Bug iOS 12 treft voornamelijk iPhone X-gebruikers

Door: Night - 15 reacties

iOS 12 voor iPhone en iPad wordt enthousiast ontvangen. Vooral gebruikers van een oudere iPhone hebben enorm veel baat bij de verbeterde snelheid. Toch blijkt niet alles koek en ei, want een aantal iPhone X-gebruikers klaagt over een vervelende bug. Die zorgt ervoor dat kleuren slecht worden getoond op het scherm.

Het probleem, dat ontdekt werd door DPreview, treft voornamelijk de iPhone X. Na installatie van de update ziet het scherm er ineens een stuk minder goed uit. Er wordt melding gemaakt van een verminderd contrast, ongebalanceerde kleuren en een te hoog zwart-niveau. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Kleuren iPhone X met iOS 12

Slechte kalibratie ziet er niet alleen vervelend uit, maar maakt fotograferen met je iPhone een stuk moeilijker. Met de iPhone gemaakte foto’s worden meestal ook op dat toestel beoordeeld en aangepast. Door deze bug worden goede shots weggegooid of worden de kleuren zodanig aangepast dat de foto er totaal verminkt uitziet op andere schermen.

Opvallend genoeg werd dit probleem al aangekaart door testers van de bètaversie van iOS 12. Daardoor is het vreemd dat er door Apple niets aan gedaan is voordat de uiteindelijke versie naar miljoenen gebruikers werd uitgerold.

iPhone X
Vooral bij de iPhone X kunnen kleuren er vreemd uitzien na de update naar iOS 12 (klik/tap voor groter)

De oplossing

De oplossing? Die is er nog niet. Sommige gebruikers hebben wel ontdekt dat het probleem alleen maar erger wordt door een andere bug in iOS 12. Die zorgt ervoor dat ‘verbeterd contrast’ na updaten automatisch wordt aangezet in de ‘Toegankelijkheid’ instellingen. Dat is een instelling voor mensen met een visuele handicap (InstellingenAlgemeenToegankelijkheidVerhoog Contrast). Het is niet duidelijk hoeveel toestellen getroffen zijn.

Fotografeer je veel met je iPhone X en heb je nog geen update naar iOS 12 uitgevoerd? Dan is het beter om even te wachten, of je gemaakte foto’s op een ander scherm bekijkt.

Het is jammer dat deze toch wel serieuze bug door de mazen van Apple’s net is geglipt. We hopen dan ook dat er snel een tussentijdse update komt om dit op te lossen. Anders moeten we wachten op iOS 12.1, dat naar verwachting pas in oktober uitkomt, samen met de nieuwe iPad Pro. (Lees ook: ➔ iOS 12.1 bevestigt komst iPad Pro 2018 met Face ID)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Was de lancering van een nieuwe iOS-versie toch al bijna helemaal goed gegaan. ?

 • Profielfoto
  maconly

  Nieuwe besturingssoftware standaard 2 maanden mee wachten.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Vreemd, heb nergens last van met m’n X op iOS12.

 • Profielfoto
  MarcelG

  Hier geen probleem met mijn iPhone X met iOS 12.

 • Profielfoto
  Pasav

  Ook hier geen probleem. Had allern wat wifi problemen. Na reset netwerk instellingen ook geen problemen meer mee. ??

 • Profielfoto
  Macteach

  Vreemd, Verhoog Contrast stond opeens aan in de Instellingen op mijn iPhone X. (Groenere speech bubbles). Uitgezet, en weer een beter display!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Nergens last van op m’n X. Mag nog zeker 3 jaar mee.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  UtregCity op 23 september 2018 13:53
  Vreemd, heb nergens last van met m’n X op iOS12.

  Niet vreemd, bij de meeste mensen zal de update ook gewoon goed gaan, lijkt me. Er loopt altijd slechts een relatief kleine groep tegen een bug aan. Als iedereen er last van had, zou Apple de update nooit hebben uitgebracht:-P

 • Profielfoto
  Yosemite

  Met mijn iPhone X ook nergens last van gehad. Als dit niet tijdens de publieke beta naar boven is gekomen zal het wel een heel klein issue zijn.

 • Profielfoto
  Frans

  Het probleem, dat ontdekt werd door DPreview, treft een groot aantal iPhone gebruikers, voornamelijk met een iPhone X

  Een groot aantal? Is dat niet een beetje overdreven sensatie zoekerij?

  In het oorspronkelijke artikel wordt gesproken van ‘some’. Dus slechts enkele gebruikers.

 • Profielfoto
  strigoi

  Mijn iPad pro 10.5 heeft ook last van deze bug. Rare verzadiging en te hoge helderheid/belichting waardoor de kleuren wat ‘washed out’ worden getoond..

 • Profielfoto
  mattiman

  Mijn X heeft wel last van deze bug. Het ziet er inderdaad ietwat flets uit. Het zou niet zo moeten zijn, maar echt ernstig is het ook niet.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Nergens last van op m’n X.

   

  Misschien een leuke voor de weekend poll straks? Ook al is dit een heel kleine groep, percentages werken natuurljijk altijd!

 • Profielfoto
  interFACE

  Slecht nieuws voor fotografen
  Maar échte fotograven fotograferen toch niet op een smartphone?

   

 • Profielfoto
  Dydefox

  interFACE op 24 september 2018 12:35
  Slecht nieuws voor fotografen
  Maar échte fotograven fotograferen toch niet op een smartphone?

   

  Kom.onder.steen.vandaan. Wellicht schoolfotografen niet, maar die zijn door de AVG weer werkeloos geworden. On topic: het is wel degelijk mogelijk en voor bepaalde stijlen en situaties perfect geschikt. Basisregel voor alle fotografen: het beste fototoestel is het toestel dat je op dat moment bij je hebt!