iOS 12 voor iPhone en iPad met nieuwe functies uitgebracht

Door: Raymon Mens - 39 reacties
publieke bèta ios 12

Het is officieel. Apple heeft zojuist iOS 12 voor iPhone, iPad en iPod Touch uitgebracht. De update is vanaf nu direct via iOS 11 of iTunes te installeren. Heb je momenteel iOS 11? Dan is er goed nieuws, want alle iOS-apparaten die momenteel iOS 11 kunnen draaien, krijgen een upgrade naar iOS 12.

Naast een boel nieuwe functies, zorgt iOS 12 er ook voor dat alle Apple-apparaten beter presteren. Apple zegt dat apps tot 40 procent sneller openen, het toetsenbord tot 50 procent sneller in beeld is en de camera tot 70 procent sneller opent.

iOS 12 installeren

Je kunt iOS 12 op twee manieren installeren. De makkelijkste manier is via InstellingenAlgemeenSoftware-update. Je krijgt de update dan meteen in beeld, maar hebt wel een behoorlijke hoeveelheid vrije ruimte op je iPhone of iPad nodig.

Heb je niet genoeg ruimte? Dan kun je je iPhone ook updaten via iTunes. Dat gaat niet alleen erg snel, omdat je Mac vaak een hogere downloadsnelheid haalt, maar de hele download hoeft ook niet op je telefoon te komen staan.

Zorg dat je de laatste versie van iTunes (12.8) op je Mac of PC hebt staan, verbind je iPhone met de USB-kabel en klik op het iPhone-icoon linskboven. Als het goed is krijg je nu meteen de vraag of je de update wil installeren. Is dat niet het geval? Klik dan op “Zoek naar update”. De iOS 12 update zal dan aangeboden worden.

Back-up

Zorg voordat je gaat updaten altijd voor een reservekopie. Deze kan je in iTunes maken. Je hebt hierbij de keuze uit een back-up naar iCloud of op je eigen Mac. Bij een backup op je eigen Mac kun je ook je wachtwoorden, gezondheids- en Homekit-gegevens meenemen. De backup moet je dan wel met een wachtwoord beveiligen.

iOS 12 installeren
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies iOS 12

Er zijn een aantal grote functies in iOS 12 die je bij het dagelijks gebruik van je iPhone of iPad ongetwijfeld tegen gaat komen. Dit zijn de grootste functies die je waarschijnlijk dagelijks gaat gebruiken:

 • Meer controle en overzicht over pushberichten. Ze worden automatisch ingeklapt en je kunt apps waarvan je geen notificaties wil ontvangen meteen het zwijgen opleggen. (Lees meer)
 • Wil je meer rust in je hoofd en minder aan je smartphone denken? Dan helpt Schermtijd je een handje. Deze nieuwe functie toont hoe vaak je je iPhone eigenlijk gebruikt en laat je dit aan banden leggen. (Lees meer)
 • De niet storen functie van iOS 12 is een stuk verbeterd. Je kunt de functie voor een bepaalde tijd inschakelen en koppelen aan je bedtijd. Erg handig. (Lees meer)
 • Niemand zit te wachten op een accu die snel leeg is. Gelukkig helpt iOS 12 je beter bij het opsporen van overtreders en krijg je duidelijker inzicht in hoe je accu er eigenlijk aan toe is. (Lees meer)
iOS 12 functies
Klik/tap voor groter.

? Alle nieuwe functies op een rij? Bekijk dan ons mega-overzicht met alle nieuwe functies van iOS 12.

Systeemeisen iOS 12

Heel simpel gezegd, werkt iOS 12 op alle apparaten die nu ook iOS 11 kunnen draaien. Twijfel je nog? Hier staan alle apparaten op een rij.

 • iPhone: XS, XS Max, iPhone XR, X, 8 (Plus), 7 (Plus), 6s (Plus), 6 (Plus), SE, 5s
 • iPad: 12,9‑inch Pro (1e en 2e generatie), 10,5‑inch Pro, 9,7‑inch Pro, 6e generatie (2018), 5e generatie (2017), Air 2, Air, mini 4, mini 3, mini 2
 • iPod: iPod touch (6e generatie)

Ook watchOS 5 en tvOS 12

Naast de iPhone, krijgen ook de Apple Watch en Apple TV vandaag ook een update. Inmiddels zijn watchOS 5 en tvOS 12 ook beschikbaar. De Apple Watch krijgt een aantal nuttige functies zoals een walkie-talkie die je met anderen laat praten, automatisch starten en stoppen van work-outs. Fans van podcasts zullen blij zijn dat er een native Podcasts-app naar de Apple Watch komt.

