iPhone X na een jaar: innovatief, ingehaald of mainstream?

Door: Raymon Mens - 19 reacties
Samsung wil Apple een boet opleggen omdat het te weinig OLED schermen heeft afgenomen

Nu de iPhone XS en iPhone XR op de markt zijn, is het tijd om terug te blikken op de iPhone X. Apple introduceerde het toestel op 12 september 2017 als ‘de toekomst van de smartphone’ en het was de eerste iPhone met Face ID en een OLED-scherm.

Hoe staat het er een jaar later voor? Is de iPhone X nog steeds het meest innovatief, of hebben andere smartphones het topmodel van Apple ingehaald en zijn de innovaties van 2017 inmiddels mainstream?

Ontwerp iPhone X was nooit origineel

De iPhone X was niet de eerste smartphone met dunne randen en ook niet de eerste telefoon die een notch gebruikt om het scherm te maximaliseren. De Samsung Galaxy S8 was een van de eerste toestellen met een edge-to-edge-scherm. Hoewel het lijkt alsof Apple de notch heeft uitgevonden, was de Essential Phone de allereerste. Het ontwerp van de iPhone X heeft echter een onbetwistbare invloed op moderne smartphones die volgden. Zou de OnePlus 6 de notch hebben gehad als de iPhone X dat niet had gedaan? “Misschien niet zo snel”, gaf de Chinese fabrikant onlangs toe.

Huawei, dat graag als innovatief wordt gezien, verklaarde dat het eerder al had bedacht om een notch te gebruiken, maar had de moed niet. “Klanten, vooral die in China houden van symmetrie. Ze houden van vierkanten of cirkels met afgeronde hoeken. Dat is perfectie. Een notch past daar niet bij, maar we hadden het idee al drie of vier jaar geleden”, zei CEO Changzhu Li.

Essential Phone iPhone X Notch
De Essential Phone was de eerste telefoon met een notch – Klik/tap voor groter.

Innovatief met de dunste randen

Geïnspireerd door de iPhone X of niet, de notch is toch overal, behalve bij Samsung. Dat merk wil er niets van weten en cultiveert het verschil haast. Genoeg over de notch, tijd om in te zoomen op de randen van de iPhone X. Er is namelijk nog steeds iets dat iPhone X een jaar na lancering van concurrenten onderscheidt: het ontbreken van een “kin”.

Android-smartphones hebben altijd een relatief dikke rand onder het scherm. De iPhone X heeft het niet omdat het OLED-scherm aan de onderkant gevouwen of gebogen is. Daardoor zitten de benodigde connectoren op de achterkant en niet op de onderkant. Zo is er amper ruimte aan de onderkant nodig. Door andere fabrikanten wordt dit om economische redenen (nog) niet gebruikt.

iPhone X scherm
Klik/tap voor groter.

Face ID wordt geïmiteerd, maar niet geëvenaard

Face ID was de andere belangrijke nieuwigheid van de iPhone X. Een gedurfde innovatie, omdat het Touch ID, dat prima werkte, volledig heeft vervangen. Android ondersteunt sinds versie 4.0 gezichtsscanners, maar pas toen Apple met Face ID kwam, hadden andere fabrikanten een hernieuwde belangstelling voor dit type biometrische authenticatie. OnePlus, Huawei en Xiaomi hebben software-updates uitgerold om deze functie op sommige van hun smartphones te activeren. Daarbij wordt vaak de selfie-camera gebruikt.

Tot nu toe is geen enkele gezichtsherkenningstechnologie even betrouwbaar als Face ID (wat ook niet 100% is). OnePlus Face Unlock werkt bijvoorbeeld niet in het donker. Voeg daar een lagere mate van beveiliging aan toe, en je begrijpt waarom Android-smartphones nog steeds een vingerafdruksensor hebben. De gezichtsherkenning van de iPhone X werkt als geen ander, maar concurrenten hebben het argument dat een vingerafdrukscanner blijft en dat is ook nog steeds handig.

iPhone X Face ID
Klik/tap voor groter.

