USB-C had gehad, had ik op deze gewacht. Nu ie dat niet heeft, ga ik net zo lief voor een 8. En die is tenminste wel betaalbaar.

  Durf nog net de stap niet te maken naar een Samsung. Heb er nu van m’n werk eentje en die is best heul goed. Maarja, met een hele fikse muziekverzameling in iTunes dat niet echt wil praten met iets anders dan een iPhone…

  Je kunt gewoon je bibliotheek kopiëren, er zit tegenwoordig geen beveiliging meer op.

 • Profielfoto
  yellow

  Waarom de letter ‘r’ (iPhone Xr)?
  Nu ik er zo over nadenk, waarom de letter ‘s’ eigenlijk?
  Volgend jaar iPhone XP?;-)

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  yellow op 12 september 2018 23:26
  Waarom de letter ‘r’ (iPhone Xr)?
  Nu ik er zo over nadenk, waarom de letter ‘s’ eigenlijk?
  Volgend jaar iPhone XP?;-)

   

  Het is de iPhone 10. Dus de smartphone voor de jeugd, de iPhone 10r. ?

  De XS, omdat het de opvolger is van de X.

   

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Leuk voor de gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

  Bron? Uit de keynote maakte ik op dat de 120Hz verversing van toepassing is op de touch-laag, niet de verversing van het display. Een behoorlijk verschil. Wie het weet mag het zeggen  ?

   

   

 • Profielfoto
  MIVE

  Zeer mooie line-up weer. Wat oudere modellen die in prijs naar beneden gaan en drie nieuwe toestellen met (vrijwel) alle nieuwe technologie. Het ontbreken van een dual sim of OLED zal veel gebruikers een worst zijn. Toch hoop ik nog eens op de dag dat Apple zegt: dit jaar geen nieuwe telefoons. Doe maar gewoon een jaar extra met je bestaande telefoon. Apple is de concurrentie zo ver vooruit – het begint gewoon wat beschamend te worden. Dus een jaar overslaan zou mooi passen bij hun klimaatbeleid. Nu al ondersteunt Apple toestellen langer dan welke concurrent dan ook. En dat kan doordat ze zulke marges maken, de concurrentie is echt afhankelijk van snelle doorloop. Mensen moeten snel vervangen. Ik zie dat ook in mijn directe omgeving: de verhouding is bijna 2 nieuwe samssungs op een nieuwe iPhone bij de twee kennissen die geen iPhone hebben. Maar er zit een spanning tussen aan de ene kant de planeet willen sparen en aan de andere kant je omzet op pijl houden, waarvoor je toch echt mensen moet verleiden weer iets nieuws te kopen. Vond het wel verheugend om te horen dat ze hard werken aan het volledig recyclen van de producten. Daar hoor je rest van de markt niet echt over. Die profiteren toch nog steeds volop van het feit dat grondstoffen eigenlijk nog steeds te goedkoop zijn.

 • Profielfoto
  donut

  Ik wacht nog even tot ze een 40 Inch iPhone uitbrengen dan kan ik hem ook als TV gebruiken…

  de andere vernieuwing zit hem in de prijs- elk jaar 400 euro erbij…

   

 • Profielfoto
  Sannetju

  met een OLED scherm zou het perfect zijn dus het is het net niet?

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik vind de notch op de iPhones juist wel mooi. Geeft de iPhone wat onderscheidends tov andere telefoons nu de home button weg is. Maar wat een achterlijke prijzen durft Apple ervoor te vragen. Er was een tijd dat we 600 euro duur vonden voor een telefoon. Daar kon ik mij overheen zetten. Maar een vanaf prijs van ruim 800 euro? Doe even normaal! Genoeg anders waar ik zoveel geld aan kan besteden.

 • Profielfoto
  tonie

  Is het nou 1 lens of 1 camera? Niets aan de voorzijde?

 • Profielfoto
  queenfan

  Leuke line up maar de prijs….

  Maar mijn X kan nog wel een jaar of 2 a 3 mee.

 • Profielfoto
  joram

  Volgens Apple’s eigen vergelijk zit er op de XR wel degelijk smart HDR toch? Verder een nogal vreemde prijs-swap die ze hebben gedaan:
  – iPhone 8 was basismodel à €769
  – iPhone X was “jubileum” model à ~€1000

  Nu is het:
  – iPhone XS (Max) is basismodel à ~€1000
  – iPhone XR is de nieuwe iPhone 5E à €769

  Als je ’t zo bekijkt is de prijsverhoging voor de basislijn echt fors hoger geworden. Ik hoop dat ze de prijzen ook een keer weten te verlagen i.p.v. elk jaar net een tandje hoger. Ze kosten onderhand net zoveel als een computer, wat met de eerdere iPhones (de orginele begon bij €399 als ik ’t me goed herinner) toch een duidelijker verschil gaf.

