Google Maps nu ook op je dashboard dankzij CarPlay

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Dat is snel! Drie dagen nadat een bètaversie van Google Maps met ondersteuning voor CarPlay uit is, staat de definitieve versie klaar om te downloaden. Je kunt Google Maps 5.0 voor CarPlay nu downloaden in de App Store. Een iPhone met iOS 12 is vereist om de functie te gebruiken.

Voorheen kon je met CarPlay alleen navigeren met de ingebouwde Apple Maps-app, maar in de nieuwste iOS-versie zijn ook externe navigatie-apps mogelijk. Google is de allereerste die inhaakt, maar er volgen meer apps.

Google Maps voor CarPlay

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op standaard lay-outs. Dat is logisch, want er mogen niet al te veel elementen zijn die afleiding kunnen veroorzaken. Voor navigatie-apps is Apple echter een beetje soepeler. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Google Maps is dan ook geen frontje over Apple’s kaarten maar ziet echt uit als de iOS-versie van de app.

Niet alleen de looks, maar ook de kaarten zijn van Google. Hoewel Apple Maps steeds beter wordt, prefereren veel gebruikers alsnog Google’s kaarten wegens de grotere dataset en zoekfunctie die veel bedrijfsnamen moeiteloos kan vinden. OMT-lezer Danny stuurde ons onderstaande screenshots. Je ziet dat app ook blijft werken als je terug naar het hoofdmenu gaat, of in een andere app zit.

google maps carplay 001
Klik/tap voor groter.

Verder zijn de bekende opties zoals het switchen tussen een satellietkaart en vermijden van snel- en tolwegen ook aanwezig. Tijdens het navigeren is altijd de aankomsttijd en het aantal minuten en kilometers tot te bestemming in beeld.

google maps carplay 002
Klik/tap voor groter.
google maps carplay 003
Klik/tap voor groter.

Meer apps op komst

Google is de eerste, maar niet de enige maken van kaarten- en navigatie-apps die CarPlay gaat ondersteunen. Waze werkt ook aan een versie voor op het dashboard, net als Flitsmeister en TomTom. De eerste twee apps zullen nog dit jaar beschikbaar zijn, maar TomTom neemt tot 2019 de tijd. (Zie → CarPlay in iOS 12: Waze zo goed als klaar, TomTom volgt later)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  HappyUser

  Vanmorgen meteen maar eens geprobeerd. Ik woon aan een doodlopende weg en Google Maps stuurde me meteen naar het einde van de doodlopende weg. Heel vreemd!

  Na ‘n paar keer herstarten stuurde Google Maps me wel de goede kant uit.

  Bij Apple kaarten is dit nooit gebeurd!

  We wachten wel op Flitsmeister.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vanmorgen meteen maar eens geprobeerd. Ik woon aan een doodlopende weg en Google Maps stuurde me meteen naar het einde van de doodlopende weg. Heel vreemd!

  Da’s maar goed ook. Dan heeft de vriend van je vrouw iets meer tijd om weg te komen. ?

   

 • Profielfoto
  AAPL

  Vanmorgen getest, maar een regenboog aan kleuren. Maps laat alle wegen qua drukte zien middels kleurtjes (groen,geel en rood), maar voor de andere kant van de snelweg is dat niet bepaald nodig om dat te zien.

  Voorkeur op dit moment voor Apple Maps obv UI.

 • Profielfoto
  HappyUser

  Shmoo op 19 september 2018 12:08

  Vanmorgen meteen maar eens geprobeerd. Ik woon aan een doodlopende weg en Google Maps stuurde me meteen naar het einde van de doodlopende weg. Heel vreemd!

  Da’s maar goed ook. Dan heeft de vriend van je vrouw iets meer tijd om weg te komen. ?

   

  Een reden te meer om Google Maps niet meer te gebruiken!!! ?

 • Profielfoto
  tuuur

  Nu kun je tenminste veilig meer data aan Google leveren ?

 • Profielfoto
  Oortjes

  De optie “vermijden van snelwegen” is DE optie die ik mis in het carplay menu van Apple Maps. Ik moet bij maps altijd eerst naar het instellingen menu om wijzigingen aan te brengen, heel omslachtig. Google heeft daar beter over nagedacht.

 • Profielfoto
  tjerk

  Nice! Morgen gelijk uitproberen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Zeer uitgeklede functionaliteit, leesbaarheid is ook niet best. Na zoveelste poging CarPlay te omarmen weer terug naar het verrassend veel beter functionerende standaard systeem van Volkswagen.

 • Profielfoto
  rob seller

  @gijsraggers terug naar het VW systeem…. ooit voicecommands geprobeerd van VW om gek van te worden hoe kut. Ben erg blij met CarPlay. Wat minder met Google maps op CarPlay wegnamen flikkeren, hij blijft de route opnieuw berekenen, als je een tunnel in rijdt en je verlichting gaat automatisch aan gaat Google maps ik een soort niet te zien stand. Oftewel nog veel werk aan de winkel. Ook de positieve punten, wel snelweg in de route uit kunnen zetten, file “drukte” aanduiding erg duidelijk. En satelliet weergave. Ik ben erg benieuwd naar waze!

 • Profielfoto
  Night

  Wel slordig (minpuntje?) dat zelfs op zo’n groot scherm de teksten niet voluit geschreven kunnen worden…