Europese Unie wil vinger in de pap bij Netflix

Door: Raymon Mens - 20 reacties
Netflix

Amerikaanse bedrijven zoals Netflix en Amazon Prime Video bieden wereldwijde streamingdiensten. Dat zorgt ervoor dat we de televisie en Nederlandse films en series steeds vaker links laten liggen. Dat wil de Europese Unie voorkomen met een nieuwe regel waar niet alleen diensten als Netflix en Amazon Prime Video, maar ook Apple Video aan moeten gaan voldoen.

Waarschijnlijk moeten streamingdiensten er binnenkort voor zorgen dat minimaal 30 procent van hun aanbod bestaat uit Europese content. Dat wil zeggen: films en series die in Europese landen zijn geproduceerd.

Netflix met minimaal 30 procent Europese content

Er ligt al een wetsvoorstel dat in december door de lidstaten en het Europees Parlement zal worden behandeld. Volgens commissaris Roberto Viola is de komst van de wet echter al een zekerheid. “Het stemmen is een pure formaliteit. Streamingdiensten moeten shows en films in Europa laten maken, ze aankopen of investeren in nationale filmfondsen”, aldus de commissaris die gaat over Communicatienetwerken, inhoud en technologie.

Netflix komt bovendien niet weg met ingekochte B-content van bijvoorbeeld de BBC om diep in een categorie te verbergen. De Europese films en series moeten een duidelijke, prominente plaats in het aanbod krijgen. De wet schrijft een minimum van 30 procent voor. Landen kunnen hier echter maximaal 40 procent van maken bij de implementatie van de wet. Naast het Europese quotum, kan een land ook nog eens een minimaal aantal aan in dat land geproduceerde films en series opleggen. Ook kunnen individuele streamingdiensten verplichten om te investeren in nationale filmfondsen. Dat gebeurt nu al in Duitsland.

La Casa de Papel Netflix
Klik/tap voor groter.

Netflix voldoet al bijna een Europees quotum

Dit quotum geldt voor alle streamingdiensten, dus ook voor Apple’s aankomende Netflix-concurrent. Netflix investeerde het afgelopen jaar al behoorlijk in Europese producties, denk aan successen als Dark en Casa de Papel. Daardoor is de streamingdienst al zeer dicht bij de verplichte 30 procent.

Hoe het er bij Apple’s aankomende streamingdienst voor staat is nog niet duidelijk. De series waar we tot nu toe over gehoord hebben, zijn vooral Amerikaanse producties. De iPhone-maker heeft een oud BBC-topman aangenomen om Apple Video in Europa op de kaart te zetten. We voorzien een grotere uitdaging voor Disney, dat ook een eigen streamingdienst plant. (Zie → Netflix-concurrent Disney krijgt vorm: dit zijn de plannen)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Is dat nog niet dan? Voor mijn gevoel staat er heel veel internationale content op.

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmm, ik ben voorstander. Eindelijk eens iets goeds uit die EU: segmentatie in plaats van alles altijd maar op 1 hoop gooien. Het opent een deur voor content gericht op een wat kleiner publiek. Zo wordt het ook mogelijk om zo iets als “All Stars, die voetbalserie” in het aanbod op te nemen, iets wat anders niet snel zal gebeuren. (Of er moet weer een aparte dienst opgericht worden…).

 • Profielfoto
  bverp

  Slechte zaak. Gewoon aan de markt over laten, kwestie van vraag en aanbod. Als de markt Europese series wil dan gaat Netflix die vanzelf wel aanbieden anders lopen de gebruikers wel naar andere services. De overheid moet zich niet inhoudelijk bemoeien met de media.

 • Profielfoto
  polansky

  Lijkt me onnodige betutteling – Bovendien staat Netflix vol met goede Europese series en thrillers.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Dan zal het waarschijnlijk leger worden.

  nu b.v 1000 USA films en 250 Euro trillers.

  zou beteken dat er 675 USA films weg moeten bij 40%

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het Europees Parlement moet opzouten met hun gezeik.

  Prima dat er content uit alle landen beschikbaar is, maar ga daar a.u.b. geen verplichte cijfertjes aanhangen.

 • Profielfoto
  HA Rold

  Weer Europa die zich gaat bemoeien met andermans zaken. Stelletje sukkels!

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Zou liever zijn dat de EU tabaksfabrikanten met hun gelieg eens aan zouden pakken ipv van een streamingsdienst waar niemand ook maar iets over te klagen heeft.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Diegene die klagen over het bemoeien van Europees Parlement… zou er nog even goed over nadenken.

  Als america die zo groot is met film en serries europa verder vrije hand heeft. Hebben we over 10 jaar geen europese productie meer, al het geld is in America, jobs zijn in amerika, producten om de films te maken worden daar gekocht.

  Dus het is puur bescherming van eigen economie.

  @mr_Freeze, denk dat wel bekend is dat er hele kleine groep heel hard luid klaag over tabaksfabrikanten.

  over 10 jaar mogen we niet meer drinken roken en feesten. Heel saai leve krijgen we dan.

  Waarom  is vw groep niet door die grauwe douw rellers aangepakt? Met hun gesjoemel.

  niet rokers hebben keuze om cafe niet of wel in te gaan met hun sociale druk.

   

 • Profielfoto
  defores

  EU hoort zich hier niet mee bezig te houden (profiterend gedrag) en Nederlandse films zijn lang niet meet zo goed als in de jaren 80.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ben een voorstander van de EU. Maar ze moeten echt stoppen met dit soort onzin. Het is een bedrijf de EU moet hun niet gaan opleggen waar hun content vandaan komt. Ook die stomme cookie wal of die rechtszaken tegen Google …..

