Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 september 2018
Leestijd: 2 minuten

‘iPhone 2018 is door nieuwe chip concurrentie minimaal jaar voor’

Op 12 september onthult Apple naar verwachting de iPhone 9, iPhone XS en iPhone X Plus. Deze iPhone 2018-modellen hebben allemaal het bekende ontwerp van de iPhone X, maar dat maakt ze niet minder revolutionair. De echte innovatie zit aan de binnenkant. Apple loopt minimaal een jaar voor op makers van Android-smartphones.

De nieuwe iPhones zijn voorzien van een Apple A12-chip en die wordt naar verwachting op een 7 nanometer procedé gemaakt. Dat wil zeggen dat de transistors erg dicht bij elkaar zitten. Dit zorgt voor een erg zuinige, maar snelle chip die ook nog eens weinig hitte genereert.

Intel en Android-fabrikanten zijn nog niet zo ver

De vuistregel is dus simpel: hoe kleiner het procedé, hoe beter de chip. Apple is de enige fabrikant die met een 7 nanometer-chip komt. Intel zit nog vast op 14 nanometer en perst er volgend jaar met moeite nieuwe Intel Core-chips op 10 nanometer uit. Volgens Digitimes, dat goede contacten heeft binnen de chip-industrie, zijn ook fabrikanten van chips voor Android-fabrikanten nog lang niet zo ver als Apple en chipmaker TSMC.

Qualcomm en MediaTek leveren praktisch alle chips voor Android-smartphones. Deze fabrikanten hebben naar verluidt grote moeite om de 7 nanometer-chip van Apple te evenaren. Ze zouden er pas in 2019 aan kunnen beginnen omdat het veel investeringen vereist en de technologie nog niet volwassen is. Daarom blijven ze voorlopig op 12 tot 14 nanometer hangen. Chips die op een groter procedé worden gemaakt zijn minder snel, genereren meer hitte en gebruiken meer accu.

Apple A12 chip iPhone XS
Klik/tap voor groter.

Verwachte prestaties iPhone 2018

Eigenlijk liep Apple in 2017 al ver voor. De A11-chip van de iPhone 8 en iPhone X is namelijk op een 10 nanometer procedé gemaakt en dat lukt fabrikanten van chips voor Android-toestellen momenteel net. Dat is ook te zien als je de prestaties van de iPhone X vergelijkt met die van bijvoorbeeld de onlangs onthulde Galaxy Note 9. Die beschikt over een Snapdragon 845, wat een van de beste Android-chips is. Onderstaande scores zijn gemeten met Geekbench 4. Dat is dé standaard voor benchmarks die een idee geven van de prestaties van telefoons. De iPhone X uit 2017 staat nog steeds aan kop.

Klik/tap voor groter.

En de opvolger van de iPhone X? Door het kleinere procedé kun je dit jaar rekenen op een iPhone die 20 procent sneller is, terwijl bij maximale belasting ongeveer 40 procent minder accu wordt gebruikt. (Zie ook → iPhone XS: dit kun je verwachten van de iPhone X-opvolger in 2018)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPhone 2018 is door nieuwe chip concurrentie minimaal jaar voor’
Sluiten