Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 4 september 2018
Leestijd: 2 minuten

Europese Unie wil vinger in de pap bij Netflix

Amerikaanse bedrijven zoals Netflix en Amazon Prime Video bieden wereldwijde streamingdiensten. Dat zorgt ervoor dat we de televisie en Nederlandse films en series steeds vaker links laten liggen. Dat wil de Europese Unie voorkomen met een nieuwe regel waar niet alleen diensten als Netflix en Amazon Prime Video, maar ook Apple Video aan moeten gaan voldoen.

Waarschijnlijk moeten streamingdiensten er binnenkort voor zorgen dat minimaal 30 procent van hun aanbod bestaat uit Europese content. Dat wil zeggen: films en series die in Europese landen zijn geproduceerd.

Netflix met minimaal 30 procent Europese content

Er ligt al een wetsvoorstel dat in december door de lidstaten en het Europees Parlement zal worden behandeld. Volgens commissaris Roberto Viola is de komst van de wet echter al een zekerheid. “Het stemmen is een pure formaliteit. Streamingdiensten moeten shows en films in Europa laten maken, ze aankopen of investeren in nationale filmfondsen”, aldus de commissaris die gaat over Communicatienetwerken, inhoud en technologie.

Netflix komt bovendien niet weg met ingekochte B-content van bijvoorbeeld de BBC om diep in een categorie te verbergen. De Europese films en series moeten een duidelijke, prominente plaats in het aanbod krijgen. De wet schrijft een minimum van 30 procent voor. Landen kunnen hier echter maximaal 40 procent van maken bij de implementatie van de wet. Naast het Europese quotum, kan een land ook nog eens een minimaal aantal aan in dat land geproduceerde films en series opleggen. Ook kunnen individuele streamingdiensten verplichten om te investeren in nationale filmfondsen. Dat gebeurt nu al in Duitsland.

Klik/tap voor groter.

Netflix voldoet al bijna een Europees quotum

Dit quotum geldt voor alle streamingdiensten, dus ook voor Apple’s aankomende Netflix-concurrent. Netflix investeerde het afgelopen jaar al behoorlijk in Europese producties, denk aan successen als Dark en Casa de Papel. Daardoor is de streamingdienst al zeer dicht bij de verplichte 30 procent.

Hoe het er bij Apple’s aankomende streamingdienst voor staat is nog niet duidelijk. De series waar we tot nu toe over gehoord hebben, zijn vooral Amerikaanse producties. De iPhone-maker heeft een oud BBC-topman aangenomen om Apple Video in Europa op de kaart te zetten. We voorzien een grotere uitdaging voor Disney, dat ook een eigen streamingdienst plant. (Zie → Netflix-concurrent Disney krijgt vorm: dit zijn de plannen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Europese Unie wil vinger in de pap bij Netflix
Sluiten