De TrueDepth-camera in de notch, wordt niet alleen gebruikt voor Face ID, maar ook voor Animoji. De personages die op je gezicht reageren, werden binnen no-time nagemaakt door Huawei, Honor en Xiaomi. Samsung viel meer op met zijn AR Emoji, dat zijn avatars met een menselijk uiterlijk. Een idee dat Apple in iOS 12 ook onder de naam Memoji heeft uitgebracht.

Gebarennavigatie iPhone X was zijn tijd vooruit

Door Face ID verdween de home-knop en was Apple genoodzaakt nieuwe gebaren te introduceren. Bijvoorbeeld omhoog vegen om terug te keren naar het startscherm en omhoog vegen en vasthouden voor multitasking. Dat laatste gebaar heeft Google ook in Android Pie geïntegreerd. De zoekgigant heeft daarom gewacht tot Apple het voortouw zou nemen bij het toepassen van gebarennavigatie, ondanks het feit dat Android zichzelf gemakkelijker leende dan iOS om deze verandering toe te passen vanwege het gebruik van virtuele knoppen.

Volgens de meeste reviews is de navigatie in Android Pie nog niet zo goed als die van de iPhone X. De iPhone behoudt daarom zijn leiderschap in dit gebied.

Android gebaren
Klik/tap voor groter.

Prestaties bovenaan

De iPhone X heeft de A11 Bionic-chip aan boord. Die is een jaar later nog steeds ongeslagen. De chip van Apple is aanzienlijk krachtiger dan de Snapdragon 845, die een paar maanden later werd uitgebracht. Dit komt onder andere omdat Apple zijn eigen chips maakt en software en hardware feilloos op elkaar aan kan laten sluiten. Andere fabrikanten hebben zeker geen trage topmodellen, maar in benchmarks steekt de iPhone X met kop en schouders boven alle Android-smartphones uit.

De prestaties van de camera zijn lastiger te benoemen. Wanneer we het hebben over fotografie, is er altijd veel subjectiviteit. We moeten echter erkennen dat de concurrentie net zo goed, zo niet beter is dan de iPhone X. De Pixel 2, Galaxy S9 Plus en Huawei P20 Pro doen niets onder voor Apple’s topmodel uit 2017.

Tot slot

Een jaar na introductie heeft de iPhone X nog steeds veel pluspunten. Hoewel het ontwerp niet erg origineel meer is, blijft het de krachtigste smartphone op de markt. De camera kan zich ook met andere topmodellen uit 2018 meten. De prijs blijft echter ook ongeëvenaard. Hoewel Samsung en Huawei de prijs van hun topmodel hebben verhoogd, blijven ze goedkoper dan de iPhone X die minimaal € 1.160 kost. Als we kijken naar Chinese fabrikanten die steeds betere smartphones voor een lagere prijs lanceren, moet Apple hier iets aan doen. Iets dat met de ‘iPhone 9’ naar verluidt ook gaat gebeuren.

Tot besluit: merk op dat er tot nu toe geen enkel groot probleem met de iPhone X is opgedoken. Dat is lang niet altijd het geval geweest met bijvoorbeeld iPhone 4 die antennagate had en de iPhone 6 die erg makkelijk te buigen was.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  maxtje

  Op dit moment zeer te vreden maar er waren wel degelijk problemen met de iphone X hoor… in de winter was het buiten onmogelijk om een bericht te versturen bijvoorbeeld

 • Profielfoto
  JdeTuitE

  Dat was een softwarebug, dus niet zozeer iPhone X maar meer iOS gerelateerd

 • Profielfoto
  Melle

  Heb de mijne sinds begin december vorig jaar. Face ID werkt echt top (behalve liggend in bed) en algemeen heel tevreden. Meeste stoor ik mij aan de fysieke plaats van de “uit-knop” op de zelfde hoogte van de luider en stiller knoppen… vreselijk hoe vaak je hierdoor ongewild een screenshot neemt, of je vergist bij het nemen van een foto… echt wel design fout wat mij betreft….