De vernieuwingen in tvOS 12 zijn het kleinst. Apple komt met ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid, dat is de nieuwe standaard voor home cinema. Ook zijn er diverse verbeteringen aan de screensavers toegevoegd en kun je AirPlay beter afschermen. Voor een compleet overzicht lees je het volledige artikel met alle nieuwe functies van tvOS 12 op een rij.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  WpV

  Zie nog geen updates op m’n iPad air en m’n iPhone 7 ?

 • Profielfoto
  Night

  Troost je, ik ook niet. Zal wel druk zijn op de Apple Servers…

 • Profielfoto
  Paisano

  Hier pas dinsdag beschikbaar ?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Hier in USA al aan het downloaden

 • Profielfoto
  bitrip

  Wim De Vries op 17 september 2018 19:21
  Hier pas dinsdag beschikbaar ?

  Hoe kom je daar bij? Hier (NL) gewoon zojuist geupgrade hoor.

 • Profielfoto
  janbertwedman

  Bij mij via iTunes nu bezig, nog 3 minuten…

 • Profielfoto
  Wimusia

  Night op 17 september 2018 19:14
  Troost je, ik ook niet. Zal wel druk zijn op de Apple Servers…

  Om 1905 kon ik hem al downloaden. IPhone SE.

 • Profielfoto
  Night


  Ligt dus meer aan de tijdzone…

 • Profielfoto
  Like

  iPad geupgraded. Apple-tje- eitje…

 • Profielfoto
  McJohn

  Tijdaanduiding op iPad staat nu uiterst links, en WiFi icoon rechts….. op iPhone staat tijdsaanduiding in het midden en wifi icoon links….. mjeh

 • Profielfoto
  Rolf

  M’n iPad vreet ‘m, m’n iPhone met beta programma niet. Er is dus niets veranderd vergeleken met versie 16A366?

   

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Gedownload en ook geïnstalleerd nu op mijn iPhone 8 plus

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zelden zo’n snelle update naar een nieuw systeem gehad.

 • Profielfoto
  koen

  Rolf op 17 september 2018 19:58
  M’n iPad vreet ‘m, m’n iPhone met beta programma niet. Er is dus niets veranderd vergeleken met versie 16A366?

   

  https://www.onemorething.nl/2018/09/ios-12-beta-naar-definitieve-versie/

 • Profielfoto
  MacRay

  Foutmelding en kan geen apps meer openen

 • Profielfoto
  Facundo

  Voor de 1e keer direct geinstalleerd op de 6+ van dochter, omdat de prestaties en batterijgebruik zo bedroevend waren sinds ios10>ios11.

  Nu.nl: 12> 10s, TVGidsPro: 11>9s, Sonos en GoogleMaps: 8>6s, Buienradar: 13>11s, enz. Nog steeds belabberde opstarttijden dus. Minimaal 5s en dat is gewoon ondermaats.

  Die €29 voor die nieuwe accu is het laatste dat in dit gezin aan ifoons wordt verkwist. Triest voor een uitstekende foon die door Apple zèlf onklaar is gemaakt met ios11.

 • Profielfoto
  ajv

  Gelijk m’n iphone 6S updaten. Belangrijkste feature is voor mij dat er eindelijk meer keuze mogelijk is in Carplay, ben Apple Maps spuugzat, in het buitenland te veel rare routen en wegen die Apple niet kent (zit voornamelijk in Oost Europa), Google Maps en Waze zijn hier stukken beter in!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Facundo op 17 september 2018 20:31
  Voor de 1e keer direct geinstalleerd op de 6+ van dochter, omdat de prestaties en batterijgebruik zo bedroevend waren sinds ios10>ios11.

  Nu.nl: 12> 10s, TVGidsPro: 11>9s, Sonos en GoogleMaps: 8>6s, Buienradar: 13>11s, enz. Nog steeds belabberde opstarttijden dus. Minimaal 5s en dat is gewoon ondermaats.