 • Profielfoto
  defores

  iPhone 6 nog maar 2 jaar rekken hopelijk ziet Apple dan in dat die nieuwe prijzen absurd zijn.

 • Profielfoto
  joram

  Ik vind die XR echt een mooi en ‘goed gevuld’ telefoontje, maar de prijsverschuiving vind ik ook een beetje de spuitgaten uitlopen inderdaad.

  Nu doet Android (Samsung e.d.) dit ook, maar daar kun je bijvoorbeeld een OnePlus 6 kopen bijna dezelfde hardware als de Samsung S9, maar dan voor heel wat honderdjes minder. ’t Zou leuk zijn als Apple een keer de prijzen zou kunnen laten zakken i.p.v. met elk nieuw model een nieuw prijsje te verzinnen.

  Tuurlijk zit er nieuwe hardware in, maar technologie staat ook niet stil en wordt ook goedkoper. (en hoe meer er verkocht wordt, hoe goedkoper de bouw wordt vanwege volumewerking)

 • Profielfoto
  defores

  Kevin op 13 september 2018 07:36
  Ik vind de notch op de iPhones juist wel mooi. Geeft de iPhone wat onderscheidends tov andere telefoons nu de home button weg is. Maar wat een achterlijke prijzen durft Apple ervoor te vragen. Er was een tijd dat we 600 euro duur vonden voor een telefoon. Daar kon ik mij overheen zetten. Maar een vanaf prijs van ruim 800 euro? Doe even normaal! Genoeg anders waar ik zoveel geld aan kan besteden.

  Er zijn genoeg Android toestellen met een notch en Apple was ook niet de eerste die daarmee kwam. De consument moet ook wel eens aangeven dat de prijs niet meer acceptabel is anders gaat Apple dat toch niet wijzigen.

  Voorlopig voor mij geen nieuwe iPhone meer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  mattiasvdm op 12 september 2018 22:43
  …In Amerika kost dit toestel gewoon 200 EURO minder…

  In Amerika incl. tax zo’n 712 euro.
  147 euro verschil dus. En ja, dat is ook best nog veel.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Volgens mij is hij goedkoper dan de 8 plus gisteren nog was … dus tja ….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  defores op 13 september 2018 08:03

  Kevin op 13 september 2018 07:36
  …een vanaf prijs van ruim 800 euro? Doe even normaal! …

  …De consument moet ook wel eens aangeven dat de prijs niet meer acceptabel is anders gaat Apple dat toch niet wijzigen….

  De consument geeft aan dat ze het blijkbaar acceptabel vinden, want bij elke nieuwe iPhone gaan er weer tientallen miljoenen over de toonbank.

  In het eerste kwartaal van 2018 werden er 16 miljoen exemplaren van de iPhone X verkocht. Tegenover de bestverkopende Android telefoon (Xiaomi Redmi 5A, ± 120 euro) die 5,4 miljoen keer werd verkocht.

  Dus wat kunnen we hieruit concluderen? .;)

 • Profielfoto
  joram

  @KarelWillem
  Ik zie nu de Nederlandse prijs pas. €859 is inderdaad flink veel geld vergeleken met de iPhone 8. Dan gaan de prijzen dus nog harder omhoog dan ik dacht. Maar wees eerlijk, deze prijzen beginnen toch geen prijzen meer te worden waar een normaal mens klakkeloos een nieuwe telefoon voor koopt/hoort te kopen?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  De titel is wel wat misleidend! Het toestel lijkt wel op een X maar technisch doet het nog al wat onder voor de X.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Apple prijst zich uit de markt met deze prijzen als er niet een normaal betaalbare telefoon bij komt. Ik vind mijn oude iPhone 6 groot genoeg. Sterker nog: groter hoeft niet. En waar blijft de nieuwe SE?

 • Profielfoto
  joram

  Hun iPhone 8 vervanger, de XR, is de nieuwe SE. Hun basislijn is verschoven van de 8-serie naar de XS-serie, inclusief forse prijsverhoging.

  Het begint me hoe meer ik er over lees, steeds zuurder aan te voelen.

