iPad Pro 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Hoewel de iPad Pro 2018 niet tijdens het iPhone Event in september werd onthuld, wordt de nieuwe tablet voor professionals nog dit jaar verwacht. Apple’s tablet is aan vernieuwing toe en naar verluidt verschijnt in oktober een nieuwe iPad Pro. Er zijn nog een boel vragen: wanneer is de release precies, wat worden de specs en wat zijn belangrijke vernieuwingen? Dit zijn de meest actuele verwachtingen.

iPad Pro 2018: groter scherm, dunnere randen

De afgelopen jaren is er bij Apple een duidelijke trend te zien. Schermen worden groter en randen kleiner. Bij de nieuwe iPad Pro zal dat niet anders zijn. Uit iconen die in iOS 12 zitten, is ook duidelijk geworden dat de iPad Pro 2018 geen home-knop meer heeft.

Hierdoor is er extra veel ruimte voor een scherm. Het 10,5-inch model wordt volgens geruchten uit Apple’s Aziatische leveranciersketen 11-inch. Het 12,9-inch model zou dezelfde schermgrootte houden, omdat dit al groot genoeg is. Daarom zal het formaat van de grote variant naar verluidt iets afnemen.

iPad Pro 2018
De iPad Pro 2018 laat zich in dit icoon in iOS 12 al even zien – Klik/tap voor groter.

De grote vraag blijft of Apple de iPad Pro ook van een OLED-scherm gaat voorzien. Momenteel heeft de tablet nog een traditioneel LCD-scherm, maar de iPhone X luidde voor Apple het OLED-tijdperk in. Het op grote schaal produceren van OLED-schermen is echter nog een probleem. Er zijn geen concrete geruchten over een OLED-scherm in de iPad Pro en wij verwachten dit dan ook niet in het model voor 2018.

Face ID in plaats van Touch ID

Om de schermranden dunner te maken, is de home-knop met Touch ID vervallen. De iPad Pro 2018 wordt naar verluidt Apple’s eerste tablet met gezichtsscanner Face ID. Het gaat waarschijnlijk om de tweede generatie Face ID die zowel horizontaal als verticaal kan werken. De eerste generatie Face ID die in de iPhone X zit, is alleen geschikt voor verticaal gebruik. Een iPad wordt echter ook vaak horizontaal gebruikt en daarom verwachten we een tweede generatie Face ID.

Dat Face ID naar de iPad Pro komt is vrijwel zeker. In iOS 12 zit namelijk ook al ondersteuning voor Animoji op de iPad. Dit zijn virtuele karakters die de Face ID-camera van Apple gebruiken om op je gezicht te reageren. (Zie ook → iOS 12.1 bevestigt komst iPad Pro 2018 met Face ID)

iPad Pro 2018 met of zonder notch?

Face ID zou ook een notch (inkeping in het scherm) met zich mee kunnen brengen. De componenten voor de gezichtsscanner zijn immers niet heel erg klein en passen niet in een extreem dunne schermrand. Wij verwachten echter dat de iPad Pro met Face ID geen notch heeft, omdat een tablet veelvuldig horizontaal en verticaal gebruikt wordt. Een notch aan de boven- of zijkant zou daarbij uitermate storend zijn. Apple kiest waarschijnlijk voor een iets dikkere rand en geen notch.

iPad Pro 2018 concept
Concept – Klik/tap voor groter.

Specs: A12 Processor met 4GB RAM

We gaan er vanuit dat de iPad-modellen voor 2018 gebruik gaan maken van de A12-chip die ook in de iPhone Xs en iPhone Xr zit. Apple laat deze chip maken op een 7 nanometer procedé. Dat wil zeggen dat de transistors ongelofelijk dicht op elkaar zitten. Dat zorgt voor een razendsnelle chip die toch erg zuinig is en weinig warmte produceert. Apple troeft met deze chip Intel af, want de meeste Intel-chips worden nog op 14 nanometer geproduceerd.

De iPad Pro uit 2017 heeft 4GB LPDDR4-geheugen. Apple kan dat zo houden of extra RAM toevoegen. Vooralsnog zien wij door het effectieve geheugengebruik van iOS echter geen directe aanleiding voor een verhoging van het werkgeheugen.

Nieuwe aansluitingen/USB-C

Er gaat een gerucht dat claimt dat Apple de iPad Pro dit jaar ontdoet van de minijack-connector. Dat is niet onwaarschijnlijk, want de iPhone heeft ook geen analoge audio-poort meer. Verder bracht een onbetrouwbare Chinese bron het nieuws dat Apple een nieuwe connector voor accessoires aan de onderkant van de tablet wil plaatsen. Die zou de bestaande Smart Connector aan de zijkant vervangen en impliceren dat de iPad Pro 2018 alleen in verticale modus met een toetsenbord gebruikt kan worden. Iets dat ons compleet onwaarschijnlijk lijkt.

