Facebook maakt het weer bont: telefoon­nummers misbruikt voor ads

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Het was na het schandaal rondom Cambridge Analytica even stil rondom Facebook, maar het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft het weer bont gemaakt. Onderzoekers van Amerikaanse universiteiten hebben aangetoond dat allerlei informatie die gebruikers niet zelf delen gebruikt wordt voor het targetten van advertenties.

Een voorbeeld is het telefoonnummer dat je kunt opgeven voor twee-staps-verificatie. Je krijgt dan een SMS-code op je mobiele nummer voordat je in kunt loggen. Dat is veiliger, maar Facebook blijkt je nummer dat voor de beveiliging dient ook in te zetten voor gerichte advertenties.

Schaduwcontactinformatie Facebook

Als gebruiker van Facebook geef je zelf al een hoop data over je voorkeuren. Niet alleen je likes, maar ook je wie je vrienden zijn, je e-mailadres om in te loggen en waar je woont. Daarnaast bestaat echter ook een grote bak met wat de onderzoekers ‘schaduwcontactinformatie’ noemen. Dat is informatie die je niet zelf hebt ingevoerd, maar die Facebook wel inzet voor gerichte advertenties. Inclusief het telefoonnummer voor twee-staps-verificatie.

Wat ook kan gebeuren is dat een van je vrienden zijn contacten met Facebook deelt. Messenger vraagt hier bijvoorbeeld vaak om. Zo kan een van je vrienden er toch voor zorgen dat je nummer bij het bedrijf van Mark Zuckerberg terecht komt. Aan de hand van de naam is het een koud kunstje om dit te koppelen en in te zetten als schaduwcontactinformatie voor adverteerders. De onderzoekers zeggen dat er nog een aantal van deze methoden worden gebruikt.

Facebook twee-staps-verificatie
Klik/tap voor groter.

Facebook verpest het voor de rest

Deze schaduwcontactinformatie wordt niet meegenomen wanneer je een export van alle gegevens die het sociale netwerk over je heeft opvraagt. Daardoor overtreedt het bedrijf van Mark Zuckerberg mogelijk de Europese privacywet. Facebook ontkent de aantijgingen van de onderzoekers niet en verwijst naar het bestaande beleid voor het verzamelen van gegevens. Gebruikers hebben volgens het sociale netwerk zelf de keuze of ze gegevens delen of niet.

Het misbruiken van telefoonnummers die voor twee-staps-verificatie ingevoerd worden, heeft echter een groter gevolg. Deze functie is bedoeld voor extra veiligheid, zodat kwaadwillenden die je wachtwoord hebben niet alsnog op je account in kunnen loggen. Apple gebruikt het bijvoorbeeld ook voor iCloud. Iedereen die deze extra beveiliging gebruikt, moet niet bang hoeven te zijn dat hun telefoonnummer voor commerciële doeleinden gebruikt wordt. Dat doet Facebook echter wel en dat schaadt het vertrouwen in deze extra beveiliging ernstig.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Facebook blijft dit toch wel doen. Ze vinden elke keer weer nieuwe manieren om gegevens van gebruikers om te zetten in ad revenue

 • Profielfoto
  Edwin

  Facebook lijkt mij de perfecte partner voor overheden en hun instanties zoals FBI, NSA, CIA, noem maar op. Daarnaast blijven ze blijkbaar dingen doen met de gegevens van de Facebook gebruikers. Ik ben heel erg benieuwd hoe ver Zuckerberg kan gaan voordat iedereen radicaal zijn Facebook account verwijderd. (En dan denk ik dat die data alsnog bewaard zal blijven).

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ze willen gewoon heel graag dat je alleen maar advertenties te zien krijgt die voor jou interessant zijn. Niets mis mee toch?

 • Profielfoto
  Kotter86

  Spinozo op 27 september 2018 12:28
  Ze willen gewoon heel graag dat je alleen maar advertenties te zien krijgt die voor jou interessant zijn. Niets mis mee toch?

  Ja… zo trapt iedereen er in…

 • Profielfoto
  farl4web

  Weer een topje van de ijsberg in beeld gebracht.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Tijd voor goede alternatieven … Facebook Inc. met alle andere opgekochte bedrijven willen maar 1 ding: jou leven beheersen.

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Hoe zit dat met GDPR dan? Zou zo een bedrijf niet inmiddels een keertje onderuit moeten gaan, financieel gezien?!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Wimusia

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Spinozo op 27 september 2018 12:28
  Ze willen gewoon heel graag dat je alleen maar advertenties te zien krijgt die voor jou interessant zijn. Niets mis mee toch?

  Check this.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  MoNdO GeNeRaToR op 27 september 2018 14:45

  Spinozo op 27 september 2018 12:28
  Ze willen gewoon heel graag dat je alleen maar advertenties te zien krijgt die voor jou interessant zijn. Niets mis mee toch?

  Check this.

  Ok dat ging mis. Nog een keer dan.

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Reinier J

  Ik vraag me toch af wat ze met je tel.nr kunnen. Dat ze gepersonaliseerde sms ad’s gaan sturen lijkt me niet, alleen met WhatsApp denk ik, maar dat waren ze toch al wel van plan.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Wimusia, ridder der Nederlandse spelling, het boeit niemant.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Precies je verstaat het toch of nied? Beetje stoer jongen uithalen kijk maar, ik wete t beter.

 • Profielfoto
  defores

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator