Evernote in neerwaartse spiraal: forse ontslagronde

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Is het einde van de ooit mateloos populaire organiseer-app Evernote nabij? Het bedrijf kampt al geruime tijd met problemen en moet vandaag 15 procent van zijn werknemers ontslaan om te overleven. Volgens de directeur van Evernote blijft de groei achter bij de investeringen in onder andere het personeel.

In een e-mail aan personeel, die TechCrunch heeft gepubliceerd, legt CEO Chris O’Neill uit dat de verwachtingen achterblijven bij de resultaten. Daarom moeten 54 personeelsleden, zo’n 15 procent van het personeelsbestand, weg.

Top Evernote loopt leeg

Op welke afdelingen de ontslagen zijn gevallen, is niet duidelijk. Wel belooft de CEO dat de investeringen in de stabiliteit en functies van de apps en diensten van het bedrijf ongemoeid door zullen gaan. Het rommelt al langer bij de ooit zeer populaire start-up. Onlangs werd nog duidelijk dat een deel van de top van Evernote het bedrijf verliet omdat er geen eind aan de neerwaartse spiraal waar het bedrijf in zit te komen. Het aantal business-to-business-klanten valt naar verluidt vies tegen en de consumententak groeit niet meer.

evernote
Klik/tap voor groter.

Het Amerikaanse blog TechCrunch sprak met medewerkers van de start-up. Zij zeggen dat er al zes jaar geen groei meer is in het aantal betalende accounts en dat zakelijke accounts daarnaast maar mondjesmaat groeien. In een brief aan het personeel sust CEO Chris O’Neill de situatie echter. Hij zegt dat er de afgelopen zes maanden sprake was van 20 procent groei. Bovendien verwacht Evernote dit jaar verwacht af te sluiten met winst onder de streep.

De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen, maar als gebruiker van de dienst kan het geen kwaad om zo af en toe een export van je data te maken. Al is het maar voor het geval dat…

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  FvGunst

  Grappig dat jullie met dit artikel komen. Zat net dit te lezen. https://evernote.com/blog/2018-09-18-message-from-ceo/

 • Profielfoto
  Christiaan

  Evernote zal binnenkort wel overgenomen worden door een grote partij als Google of Windows.

 • Profielfoto
  FvGunst

  Wat dacht je van Apple zelf….

 • Profielfoto
  thebest07111

  Christiaan op 19 september 2018 15:38
  Evernote zal binnenkort wel overgenomen worden door een grote partij als Google of Windows.

  windows is geen partij… Dat zou dan Microsoft zijn.

 • Profielfoto
  Guusjuh

  “Verwachtingen die achterblijven bij de resultaten”; hoe moeten die verwachtingen dan wel niet geweest zijn:P

 • Profielfoto
  Shmoo

  FvGunst op 19 september 2018 16:01
  Wat dacht je van Apple zelf….

  Nee, dit is niet wat Apple doet.

   

  Evernote is te groot en heeft veel te veel problemen, daar gaat Apple zich niet in mengen. Apple koopt alleen relatief kleine bedrijfjes met software die ze (3 jaar later) in hun eigen OS of diensten kunnen integreren. De Stealth manier van jagen op overnames.

   

  Grotere overnames doen ze alleen wanneer er op een bepaalde markt positioneel (Shazam) beter van kunnen worden OF commercieel (Beats) winst valt te halen. Evernote is geen van beide. Evernote is smeltkaas dat Microsoft wel lust.

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik zat vanmiddag te kijken naar RTL Z the Profit met Marcus Lemonis

  Misschien ziet hij nog kansen in Evernote.

  Trouwens Microsoft heeft al OneNote

  Microsoft ziet er denk ik geen brood in in een dergelijke overname

 • Profielfoto
  Carrion

  valt naar verluidt vies tegen

  Is dit artikel soms geschreven door een 16-jarige?

 • Profielfoto
  FvGunst

  Kijk eens naar de huidige ontwikkelingen met b.v. de “opdrachten” app. Was ook een redelijk groot bedrijf dat inmiddels is overgenomen door Apple.

