Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 23 september 2018

Bug iOS 12 treft voornamelijk iPhone X-gebruikers

iOS 12 voor iPhone en iPad wordt enthousiast ontvangen. Vooral gebruikers van een oudere iPhone hebben enorm veel baat bij de verbeterde snelheid. Toch blijkt niet alles koek en ei, want een aantal iPhone X-gebruikers klaagt over een vervelende bug. Die zorgt ervoor dat kleuren slecht worden getoond op het scherm.

Het probleem, dat ontdekt werd door DPreview, treft voornamelijk de iPhone X. Na installatie van de update ziet het scherm er ineens een stuk minder goed uit. Er wordt melding gemaakt van een verminderd contrast, ongebalanceerde kleuren en een te hoog zwart-niveau. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Kleuren iPhone X met iOS 12

Slechte kalibratie ziet er niet alleen vervelend uit, maar maakt fotograferen met je iPhone een stuk moeilijker. Met de iPhone gemaakte foto’s worden meestal ook op dat toestel beoordeeld en aangepast. Door deze bug worden goede shots weggegooid of worden de kleuren zodanig aangepast dat de foto er totaal verminkt uitziet op andere schermen.

Opvallend genoeg werd dit probleem al aangekaart door testers van de bètaversie van iOS 12. Daardoor is het vreemd dat er door Apple niets aan gedaan is voordat de uiteindelijke versie naar miljoenen gebruikers werd uitgerold.

iPhone X
Vooral bij de iPhone X kunnen kleuren er vreemd uitzien na de update naar iOS 12 (klik/tap voor groter)

De oplossing

De oplossing? Die is er nog niet. Sommige gebruikers hebben wel ontdekt dat het probleem alleen maar erger wordt door een andere bug in iOS 12. Die zorgt ervoor dat ‘verbeterd contrast’ na updaten automatisch wordt aangezet in de ‘Toegankelijkheid’ instellingen. Dat is een instelling voor mensen met een visuele handicap (InstellingenAlgemeenToegankelijkheidVerhoog Contrast). Het is niet duidelijk hoeveel toestellen getroffen zijn.

Fotografeer je veel met je iPhone X en heb je nog geen update naar iOS 12 uitgevoerd? Dan is het beter om even te wachten, of je gemaakte foto’s op een ander scherm bekijkt.

Het is jammer dat deze toch wel serieuze bug door de mazen van Apple’s net is geglipt. We hopen dan ook dat er snel een tussentijdse update komt om dit op te lossen. Anders moeten we wachten op iOS 12.1, dat naar verwachting pas in oktober uitkomt, samen met de nieuwe iPad Pro. (Lees ook: ➔ iOS 12.1 bevestigt komst iPad Pro 2018 met Face ID)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bug iOS 12 treft voornamelijk iPhone X-gebruikers
Sluiten