Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 september 2018

Het einde van de 4-inch iPhone en mini-jack

Na de onthulling van de iPhone Xs en Xr op woensdag heeft Apple flink opruiming gehouden. De iPhone 6s (Plus), iPhone SE en iPhone X zijn niet langer te koop in de fysieke of online winkels van het bedrijf. Daarmee komt een einde aan het tijdperk van de 4-inch scherm en mini-jack.

De iPhone SE was het laatste, kleine toestel met 4-inch scherm in het assortiment van Apple. Hoewel er lang geruchten gingen over een ‘iPhone SE 2’ lijkt Apple definitief afscheid te hebben genomen van het kleine formaat. Je kunt nu ook geen Apple-smartphone meer met mini-jack-poort kopen.

iPhone 7 en 8 in prijs verlaagd

Apple is niet helemaal gestopt met de verkoop van oude modellen. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds een iPhone 7 kopen. Die is ook nog eens in prijs verlaagd, want voorheen kostte het toestel € 640,45, maar nu is de prijs verlaagd naar € 529,- voor het model met 32GB opslag. De 7 Plus kostte voorheen € 780,45 en is nu voor € 659,- te koop.

De iPhone 8 met 64GB opslag zakt in prijs van € 810,45 naar € 689,-. De Plus-variant met 64GB opslag van € 920,45 naar € 799,-. Als je niet zoveel geeft om het laatste, nieuwe ontwerp en de allerbeste camera heb je zowel aan de 7 als 8 nog steeds een prima toestel. (Zie ook → Koopadvies: is de iPhone 7 nog steeds een goede koop?)

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter.

iPhone X na een jaar uit assortiment

Het verdwijnen van wat oude iPhones is logisch. De 6s en SE gebruiken dezelfde A9-processor die in 2015 werd gelanceerd. Hoewel de toestellen op 17 september nog steeds iOS 12 krijgen, kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk, niet meer mee op het het gebied van machine learning en virtual reality. Traag zijn ze overigens niet, want iOS 12 focust zich specifiek op het verbeteren van de prestaties van oudere toestellen.

Opmerkelijk is dat de iPhone X ook uit het assortiment is verdwenen. Het toestel werd vorig jaar geïntroduceerd en zou dit jaar zeker nog mee kunnen. Waarschijnlijk heeft Apple dit gedaan om de verkoop van de Xs en Xr niet te kannibaliseren door een ouder model. Mocht je echter een X voor een prikkie op de kop kunnen tikken in de uitverkoop, dan heb je daar ook nog een top-toestel aan. De A11-chip in het toestel is nog steeds krachtig genoeg om alle moderne AR, VR en machine learning-apps te draaien. De portretmodus van de camera levert ook nog steeds mooie plaatjes af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het einde van de 4-inch iPhone en mini-jack
Sluiten