 • Profielfoto
  Qmedia.nu

  Gelukkig zijn er ook nog een paar Nederlandse initiatieven zoals Thuistheater.nl die volgens de laatste berichten druk bezig is met toneelvoorstellingen on-line te zetten.

 • Profielfoto
  Frans

  Zolang we niet verplicht worden minimaal 30% van onze kijktijd naar Europese producties te  kijken boeit dit me niet.

 • Profielfoto
  JelmerPWN

  Frans op 4 september 2018 20:34
  Zolang we niet verplicht worden minimaal 30% van onze kijktijd naar Europese producties te  kijken boeit dit me niet.

  Het boeit je niet, totdat ze 50% van hun content onbeschikbaar maken, waaronder films en series waar jij van houdt omdat ze die quota moeten halen. De Europese Unie moet is naar belangrijkere zaken gaan kijken. Ze komen met belachelijke regeltjes, maar de echte problemen kunnen ze niet oplossen. Dan nog niet te beginnen over die verhuizing die elke maand bakken met geld kost!

 • Profielfoto
  Frans

  JelmerPWN op 4 september 2018 22:31

  Frans op 4 september 2018 20:34
  Zolang we niet verplicht worden minimaal 30% van onze kijktijd naar Europese producties te  kijken boeit dit me niet.

  Het boeit je niet, totdat ze 50% van hun content onbeschikbaar maken, waaronder films en series waar jij van houdt omdat ze die quota moeten halen. De Europese Unie moet is naar belangrijkere zaken gaan kijken. Ze komen met belachelijke regeltjes, maar de echte problemen kunnen ze niet oplossen. Dan nog niet te beginnen over die verhuizing die elke maand bakken met geld kost!

  Eens dat EU naar belangrijkere zaken zou moeten kijken. Hun eigen begroting niet in de laatste plaats.

  Over het onbeschikbaar maken van content door Netflix maak ik me geen zorgen. Als ze onvoldoende content bieden die abonnees boeit, dan gaan die opzeggen en dat is het laatste wat Netflix wil. Ik verwacht dat er alleen maar content bij komt. Een wat groter deel zal dan van Europese komaf zijn. Wie weet zit daar zelfs wat interessants tussen. Als kijken maar niet verplicht wordt.;-)

 • Profielfoto
  paulvr

  Ik stoor me ontzettend aan de extreme Amerikanisering van Europa. Heb jarenlang in de VS gewoond en gewerkt en vind nagenoeg alles wat daarvandaan komt ongelofelijk simplistisch van inhoud en voorspelbaar van afloop. Maar goed, het is voer voor simpele zielen net als Mc Donald’s letterlijk voer maakt voor mensen die nooit eens niets nieuws of bijzonders willen.

  Dit zal echter wel weer voer voor de kortzichtigen zijn die dan meteen weer komen vertellen dat de Europese Unie zo vreselijk is zonder zich te kunnen of willen realiseren dat we enorm veel van onze welvaart juist daaraan de danken hebben. Een welvaart die ons helaas niet op een hoger cultureel of educatief niveau brengt. Tragisch!

 • Profielfoto
  Loumac

  Die moeten zich toch ook met alles bemoeien.Hebben waarschijnlijk niets beter te doen.Opdoeken die geldverslindende handel !!!!

 • Profielfoto
  pippen2

  MEEUW op 4 september 2018 17:28
  Diegene die klagen over het bemoeien van Europees Parlement… zou er nog even goed over nadenken.

  Als america die zo groot is met film en serries europa verder vrije hand heeft. Hebben we over 10 jaar geen europese productie meer, al het geld is in America, jobs zijn in amerika, producten om de films te maken worden daar gekocht.

  Dus het is puur bescherming van eigen economie.

  @mr_Freeze, denk dat wel bekend is dat er hele kleine groep heel hard luid klaag over tabaksfabrikanten.

  over 10 jaar mogen we niet meer drinken roken en feesten. Heel saai leve krijgen we dan.

  Waarom  is vw groep niet door die grauwe douw rellers aangepakt? Met hun gesjoemel.

  niet rokers hebben keuze om cafe niet of wel in te gaan met hun sociale druk.

   

  Dit stimuleert alleen maar de economie binnen een bepaalde markt. Voor andere digitale diensten zoals Videoland is het juist weer heel nadelig dat Netflix meer Nederlandse en Europese content moet toevoegen. Dat is namelijk het verkoopmiddel van Videoland. Zij zullen daar dus helemaal niet blij mee zijn. Met deze maatregel stimuleer je dus alleen maar dat mensen Netflix zullen blijven houden, omdat er toch alles op te vinden is. Nu heb je tenminste nog mooi de keuze: voor Nederlandse producties neem je Videoland, voor Amerikaanse series en films neem je Netflix. En bovendien: Amerika maakt nu eenmaal veel content waar wij van houden. Een consument moet toch een dienst kunnen afnemen waar dat alleen op te zien is. Laten de EU landen maar eens goed gaan samenwerken om ook interessante films en series te ontwikkelen. Want dat moet ook mogelijk zijn.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dat val allemaal wel mee. Dan is alleen videoland “slachtoffer” Maar vandaar maar x aantal %.
  Videoland kan zich ook onderscheiden met andere dingen.

 • Profielfoto
  pippen2

  MEEUW op 6 september 2018 18:04
  Dat val allemaal wel mee. Dan is alleen videoland “slachtoffer” Maar vandaar maar x aantal %.
  Videoland kan zich ook onderscheiden met andere dingen.

  Videoland is uiteraard slechts een voorbeeld. Zo heeft ieder land zijn eigen diensten, die dus allemaal de dupe worden. Het is heel raar dat juist de EU door zo’n regel van een Amerikaans bedrijf uiteindelijk de grootmacht maakt.