Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 11 september 2018

Feit of fabel? Een dure HDMI-kabel zorgt voor beter beeld

In onze nieuwe rubriek feit of fabel lichten we een veelgehoorde wijsheid over Apple, iOS, iPhone, iPad of de Mac toe. Deze week een veelgehoord advies dat vooral naar boven komt bij aanschaf van bijvoorbeeld een Apple TV: schaf een dure, gekeurde HDMI-kabel aan voor het optimale beeld en HDR-weergave.

Dure HDMI-kabels worden flink gepusht

Bijna iedere verkoper van AV-apparatuur zal je aanraden om een stevige, dure HDMI-kabel te kopen. Prijzen van 20 of 30 euro zijn geen uitzondering. Apple maakt zich hier ook schuldig aan en prijst bijvoorbeeld een kabel van Belkin aan voor bij de Apple TV 4K. Op de site lezen we: “Met deze HDMI-kabel geniet je van het allerbeste 4K HDR-beeld. De kabel is compatibel met Dolby Vision HDR en ondersteunt een resolutie tot 4096 x 2160 en een bandbreedte tot 48 Gb/s.”

Wat mag dat kosten? Een mooie 34,95 euro. Niet extreem veel geld als je kijkt wat een Apple TV of receiver kost. Voor een stukje kabel is het echter behoorlijk.

Klik/tap voor groter.

Feit of fabel? Is een duurdere HDMI-kabel echt beter?

HDMI is een digitaal signaal. Dat wil zeggen dat het werkt of niet. Een duurdere kabel zorgt niet voor beter beeld of geluid. Als er iets mis is met een kabel, zie je dat meteen. Er is dan helemaal geen beeld, of er zitten zoveel blokken of andere vervormingen in het beeld, dat je het meteen ziet. Als het werkt, dan krijg je het best mogelijke beeld van de bron.

Bij HDMI zijn er bovendien bepaalde standaarden. Ondersteunt een kabel HDMI 2.0a? Dan werkt die kabel met 4K HDR, Dolby Vision en Dolby Atmos. De kabel is gewoon een pijp voor data en of er nu gouden connectoren en extra afscherming opzit, heeft geen invloed op de beeldkwaliteit. Het is 1 of 0. Het werkt of het werkt niet. Het enige waar je bij HDR-beeld rekening mee moet houden, is of de kabel HDMI 2.0a ondersteunt. Dat zorgt er namelijk voor de overdracht van de metadata van HDR. Heb je een TV die geen HDR onderstuent? Dan kun je een kabel gebruiken die HDMI 1.4 High Speed ondersteunt.


Fabel

Een duurdere HDMI-kabel zorgt niet voor beter beeld of geluid.

Het gaat er simpelweg om of de kabel compatibel is met de juiste HDMI-standaard.


Kortom, laat je niet misleiden door de commerciële pseudo-certificeringen van HDMI-kabels zoals “HDR Proof” of “Gold plated”. Zoek voor HDR-beeld naar een kabel die werkt met de HDMI 2.0a-standaard en voor alle ander beeld is HDMI 1.4 High Speed genoeg. Of dat nu een kabel is die 5, 15 of 50 euro kost.

Eerder in feit of fabel

Reageer op artikel:
Feit of fabel? Een dure HDMI-kabel zorgt voor beter beeld
Sluiten