  Die €29 voor die nieuwe accu is het laatste dat in dit gezin aan ifoons wordt verkwist. Triest voor een uitstekende foon die door Apple zèlf onklaar is gemaakt met ios11.

  Een apparaat van 800 euro na 3 jaar niet voor 29 euro aan onderhoud laten repareren maar gewoon lekker mee blijven rondlopen. Rij je ook maanden rond met een lekke band terwijl je de fabrikant van je auto de schuld geeft?

   

 • Profielfoto
  Wimusia

  koen op 17 september 2018 20:15

  Rolf op 17 september 2018 19:58
  M’n iPad vreet ‘m, m’n iPhone met beta programma niet. Er is dus niets veranderd vergeleken met versie 16A366?

   

  https://www.onemorething.nl/2018/09/ios-12-beta-naar-definitieve-versie/

  Klopt! IOS12 is nog steeds 16A366!

   

   

 • Profielfoto
  Facundo

  Een apparaat van 800 euro na 3 jaar niet voor 29 euro aan onderhoud laten repareren maar gewoon lekker mee blijven rondlopen.

  Je kunt niet lezen, en daarom slaat je reactie nergens op.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Facundo op 17 september 2018 20:58

  Een apparaat van 800 euro na 3 jaar niet voor 29 euro aan onderhoud laten repareren maar gewoon lekker mee blijven rondlopen.

  Je kunt niet lezen, en daarom slaat je reactie nergens op.

 • Profielfoto
  janbertwedman

  op iPhone 5s én SE gelukt, beiden 8 minuten, ga morgen de verschillen zien.

 • Profielfoto
  Night

  Ik merk écht wel een flinke snelheidsverbetering t.o.v. iOS 11. We zitten weer zo’n beetje op de snelheid van iOS 10 (huh?)

 • Profielfoto
  mmww

  @Facundo

  De iPhone 6 is inderdaad niet veel meer. Vanaf de iPhone 6s zijn iPhone’s snel en voorzien van 2GB ram. De iPhone 6 had gewoon 2GB moeten hebben.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Night op 17 september 2018 21:32
  Ik merk écht wel een flinke snelheidsverbetering t.o.v. iOS 11. We zitten weer zo’n beetje op de snelheid van iOS 10 (huh?)

  Dat vind ik net zo met mijn SE en Ipad Air 2.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Wel vreemd dat mijn iPad Pro2 niet meer herkend werd in iTunes,

  kreeg een kleinen popup dat er update is voor de ipad (op mijn iMac), en pas na deze update 1.5min was deze weer zichtbaar in iTunes.

  er was geen iTunes update in de appstore..vreemd:)

 • Profielfoto
  JJmac

  Facundo op 17 september 2018 20:31
  Voor de 1e keer direct geinstalleerd op de 6+ van dochter, omdat de prestaties en batterijgebruik zo bedroevend waren sinds ios10>ios11.

  Nu.nl: 12> 10s, TVGidsPro: 11>9s, Sonos en GoogleMaps: 8>6s, Buienradar: 13>11s, enz. Nog steeds belabberde opstarttijden dus. Minimaal 5s en dat is gewoon ondermaats.

  Die €29 voor die nieuwe accu is het laatste dat in dit gezin aan ifoons wordt verkwist. Triest voor een uitstekende foon die door Apple zèlf onklaar is gemaakt met ios11.

  Maw, zal vast wel wat anders aan de hand zijn, probeer eens een clean install als dat mogelijk is.

 • Profielfoto
  JJmac

  Als ik een App afsluit dan knippert het beeld heel snel, niet hinderlijk maar valt wel op.

 • Profielfoto
  Frans

  Night op 17 september 2018 21:32
  Ik merk écht wel een flinke snelheidsverbetering t.o.v. iOS 11. We zitten weer zo’n beetje op de snelheid van iOS 10 (huh?)

  Dank, dat is wat ik graag wilde weten. Op zich positief natuurlijk, maar de ‘snelheidsverbetering’ blijkt toch weer marketingpraat voor ‘we hebben de snelheidsverslechtering van iOS 11 weer ongedaan weten te maken’.

 • Profielfoto
  killerhvo

  Na updaten van mijn iPhone 7 en iPad Pro 10.5” wat getest en alles gaat voor mijn gevoel sneller. Tot ik probeerde het control center te openen op mijn iPad. Had me deze keer niet zo goed ingelezen dus kwam er tot mijn grote verbazing achter dat Apple iPhone X gestures door mijn strot probeerd te rammen. Omhoog swipen om naar home te gaan terwjl iedere iPad (nog) een homeknop heeft?? Alleen vanaf rechtsboven naar beneden swipen voor control center terwijl iedere iPad geen notch heeft??

