Google en MasterCard sluiten smerige deal voor offline tracking

Door: Raymon Mens - 24 reacties
Google is watching

Google was onlangs nog negatief in het nieuws wegens het heimelijk volgen van gebruikers na het uitzetten van locatiegeschiedenis. Nu is het weer raak. De zoekgigant blijkt stilletjes een deal met MasterCard te hebben gesloten die het offline tracken van consumenten mogelijk maakt.

Om precies te zijn, krijgt Google data van MasterCard over aankopen die kaarthouders doen. Zo ontstaat een manier van offline tracking en weet Google welke producten iemand heeft gekocht nadat bijvoorbeeld op een advertentie is geklikt. De zoekgigant weet echter ook bij welke winkels consumenten shoppen en hoe vaak ze dat doen.

Google betaalde MasterCard voor data

De deal tussen de twee bedrijven werd onder de pet gehouden, maar Bloomberg sprak met vier medewerkers die betrokken waren bij de onderhandelingen en implementatie van de offline tracking. De zoekgigant betaalt de creditcard-maatschappij naar verluidt miljoenen dollars voor de data.

Het voornaamste doel is momenteel offline aankopen aan online kliks op advertenties koppelen. Google lanceerde die functie voor adverteerders eerder dit jaar en zei 70 procent van de consumenten in de Verenigde Staten ook offline in kaart te kunnen brengen. Dat impliceert dat er meer deals zoals deze zijn, want MasterCard heeft geen marktaandeel van 70 procent. Google wilde niet ingaan op de deal, maar zei alleen dat consumenten zelf de functie ‘web- en app-activiteit’ uit kunnen schakelen als ze geen data willen delen. (Zie ook → Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet)

MasterCard Credit Card
Klik/tap voor groter.

Geen complete verrassing

Hoewel dit een deal met een smerig randje is, blijkt het inmiddels steeds vaker te gebeuren. In de global privacy policy van MasterCard is al tijden te lezen dat data met partners gedeeld kan worden. Facebook doet iets soortgelijks en koopt grote partijen data om je offline gedrag in kaart te kunnen brengen. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is hier in tegenstelling tot Google vrij transparant over. Op een webpagina wordt getoond van welke partijen data wordt gekocht. Take note, Google. Zo kan het ook.

Europese gebruikers zijn op dit gebied gelukkig beter beschermd dan Amerikaanse consumenten. Je moet expliciet toestemming geven voor gebruik van je data. Dat komt omdat onze gegevens sinds kort beter beschermd zijn als gevolg van de Europese privacywet (GDPR).

Data over Nederlandse pintransacties

Amerikaanse gebruikers leven op hun creditcard en zijn daarom eenvoudig in kaart te brengen. In Europa en Nederland is een MasterCard of andere creditcard een stuk minder gebruikelijk en pinnen we vooral bij het doen van aankopen. Banken mogen data niet zomaar verkopen, maar door een ontwikkeling die ‘open banking’ heet zou financiële data van Europeanen toch wel eens in de verkeerde handen terecht kunnen komen.

In Europa wordt een nieuwe standaard voor het uitwisselen van bankgegevens geïntroduceerd onder de naam PSD2. Dit stelt banken verplicht om je financiële data, zoals transacties op je bankrekening in een standaard formaat beschikbaar te stellen. Handig, want zo kunnen apps die je financieel coachen een oogje op je uitgaven houden en die in kaart brengen. Bij het aanvragen van een lening kun je ook bijvoorbeeld ook de laatste 12 maanden aan bankafschriften met een klik op de knop overdragen. Zo kun je snel aantonen dat je voor die lening in aanmerking komt.

De negatieve kant van dit verhaal is dat Google of een andere aanbieder met een financiële app kan komen. Die vraagt vervolgens toegang tot je financiële gegevens, die vervolgens na jouw toestemming weer in je web- en app-activiteit worden opgeslagen. Je kunt ook denken aan apps die alle gegevens van verschillende rekeningen bij banken overzichtelijk bij elkaar tonen en je om toestemming voor het delen van data voor ‘productverbetering en andere zakelijke doeleinden’ vragen. Dit is momenteel niet het geval, maar het kan wel gebeuren. Dit toont aan dat het belangrijker dan ooit is om bij financiële apps niet in te stemmen met het overdragen van data aan externe partijen.

Google Android
Klik/tap voor groter.