 • Profielfoto
  Bart119

  Gezien de kostprijs van de iPhone X is het maar vanzelfsprekend dat het ook het beste toestel is. Al begint de concurrentie ook behoorlijk duur te worden.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Melle op 3 september 2018 17:17

  Heb de mijne sinds begin december vorig jaar. Face ID werkt echt top (behalve liggend in bed) en algemeen heel tevreden. Meeste stoor ik mij aan de fysieke plaats van de “uit-knop” op de zelfde hoogte van de luider en stiller knoppen… vreselijk hoe vaak je hierdoor ongewild een screenshot neemt, of je vergist bij het nemen van een foto… echt wel design fout wat mij betreft….
  Bij mij doet hij het ook liggend in ben prima, zolang m’n hoofd ook maar ligt.

  Maar helemaal eens met de aan/uit knop: dat is m’n enige klacht. Die zou wel weer naar de bovenkant mogen verschuiven. Heel tevreden over de X dus.

  De (camera van de) Pixel 2, Galaxy S9 Plus en Huawei P20 Pro doen niets onder voor Apple’s topmodel uit 2017.

  dat klopt, als je alleen naar foto’s of alleen naar filmen kijkt: die toestellen zijn óf met filmen, óf met fotograferen (iets) beter dan de iPhone X.  Kijk je naar de kwaliteit van beide, dan springt de iPhone X er toch positief uit: die scoort op zowel filmen als fotograferen heel hoog.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ben zeer tevreden met mijn iPhone X, heb hem sinds oktober vorig jaar.

 • Profielfoto
  rruiter1

  Eigenlijk voor het eerst sinds mijn 3g dat ik geen nieuwe wil in september. Dat zegt alles.

 • Profielfoto
  pcsw

  Je kunt zeggen wat je wilt , maar de Iphone X is by far de beste .

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik heb nog steeds het vermoeden dat hoe Web OS bedient werd een groot inspiratie bron is voor het huidige iOS op de iPhone X. Bijna alle navinagtie swipes waren daar als eerst en zijn zowat 1 op 1 overgenomen.

  Niks mis mee verder. Fijn dat een selectie goede ideeën van anderen bedrijven gebundeld terug te vinden zijn in Apple’s producten.

 • Profielfoto
  kasuja

  kasuja op 3 september 2018 23:35
  Ik heb nog steeds het vermoeden dat hoe Web OS bedient werd een groot inspiratie bron is voor het huidige iOS op de iPhone X. Bijna alle navinagtie swipes waren daar als eerst en zijn zowat 1 op 1 overgenomen.

  Niks mis mee verder. Fijn dat een selectie goede ideeën van anderen bedrijven gebundeld terug te vinden zijn in Apple’s producten.

  gebundeld had heruitgevonden moeten zijn natuurlijk

 • Profielfoto
  ocramarco

  Uit meerdere reviews komt wel dat 4G ontvangst in vergelijking met andere highend telefoons matig is.

 • Profielfoto
  Koezel

  Beste IPhone die ik ooit gehad heb. Werkelijk geen enkel probleem.

 • Profielfoto
  NapO

  Ik ben van iphone 7+ overgestapt (ging stuk) (ik heb kom vanaf de iphone 4 af en elke editie gekocht) na lang overwegen tussen samsung s9, huawai p20 pro en oneplus6, uit eindelijk te kiezen voor de oneplus6.

  Ik heb uitvoerige reviews gekeken, lang zitten spelen met de diverse toestellen. en bewust gekozen voor de oneplus 6.

  Waarom geen X, de prijs, in de benchmarks is de iphone X echt niet meer de snelste, ze zijn gewoon ingehaald. Ook de gestures (heeft oneplus feiloos overgenomen en werkt perfect), de fingerprint en face unlock zijn supersnel, de navigatie in instellingen menu is EN doorzoekbaar (dat heeft apple niet) en is een heel stuk intuïtiever geworden. (op 98% na apple look en feel).

  De hele gebruikerservaring was bij Oneplus het beste, nagenoeg geen skin over stock android heen en heel snel logisch te begrijpen.