 • Profielfoto
  apple_dre

  mmww op 12 september 2018 21:24
  @OMT “De resolutie is 1982 x 828” klopt niet het is 1792 x 828.

  Klopt idd…..en dat is minder dan mijn huidige iPhone 7 Plus…….wtf?

 • Profielfoto
  SvS

  apple_dre op 13 september 2018 08:38

  mmww op 12 september 2018 21:24
  @OMT “De resolutie is 1982 x 828” klopt niet het is 1792 x 828.

  Klopt idd…..en dat is minder dan mijn huidige iPhone 7 Plus…….wtf?

  Het is eerlijk gezegd al mooi genoeg. Het was alleen wel te verantwoorden als de prijs van de Xr een stuk lager was. Nu niet met die 850 euro. Pff sorry. Ik mis een budget-iPhone. Die is er wel (7) , maar dat is een 2 jaar oud model.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  KarelWillem op 12 september 2018 23:00

  jf op 12 september 2018 22:28
  Durf nog net de stap niet te maken naar een Samsung …Maarja, met een hele fikse muziekverzameling in iTunes dat niet echt wil praten met iets anders dan een iPhone…

  Ik heb mijn complete iTunes collectie gewoon ter beschikking op mijn LG G6 hoor. Google Play muziek activeren en klaar ben je.

   

  Hangt nogal van je muziekcollectie af; Google Play kan ook van alles verkloten in je meta-tags en bij mijn keurig geordende klassiek-collectie is dat wel een “dingetje”. Maar er zijn goede alternatieven; DoubleTwist is waarschijnlijk de beste, die qua werkwijze in de buurt komt van de iTunes+iPhone-combinatie.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik kocht in 1998 een Ericsson voor ca. 20000 Belgische franken, dus ca.€500. Was toen top of the line, beetje zoals die nieuwe iPhones nu dus. Prijzen lijken dus marktconform gestegen. Lonen zijn wat minder snel omhoog gegaan misschien. On topic: de xr heeft HET toch wel, behalve notch, camera bump, size. Een 7 dan maar? Maar daar is straks geen tweedehandsmarkt voor…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik vind de prijzen inderdaad hoog. Ik heb ook nog een MacBook die ik wil vervangen. Daarom laat ik eerdaags in mijn SE een nieuwe batterij zetten en gebruik ik die nog een jaar.

 • Profielfoto
  joram

  Een iPhone 3/4 kostte destijds toch ongeveer €599?

  Zelfs met de nieuwe technologie lijkt de prijs een stuk harder te stijgen dan inflatie, en helemaal in de EU. De lonen stijgen al jaren amper vergeleken met de inflatie, en de stijging van iPhone prijzen stijgt daarentegen flink sneller dan de inflatie.

 • Profielfoto
  Koezel

  Grappig dat iedereen het nog steeds heeft over een telefoon. Terwijl het al heel lang geen telefoon meer is. Het is een toestel waarmee je kunt bellen, foto’s kunt maken, gamen enz. Kortom, een computer met flinke specs op broekzakformaat. En een goed en betrouwbaar OS. Je kunt het toestel probleemloos 4-5 jaar gebruiken. Dan zit je op zo’n 250 euro per jaar.  Het werkt fenomenaal, de integratie met andere Apple apparaten is perfect. Vergelijkbare toestellen van andere merken zullen niet zo veel goedkoper zijn.

 • Profielfoto
  joram

  Je koopt ‘m als telefoon, en veel mensen gebruiken niet veel meer dan Facebook, Whatsapp, beetje Youtube en een spelletje Wordfeud. Zoveel “flinke specs” hebben de meeste mensen dus echt niet nodig.

  Het gaat er ook niet eens om dat de iPhone zo geweldig is qua OS, bouwkwaliteit e.d., maar dat de prijs harder stijgt dan de inflatie en inkomens van mensen, en dat het meer en meer een prestige/luxe product wordt dan iets waarbij gewone mensen kunnen zeggen “laat ik mezelf eens verwennen en een nieuwe telefoon kopen”. De prijs komt eerder in de buurt van een laptop, of een flinke TV.