Reminder: Google maakt Android

En stel je nu eens voor dat je een telefoon op zak hebt met een besturingssysteem gemaakt door Google. Het bedrijf met ontembare datahonger dat zich stiekem voor miljoenen dollars door creditcard-maatschappijen laat voeren. Natuurlijk treft dit Android-gebruikers niet direct, maar toch. Noem ons Apple-fanboys, maar dat kan iedereen die een beetje om zijn privacy geeft toch niet lekker zitten?

Bloomberg

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Het moet niet gekker worden!

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  … maar dat wordt het natuurlijk wel.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Dacht dat dit een apple fan site was.

  Merendeel gaat over het bashen van andere bedrijven.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Als je bij Apple-fansite verwacht dat we alleen maar juichen voor Apple en positief nieuws brengen, zit je hier echt fout. Een van de core values van Apple is privacy. Daarom besteden we regelmatig kritisch aandacht aan onderwerpen op het gebied van privacy.

 • Profielfoto
  Facundo

  Als je bij Apple-fansite verwacht dat we alleen maar juichen voor Apple en positief nieuws brengen, zit je hier echt fout.

  ????

 • Profielfoto
  morwatz

  thebest07111 op 1 september 2018 13:29
  Merendeel gaat over het bashen van andere bedrijven.

  Niet waar, niet zo liegen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  thebest07111 op 1 september 2018 13:29
  Dacht dat dit een apple fan site was.

  Merendeel gaat over het bashen van andere bedrijven.

  Wasrom ben je zo op je teentjes getrapt?

 • Profielfoto
  arno1975

  We dwalen af mensen. ? De discussie vertroebeld enigzins.

  Deze deal is niet koosjer, daar gaat het om. Ik vind daarom ook dat bijvoorbeeld de Consumentenbond (althans de landelijke consumenten organisaties) dit soort dingen serieus mee moeten nemen in hun beoordeling.

 • Profielfoto
  monty python

  De negatieve kanten van dit soort datamisbruik komen er stilaan aan. Eens je een njet krijgt van een bank voor een lening, of erger een medische verzekering, dan zullen veel mensen beseffen dat je privacy te koop geven aan dit soort bedrijven wel degelijk zware gevolgen heeft en zal hebben. ‘Ik heb niets te verbergen’ zal snel een belachelijk argument blijken.  Google zal ooit gereguleerd worden maar de schade gaat tegen dan immens zijn.

  De banken zullen ook de lage rente aangrijpen om hun marges op te krikken door het verkopen van privé data. De overheden willen ook graag alles, letterlijk alles weten om ongestoord belastingtarieven  te verhogen en automatisch te innen.

  Ergste is dat het nu al bezig is en dat je vooral absoluut niet weet wie en hoe ze je data misbruiken. En die data ook misbruiken voor eigen commerciële doeleinden (zoekresultaten manipuleren, enz …). Er is geen controle en vooral ook geen besef bij de gemiddelde mens. Men is de kikker langzaam aan het  koken …

 • Profielfoto
  Wimusia

  arno1975 op 1 september 2018 17:44
  ? De discussie vertroebeld enigzins.

  Je bedoelt natuurlijk: “De discussie vertroebelT enigSzins”

 • Profielfoto
  arno1975

  Wimusia op 1 september 2018 19:56

  arno1975 op 1 september 2018 17:44
  ? De discussie vertroebeld enigzins.

  Je bedoelt natuurlijk: “De discussie vertroebelT enigSzins”

  Ook dat vindt ik goet??

 • Profielfoto
  MEEUW

  Raymon Mens op 1 september 2018 13:33
  Als je bij Apple-fansite verwacht dat we alleen maar juichen voor Apple en positief nieuws brengen, zit je hier echt fout. Een van de core values van Apple is privacy. Daarom besteden we regelmatig kritisch aandacht aan onderwerpen op het gebied van privacy.

  Sorry ? Again ?
  Niet kritische en alleen maar positief is hier de core values van OMT.

  Sterker, de bezoekers die wel een beetje kritische zijn worden vele malen voor trollen, apple haters en azijn pissers voor uit gemaakt. En nog meer negativiteit.
  Het zou een wonder zijn als OMT enigszins neutraal naar apple kijkt. En wereld wonder als er neutrale degelijke journalistiek artikel word geplaatst ;).

  Denk dat apple het niet zo heeft op privacy heeft. Ze doen wel alsof…

  Of hadden we de opmerking van baas facebook vergeten ?

 • Profielfoto
  Zweef

  thebest07111 op 1 september 2018 13:29
  Dacht dat dit een apple fan site was.

  Merendeel gaat over het bashen van andere bedrijven.

