‘iOS 11 is nog op 85 procent van de apparaten geïnstalleerd’

Door: Jan de Raab - 12 reacties
iOS 11

Het iOS 11-besturingssysteem van Apple is sinds 3 september op 85 procent van de apparaten geïnstalleerd. Dit blijkt uit de bijgewerkte statistische gegevens die Apple vandaag deelde op de App Store-ondersteuningspagina voor ontwikkelaars.

Apple heeft de acceptatiestatistieken niet meer bijgewerkt sinds 31 mei, toen het systeem op 81 procent van de apparaten was geïnstalleerd. De nu vrijgegeven data laat dus een stijging zien van 4% in de afgelopen paar maanden.

De acceptatie van iOS 11 is waarschijnlijk vertraagd doordat de focus van Apple is verlegd naar iOS 12, wat binnenkort beschikbaar komt. De laatste iOS 11-update van Apple was iOS 11.4.1, uitgebracht in juli met bugfixes en ondersteuning voor de USB Restricted Mode. Dit zijn niet echt functies die gebruikers warm laten lopen voor een upgrade.

iOS 8 en iOS 9 worden nog steeds gebruikt

Nu iOS 11 geïnstalleerd is op 85 procent van de iOS-apparaten, wordt ook andere data bekend. Zo blijft een kleine tien procent de oudere iOS 10 versie gebruiken. De nóg oudere versies zoals iOS 8 en iOS 9 zijn nog in gebruik bij een kleine vijf procent.

De acceptatie van het huidige OS is langzamer verlopen dan de acceptatie van de voorganger, iOS 10. Dit is gedeeltelijk verklaarbaar vanwege de vele opvallende bugs die van invloed zijn op iOS 11. De HomeKit-bug, de Spectre en Meltdown-kwetsbaarheden en de controverse over de vertraging van de iPhone hadden allemaal invloed op de acceptatie van het besturingssysteem.

Bugs en knelpunten

De problemen met iOS 11 zorgden ervoor dat Apple enkele geplande iOS 12-functies uitstelde om zich te concentreren op het verbeteren van de prestaties en stabiliteit van iOS. Eén van de belangrijkste aandachtspunten was het verbeteren van de prestaties op oudere apparaten. Daarnaast is er een groot verschil tussen iOS 11 en de opvolger, iOS 12. Zo is er sprake van snellere app-lanceringstijden, snellere laadtijden en een over het algemeen positief sentiment als het gaat om iOS 12.

De belangrijke data

Gezien de verbeteringen die iOS 12 met zich meebrengt, zal de nieuwe update sneller zal worden gebruikt in vergelijking met iOS 11. Naar verwachting zal Apple op 12 september de hoofdversie van iOS 12 uitbrengen tijdens de iPhone-evenementendag. Op dat moment wordt de definitieve versie van iOS 12 voor het publiek vrijgegeven. Op woensdag 19 september lanceert Apple iOS 12, twee dagen voordat de nieuwe iPhone modellen worden gepresenteerd. De vermoedelijke datum volgens de verhalen is 21 september.

As iOS 12 Launch Approaches, iOS 11 Adoption Hits 85 Percent

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  macoris

  “iOS 11 is nog op 85 procent” ?

  is er dan een hoger alternatief?

  is nog maar… zou misschien beter zijn.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik vind dat toch ook een extreem hoog cijfer. Il zou eerder schrijven: amper 15% van de devices niet op iOS 11

 • Profielfoto
  Disksoft

  Momenteel heb ik iOS 12 geïnstalleerd, en deze bevalt goed op mijn iPhone 6. Deze is een stuk sneller dan iOS 11, geen haperingen meer of “hangen”.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar mijn iPhone 6 is sinds iOS 11.4.0 en 11.4.1 ook voelbaar minder snel (responsive) geworden.

   

  Laten we het niet hebben over watchOS. Waar Apple volgens mij bewust een bug geplaatst heeft dat het scherm feller maakt. Ik had altijd mijn schermhelderheid op minimaal staan. Nu springt deze automatisch naar stand 3 (felst) – scheelt je 10 -15% batterij aan het einde van de dag. Nog steeds meer dan voldoende om de dag door te komen maar wel heel frappant dat zo’n bug ineens in de laatste kleine update opduikt terwijl dit device niet mee mag naar watchOS 5.

