Hack iCloud groter dan gedacht: tiener maakte 1TB aan data buit

Door: Raymon Mens - 11 reacties
iCloud hack

Vorige maand was er opmerkelijk nieuws over een Australische tiener die erin geslaagd was in te breken op Apple’s servers. De jongen bekende schuld en zei ongeveer 90GB aan data uit onder andere iCloud-opslag van klanten gestolen te hebben.

Nu de zaak in behandeling voor de rechter is, blijkt er echter meer data buitgemaakt dan gedacht. De tiener had geen 90GB, maar 1TB (1024GB) van Apple’s servers gedownload. Apple zegt echter dat er geen persoonlijke gegevens buitgemaakt zijn. Dat komt omdat de data versleuteld opgeslagen is.

Bestanden aangepast en gekopieerd bij hack iCloud

Details blijven schaars. Hoewel Apple heeft bevestigd dat de tiener toegang tot een aantal servers heeft gekregen, wil het bedrijf geen commentaar over de gebruikte methode of enig ander detail geven. Volgens de officier van justitie had de tiener een groot aantal bestanden aangepast en gekopieerd. Het ging zowel om data die uit persoonlijk als commercieel oogpunt als gevoelig kan worden aangemerkt. “De hack toont aan dat de jongen beschikt over een hoge mate van kennis en doorzettingsvermogen”, zei de officier.

iCloud hack
Klik/tap voor groter.

Eerste directe hack Apple

Dit is voor zover bekend de eerste keer dat Apple direct gehackt is. Er zijn wel meerdere zaken geweest waarbij kwaadwillenden data en foto’s uit iCloud-accounts hebben gestolen (onlangs nog in Nederland) maar dan was het op individueel niveau. Deze hacks waren mogelijk omdat de slachtoffers praktisch overal hetzelfde wachtwoord hadden ingesteld of simpele beveiligingsvragen gebruikten. Dit is echter hele andere koek, want er is direct op Apple’s servers ingebroken.

De tiener bekende eerder al schuld. Hij wilde bij Apple werken en was al lange tijd fan van het merk. Omdat hij ten tijde van het misdrijf minderjarig was, worden geen verdere mededelingen gedaan. De jongen heeft een voorwaardelijke straf met proeftijd gekregen.

Bloomberg

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Oei oei oei. Het lekt bij Apple

 • Profielfoto
  Rick

  Nee geen enkel systeem is 100% waterdicht

 • Profielfoto
  Rick

  Slimme jongen

 • Profielfoto
  Wimusia

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Maar gelukkig is onze privacy bij Apple veiliger dan bij Google;-)

   

 • Profielfoto
  Edwin

  @Cenobyte: Ik geloof wel dat Apple geen of veel minder misbruik maakt van je gegevens in vergelijking toot Google en Facebook!

 • Profielfoto
  PolarBear

  1 TB = 1000 GB; niet 1024 GB.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Terabyte

 • Profielfoto
  wensink

  Nee! Data is meervoud, dus zijn!

  Dat is inderdaad zo, maar ik vind dat wel vreemd. Ik snap dat data het meervoud is van datum, maar we hebben het hier over gegevens, niet over dagen.

  Ik vind ‘data’ net zoiets als ‘rijst’: Je kunt niet één rijst hebben en je spreekt ook over ‘de rijst is op’. Je hebt veel data of weinig data, je hebt ook veel rijst of weinig rijst.

  ‘De data worden onderzocht’ klinkt naar mijn mening niet.

  Nogmaals, ik weet dat dat wel juist is.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Matig dat er geen mededelingen worden gedaan. Dat is een ouderwetse reflex. Wel fijn dat Apple de zaak versleutelt en daardoor aan risico-/impactmaximalisatie doet. Zonder verdere details blijft het echter knagen

 • Profielfoto
  Reus

  PolarBear op 28 september 2018 14:01
  1 TB = 1000 GB; niet 1024 GB.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Terabyte

  Vreemd dat op dezelfde pagina staat: 1000 TB heet een petabyte.

 • Profielfoto
  Frans

  PolarBear op 28 september 2018 14:01
  1 TB = 1000 GB; niet 1024 GB.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Terabyte

  Ik weet niet wie die idioterie verzonnen heeft om de waarde van bytes te devalueren, maar het gaat hier om getallen in het binaire stelsel. Computers werken nu eenmaal met veelvouden van 2, het juiste aantal is daarom 1024 (2^10).