Roerige tijden: einde van Evernote is mogelijk aangebroken

Door: Rajno van Wilgenburg - 20 reacties
evernote bankroet?

Het zijn lastige tijden voor Evernote, de handige organizer-app. Hoe goed de service ook is, achter de schermen gaat het allesbehalve lekker. Zo zijn de business-to-business-abonnementen al flink in prijs verlaagd en zijn volgens TechCrunch de technisch directeur, financieel directeur, Chief Procurement Officer en het hoofd van HR vorige maand opgestapt.

Niet lang nadat technisch directeur Anirban Kundu aangaf Evernote achter zich te laten, stapten ook Vincent Toolan (financieel directeur), Erik Wrobel (CPO) en hoofd van HR Michelle Wagner op. Sindsdien heeft het bedrijf het zwaar en is er gezocht naar vervangend personeel, maar daar hielden de problemen nog niet op.

“Neerwaartse spiraal”

Ranjit Probhu, die in mei van dit jaar als senior vicepresident engineering aan boord kwam, neemt de leiding in het nieuwe team die het stokje moet overnemen van de vertrokken managers. Evernote heeft nu pas bevestigd dat zijn leiders hebben besloten om het bedrijf te verlaten. In de reportage van TechCrunch komt naar voren dat het bedrijf zich in een neerwaartse spiraal richting de afgrond beweegt. De anonieme bronnen meldden: “Dankzij het vertrek van de leiders is het bedrijf enige tijd stuurloos geweest, maar het grote verlies in business-to-business gebruikers is wat Evernote op losse schroeven doet staan.”

De anonieme tipgever noemt de nieuwe ontwikkelingen op z’n zachtst gezegd ‘verrassend’: “De afgelopen zes jaar is het B2B-gebruikersaantal nagenoeg niet gestegen. Evernote bevindt zich momenteel in een Death Spiral en zal daar zeer waarschijnlijk nooit meer uitkomen.” De enterprise-versie van de app is de afgelopen zes jaar ook niet relevant genoeg geweest voor de zakelijke markt.

Het lijkt haast erop dat Evernote nu een wanhopige poging doet om nieuwe gebruikers te winnen. De enterprise-versie die voorheen op jaarbasis nog zeventig dollar kostte is nu verkrijgbaar voor 42 dollar. Dit heeft volgens TechCrunch niets te maken met een liefdadige actieperiode, maar liever een manier om toch nog nieuwe gebruikers te werven. Mocht dit wel werken, is het te verwachten dat de kosten volgend jaar weer richting de zeventig dollar gaan.

9 To 5 Mac

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Eindredactie ontbreekt weer? In stukje van 332 woorden:

  “alles behalve” > allesbehalve
  “die het stokje moet nemen”?
  “het lijkt haast erop” > het lijkt er haast op
  “Mocht dit wel werken is het te verwachten”?

  @Raymon, doe er wat aan!;)

 • Profielfoto
  Elduderino

  Wanhopige pogingen om gebruikers te winnen doen ze zeker en dan vooral gericht op business users. Ik had al het idee dat ze de gewone gebruiker al een tijdje links laten liggen. Wanneer ze nieuwe features implementeren dan is het hooguit voor Business users.

  Ik heb inmiddels een beetje haat/liefde verhouding met Evernote. Het was vroeger een laagdrempelige een beetje rebels bedrijf met een geweldige oplossing. Evernote gebruik ik om mijn gehele digitale leven in op te slaan, alles wat ik kan digitaliseren gaat in evernote, het is mijn document library en een handige knowledge base. Ik kan er niet zonder, als het niet in Evernote staat, dan bestaat het ook niet.

  Tegelijk zie ik dat de ontwikkeling al jaren stil ligt. Er komt bijna niets nieuws bij, de enige grote ontwikkelingen zijn puur gericht op hun eigen business model of op business users. Laatste update gaf ons een nieuw icon en een nieuw kleurtje. Gekscherend twitterde ik naar Evernote dat we de komende jaren dus alleen nog maar updates “ we have something fixed” krijgen. En helaas is dat waarschijnlijk ook nog eens de treurige waarheid en is het de laatste jaren al niet anders geweest, totale stilstand. Features om bijv tabel format te wijzigen worden als major updates gepresenteerd. Versie 6 naar 7 upgrade…een lachertje. Daarnaast lijkt het bedrijf inmiddels mijlenver van de gebruiker af te staan en maakt men communicatie flaters rond pricing en privacy.

