IKEA start verkoop slimme stopcontacten in Nederland

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Trådfri IKEA

IKEA is al lang niet alleen meer het bedrijf van de Zweedse gehaktballetjes en boekenkasten. Tegenwoordig werkt het woonwarenhuis ook aan allerlei slimme accessoires voor je huis. De slimme lampen uit de Trådfri-serie zijn hiervan ongetwijfeld het bekendst. Daar is nu een nieuw product aan toegevoegd: slimme stopcontacten.

De Trådfri draadloze stopcontacten zijn al bij diverse vestigingen van IKEA te koop, maar staan nog niet in de online catalogus. Er zijn twee varianten die je in een bestaand stopcontact kunt pluggen. Ze werken ook met een afstandsbediening of via de Trådfri-app.

IKEA Trådfri stopcontacten

De slimme stopcontacten komen in twee varianten, een met en een zonder afstandsbediening. De variant met afstandsbediening kost € 19,95 en alleen het slimme stopcontact wordt voor € 9,99 verkocht. Als je al een Trådfri verbindingshub hebt, kun je de stopcontacten via de app bedienen. Heb je die niet? Dan kun je de variant met afstandsbediening nemen en die gebruiken.

Het is onduidelijk of de ‘smart plugs’ al bij alle vestigingen te koop zijn. Op het forum van Tweakers wordt echter gemeld dat de stopcontacten al in Amersfoort, Delft, Haarlem, Heerlen en Zwolle in de schappen liggen. Helaas is de online voorraadindicator op moment van schrijven nog niet actief voor dit product. Ben je binnenkort bij IKEA? Schroom dan niet om ons te laten weten of je de lampen in de apparaatjes zag liggen.

Ikea Trådfri slimme stopcontacten
Afbeelding via: Tweakers Forum – Klik/tap voor groter.

HomeKit en Trådfri

Hoewel de slimme lampen van IKEA compatibel zijn met HomeKit, zijn de stopcontacten dat (nog) niet. Het is op dit moment nog onduidelijk of het in een latere software-update doorgevoerd wordt. Dit was bij de Trådfri-lampen wel het geval, dus we hebben goede hoop. Bovendien heeft Apple’s systeem voor een slim huis compatibel met slimme stopcontacten.

Kom je binnenkort niet bij de woongigant, maar wil je wel een slim stopcontact met ondersteuning voor HomeKit? Dan raden we de de stekkerdoos van Koogeek aan. Die is sinds kort in Europa te koop en volledig met Apple’s ecosysteem voor een slim huis getest. (Zie → HomeKit-stekkerdoos Koogeek nu ook in Europese variant)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  McMeller

  Of we de lampen in de apparaten zagen liggen? Je bedoelt de apparaten in de schappen, of zoiets?

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik denk dat hij “en” ipv “in” bedoelde…

 • Profielfoto
  Edwin

  Maar heeft iemand al ervaring met deze apparaten? Is het betrouwbaar? Werkt het goed?

 • Profielfoto
  iDarwin

  Wat heeft dit met Apple te maken?

 • Profielfoto
  niels

  Volgens wat Duitse blogs volgt een HomeKit update in oktober.

  In Groningen lag alleen de versie met knop op voorraad. De losse variant was helaas alweer op.

  Benieuwd of met een HomeKit update in oktober ook direct de knop en de al langer bestaande motion sensor HomeKit ondersteuning krijgen. Zou mooi zijn / eens tijd worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iDarwin op 26 september 2018 20:42
  Wat heeft dit met Apple te maken?

  Je hebt de laatste jaren wat kleine nieuwigheden van Apple gemist denk ik?

 • Profielfoto
  Koezel

  Draadloze stopcontacten?

 • Profielfoto
  jasper050

  Ik neem aan dat je de contactdozen afhankelijk van elkaar kunt schakelen?

  Maar kan iemand mij het nut van zo’n doos uitleggen en waar je het gebruikt?

  Toch niet voor je lampen? Meters verlengsnoeren door je kamer? Om al je tv en audio etc. uit te gezeten als je op vakantie gaat? Kan ook met een doos met een schakelaar. Ik kan eigenlijk niks bedenken waar ik het zou kunnen gebruiken en waar het nut heeft maar wellicht heeft iemand van jullie een idee?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Leuk maar als je een Ikea hub nodig hebt dan heb je er nog weinig aan… dan voldoen mijn Koogeeks wel. Voel er niet zoveel voor om allerlei hubs te hebben die je vaak ook nog bedraad moet aansluiten.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ikea amsterdam heeft ze ook!

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb er één gekocht samen met een hub. Blijkbaar heb je ook nog een schakelaar nodig om het draadloze stopcontact te koppelen aan de hub… dus deze moet ik morgen nog even halen…

 • Profielfoto
  Patrick1610

  In Zweden staan ze wel in de online catalogus! Hopelijk binnenkort ook in NL!

   

  https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90356166/

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  jasper050 op 27 september 2018 11:43
  Ik neem aan dat je de contactdozen afhankelijk van elkaar kunt schakelen?

  Maar kan iemand mij het nut van zo’n doos uitleggen en waar je het gebruikt?

  Toch niet voor je lampen? Meters verlengsnoeren door je kamer? Om al je tv en audio etc. uit te gezeten als je op vakantie gaat? Kan ook met een doos met een schakelaar. Ik kan eigenlijk niks bedenken waar ik het zou kunnen gebruiken en waar het nut heeft maar wellicht heeft iemand van jullie een idee?

  De koogeek zet bij ons de babyfoon aan met een timer (en via control center)

  hoeft niet, maar we vinden het wel handig.

  verder wat sfeerverlichting

  Wat ook handig had geweest, maar helaas: we hebben een (miskoop?) vliegenvanger met blauwe led en ventilator; maar de touch knop behoudt zijn toestand niet en de usb-voeding heeft een ‘gewone’ voedingspin aan de andere kant. Stom dus.