  Dit vind ik echt bizar slecht, ik heb juist een aantal weken geleden nog iPad Pro aangeschaft zodat ik nog zo lang mogelijk een homeknop kan blijven gebruiken. Meteen weer een downgrade gedaan naar iOS 11.4.1 nu ze deze nog signen. Betekend helaas wel dat voor mij nu de software support al stopt want ik laat me die on-intuïtieve bediening niet aansmeren. Ik ben benieuwd wie van jullie zit te wachten om de vele handige functionaliteiten van de homeknop in te leveren voor 1 cm meer scherm op een iPad.

 • Profielfoto
  sanderman

  killerhvo op 18 september 2018 02:11
  Na updaten van mijn iPhone 7 en iPad Pro 10.5” wat getest en alles gaat voor mijn gevoel sneller. Tot ik probeerde het control center te openen op mijn iPad. Had me deze keer niet zo goed ingelezen dus kwam er tot mijn grote verbazing achter dat Apple iPhone X gestures door mijn strot probeerd te rammen. Omhoog swipen om naar home te gaan terwjl iedere iPad (nog) een homeknop heeft?? Alleen vanaf rechtsboven naar beneden swipen voor control center terwijl iedere iPad geen notch heeft??

  Dit vind ik echt bizar slecht, ik heb juist een aantal weken geleden nog iPad Pro aangeschaft zodat ik nog zo lang mogelijk een homeknop kan blijven gebruiken. Meteen weer een downgrade gedaan naar iOS 11.4.1 nu ze deze nog signen. Betekend helaas wel dat voor mij nu de software support al stopt want ik laat me die on-intuïtieve bediening niet aansmeren. Ik ben benieuwd wie van jullie zit te wachten om de vele handige functionaliteiten van de homeknop in te leveren voor 1 cm meer scherm op een iPad.

  Nou, ik heb dus een 12,9″ iPad Pro met iOS11 en een iPhone X, en vergis me continu op de iPad. Ik swipe elke keer vanuit rechtsboven om het controlcenter te openen (en dat werkt niet natuurlijk) en swipe elke keer omhoog om naar home te gaan maar krijg de app-switcher te zien. Ik ben juist blij dat Apple dit (ondanks de aanwezigheid van een homeknop) rechttrekt in iOS12. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik de iPad in al zijn 4 oriëntaties gebruik. Dan zit de homeknop nooit op dezelfde plek en is het dus pure logica dat gestures de homeknop-functionaliteiten vervangen, omdat je dan sofwarematig wél altijd op dezelfde plek werkt.

  Als Apple nu een mooie iPad uitbrengt met gelijke bezels rondom, vind ik dat zeker het overwegen waard.

  Ik vind dus dat je met jouw reactie niet goed hebt nagedacht over hoe een iPad werkt, en waarom de gestures juist wel een toevoeging zijn op de grote iOS devices. Dat heeft niets met een notch te maken, maar alles met oriëntatie en locatie van de homeknop. Meteen weer downgraden vind ik persoonlijk ook niet slim, want dan ga je dus bewust met een ouder systeem werken. Je zult wellicht toch op een gegeven moment moeten accepteren dat dit de nieuwe standaard is, al is het maar omwille van andere voordelen van het nieuwe iOS.

 • Profielfoto
  Ross

  @ killerhvo, het niet eens een kans geven snap ik echt niet. De swipe naar home menu wende op de iPhone al na enkele keren. Daarna vond ik de knop al ongemakkelijk. Het is voor jou waarschijnlijk enkele dagen wennen als ik merk hoe jij gehecht bent aan die oude knop. Je moet het zelf weten uiteraard. Ik zie 70 oude mensen die overstap maken naar een iPhone x en die zo gewend zijn. Control center vond ik overigens wel minder bovenin maar ook dat ben ik intussen gewend. Alles went echter de home swipe is de aller beste implementatie in de ui van de iPhone en iPad sinds die uit is. Period.

