Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 28 september 2018

Hack iCloud groter dan gedacht: tiener maakte 1TB aan data buit

Vorige maand was er opmerkelijk nieuws over een Australische tiener die erin geslaagd was in te breken op Apple’s servers. De jongen bekende schuld en zei ongeveer 90GB aan data uit onder andere iCloud-opslag van klanten gestolen te hebben.

Nu de zaak in behandeling voor de rechter is, blijkt er echter meer data buitgemaakt dan gedacht. De tiener had geen 90GB, maar 1TB (1024GB) van Apple’s servers gedownload. Apple zegt echter dat er geen persoonlijke gegevens buitgemaakt zijn. Dat komt omdat de data versleuteld opgeslagen is.

Bestanden aangepast en gekopieerd bij hack iCloud

Details blijven schaars. Hoewel Apple heeft bevestigd dat de tiener toegang tot een aantal servers heeft gekregen, wil het bedrijf geen commentaar over de gebruikte methode of enig ander detail geven. Volgens de officier van justitie had de tiener een groot aantal bestanden aangepast en gekopieerd. Het ging zowel om data die uit persoonlijk als commercieel oogpunt als gevoelig kan worden aangemerkt. “De hack toont aan dat de jongen beschikt over een hoge mate van kennis en doorzettingsvermogen”, zei de officier.

Klik/tap voor groter.

Eerste directe hack Apple

Dit is voor zover bekend de eerste keer dat Apple direct gehackt is. Er zijn wel meerdere zaken geweest waarbij kwaadwillenden data en foto’s uit iCloud-accounts hebben gestolen (onlangs nog in Nederland) maar dan was het op individueel niveau. Deze hacks waren mogelijk omdat de slachtoffers praktisch overal hetzelfde wachtwoord hadden ingesteld of simpele beveiligingsvragen gebruikten. Dit is echter hele andere koek, want er is direct op Apple’s servers ingebroken.

De tiener bekende eerder al schuld. Hij wilde bij Apple werken en was al lange tijd fan van het merk. Omdat hij ten tijde van het misdrijf minderjarig was, worden geen verdere mededelingen gedaan. De jongen heeft een voorwaardelijke straf met proeftijd gekregen.

Reageer op artikel:
Hack iCloud groter dan gedacht: tiener maakte 1TB aan data buit
Sluiten