USB-C op de iPad Pro? Dat zou voor veel gebruikers welkom zijn en er gaan steeds meer geruchten over. De doorgaans zeer betrouwbare analist Ming-Chi Kuo claimt dat de iPad Pro dit jaar de overstap naar USB-C maakt en aanwijzingen in iOS 12.1 lijken dat te onderschrijven. (Zie ook ➝ Gerucht: ‘iPad Pro 2018 kan 4K-schermen aansturen’)

iPad pro toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Draadloos laden of snelladen

Verheug je niet op ondersteuning voor draadloos laden in de iPad Pro. De techniek is momenteel veel te traag om de enorme accu van de tablet op te laden. Het zou letterlijk uren duren voordat de iPad opgeladen is. Snelladen zou wel een concrete mogelijkheid kunnen zijn. Apple levert bij zijn tablet al een grotere oplader, maar nog niet de grootst mogelijke. De iPad Pro ondersteunt namelijk opladen met maximaal 18 watt, terwijl er een lichtnetadapter van 12 watt in de doos zit.

Wanneer is de release van de iPad Pro 2018?

Hoewel de iPhone altijd steevast in september wordt uitgebracht, is dat bij de iPad een stuk minder zeker. In het verleden kon het eigenlijk altijd gebeuren. Kijk maar naar deze aankondigingen:

 • April 2010: iPad 1
 • Maart 2011: iPad 2
 • Maart 2012: iPad 3
 • November 2012: iPad 4 en iPad mini 1
 • November 2013: iPad Air en iPad mini 2
 • Oktober 2014: iPad Air 2 en iPad mini 3
 • September 2015: iPad mini 4
 • November 2015: iPad Pro (12,9-inch)
 • Maart 2016: iPad Pro (9,7-inch)
 • Maart 2017: iPad 5 (9,7-inch)
 • Juni 2017: iPad Pro 2017 (10,5-inch) en iPad Pro 2017 (12.9-inch)
 • Maart 2018: iPad 6 (9,7-inch)
Tim Cook WWDC 2018
Klik/tap voor groter.

Een onthulling in oktober, samen met nieuwe Macs lijkt ons het meest waarschijnlijk. In het verleden heeft Apple vaker de nieuwe iPhone in september en de nieuwe iPad in oktober onthuld.

Prijs en verkrijgbaarheid

Aangezien de iPad Pro van dit jaar vooral evolutionair is, verwachten we niet dat Apple de prijzen verhoogt. De huidige iPad Pro is voor de volgende bedragen te koop.

 • 64 GB – € 737,91 (10,5-inch) of € 907,91 (12,9-inch)
 • 256 GB – € 907,91 (10,5-inch) of € 1.077,91 (12,9-inch)
 • 512 GB – € 1.127,91 (10,5-inch) of € 1.297,91 (12,9-inch)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  error

  Een Apple Pencil 2 staat ook op mijn wenslijst. Iets minder lang en zonder dat malle Lightning-dopje. Gewoon draadloos opladen via de iPad.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is er trouwens een manier om te zorgen dat je Apple Pencil minder snel leeg loopt als je ‘m niet gebruikt maar gewoon op je bureau ligt?

   

  Ik merk dat dat hij altijd of vrij snel ‘connected’ is met de iPad. Ondanks dat ik ‘m niet aanraak of gebruik. Beetje zonde om ‘m elke drie dagen even aan de lader te leggen.

   

  AirPods hebben dat niet. Als het doosje 74% is en ik laat ze twee dagen liggen dan is de batterij nog steeds 72% of zoiets.

 • Profielfoto
  marcel verhagen

  Shmoo op 20 september 2018 16:56
  Is er trouwens een manier om te zorgen dat je Apple Pencil minder snel leeg loopt als je ‘m niet gebruikt maar gewoon op je bureau ligt?

  Verbinding met pencil verbreken werkt voor mij, accu blijft dan wel vol.

   

 • Profielfoto
  Murdock

  Is het nog verstandig om de ipad van vorig jaar te kopen? Of wacht je maar beter effen op de nieuwe ipad pro? Ik wil een ipad pro 10.5 kopen.

 • Profielfoto
  error

  Ik zou nog ff een paar weken wachten met je aankoop.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik zit met smart te wachten op de nieuwe iPad… Hoe sneller verkrijgbaar, hoe beter. Maar dat ik de huidige iPad koop, daar denk ik niet aan. Dus zelfs al wordt het ná oktober, dan nog wacht ik af.

 • Profielfoto
  killerhvo

  In mijn opinie is het weghalen van de homebutton “change for the sake of change”. Die extra centimeter scherm heeft weinig tot geen meerwaarde op die schermgrootte en/of die extra centimeter compactere behuizing net zo min. Het is niet alsof een iPad (Pro) daardoor ineens beter in een broekzak of handtas past. Wel lever je veel functionaliteiten in die simpelweg makkelijker/sneller/intuïtiever werken via een tactiele knop dan onzichtbare gestures.

 • Profielfoto
  yourt

  csteelooper op 20 september 2018 23:05
  Ik zit met smart te wachten op de nieuwe iPad… Hoe sneller verkrijgbaar, hoe beter. Maar dat ik de huidige iPad koop, daar denk ik niet aan. Dus zelfs al wordt het ná oktober, dan nog wacht ik af.

  wat is er mis met de huidige (10.5 Pro)? Krachtig, nauwkeurige Pencil met kantelfunctie en degelijk kleurbereik. Als de nieuwe (nog) sneller is voor (nagenoeg) dezelfde prijs, en  de oude gaat nog even de deur uit tegen lagere prijs… zou ik toch twijfelen. Maar met die lanceringsprijzen van de nieuwe iPhones hou ik mijn hart vast voor wat er bij de iPads komt.