Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 september 2018
Leestijd: 5 minuten

iPhone X na een jaar: innovatief, ingehaald of mainstream?

Nu de iPhone XS en iPhone XR op de markt zijn, is het tijd om terug te blikken op de iPhone X. Apple introduceerde het toestel op 12 september 2017 als ‘de toekomst van de smartphone’ en het was de eerste iPhone met Face ID en een OLED-scherm.

Hoe staat het er een jaar later voor? Is de iPhone X nog steeds het meest innovatief, of hebben andere smartphones het topmodel van Apple ingehaald en zijn de innovaties van 2017 inmiddels mainstream?

Ontwerp iPhone X was nooit origineel

De iPhone X was niet de eerste smartphone met dunne randen en ook niet de eerste telefoon die een notch gebruikt om het scherm te maximaliseren. De Samsung Galaxy S8 was een van de eerste toestellen met een edge-to-edge-scherm. Hoewel het lijkt alsof Apple de notch heeft uitgevonden, was de Essential Phone de allereerste. Het ontwerp van de iPhone X heeft echter een onbetwistbare invloed op moderne smartphones die volgden. Zou de OnePlus 6 de notch hebben gehad als de iPhone X dat niet had gedaan? “Misschien niet zo snel”, gaf de Chinese fabrikant onlangs toe.

Huawei, dat graag als innovatief wordt gezien, verklaarde dat het eerder al had bedacht om een notch te gebruiken, maar had de moed niet. “Klanten, vooral die in China houden van symmetrie. Ze houden van vierkanten of cirkels met afgeronde hoeken. Dat is perfectie. Een notch past daar niet bij, maar we hadden het idee al drie of vier jaar geleden”, zei CEO Changzhu Li.

De Essential Phone was de eerste telefoon met een notch – Klik/tap voor groter.

Innovatief met de dunste randen

Geïnspireerd door de iPhone X of niet, de notch is toch overal, behalve bij Samsung. Dat merk wil er niets van weten en cultiveert het verschil haast. Genoeg over de notch, tijd om in te zoomen op de randen van de iPhone X. Er is namelijk nog steeds iets dat iPhone X een jaar na lancering van concurrenten onderscheidt: het ontbreken van een “kin”.

Android-smartphones hebben altijd een relatief dikke rand onder het scherm. De iPhone X heeft het niet omdat het OLED-scherm aan de onderkant gevouwen of gebogen is. Daardoor zitten de benodigde connectoren op de achterkant en niet op de onderkant. Zo is er amper ruimte aan de onderkant nodig. Door andere fabrikanten wordt dit om economische redenen (nog) niet gebruikt.

iPhone X scherm
Klik/tap voor groter.

Face ID wordt geïmiteerd, maar niet geëvenaard

Face ID was de andere belangrijke nieuwigheid van de iPhone X. Een gedurfde innovatie, omdat het Touch ID, dat prima werkte, volledig heeft vervangen. Android ondersteunt sinds versie 4.0 gezichtsscanners, maar pas toen Apple met Face ID kwam, hadden andere fabrikanten een hernieuwde belangstelling voor dit type biometrische authenticatie. OnePlus, Huawei en Xiaomi hebben software-updates uitgerold om deze functie op sommige van hun smartphones te activeren. Daarbij wordt vaak de selfie-camera gebruikt.

Tot nu toe is geen enkele gezichtsherkenningstechnologie even betrouwbaar als Face ID (wat ook niet 100% is). OnePlus Face Unlock werkt bijvoorbeeld niet in het donker. Voeg daar een lagere mate van beveiliging aan toe, en je begrijpt waarom Android-smartphones nog steeds een vingerafdruksensor hebben. De gezichtsherkenning van de iPhone X werkt als geen ander, maar concurrenten hebben het argument dat een vingerafdrukscanner blijft en dat is ook nog steeds handig.

Klik/tap voor groter.

De TrueDepth-camera in de notch, wordt niet alleen gebruikt voor Face ID, maar ook voor Animoji. De personages die op je gezicht reageren, werden binnen no-time nagemaakt door Huawei, Honor en Xiaomi. Samsung viel meer op met zijn AR Emoji, dat zijn avatars met een menselijk uiterlijk. Een idee dat Apple in iOS 12 ook onder de naam Memoji heeft uitgebracht.

Gebarennavigatie iPhone X was zijn tijd vooruit

Door Face ID verdween de home-knop en was Apple genoodzaakt nieuwe gebaren te introduceren. Bijvoorbeeld omhoog vegen om terug te keren naar het startscherm en omhoog vegen en vasthouden voor multitasking. Dat laatste gebaar heeft Google ook in Android Pie geïntegreerd. De zoekgigant heeft daarom gewacht tot Apple het voortouw zou nemen bij het toepassen van gebarennavigatie, ondanks het feit dat Android zichzelf gemakkelijker leende dan iOS om deze verandering toe te passen vanwege het gebruik van virtuele knoppen.

Volgens de meeste reviews is de navigatie in Android Pie nog niet zo goed als die van de iPhone X. De iPhone behoudt daarom zijn leiderschap in dit gebied.

Klik/tap voor groter.

Prestaties bovenaan

De iPhone X heeft de A11 Bionic-chip aan boord. Die is een jaar later nog steeds ongeslagen. De chip van Apple is aanzienlijk krachtiger dan de Snapdragon 845, die een paar maanden later werd uitgebracht. Dit komt onder andere omdat Apple zijn eigen chips maakt en software en hardware feilloos op elkaar aan kan laten sluiten. Andere fabrikanten hebben zeker geen trage topmodellen, maar in benchmarks steekt de iPhone X met kop en schouders boven alle Android-smartphones uit.

De prestaties van de camera zijn lastiger te benoemen. Wanneer we het hebben over fotografie, is er altijd veel subjectiviteit. We moeten echter erkennen dat de concurrentie net zo goed, zo niet beter is dan de iPhone X. De Pixel 2, Galaxy S9 Plus en Huawei P20 Pro doen niets onder voor Apple’s topmodel uit 2017.

Tot slot

Een jaar na introductie heeft de iPhone X nog steeds veel pluspunten. Hoewel het ontwerp niet erg origineel meer is, blijft het de krachtigste smartphone op de markt. De camera kan zich ook met andere topmodellen uit 2018 meten. De prijs blijft echter ook ongeëvenaard. Hoewel Samsung en Huawei de prijs van hun topmodel hebben verhoogd, blijven ze goedkoper dan de iPhone X die minimaal € 1.160 kost. Als we kijken naar Chinese fabrikanten die steeds betere smartphones voor een lagere prijs lanceren, moet Apple hier iets aan doen. Iets dat met de ‘iPhone 9’ naar verluidt ook gaat gebeuren.

Tot besluit: merk op dat er tot nu toe geen enkel groot probleem met de iPhone X is opgedoken. Dat is lang niet altijd het geval geweest met bijvoorbeeld iPhone 4 die antennagate had en de iPhone 6 die erg makkelijk te buigen was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone X na een jaar: innovatief, ingehaald of mainstream?
Sluiten