  Één van de manieren om jezelf te overtuigen dat je de beste keus hebt gedaan is de concurrent onderuit halen en alle negatieve punten sterk uitlichten. Zoek maar eens op cognitieve dissonantiereductie.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  In tegenstelling met wat hierboven wordt beweerd is dit geen journalistiek forum, maar wel degelijk een fansite. Er wordt dus ook geen deontologische code gehanteerd. Misschien moeten mensen die zich daaraan storen objectiever nieuws gaan zoeken bij echte journalisten.

 • Profielfoto
  Frans

  MoNdO GeNeRaToR op 1 september 2018 23:40
  In tegenstelling met wat hierboven wordt beweerd is dit geen journalistiek forum, maar wel degelijk een fansite. Er wordt dus ook geen deontologische code gehanteerd. Misschien moeten mensen die zich daaraan storen objectiever nieuws gaan zoeken bij echte journalisten.

  Maar ja, daar moeten ze dan voor betalen…;-)

 • Profielfoto
  koen

  Autodrop, mensen. Autodrop.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MEEUW, uw bestaan is aan mij werkelijk tevergeefs

 • Profielfoto
  monty python

  Wat betreft de journalistieke waarde van het artikel, ik las dit nog nergens en lees toch redelijk wat rond privacy omdat ik dat belangrijk vind. Hulde aan de redactie dus en ondanks de negatieve reacties van steeds dezelfde minderheid hier : doe zo voort.
  Puur inhoudelijk vind ik dit sterk aan belang winnend onderscheid tussen Apple en Google heel belangrijk. Ga er wat mij betreft gerust nog dieper op in.

 • Profielfoto
  Kevin

  Hoe kan ik aangeven dat ik niet wil dat MasterCard mijn gegevens deelt? Wat is het überhaupt voor een onzin dat dit geen vanzelfsprekendheid is!

 • Profielfoto
  sedikit

  MEEUW op 1 september 2018 20:41

  Raymon Mens op 1 september 2018 13:33
  Als je bij Apple-fansite verwacht dat we alleen maar juichen voor Apple en positief nieuws brengen, zit je hier echt fout. Een van de core values van Apple is privacy. Daarom besteden we regelmatig kritisch aandacht aan onderwerpen op het gebied van privacy.

  Sorry ? Again ?
  Niet kritische en alleen maar positief is hier de core values van OMT.

  Sterker, de bezoekers die wel een beetje kritische zijn worden vele malen voor trollen, apple haters en azijn pissers voor uit gemaakt. En nog meer negativiteit.
  Het zou een wonder zijn als OMT enigszins neutraal naar apple kijkt. En wereld wonder als er neutrale degelijke journalistiek artikel word geplaatst ;).

  Denk dat apple het niet zo heeft op privacy heeft. Ze doen wel alsof…

  Of hadden we de opmerking van baas facebook vergeten ?

  Volledig mee eens. Ontelbare aanvaringen gehad in het verleden als je eens iets kritisch zei. Kreeg je meteen de hele kerk op je dak. Dat is godezijdank langzaam aan het veranderen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @sedikit, ik begin dat gezeur hier zó beu te worden hé.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Barika Cala Saidah,

  Dank voor het onbedoelde compliment. Hoezo “gezeur”? Wanneer wordt, als het al o.a. van jou mag, hier iets kritisch gezegd worden?! Zelden! Want dat wordt toch meteen, zoals jij nu ook weer doet, afgedaan als “gezeur” e.d. Sudder lekker door!

 • Profielfoto
  sedikit

  (“Bewerk” ontbreekt weer eens). Irritant schrijffoutje hierboven: ” Wanneer wordt, als het al o.a. van jou mag, hier iets kritisch gezegd worden?! ‘Moet zijn “hier dan iets kritisch gezegd”.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Barika Cala Saidah op 2 september 2018 18:16
  @sedikit, ik begin dat gezeur hier zó beu te worden hé.

  Tsja, zelfbenoemde slachtoffers. Ik heb geregeld eindeloos gekankerd op Apple-apparten en -softwaren, maar ja, wel gemotiveerd. En dan heb je ook mensen die het niet met je eens zijn, maar daar kun je dan nog mee discussiëren.

  Dat je neergesabeld wordt als je wat voor je uit schuimbekt (a la Meeuw, sedikit kan ik me niet zo herinneren) vind ik niet zo vreemd. Da’s geen “beperking van meningsuiting” maar gewoon een logische consequentie van ongefundeerd gelul op een publiek forum, waar anderen op kunnen reageren – wat ze ook doen. Daar is het forum voor, tenslotte. Als je dat niet aankunt is er altijd Twitter nog.