iPhone met AirDrop veroorzaakt paniek in een vliegtuig

Door: Raymon Mens - 12 reacties

We klagen soms over de betrouwbaarheid van AirDrop, want die laat nogal eens te wensen over. Soms werkt het systeem voor het versturen van foto’s en documenten naar een iPhone, iPad of Mac echter iets te goed. Hier is een voorbeeld van hoe AirDrop een vliegtuig aan de grond hield.

Vijftien passagiers op een Hawaiian Airlines-vlucht tussen Oakland en Maui (in Hawaï) ontvingen toen het vliegtuig op de startbaan stond een beangstigende foto. Het ging om een meisje dat dood op de grond lag. De bemanning liet het beeld aan de piloot zien, die besloot het opstijgen af te breken.

Dood kind of oefenpop?

De foto toont op het eerste gezicht inderdaad iets dat op een kind of een dode tiener lijkt. Op de grond zijn gele markeringen aangebracht, alsof het om een politie-onderzoek gaat. Wat blijkt? De foto werd per ongeluk met passagiers gedeeld door een 15-jarige iPhone-gebruiker. Ze wilde het gewoon via AirDrop naar haar moeder sturen, die net een nieuwe iPhone had gekocht. Het beeld in kwestie toont een oefenpop die tijdens een biologieles werd gebruikt.

Toen het vliegtuig weer aan de grond was, werden de twee reizigers door de politie afgevoerd. Ze konden uiteindelijk de volgende dag naar Maui vlogen. Het meisje was “erg in verlegenheid gebracht”, volgens een politieagent. Maar het was gewoon een vergissing. Eind goed, al goed. Het vliegtuig kon met een vertraging van 90 minuten alsnog vertrekken.

AirDrop beperken op iPhone

Het is moeilijk voor te stellen dat de tiener de foto geheel per ongeluk naar 15 mensen heeft gestuurd. De verklaring is dat haar moeder een nieuwe iPhone had en ze niet wist hoe die heette. Blijkbaar was de makkelijkste oplossing het dan maar naar iedereen sturen, met alle gevolgen van dien. Het is natuurlijk raadzaam om AirDrop te beperken, zodat je niet van iedereen willekeurige foto’s kunt ontvangen. Dat doe je op een iPhone of iPad als volgt:

 • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Algemeen’
 • Tik vervolgens op ‘AirDop’
 • Zet ontvangen op ‘Alleen contacten’
AirDrop iPhone beperken
Klik/tap voor groter.

Nu mogen alleen contactpersonen je foto’s en documenten via AirDrop sturen. Mocht je toch een keer iets met een vreemde uit willen wisselen, dan kun je de instelling altijd nog naar ‘Iedereen’ zetten.

Buzzfeed

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is feitelijk best een gaar systeem, als het standaard gewoon zo simpel naar ‘iedereen’ te sturen is. Zeker met alle privacy-ellende van tegenwoordig zou dat gewoon een stuk minder eenvoudig moeten zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Het lijkt wel een nieuwsbrief ?

 • Profielfoto
  botoo

  Staat dat ‘alleen contacten’ niet standaard zo ingesteld? Ik weet dat ik er nooit naar gekeken heb (tot nu toe) maar bij mij stond het vinkje bij ‘alleen contacten’.

 • Profielfoto
  Elduderino

  KarelWillem op 4 september 2018 12:13
  Dat is feitelijk best een gaar systeem, als het standaard gewoon zo simpel naar ‘iedereen’ te sturen is. Zeker met alle privacy-ellende van tegenwoordig zou dat gewoon een stuk minder eenvoudig moeten zijn.

  Nee deze functionaliteit is toch fijn?  De andere kant moet het nog altijd accepteren en hebben dat gewoon gedaan. Het is juist de bedoeling dat je makkelijk met iedereen kan delen. Het is ook absoluut geen privacy issue. Wat hier gebeurt is, is gewoon verkeerd gebruik van AirDrop. Je kan zo’n vergissing in elk programma maken.

