Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 5 september 2018

‘iOS 11 is nog op 85 procent van de apparaten geïnstalleerd’

Het iOS 11-besturingssysteem van Apple is sinds 3 september op 85 procent van de apparaten geïnstalleerd. Dit blijkt uit de bijgewerkte statistische gegevens die Apple vandaag deelde op de App Store-ondersteuningspagina voor ontwikkelaars.

Apple heeft de acceptatiestatistieken niet meer bijgewerkt sinds 31 mei, toen het systeem op 81 procent van de apparaten was geïnstalleerd. De nu vrijgegeven data laat dus een stijging zien van 4% in de afgelopen paar maanden.

De acceptatie van iOS 11 is waarschijnlijk vertraagd doordat de focus van Apple is verlegd naar iOS 12, wat binnenkort beschikbaar komt. De laatste iOS 11-update van Apple was iOS 11.4.1, uitgebracht in juli met bugfixes en ondersteuning voor de USB Restricted Mode. Dit zijn niet echt functies die gebruikers warm laten lopen voor een upgrade.

iOS 8 en iOS 9 worden nog steeds gebruikt

Nu iOS 11 geïnstalleerd is op 85 procent van de iOS-apparaten, wordt ook andere data bekend. Zo blijft een kleine tien procent de oudere iOS 10 versie gebruiken. De nóg oudere versies zoals iOS 8 en iOS 9 zijn nog in gebruik bij een kleine vijf procent.

De acceptatie van het huidige OS is langzamer verlopen dan de acceptatie van de voorganger, iOS 10. Dit is gedeeltelijk verklaarbaar vanwege de vele opvallende bugs die van invloed zijn op iOS 11. De HomeKit-bug, de Spectre en Meltdown-kwetsbaarheden en de controverse over de vertraging van de iPhone hadden allemaal invloed op de acceptatie van het besturingssysteem.

Bugs en knelpunten

De problemen met iOS 11 zorgden ervoor dat Apple enkele geplande iOS 12-functies uitstelde om zich te concentreren op het verbeteren van de prestaties en stabiliteit van iOS. Eén van de belangrijkste aandachtspunten was het verbeteren van de prestaties op oudere apparaten. Daarnaast is er een groot verschil tussen iOS 11 en de opvolger, iOS 12. Zo is er sprake van snellere app-lanceringstijden, snellere laadtijden en een over het algemeen positief sentiment als het gaat om iOS 12.

De belangrijke data

Gezien de verbeteringen die iOS 12 met zich meebrengt, zal de nieuwe update sneller zal worden gebruikt in vergelijking met iOS 11. Naar verwachting zal Apple op 12 september de hoofdversie van iOS 12 uitbrengen tijdens de iPhone-evenementendag. Op dat moment wordt de definitieve versie van iOS 12 voor het publiek vrijgegeven. Op woensdag 19 september lanceert Apple iOS 12, twee dagen voordat de nieuwe iPhone modellen worden gepresenteerd. De vermoedelijke datum volgens de verhalen is 21 september.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iOS 11 is nog op 85 procent van de apparaten geïnstalleerd’
Sluiten