  En vergelijkbare toestellen van andere merken zijn juist ongeveer €300 goedkoper. Tuurlijk zitten daar dingen in die de iPhone niet heeft, en ontbreken er dingen die de iPhone juist wel heeft. Maar €300 is een substantieel verschil tussen een betaalbare “top of the line” telefoon, en een luxeproduct.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Zouden Fiat rijders ook op Mercedes-fora gaan klagen over de prijs van de AMG’s?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Koezel op 13 september 2018 09:19
  Grappig dat iedereen het nog steeds heeft over een telefoon. Terwijl het al heel lang geen telefoon meer is. Het is een toestel waarmee je kunt bellen, foto’s kunt maken, gamen enz. Kortom, een computer met flinke specs op broekzakformaat. En een goed en betrouwbaar OS. Je kunt het toestel probleemloos 4-5 jaar gebruiken. Dan zit je op zo’n 250 euro per jaar.  Het werkt fenomenaal, de integratie met andere Apple apparaten is perfect. Vergelijkbare toestellen van andere merken zullen niet zo veel goedkoper zijn.

  Het is.toch ook een telefoon? Omdat je via je laptop kan bellen ga je het natuurlijk ook niet iets anders noemen? We noemen het toch inmiddels ook al een Smartphone?

  En 4 / 5 jaar met een telefoon? Het zal best kunnen maar ik ken weinig mensen die 5 jaar dezelfde telefoon houden. Ik denk dat 3 jaar toch wel een redelijke max is voor velen. En ik ben het wel met velen eens, de prijzen worden wel echt absurd. Op deze manier hebben ze eigenlijk geen instap model. Een instap model voor een prijs van €500,- was wel prettig geweest.

   

 • Profielfoto
  joram

  @Mac erg je niet:
  Je vergelijk gaat niet op want dat is niet relevant. Maar als Mercedes de prijs van hun A-Klasse elk jaar zou verhogen, dan beginnen mensen daar wel over te klagen ja.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  joram op 13 september 2018 10:05
  @Mac erg je niet:
  Je vergelijk gaat niet op want dat is niet relevant. Maar als Mercedes de prijs van hun A-Klasse elk jaar zou verhogen, dan beginnen mensen daar wel over te klagen ja.

  En als Mercedes een chiquere versie van de A-Klasse uitbrengt?

 • Profielfoto
  Simlock

  Vroeger updatete Apple het model, en de prijs bleef gelijk. Nu niet meer. Nu worden ieder jaar nieuwe modellen met nieuwe prijzen verzonnen. Mijn SE gaat nog wel een jaarr of 5 mee denk ik.

 • Profielfoto
  yellow

  @koezel +1
  Plus je gebruikt het apparaat elke dag, vaak meerdere uren. Dan mag het iets kosten. €200-250 per jaar is een redelijk bedrag. Hoeveel kost een lidmaatschap bij de fitness, hoeveel kost een internet/telefoonabonnement per jaar?

  En die instapmodel is er wel degelijk: de iPhone 7. Maar mensen willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En maar klagen.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  yellow op 13 september 2018 10:53
  @koezel +1
  Plus je gebruikt het apparaat elke dag, vaak meerdere uren. Dan mag het iets kosten. €200-250 per jaar is een redelijk bedrag. Hoeveel kost een lidmaatschap bij de fitness, hoeveel kost een internet/telefoonabonnement per jaar?

  En die instapmodel is er wel degelijk: de iPhone 7. Maar mensen willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En maar klagen.

  Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is wel wat overdreven. Ook jij gaat er vanuit dat een telefoon 4 / 5 jaar mee gaat. Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit een onbetaalbaar artikel is. Dat heeft er niks mee te maken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. De prijzen zijn wel erg extreem aan het worden. Het is natuurlijk niet 1 op 1 te vergelijken maar de flagships van andere merken zijn wel beduidend goedkoper.

 • Profielfoto
  yellow

  @mavericks2001. “Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit een onbetaalbaar artikel is”. Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit WEL een betaalbaar artikel (flagship iPhones) is. Dat is blijkbaar de doelgroep van Apple en als je kijkt naar de kwartaalcijfers dan heeft Apple -voorlopig- gelijk. Die eerste groep kan de goedkopere iPhones/modellen nemen of de flagships van de andere merken kopen. Keuze zat.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Mijn 55 inch OLED 4K TV van LG heeft ook nauwelijks randen.

  Netflix standaard erop, videoland, NPO start erop, Standaard zo een beetje alles.

  Zelfde prijs als een iPhone max. hmmm.

  Maximale PRIJS voor die iPhone dus.

