iPhone Xs kan beter tegen water, maar dat is de halve waarheid

Door: Raymon Mens - 9 reacties
iPhone XS modems

Een van de betere vernieuwingen aan de iPhone Xs is een verhoogde waterbestendigheid. De opvolger van de iPhone X overleeft maximaal 30 minuten op 2 meter diepte. Ter vergelijking: de iPhone X kan 30 minuten op 1 meter diepte blijven.

Als de telefoon dus in een zwembad, of toilet valt, zou er geen schade moeten zijn. Water dringt niet naar binnen en dat bespaart je in geval van een ongeluk honderden euro’s. Tijdens de presentatie van de iPhone zei Apple zelfs dat er getest is met water, thee en bier.

iPhone Xs gaat van IP67 naar IP68 waterproof

De iPhone XS heeft nu officieel een IP68-classificatie. Dat wil zeggen dat het toestel volledig stofdicht en waterdicht tot maximaal 30 minuten op twee meter diepte is. De iPhone X en iPhone Xr zijn hebben een IP67-classificatie. Ze zijn ook volledig stofdicht, maar alleen dompeldicht. Ze overleven een lichte onderdompeling van maximaal 30 minuten op 1 meter diepte. De iPhone Xs is dus een hele verbetering.

iPhone Xs waterdicht
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: The Verge

Waterdicht? Halve waarheid

Apple vertelt hier echter maar de halve waarheid, want het bedrijf garandeert in zijn garantie niet dat de iPhone Xs écht bestand is tegen het water. Als je een iPhone naar de Apple Store brengt voor reparatie, en er water dat binnen is gedrongen aan wordt getroffen, is garantie niet van toepassing. De iPhone heeft een zogenaamde vloeistofschade-indicator die aangeeft of het toestel in aanraking is geweest met water. Apple heeft hier specifieke regels voor die medewerkers moeten hanteren. Ze zijn als volgt:

 • Check of de iPhone duidelijke tekenen van waterschade heeft. Bijvoorbeeld corrosie in de Lightning-poort of aanslag achter het scherm. Als dat zo is, geen garantie meer.
 • Als een kant bevestigt dat de iPhone in contact is geweest met een vloeistof of water en er correlatie is tussen het contact met water en een probleem, geen garantie meer.
 • Wanneer een klant zegt dat er geen sprake is van waterschade, maak het toestel open en check op sporen van corrosie. Bekijk ook of de interne vloeistofschade-indicator rood is. Als dat het geval is, geen garantie meer
iPhone Xs waterdicht indicator
Klik/tap voor groter.

Waarom krijgt de iPhone Xs een hoge waterproof certificering, als Apple de garantie kan weigeren? De reden is simpel: als er water in het apparaat komt, kan dat ook de schuld van de gebruiker zijn. Als je de simkaart-houder hebt verwijderd en het toestel daarna in water doopt, is er geen bescherming tegen indringen. Ook kan Apple niet uitsluiten dat de iPhone op meer dan 2 meter diepte onder water is geweest. Ten slotte is rubberen afdichting na verloop van tijd niet meer zo effectief als aan het begin. De IP68-certificering is dus niet voor onbepaalde tijd geldig.

Kortom, blijf voorzichtig, ondanks de mooie woorden van Apple. Vermijd gebruik van je iPhone in het zwembad of in bad, behalve op eigen risico.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Daarvoor heb ik een Landrover Explore phone ???

 • Profielfoto
  mr.ray

  In de praktijk wordt het wel omgeruild. Vorige maand nog binnen gedaan wegens waterschade en ook de rode streep was zichtbaar. Desondanks is het toch onder garantie gevallen.

  Ik denk wel dat ze het toestel grondig inspecteren en mijn toestel was in uitstekende staat, zonder enige barsten in

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb met mijn iPhone 7 moeten lullen als brugman, een uur lang daar gezeten en uiteindelijk heb ik uit coulance een nieuwe telefoon gehad.
  Dat coulance heb ik ook het een en het ander van gezegd omdat ik daar ook niet mee eens was.
  De iPhone 7 is ook IP67, de 6 staat voor stofdichtheid de 7 voor 30 minuten 1 meter onder water.
  Onder aan de pagina van de iPhone 7 staat dat dit toestel IP67 is, dus moeten ze daar ook aan houden.
  Hun moeten bewijzen dat ik 2 meter en 2 uur mijn telefoon onder water hebt gehad en dat bewijs is niet dat rode streepje.
  Mijn toestel is zakelijk, ik heb een goede rechtsbijstand en een robbertje vechten bij de rechter ga ik niet uit de weg.
  Gelukkig heb ik het laatste niet hoeven te gebruiken.
  Wel mooi dat er een aantal mensen rondom ons heen gingen staan uit nieuwsgierigheid, dat heeft zeker ook wel geholpen.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Is dit nieuws? Want dit is al jaren zo, ongewijzigd..

 • Profielfoto
  mr.ray

  Feit is wel dat door externe schade omdat je hem zelf stomweg hebt laten vallen, er barsten in geraken waardoor het water alsnog insijpelt

 • Profielfoto
  Q-collective

  Pivni Pes op 13 september 2018 17:43
  Onder aan de pagina van de iPhone 7 staat dat dit toestel IP67 is, dus moeten ze daar ook aan houden.

  Over halve waarheden gesproken…

  Van de iPhone 7 pagina:

  iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoen aan bestendigheidsnorm IP67 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 1 meter diep, getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.

  En dat laatste zinnetje staat daar al heel lang zo. Maar veel mensen zijn vrij selectief in wat ze citeren.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Dat kan je wel roepen, maar er staat wel degelijk IP67, dat Apple zelf er bij zet dat hun het zien als spatwater bestendig is om hun zelf in te dekken.
  Als het toestel niet IP67 is, dan moeten ze het er gewoon niet bijzetten.

 • Profielfoto
  mmols4088

  binnen 2 minuten , plonsje erin en duiken maar , adem in en neus dicht …en plonsje eruit .. eens kijken of iemand dat lukt .. dag iPhone Xs Xr en Max .. mag ik effe vangen Tim  , ..dokken voor een nieuwe zal dat eerder worden ..

 • Profielfoto
  Christiaan

  De hele waarheid is dat het toestel IP68 is. Dit is de specificatie en daarmee moet je het doen. Dat er bepaalde voorwaarden waarden worden gesteld is logisch. Je auto is ook waterdicht, maar als je door een sloot rijdt zegt de dealer ook dat niet alles is gedekt.