Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 september 2018

iPhone met AirDrop veroorzaakt paniek in een vliegtuig

We klagen soms over de betrouwbaarheid van AirDrop, want die laat nogal eens te wensen over. Soms werkt het systeem voor het versturen van foto’s en documenten naar een iPhone, iPad of Mac echter iets te goed. Hier is een voorbeeld van hoe AirDrop een vliegtuig aan de grond hield.

Vijftien passagiers op een Hawaiian Airlines-vlucht tussen Oakland en Maui (in Hawaï) ontvingen toen het vliegtuig op de startbaan stond een beangstigende foto. Het ging om een meisje dat dood op de grond lag. De bemanning liet het beeld aan de piloot zien, die besloot het opstijgen af te breken.

Dood kind of oefenpop?

De foto toont op het eerste gezicht inderdaad iets dat op een kind of een dode tiener lijkt. Op de grond zijn gele markeringen aangebracht, alsof het om een politie-onderzoek gaat. Wat blijkt? De foto werd per ongeluk met passagiers gedeeld door een 15-jarige iPhone-gebruiker. Ze wilde het gewoon via AirDrop naar haar moeder sturen, die net een nieuwe iPhone had gekocht. Het beeld in kwestie toont een oefenpop die tijdens een biologieles werd gebruikt.

Toen het vliegtuig weer aan de grond was, werden de twee reizigers door de politie afgevoerd. Ze konden uiteindelijk de volgende dag naar Maui vlogen. Het meisje was “erg in verlegenheid gebracht”, volgens een politieagent. Maar het was gewoon een vergissing. Eind goed, al goed. Het vliegtuig kon met een vertraging van 90 minuten alsnog vertrekken.

AirDrop beperken op iPhone

Het is moeilijk voor te stellen dat de tiener de foto geheel per ongeluk naar 15 mensen heeft gestuurd. De verklaring is dat haar moeder een nieuwe iPhone had en ze niet wist hoe die heette. Blijkbaar was de makkelijkste oplossing het dan maar naar iedereen sturen, met alle gevolgen van dien. Het is natuurlijk raadzaam om AirDrop te beperken, zodat je niet van iedereen willekeurige foto’s kunt ontvangen. Dat doe je op een iPhone of iPad als volgt:

  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Algemeen’
  • Tik vervolgens op ‘AirDop’
  • Zet ontvangen op ‘Alleen contacten’
Klik/tap voor groter.

Nu mogen alleen contactpersonen je foto’s en documenten via AirDrop sturen. Mocht je toch een keer iets met een vreemde uit willen wisselen, dan kun je de instelling altijd nog naar ‘Iedereen’ zetten.

Reageer op artikel:
iPhone met AirDrop veroorzaakt paniek in een vliegtuig
Sluiten