 • Profielfoto
  Pjotr

  4K OLED TV met inclusief alles op 55inch goedkoper dan nieuwe iPhone

 • Profielfoto
  Tuffi

  yellow op 13 september 2018 14:18
  @mavericks2001. “Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit een onbetaalbaar artikel is”. Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit WEL een betaalbaar artikel (flagship iPhones) is. Dat is blijkbaar de doelgroep van Apple en als je kijkt naar de kwartaalcijfers dan heeft Apple -voorlopig- gelijk. Die eerste groep kan de goedkopere iPhones/modellen nemen of de flagships van de andere merken kopen. Keuze zat.

  Eindelijk eens iemand die compleet realistisch is, hulde yellow. Ik wordt onwijs moe van al het geklaag over ‘absurde, extreme’ prijzen, ‘niet meer te betalen’, ‘inflatie’, ‘voor een telefoon’, ‘instapmodel’ etc etc. Mensen moeten er gewoon aan gaan wennen dat Apple met de iPhone wel dégelijk een luxe / prestige product in de markt zet in tegenstelling tot wat iedereen verwacht: het bedienen van elke pauper, jan modaal of dertienjarige beugel puber. In opkomende economieën leggen ze lachend €1500+ neer voor de laatste nieuwe flagship. Ondanks alle mooie marketing waarin het enablen van mensen vaak centraal staat, wil Apple meer en meer exclusief worden. Leer er mee leven. Alsof iedereen verwacht een Porsche te kunnen kopen en men met een Volkswagen niet meer genoegen neemt. Bleh.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Der Knstler op 13 september 2018 15:13

  yellow op 13 september 2018 14:18
  @mavericks2001. “Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit een onbetaalbaar artikel is”. Je moet niet vergeten dat voor veel mensen dit WEL een betaalbaar artikel (flagship iPhones) is. Dat is blijkbaar de doelgroep van Apple en als je kijkt naar de kwartaalcijfers dan heeft Apple -voorlopig- gelijk. Die eerste groep kan de goedkopere iPhones/modellen nemen of de flagships van de andere merken kopen. Keuze zat.

  Eindelijk eens iemand die compleet realistisch is, hulde yellow. Ik wordt onwijs moe van al het geklaag over ‘absurde, extreme’ prijzen, ‘niet meer te betalen’, ‘inflatie’, ‘voor een telefoon’, ‘instapmodel’ etc etc. Mensen moeten er gewoon aan gaan wennen dat Apple met de iPhone wel dégelijk een luxe / prestige product in de markt zet in tegenstelling tot wat iedereen verwacht: het bedienen van elke pauper, jan modaal of dertienjarige beugel puber. In opkomende economieën leggen ze lachend €1500+ neer voor de laatste nieuwe flagship. Ondanks alle mooie marketing waarin het enablen van mensen vaak centraal staat, wil Apple meer en meer exclusief worden. Leer er mee leven. Alsof iedereen verwacht een Porsche te kunnen kopen en men met een Volkswagen niet meer genoegen neemt. Bleh.

  Fijn voor je dat je een medestander hebt gevonden. Waarschijnlijk verblind door je liefde voor Apple producten.. Er blijven altijd mensen die alles goed praten zoals jij! En ook de vergelijking Porsche / Volkswagen is compleet scheef en waar heb je gelezen dat Apple meer exclusief wil worden? Maar succes met je aankopen en gesprekken hier. Een normale discussie met een kritische nooit blijft lastig op OMT!

 • Profielfoto
  Tuffi

  @Maverick001: “Medestander”, alsof er twee kampen zijn :’)

  Enfin, ik ben niet verblind en praat ook niks goed… Ik wil het liefst ook geen €1659 voor een iPhone betalen. Maar het zou fijn zijn als mensen ophouden met Apple te zien als een soort van humanitair project waarin de flagship iPhone als primaire levensbehoefte wordt gezien die voor iedereen beschikbaar/betaalbaar dient te zijn. En dan lekker verontwaardigd zijn als dat niet het geval (meer) is.

  De shift in prijs is m.i. niet verklaarbaar door grondstoffen, arbeidskosten, inflatie of R&D. Dus dan is mijn hypothese dat Apple gewoon een stukje exclusiever wil worden met hun flagship.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Exclusiever… ik denk gewoon heel veel willen en kunnen verdienen! En zolang dat werkt dan gaat het natuurlijk niet veranderen. Dus wat dat betreft wel petje af voor Apple! Je zou bijna denken dat ik iets tegen Apple heb.. maar ben zelf al meer dan 10 jaar redelijk verslaafd. Maar soms vind ik wel dat het buitensporig wordt (zoals nu met de iPhones en de MacBook Pro).