   

  Volgens mij doen ze het er om. iOS 11 iets trager maken na elke aanraking zodat je straks bij iOS 12 mega verschil voelt – zeker omdat ze hebben gezegd dat het vooral op performance gebouwd zou worden.

   

 • Profielfoto
  BlueSky

  3.1.3 werkt nog prima op m’n iPhone 2G

 • Profielfoto
  JLnl

  Shmoo op 5 september 2018 14:20
  Volgens mij doen ze het er om. iOS 11 iets trager maken na elke aanraking zodat je straks bij iOS 12 mega verschil voelt – zeker omdat ze hebben gezegd dat het vooral op performance gebouwd zou worden.

   

  Hahaha, heb je je tinnenhoedje weer opgezet?! ?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Die (1)5 percent heeft gewoon toevallig nog een niet-64-bit iphone/ipad en is nog niet toe aan een upgrade
  (werkt nog ok, of voor sommigen misschien eerder “spaart nog”)

  Mijn grootmoeder heeft nog ene iPad ‘3’ met iOS 10 dacht ik, met iCloud-photolibrary. Voldoet nog prima voor hun.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Die 85% valt me eigenlijk mee, gezien het feit dat er toch best veel oude (niet meer onderhouden) 32-bits apps zijn, die soms ook best duur waren. Die doen het niet meer in iOS 11, en dat zou een goede reden kunnen zijn om bij iOS 10 te blijven.

  Ik heb nog een oude iPad 3 op iOS 9.3.5 (laatste beschikbare versie dus) waar ik oude apps nog mee kan draaien als ik wil. Bijv. sommige kook-apps.

 • Profielfoto
  Ruud

  Het wordt je ook wel lastig gemaakt om niet te upgraden. Elke keer download hij die iOS 11 update en ik ben misschien één van de weinigen die niet perse het nieuwste wil omdat dit vaak niet het beste is. Ben nog steeds tevreden met iOS 10 en dat gezeik (controle dwang van Apple) wordt ik soms spuugzat. Mag een gebruiker zijn eigen keus maken AUB of moeten we tegenwoordig alles door de strot geduwd krijgen?? Dus ja 85% op iOS 11 waarschijnlijk een groot percentage die overgestapt zijn om dat gezeik om steeds te updaten!!

 • Profielfoto
  Jorik

  Aangezien Apple geen Security Updates uitbrengt voor oudere major iOS versies voor je device, vind ik het persoonlijk wel verstandig om altijd te updaten naar de laatste versie.

 • Profielfoto
  Ruud

  jorikcaljouw op 6 september 2018 10:18
  Aangezien Apple geen Security Updates uitbrengt voor oudere major iOS versies voor je device, vind ik het persoonlijk wel verstandig om altijd te updaten naar de laatste versie.

  Dus met andere woorden, het wordt je opgedrongen ook al ben je niet blij met de veranderingen! Snap dat dat de realiteit is maar blij ermee zeker niet! Voorbeeld: even omhoog swipen vanaf midden onderaan krijg ik makkelijk kleine pop-up omhoog. In iOS 11 dubbel op de home knop (iPad) en krijg ik een heel scherm met openstaande apps en mogelijkheden die je min of kan aanpassen. Niet elegant en zeker niet fijn. Maar ja hiermee moet je dan maar genoegen mee nemen. Persoonlijk vind ik dat best klantonvriendelijk maar ja….kijk vooruitgang nieuwe functies ok, is niet alleen beter soms ook gewoon hoofdletter K

 • Profielfoto
  Hydræ

  Gebruik nog steeds iOS 9 op mijn apparaten naar alle tevredenheid. Normaal zou ik ook updaten uit het oogpunt van meer functionaliteit en betere beveiliging, echter ben ik niet vergeten wat er gebeurde met m’n 4S op iOS 8. Zeer traag en het beeld is niet geoptimaliseerd voor compacte schermen. iOS 12 mag dan wel sneller zijn, maar ik denk in die zin relatief sneller ten opzichte van iOS 11 zodat men straks denkt ‘zo die is weer snel geworden.’