   

 • Profielfoto
  donut

  Elduderino op 4 september 2018 12:42

  KarelWillem op 4 september 2018 12:13
  Dat is feitelijk best een gaar systeem, als het standaard gewoon zo simpel naar ‘iedereen’ te sturen is. Zeker met alle privacy-ellende van tegenwoordig zou dat gewoon een stuk minder eenvoudig moeten zijn.

  Nee deze functionaliteit is toch fijn?  De andere kant moet het nog altijd accepteren en hebben dat gewoon gedaan. Het is juist de bedoeling dat je makkelijk met iedereen kan delen. Het is ook absoluut geen privacy issue. Wat hier gebeurt is, is gewoon verkeerd gebruik van AirDrop. Je kan zo’n vergissing in elk programma maken.

   

  is dit niet precies de werking van Phishing?

 • Profielfoto
  Elduderino

  donut op 4 september 2018 13:05

  Elduderino op 4 september 2018 12:42

  KarelWillem op 4 september 2018 12:13
  Dat is feitelijk best een gaar systeem, als het standaard gewoon zo simpel naar ‘iedereen’ te sturen is. Zeker met alle privacy-ellende van tegenwoordig zou dat gewoon een stuk minder eenvoudig moeten zijn.

  Nee deze functionaliteit is toch fijn?  De andere kant moet het nog altijd accepteren en hebben dat gewoon gedaan. Het is juist de bedoeling dat je makkelijk met iedereen kan delen. Het is ook absoluut geen privacy issue. Wat hier gebeurt is, is gewoon verkeerd gebruik van AirDrop. Je kan zo’n vergissing in elk programma maken.

   

  is dit niet precies de werking van Phishing?

  Maar wat dan? AirDrop werkt met mensen om je heen, welke ook AirDrop aan hebben staan. Stel ik deel dan plots iets met je, dan ga je het toch niet accepteren, je kent mij immers niet? Of klik jij ook bij elk mailtje op elk bijgevoegd bestand?

  Doel van AirDrop is om gemakkelijk bestanden en dergelijke te delen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is spam, als het afkomstig is van iemand die je niet kent, en die jouw contactgegevens niet hoort te kennen.

  De berichten die in mijn spam-box terecht komen klik ik ook niet aan. Maar ik he er niet om gevraagd, en het is en blijft dus spam.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik vind het altijd wel fijn om op drukbevolkte plaatsen één of andere rare foto of meme te airdroppen naar iedereen die verschijnt in de lijst

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  koen op 4 september 2018 12:15
  Het lijkt wel een nieuwsbrief ?

  Touché! ? Ik viel ook helemaal uit de lucht toen ik ‘m kreeg… ik heb wel verontschuldigingen gekregen van de redactie.

 • Profielfoto
  pippen2

  KarelWillem op 4 september 2018 15:01
  Het is spam, als het afkomstig is van iemand die je niet kent, en die jouw contactgegevens niet hoort te kennen.

  De berichten die in mijn spam-box terecht komen klik ik ook niet aan. Maar ik he er niet om gevraagd, en het is en blijft dus spam.

  Nee, de ontvanger heeft zelf op “accepteren” gedrukt. Dus het is echt wel anders dan spam. Bovendien werkt het alleen maar binnen een straal van zo’n 10 meter, dus heel veel problemen zal het niet veroorzaken.

 • Profielfoto
  eshvisser

  Alleen dan weer jammer dat je ‘persoonlijke hotspot’ uitgeschakeld wordt, als je Airdrop op ‘alleen contacten’ zet. Wij wonen op een boot zonder wifi en doen alles met de iPads op de iPhone-hotspots..

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Huh? Het een heeft niks met andere te maken!

   

  Wat misschien niet zou moeten bij AirDrop is dat je een preview te zien krijgt bij een foto, als ie van een onbekend adres komt. Want nu zie je idd al de afbeelding voordat je op ‘weiger’ kunt drukken.

  Maar zoals hierboven ook genoemd: het gaat om AD van mensen die fysiek maar een paar meter verwijderd zijn, dus het valt allemaal wel mee.

  @KW, omdat deze prachtige feature niet op Android zit, en jij het dus niet kent, hoef je het nog geen “gaar systeem” te noemen.