 • Profielfoto
  yellow

  Geen ruzie maken he! Lachen is gezond  :D
  No matter wat Apple doet, het krijgt steevast kritiek. Lekker motiverend, alleen maar negatieve comments (welkom op het internet).

  Wat de prijzen betreft: sommige mensen vinden het te duur (wat prima is om te zeggen) maar geven Apple de schuld dat ze het niet kunnen kopen. Dat ligt toch volledig aan je zelf?! Blijkbaar heb jij het er niet voor over, wil je er niet voor sparen of verdien je niet genoeg. Dat is uiteraard geen probleem, maar maak Apple dan niet belachelijk. Ga bij jezelf te rade. Dit klinkt niet leuk maar het is gewoon zo.

  Ik zou ook de iPhone Xr willen voor €500 maar ik ga/moet waarschijnlijk helaas 2 jaar wachten. Wil je het beste NU hebben dan betaal je daar een prijs voor.

 • Profielfoto
  Niels de Vos

  Oldekamp op 13 september 2018 00:48

  Leuk voor de gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

  Bron? Uit de keynote maakte ik op dat de 120Hz verversing van toepassing is op de touch-laag, niet de verversing van het display. Een behoorlijk verschil. Wie het weet mag het zeggen  ?

  Zo begreep ik het ook. Het scherm is niet 120Hz, maar de herkenning van de touch. Dat is dus wel een verbetering voor de UX, maar niet voor ‘gamers’ of zo buttersmooth scrollen als op de iPad Pro.

 • Profielfoto
  NapO

  Mensen, ik herhaal het nog een keer,…

  https://www.youtube.com/watch?v=rpeFbaf6XkM

   

  Neem even de moeite en kijk het even…. je wordt gepiepeld door apple. je kan niet eens 1080p HD youtube afspelen…. t scherm heeft te weinig pixels.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  NapO op 21 september 2018 18:02
  Mensen, ik herhaal het nog een keer,…

  https://www.youtube.com/watch?v=rpeFbaf6XkM

   

  Neem even de moeite en kijk het even…. je wordt gepiepeld door apple. je kan niet eens 1080p HD youtube afspelen…. t scherm heeft te weinig pixels.

  Boeie

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Der Knstler op 13 september 2018 15:13
  Ondanks alle mooie marketing waarin het enablen van mensen vaak centraal staat, wil Apple meer en meer exclusief worden. Leer er mee leven. Alsof iedereen verwacht een Porsche te kunnen kopen en men met een Volkswagen niet meer genoegen neemt. Bleh.

  De Wet van Hydrarchos: “Vergelijkingen tussen de smartphone- en automarkt klinken in eerste instantie goed en slaan bij nadere beschouwing altijd op niets.”

 • Profielfoto
  Loyd

  MIVE op 13 september 2018 00:57
  Zeer mooie line-up weer. Wat oudere modellen die in prijs naar beneden gaan en drie nieuwe toestellen met (vrijwel) alle nieuwe technologie. Het ontbreken van een dual sim of OLED zal veel gebruikers een worst zijn. Toch hoop ik nog eens op de dag dat Apple zegt: dit jaar geen nieuwe telefoons. Doe maar gewoon een jaar extra met je bestaande telefoon. Apple is de concurrentie zo ver vooruit – het begint gewoon wat beschamend te worden. Dus een jaar overslaan zou mooi passen bij hun klimaatbeleid. Nu al ondersteunt Apple toestellen langer dan welke concurrent dan ook. En dat kan doordat ze zulke marges maken, de concurrentie is echt afhankelijk van snelle doorloop. Mensen moeten snel vervangen. Ik zie dat ook in mijn directe omgeving: de verhouding is bijna 2 nieuwe samssungs op een nieuwe iPhone bij de twee kennissen die geen iPhone hebben. Maar er zit een spanning tussen aan de ene kant de planeet willen sparen en aan de andere kant je omzet op pijl houden, waarvoor je toch echt mensen moet verleiden weer iets nieuws te kopen. Vond het wel verheugend om te horen dat ze hard werken aan het volledig recyclen van de producten. Daar hoor je rest van de markt niet echt over. Die profiteren toch nog steeds volop van het feit dat grondstoffen eigenlijk nog steeds te goedkoop zijn.

  Wat een ontzettend lulverhaal zeg; zeker zwaar aan de dope ofzo??