  Alternatieven… geen werkt zo goed en zo cross platform met goede integraties. Dat is mijn probleem. OneNote wordt als de grote tegenhanger gezien. Zeer goed in notities maken…maar ga er niet allemaal documenten in hangen, zoeken en gebruik van tags is een waar drama. Daarnaast is de functionaliteit nogal afwijkend per platform. Dus het gouden alternatief heb ik nog niet gevonden.

  Enige hoop voor Evernote is dat er een grote partij komt welke hen overneemt, en dan niet een  Google (i.v.m privacy)  hardop denkend….is het niet een geweldig platform voor een bedrijf als Dropbox…. die proberen iets met papers te doen wat nog niet eens in de buurt komt.

  was getekend.

  een treurige Evernote gebruiker

   

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Kritiekuz

  Skitch was gewoon perfect!

  Helaas ook om zeep geholpen!

  De groenten!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja. Wel zonde. Maar ze luisterden ook al jaren niet meer naar gebruikers. En de app is zo bloated en onhandig en traag dat Evernote niet mijn voorkeur heeft.

  Een alternatief heb ik helaas ook nog niet… maar betalen, nope. Sorry.

 • Profielfoto
  gipsman

  Export/uitwisseling vanuit Evernote was altijd clumsy, werd wellicht moeilijk gemaakt om iedereen aan boord te houden.

 • Profielfoto
  sedikit

  Kritiekuz op 5 september 2018 17:04
  Skitch was gewoon perfect!

  Helaas ook om zeep geholpen!

  De groenten!

   

 • Profielfoto
  MIVE

  Zag gisteren net de verlenging a €61 voorbijkomen op de creditcard. Dat is veel geld, maar ik heb het er jaarlijks voor over. Mijn workflow samen met de scanner en hazel werkt prima om al mijn administratie goed richting Evernote te verwerken en daar is het allemaal prima terug te vinden.  Toch dacht ik met de €60 in gedachten ook weer even aan alternatieven. Bijvoorbeeld door zelf scans maar doorzoekbaar te maken (kan de scanner namelijk ook) en dan op de finder te vertrouwen om alles te ordenen. En met Hazel kan er behoorlijk veel geautomatiseerd worden. Maar dat kost best veel tijd en denkwerk. En dan is die 60 euro weer graag besteed.

 • Profielfoto
  sedikit

  (Ik wilde op Kritiekuz reageren, en er ging iets mis, en “Bewerk” doet het af en toe wel, en dan weer niet, zoals nu. Wanneer wordt dat gemis verdomme eens hersteld!!!!)

  @Kritiekuz,

  Ik ben ook een enthousiaste gebruiker van Skitch. Op de Mavericks gebruik ik de versie 1.0.12  en op de El Capitan de versie 2.8.1 (ook geschikt voor hogere systemen). En beiden doen het nog goed hoor!

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Wel heel toevallig dat ik afgelopen nacht een aanmeld poging kreeg op mijn Evernote account uit Japan. Ik lag zelf lekker te slapen. Gelijk wachtwoord veranderd. Rare praktijken daar

 • Profielfoto
  oblomov

  HugovandenBeld op 5 september 2018 16:33
  Eindredactie ontbreekt weer? In stukje van 332 woorden:

  “alles behalve” > allesbehalve
  “die het stokje moet nemen”?
  “het lijkt haast erop” > het lijkt er haast op
  “Mocht dit wel werken is het te verwachten”?

  @Raymon, doe er wat aan!;)

  Stuur Raymon een Privé bericht. Wel zo gepast!

   

 • Profielfoto
  JLnl

  Ik zie helemaal niemand Apple Notes als alternatief opperen. Ik ben een jaar of wat terug vanaf Evernote naar Notes overgestapt en moet zeggen dat zo’n native app mij prima bevalt. Scans parkeer ik dan weer niet in Notes maar scan ik met Scanner Pro (incl. OCR) en gaan standaard in 1 map die met de find optie prima vindbaar zijn.

