Jan de Raab
Jan de Raab Diensten 5 september 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoera! Google Chrome is jarig, en dat zul je weten

Chrome heeft onlangs zijn tiende verjaardag (2 september, om precies te zijn) gevierd en Google maakt gebruik van deze mijlpaal om een ​​belangrijk herziene vormgeving van zijn webbrowser te onthullen. Na een periode van testen, wordt de nieuwe versie gelanceerd welke zal zijn voorzien van nog meer Material 2 vormgeving. Google luidt hiermee Chrome naar een nieuw tijdperk in, hetgeen gepaard zal gaan met enkele functionele verbeteringen ten aanzien van de huidige versie.

Zo worden de trapeziumvormige tabs vervangen door eenvoudige ontwerpen die webpictogrammen gemakkelijker zichtbaar maken wanneer er veel tabbladen geopend zijn. Menu’s, prompts en adressen worden ook veel eenvoudiger weergegeven en de werkbalk staat nu onderaan zodat iOS-gebruikers het gemakkelijker kunnen bedienen.

Tabbladen, menu’s, prompts, alles is aangepast

Er zijn echter meer verandering te zien. De uniforme zoekbalk (ook wel de Omnibox genoemd) toont nu enkele antwoorden direct in de adresbalk, zodat je geen nieuw tabblad hoeft te openen. Het wachtwoordbeheer is eveneens aangepast en heeft nu een ingebouwde wachtwoordgenerator en een  slimmere manier om te herkennen wanneer wachtwoorden nodig zijn. Het automatisch aanvullen is ook verbeterd en de nieuwe tabblad-pagina’s kan je gebruiken om zowel nieuwe site-snelkoppelingen te maken als de achtergrond aan te passen voor de net geopende tabbladen.

chrome, google
Bron: Engadget – Klik/tap voor groter

De vernieuwde Chrome webbrowser zal vanaf vandaag beschikbaar zijn op alle desktops en mobiele platforms.

De impact van een webbrowser

Of je nu wel of niet gecharmeerd bent van deze specifieke release, feit is dat Chrome de afgelopen tien jaar een blijvende impact heeft gehad op de technologie-industrie. Het was niet de eerste browser die de dominantie van Microsoft serieus uitdaagde, maar het was zeker de meest succesvolle – NetMarketShare plaatste Chrome’s desktopgebruik op 62 procent versus 16,2 procent voor Internet Explorer en Edge gecombineerd. Chrome heeft geholpen bij het populariseren van web-apps, synchronisatie van apparaten naar apparaten en beveiligingsfuncties zoals sandboxing (om te voorkomen dat crashes en schadelijke code andere tabbladen in gevaar brengen).

Chrome OS

En dan is er uiteraard ook nog steeds Chrome OS. Hoewel het nog maar een klein deel van de markt voor pc’s, laptops en tablets heeft veroverd, is het behoorlijk gewild in de onderwijssector, bedrijven en andere organisaties die lage kosten en beveiliging waarderen boven toegang tot een uitgebreide catalogus van desktop-apps. Ongetwijfeld zouden budget Windows-laptops en de nieuwste iPad van Apple niet bestaan ​​zonder druk van voordelige Chromebooks. Hoewel Google niet van plan is om het computerlandschap met Chrome te veroveren, is het duidelijk dat het bedrijf wil dat de kenmerkende app een steeds grotere rol speelt in het computergebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoera! Google Chrome is jarig, en dat zul je weten
Sluiten