  128Gb en 8Gb ram voor ……. 5 6 9 euro!! ik ben nu 4 weken onderweg, ik mis de apple geen moment, helemaal niet. (alleen de fotoos overzetten van icloud naar google drive was even een kopieer/plak actie maar goed gedocumenteerd en goed te doen).

  Abonnement van icloud stop gezet, want bij google drive is het gratis, en alles werkt zoals je verwacht, alle apps werken prima, t is snel, batterij gaat makkelijk een dag mee, alle gestures zijn hetzelfde en de nieuwe die je moet leren duurt een paar uur en dan weet je t ook.

  Bij deze ik voorspel, dat apple met hun bizar achterlijke pricing op termijn markt gaan verliezen, de migratie tools worden beter, hardware en snelheid is geen issue meer en iphone X is niet alleen van de troon gevallen, je bent niet meer bijzonder met zo n ding terwijl je 1200 tot 1400 eur betaald hebt…..

  Beste camera die je kan kopen, huawai p20pro, die blaast de X voorbij, op de oneplus is de camera minder goed als de X maar voor een happie snappie foto vind ik t prima allemaal…

  En t mooiste is nog, in de oneplus6 zit een hoesje een headset en een snellader, (in 30 min 80% vol) (en een 6,2 inch scherm en kleiner dan een iphone plus), je geeft 1x geld uit en je bent compleet….mark my words, apple gaat heel snel verliezen met de routing die ze nu gekozen heeft…paar jaar en dan ziet het eco systeem er heel anders uit. ik ben echt pro apple, maar ze hebben de macbook verkloot, de imac is niet meer wat het is voor het geld wat je moet betalen en de iphone blazen ze zo op dat het niet meer intressant wordt. Je moet alleen nog ff de stap maken,….

 • Profielfoto
  NapO

  en over android en privacy wil ik nog wel even melden dat ze dat net goed voor elkaar hebben als apple. je kan per app aangegeven wat wel en wat niet gebruikt mag worden in eenzelfde overzicht als apple dat doet. alle nieuwe apps uit de google play store dienen verified te zijn (gescand op ellende enz.) voordat je ze kan installeren/gebruiken.

  Oudere heeft krijg je een aparte waarschuwing voor en als je dan toch doordrukt kan je de privacy settings achter in het menu APPS corrigeren.

 • Profielfoto
  plonserd

  Heel tevreden met m’n iPhone X, maar Touch ID mag wat mij betreft gewoon blijven bestaan naast Face ID. Kostprijs was ook belachelijk hoog. Per ongeluk m’n 6S laten vallen en zodoende iets sneller d

 • Profielfoto
  plonserd

  *iets sneller dan verwacht een nieuwe iPhone moeten kopen. Ik wou sowieso een model met 2x zoom lens, maar de plusmodellen waren me toch net iets te groot.

 • Profielfoto
  lowie_

  Meeste stoor ik mij aan de fysieke plaats van de “uit-knop” op de zelfde hoogte van de luider en stiller knoppen… vreselijk hoe vaak je hierdoor ongewild een screenshot neemt, of je vergist bij het nemen van een foto… echt wel design fout wat mij betreft….

  Die staat daar al sinds 2014 en de iPhone 6.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Toevallig deze week een nieuwe iPhone 8 in gebruik genomen. Ik ben wel gaan kijken voor een X, maar voor mij persoonlijk voegt hij helemaal niks toe, is mij de meerprijs niet waard. Het is dat mijn vriendin aan een nieuw toestel toe was na het vallen van haar 6, anders was ik nog minimaal een jaartje door gegaan met mijn 7.

  Let op, ik zeg niet dat de X geen goed en mooi toestel is, het is alleen dat hij voor mij geen meerwaarde heeft.

 • Profielfoto
  Melle

  @lowie – ik kwam van een SE – prijs kwaliteit de beste iPhone ooit – daarom niet bij stil gestaan dat dat bij de 6 ook al was… maar resultaat blijft hetzelfde – het stoort me te vaak. In het midden rechts is denk ik de sweetspot.