  Overigens heb ik ook mijn taken maar vanuit Wunderlist naar Apple Reminders overgezet. Ik werd al die verschillende accounts zo beu en probeer nu grotendeels met alle iCloud apps te werken. Dat bevalt uitstekend!

 • Profielfoto
  Loyd

  Moet deze eindredacteur nig inburgeren ofzo? Wat een ontzettend slecht stuk Nederlandse taal bevat dit  artikel.

 • Profielfoto
  koen

  Loyd op 6 september 2018 00:24
  Moet deze eindredacteur nig inburgeren ofzo? Wat een ontzettend slecht stuk Nederlandse taal bevat dit  artikel.

  Hahaha

 • Profielfoto
  MrEarly

  Moet ik bang zijn dat Evernote gaat verdwijnen? Mijn hele hebben en houden staat en werkt met Evernote. Ik heb nog geen enkel alternatief gevonden wat goed genoeg is…?!

 • Profielfoto
  phrozbug

  Tot voor kort gebruikte ik Evernote ook voor alles. Er staat nu nog veel data in die ik regelmatig nog raadpleeg. Actief gebruik ik het nu alleen nog maar als kookboek.

  Vraag met wel af, bij een echt einde van Evernote, waar ik al mijn data naar toe kan migreren?!

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik vind het toch jammer om te horen, al gebruik ik alweer tijden gewoon Apple Notes zelf, net als JLnl, en als het iets meer structuur moet hebben MS-Notes. Ik ben afgehaakt toen we moesten gaan betalen om het op drie apparaten te gebruiken. Niet dat ik te beroerd ben om te betalen voor software, echt niet, maar voor je het weet rijzen je software-abonnementen de pan uit en verder voegde de betaalde versie ook niet zoveel toe voor mij persoonlijk. Ik het nooit gemist.

  Voor wie nu slapeloze nachten heeft, er is optie waarmee je je hele Evernote-database wegslurpt naar Apple Notes-formaat: https://lifehacker.com/how-to-transfer-your-notes-from-evernote-to-apple-notes-1767124859

 • Profielfoto
  MIVE

  JLnl op 5 september 2018 22:12
  Ik zie helemaal niemand Apple Notes als alternatief opperen. Ik ben een jaar of wat terug vanaf Evernote naar Notes overgestapt en moet zeggen dat zo’n native app mij prima bevalt. Scans parkeer ik dan weer niet in Notes maar scan ik met Scanner Pro (incl. OCR) en gaan standaard in 1 map die met de find optie prima vindbaar zijn.

  Overigens heb ik ook mijn taken maar vanuit Wunderlist naar Apple Reminders overgezet. Ik werd al die verschillende accounts zo beu en probeer nu grotendeels met alle iCloud apps te werken. Dat bevalt uitstekend!

  Ben meteen gaan nadenken hoe ik mijn “workflow” zou kunnen ombouwen naar (bijna) Apple only (maar in ieder geval zonder Evernote) en ik kom een heel eind. Gebruik van de standaard finder zaken zoals  tags, smart folders, folder actions, applescript biedt ook best wel wat extra’s. Toch vind ik het best lastig om Evernote op te geven.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Damn, ik ga Evernote ook missen als het mocht verdwijnen! Ik gebruik het giga veel en op al mijn apparaten, daar betaal ik ook voor.

   

 • Profielfoto
  RJG

  Zorg dat je zsm je gegevens daar weg haalt, een paar jaar geleden zag ik dat aankomen en ben ik overgestapt op onenote. Is minder maar wel veiliger, ms stopt niet zo maar.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  HugovandenBeld op 5 september 2018 16:33

  Eindredactie ontbreekt weer? In stukje van 332 woorden:

  “alles behalve” > allesbehalve
  “die het stokje moet nemen”?
  “het lijkt haast erop” > het lijkt er haast op
  “Mocht dit wel werken is het te verwachten”?

  @Raymon, doe er wat aan!;)

  Ik was een paar dagen op vakantie, excuus