HomeKit: IKEA komt na slimme lampen met Trådfri zonwering

Door: Raymon Mens - 4 reacties

IKEA begint een steeds serieuzere speler op de markt voor smart home-producten te worden. Zo zijn de slimme lampen uit de Trådfri-serie al een tijdje te koop en compatibel met HomeKit. Nu kunnen we ons voorbereiden op meer producten, waaronder slimme stekkerdozen en ook slimme jaloezieën.

Uit een aanvraag bij de Amerikaanse waakhond FCC blijkt dat er momenteel aan slimme zonwering in de Trådfri-serie gewerkt wordt. De Zweedse woongigant heeft goedkeuring aangevraagd voor de verkoop van een afstandsbediening waarmee de jaloezieën geopend en gesloten kunnen worden.

Slimme jaloezieën IKEA

Kenmerkend voor Trådfri-producten is dat ze niet alleen met een afstandsbediening, maar ook met een app en diverse virtuele assistenten te bedienen zijn. Siri vragen om de jaloezieën te laten zakken? IKEA gaat het mogelijk maken. Naast Siri en HomeKit werken de meeste slimme producten van IKEA ook met Google Assistant en Amazon Alexa. De Zweden willen niets van gesloten ecosystemen weten.

Het is een goede zaak dat het Zweedse woonwarenhuis voor wat concurrentie op de markt voor HomeKit-apparaten zorgt. Dit soort gadgets zijn nu vaak erg prijzig en daardoor slaat het nog lang niet bij de doorsnee consument aan. IKEA kan een unieke rol spelen, want de keten is niet alleen bekend om zijn lage prijzen, maar bereikt veel consumenten die doorgaans niet in aanraking komen met dit soort technologie. Laagdrempelig en goedkoop is natuurlijk een beetje het handelsmerk van IKEA.

Releasedatum Trådfri zonwering nog onbekend

Wanneer de Trådfri zonwering op de markt komt is nog onduidelijk. Dat dit een markt is die rijp is voor prijsverlagingen is echter zeker. Dit soort gemotoriseerde jaloezieën hebben normaal een prijskaartje van meer dan 250 euro. Voor 120 euro zijn bestaande exemplaren ‘slim’ te maken. Hoeveel IKEA van die prijs af gaat snoepen, zal de komende maanden duidelijk worden. (Zie ook → Trådfri: IKEA komt binnenkort met slimme stopcontacten)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Graag HomeKit gordijnrail.

 • Profielfoto
  Hostyle

  Ja! Wil ik!

 • Profielfoto
  tuuur

  Binnenkort even bekijken in de Ikea shop 👍🏼

 • Profielfoto
  niels

  Wat zijn de (niet-IKEA) opties van € 120 om bestaande exemplaren slim te maken precies?