Apple werkt aan fix voor overdadig beauty filter iPhone Xs

Door: Night - 4 reacties
iPhone Xs

Apple werkt op dit moment aan een fix voor het overdadig verzachten van huidttinten. Dit treedt op in foto’s, gemaakt met de selfie-camera van de iPhone XS. Hierdoor lijken de foto’s niet echt of onscherp.

‘Lijkt wel een slecht filter’

Diverse mensen bemerkten al snel na het uitkomen van de iPhone Xs, dat hun selfies er ineens anders uitzagen dan ze gewend waren. De omschrijvingen liepen uiteen van ‘Slecht gephotoshopt’ tot een ‘Snapchat filter’ of ‘schoonheidsfilter’. Het resultaat is echter hetzelfde: de huidtinten veranderen naar een onnatuurlijke kleur en zijn verzacht of afgevlakt en lijken minder scherp.

De onderstaande foto laat dit effect overduidelijk zien. De persoon op de foto heeft een selfie gemaakt met een iPhone X en direct daarna met een iPhone XS. De verschillen zijn overduidelijk. Met dank aan Redditor Chemicalsam voor de voorbeeldfoto.

Afvlakking van huidtinten
Teveel afvlakking in huidtinten laat een foto onecht lijken (klik/tap voor groter)

Apple werkt aan een fix

Navraag bij Apple leert dat het probleem inmiddels bekend is en dat men aan een oplossing werkt. Er werd tevens gemeld dat het effect niet universeel wordt toegepast. Dat betekent dat niet iedereen het probleem in dezelfde mate zal ervaren.

Intelligente fotoverwerking is een van Apple’s speerpunten bij de nieuwe iPhone XS. De smartphone combineert een image signal processor met de Neural Engine van de A12 chip. Dit houdt in dat een foto zowel vóór als na het shot geoptimaliseerd wordt. Dat is de techniek achter Smart HDR en de portret-modus met diepteregeling (bokeh).

Op dit moment is er echter geen overeenkomst tussen de verschillen in huidtint en afvlakkings-effect in de voorbeelden. Op basis van de voorbeelden die we gezien hebben, lijkt de fout softwarematig en niet in de hardware te zitten. We verwachten dan ook dat dit probleem zich in iOS 12.1 niet meer voordoet.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  MadSven

  Wat een ramp!…. Een toestel van 1400 en niet eens een knappe selfie kunnen maken. Dat is dus waar men zich druk over maakt. Bah.

   

 • Profielfoto
  sciletto

  Volgens mij is het toestel vanaf 1159 te krijgen en niet 1400, maar goed. Camera’s op een phone interesseren mij echt helemaal niks meer. Koop gewoon een goede systeem of spiegelreflex camera en schiet daar mee. Krijg je veel mooiere foto’s van:)

 • Profielfoto
  Kevin

  sciletto op 28 september 2018 23:27
  Volgens mij is het toestel vanaf 1159 te krijgen en niet 1400, maar goed. Camera’s op een phone interesseren mij echt helemaal niks meer. Koop gewoon een goede systeem of spiegelreflex camera en schiet daar mee. Krijg je veel mooiere foto’s van:)

  Ja, lekker rondlopen met al die kilo’s van een spiegelreflex op je vakantie. Dan heb ik liever mijn telefoon die wat minder mooie foto’s maakt, maar waarvan de foto’s er nog steeds goed uitzien. De camera’s van telefoons zijn overigens zo goed geworden, dat ik een systeemcamera alleen nuttig vind bij weinig licht of grote afstanden.

 • Profielfoto
  Melle

  En bij foto’s nemen wordt 75% van de kwaliteit van de foto bepaald door het beeld en het moment zelf. En daar is hebben de smartphones een enorm voordeel – altijd bij, snel bij de hand en overal aanwezig.

  Ik heb een Nikon d750 met mooie lens. Samen kost dat meer dan 3k, en de foto’s zijn uiteraard beter, maar die wordt minder en minder gebruikt en enkel wanner je heel bewust op voorhand beslist : ik ga de camera meenemen en gebruiken

  Voor mij is de grootste reden om up te graden naar een volgende iPhone vooral de sprong die gemaakt is in camera kwaliteit. Het is wel ongelooflijk straf wat er tegenwoordig mogelijk is met zulke kleine lenzen. Als ik terug denk aan mijn eerste digitale camera… verbleekt bij elke iPhone vanaf de SE.