 • Profielfoto
  tav

  Schermtijd maqr direkt uitgeschakeld, zie er geen nug n, alleen maar batterij verspilling

 • Profielfoto
  tav

  Sorry vorig bericht taalfouten en niet af…….Schermtijd maar direct uitgeschakeld, zie het nut er niet van in,,? Ook vind ik spijtig dat dit gekoppeld is met beperkingen instellen, schermtijd uitzetten betekent ook geen beperkingen kunnen instellen

 • Profielfoto
  killerhvo

  @sanderman Je mag vinden dat ik met mijn reactie niet goed heb nagedacht over hoe een iPad werkt, dat is echter hetzelfde als zeggen dat Apple de afgelopen elf jaar niet goed heeft nagedacht over hoe een iPhone/iPad intuïtief werkt. De homeknop is de enige fysieke knop die ongeacht hoe je het apparaat houd duidelijk in zicht is. Maar ik denk dat ik de intuïtieve werking van de homeknop niet hoef te verdedigen getuige het aantal verkochte apparaten die hiermee zijn uitgerust.

  Dan de gestures, een iPad is groter apparaat dan een iPhone die denk ik door vrijwel iedereen onderaan wordt vast gehouden. Hoe logisch is het dan om control center rechtsboven te plaatsen? Control center is juist ontworpen om snel handelingen die vaak voorkomen te kunnen verrichten. Waarom eveneens control center uit de app switcher halen, die zat daar niemand in de weg toch?

  Ik durf zelfs te stellen dat de enige reden waarom Apple dit op de iPhone X zo gedaan heeft is omdat er simpelweg geen andere optie was vanwege de nieuwe homeknop vervangende gestures onderin. Apple heeft heeft destijds met de komst van de iPhone 6 notabene in hub keynote gepresenteerd dat de sleep/wake knop naar de zijkant verplaatst is omdat met de komst van een groter formaat telefoon rechtsboven geen prettige manier van werken zou zijn.

  Enige legitieme argument voor het veranderen van de gestures op de iPad is mijns inziens een alignement met de homeknoploze iOS apparaten. Met maar 3 van de 11 iOS apparaten in het huidige product portfolio vind ik dit echt waanzin (in het verleden verkochte apparaten nog niet eens meegenomen).

  Dat jij je steeds vergist omdat je al een iPhone X hebt en je graag je iPad op eenzelfde werkwijze kan bedienen kan ik helemaal snappen! Hetzelfde geld namelijk voor mij en mijn iPhone 7, die heeft met iOS 12 control center van onder terwijl mijn iPad ineens van boven vereist? Het verschil is alleen dat jij vrijwillig naar de nieuwe gestures bent over gestapt door het aanschaffen van een iPhone X. Terwijl ik juist bewust heb gekozen dit niet te willen, maar mij dit met iOS 12 wel door de trot geduwd wordt. En dat is precies mijn probleem, maakt het anders een te kiezen optie bij toegankelijkheid.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik moet verhaal van sanderman bijtreden. Uiteraard kan je het alleen weten als je een X hebt en is het altijd irritant dat je op verschillende apparaten verschillende manieren van werken hebt (en Apple zou dat altijd optioneel moeten maken – ik kan trouwens bijna niet geloven dat dus ook op een oude SE de homeknop verplicht anders werkt sinds ios12?)

  Anyway – scherm zonder homeknop, met de nieuwe gestures is inderdaad wel de beste revolutie sinds het uitkomen van de iPhone voor mijn part. Als ik nu de SE van mijn vriendin vast hebt, voelt dat als rijden met paard en kar of bellen met een tefeloonmet draaiend en draaischijf… ?

  Echt waar: de nieuwe manier van werken is zo natuurlijk en zo logisch (trouwens ik heb ook wel paar weken moeten wennen, ik ben nogal een gewoontebeest, maarja dat is des mensen)

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Deze update zuigt. Letterlijk. Batterij iPhone (nieuw) nog nooit zo snel zien leeglopen als met iOS12

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Batterij gaat bij mij niet sneller leeg, ook op iPad niet.

 • Profielfoto
  Razend

  Hoe het precies zo is gelopen weet ik ook niet, maar ik heb maandag 17 september om kwart over negen in de ochtend iOS 12 al geïnstalleerd. In Nederland.

  Ik had weliswaar de laatste beta er al op staan, dus wellicht heeft het daar iets mee van doen? Affijn, ik ben dus nu een echte “early adopter”;-)