Raymon Mens
Raymon Mens App Store 19 september 2018

Google Maps nu ook op je dashboard dankzij CarPlay

Dat is snel! Drie dagen nadat een bètaversie van Google Maps met ondersteuning voor CarPlay uit is, staat de definitieve versie klaar om te downloaden. Je kunt Google Maps 5.0 voor CarPlay nu downloaden in de App Store. Een iPhone met iOS 12 is vereist om de functie te gebruiken.

Voorheen kon je met CarPlay alleen navigeren met de ingebouwde Apple Maps-app, maar in de nieuwste iOS-versie zijn ook externe navigatie-apps mogelijk. Google is de allereerste die inhaakt, maar er volgen meer apps.

Google Maps voor CarPlay

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op standaard lay-outs. Dat is logisch, want er mogen niet al te veel elementen zijn die afleiding kunnen veroorzaken. Voor navigatie-apps is Apple echter een beetje soepeler. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Google Maps is dan ook geen frontje over Apple’s kaarten maar ziet echt uit als de iOS-versie van de app.

Niet alleen de looks, maar ook de kaarten zijn van Google. Hoewel Apple Maps steeds beter wordt, prefereren veel gebruikers alsnog Google’s kaarten wegens de grotere dataset en zoekfunctie die veel bedrijfsnamen moeiteloos kan vinden. OMT-lezer Danny stuurde ons onderstaande screenshots. Je ziet dat app ook blijft werken als je terug naar het hoofdmenu gaat, of in een andere app zit.

google maps carplay 001
Klik/tap voor groter.

Verder zijn de bekende opties zoals het switchen tussen een satellietkaart en vermijden van snel- en tolwegen ook aanwezig. Tijdens het navigeren is altijd de aankomsttijd en het aantal minuten en kilometers tot te bestemming in beeld.

google maps carplay 002
Klik/tap voor groter.
google maps carplay 003
Klik/tap voor groter.

Meer apps op komst

Google is de eerste, maar niet de enige maken van kaarten- en navigatie-apps die CarPlay gaat ondersteunen. Waze werkt ook aan een versie voor op het dashboard, net als Flitsmeister en TomTom. De eerste twee apps zullen nog dit jaar beschikbaar zijn, maar TomTom neemt tot 2019 de tijd. (Zie → CarPlay in iOS 12: Waze zo goed als klaar, TomTom volgt later)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Maps nu ook op je dashboard dankzij CarPlay
Sluiten