Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 september 2018

iOS 12: Siri Shortcuts werken maar deels op oudere iPhone

Siri Shortcuts is een van de grootste nieuwe functies van iOS 12. Je kunt er je eigen Siri-commando’s mee bouwen, maar Apple gaat ook de dingen die je het meest op bepaalde tijdstippen doet uitlichten. Stuur je iedere ochtend je moeder een bericht? Dan staat een Siri Shortcut met de suggestie ‘Stuur een bericht naar Ma’ voor je klaar. Dit werkt echter niet op alle iPhones.

Iedereen kan Shortcuts bouwen, maar de automatische suggesties voor acties werken alleen op moderne iPhones. Dat wil zeggen: een iPhone 7 of nieuwer. Gebruikers met een iPhone 6(s) zien de suggesties niet verschijnen. Dat heeft Apple bevestigd in een e-mail aan een gebruiker die de Shortcuts niet op zijn iPhone 6 kon gebruiken.

Moderne chip vereist

De verklaring is simpel. Apple vertrouwt niet op de cloud om de activiteit van gebruikers te analyseren, maar doet dit op een iOS-apparaat zelf. Daar is een redelijk krachtige chip voor vereist en die zit niet in een oudere iPhone of iPad. Apple legt dit zelf als volgt uit: “Hoewel we altijd proberen zoveel mogelijk nieuwe functies naar zoveel mogelijk apparaten te brengen, kunnen we dit niet altijd doen zonder de prestaties van oudere apparaten in gevaar te brengen. Helaas was dit het geval met Siri Shortcuts op iPhone 6(s) en 6(s) Plus.”

Klik/tap voor groter.

Siri Shortcuts komen in twee fases

Zodra iOS 12 uitkomt, kun je aan de slag met de snelle acties van Siri. Je kunt meteen je eigen commando’s bouwen en deze aan apps koppelen. Zo kun je Siri bijvoorbeeld vragen om het laatste nieuws van OMT te lezen en daar aan koppelen dat Safari met de URL naar deze site opent. Ontwikkelaars kunnen de Shortcuts ook in hun apps integreren en zo nuttige suggesties op het lockscherm van de iPhone en op de Apple Watch tonen.

Klik/tap voor groter.

Later dit jaar komt er ook een Shortcuts App beschikbaar. Daar kun je meer mee dan slechts één actie aan een Siri-commando koppelen en erg uitgebreidere acties bouwen die meerdere apps bedienen, variabelen gebruiken en meer. De oplettende lezer zal de Shortcuts-app al eerder hebben gezien. Apple heeft in maart 2017 Workflow overgenomen en gebruikt de techniek achter deze app nu ook voor het automatiseren van Siri. (Zie ook → iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases)

Reageer op artikel:
iOS 12: Siri Shortcuts werken maar deels op oudere iPhone
Sluiten