 • Profielfoto
  Fuuf

  Heel jammer, ik gebruik Evernote al meer dan 8 jaar. Het verval is de afgelopen jaren al duidelijk zichtbaar.

  Veel bugs, zomaar verwijderen van features, introduceren van features waar niemand op zit te wachten, niet luisteren naar gebruikers etc.

  Er zijn ondertussen al veel goede alternatieven beschikbaar. Ik ben benieuwd waar het heen gaat de aankomende periode.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee joh.. Dat was een piepklein bedrijfje met enkel iOS taken en het is een schande dat een bedrijf als Apple 3 jaar nodig heeft om die basis te integreren in iOS.

   

  Zapier of IFTTT zijn serieuze ondernemingen op dat gebied. Daar kun je 800 keer meer mee dan wat Apple je nu laat doen. Wat Apple doet is hun eigen probleem camoufleren. Het probleem dat ze voor geen meter kunnen uitvogelen wat en hoe jij iets vraagt aan Siri. I.p.v. dat Siri dan 300 keer moet zeggen dat ze je niet verstaat of geen idee heeft wat ze moet doen krijg me nu de optie om je eigen spraakcommando EERST op te nemen en dan in te stellen aan een commando/taak. Prefab commando’s die alleen gestart kunnen worden als jij met jouw stem iets zegt dat jij eerst hebt opgenomen. Dat is zo triest als je er over nadenk.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Ik begrijp niet goed wat ze willen bij Evernote. Wat willen ze er aan verbeteren?

  Bugs fixen en de zaak in de lucht houden voor het geld van de klanten, dat moet toch kunnen? Soms is iets uitgeinnoveerd.

   

 • Profielfoto
  KeKo

  Er zijn tal van ‘gratis’ alternatieven voor Evernote. Die zijn niet zo goed, maar gratis. Het abonnementsgeld bij Evernote is te hoog om veel mensen te laten overstappen van de miljoen alternatieven.

 • Profielfoto
  koen

  Evernote al jaren niet meer gebruikt, toch maar even een export van al mijn Notes gedaan. Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja, Evernote is zo’n bedrijf/app die niet goed weet wat ze willen: persoonlijk gebruik (met weinig omzet, denk ik) of zakelijk (meer omzet).

  Ik vind de app bloated en traag. Maar het doet verder precies wat ik wil. Ik heb nog geen betere app gevonden. Ik gebruik het voor een receptendatabase (in tekst en plaatjes + tags). Voor persoonlijke doeleinden luistert Evernote slecht naar haar gebruikers, gezien de requests op het forum. Een daarvan stamt al van echt jaaaaren terug.

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  KeKo op 19 september 2018 20:00
  Er zijn tal van ‘gratis’ alternatieven voor Evernote. Die zijn niet zo goed, maar gratis. Het abonnementsgeld bij Evernote is te hoog om veel mensen te laten overstappen van de miljoen alternatieven.

  Dat is nou net het probleem. “Goed” is voor mij belangrijker dan “gratis” en ik heb nog niet een behoorlijk alternatief kunnen vinden voor Evernote dat niet eindeloos geklooi en meestal ook beduidend minder functionaliteit opleverde. En “te hoog”? Een basisabonnement kost je minder dan vijf euro, premium rond een tientje per maand. Gezien het gebruik dat ik er van maak zou ik met het dubbele daarvan ook kunnen leven. Maar daar komen we denk ik bij hun fundamentele inschattingsfout: voor een zakendienst rekenen ze niet genoeg, maar misschien voor consumenten inderdaad net iets te veel. Misschien tijd om de consumentenmarkt vaarwel te zeggen? Anders hoop ik op een overname door iemand die een wat beter uitgekookte visie heeft.

 • Profielfoto
  gipsman

  Groot minpunt vond ik altijd het eigen enex bestandsformaat, omdat het zo moeilijk te sharen/exporteren was naar bv. pages of een naar een andere notes app. Dit is intussen wel wat verbeterd, maar simpel saven naar een andere app kan blijkbaar nog steeds niet op iPad/iPhone.