Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone XS en iPhone XR

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De iPhone Xs en iPhone Xr hebben als eerste Apple-smartphones ooit ondersteuning voor twee simkaarten. Apple heeft een eigen kijk op dual-sim, want de iPhone heeft nog steeds maar plaats voor één simkaart. De tweede simkaart is een eSIM. Een virtuele simkaart.

Laten we realistisch zijn, het kan nog lang duren voordat dit in Nederland beschikbaar is. Providers zijn namelijk terughoudend bij het integreren van eSIM-technologie, wat switchen tussen providers aanzienlijk makkelijker zou maken. Toch wordt er door velen naar deze functie uitgekeken. Vandaag geeft Apple meer uitleg over het activeren en gebruiken van twee simkaarten.

eSIM iPhone Xs en iPhone Xr activeren

Het activeren van de eSIM kan via de Instellingen-app. Daar kan onder de mobiele instellingen een tweede telefoonnummer toegevoegd worden. Een mobiele provider die de iPhone Xs en iPhone Xr ondersteunt, geeft je een QR-code die je kunt scannen om de tweede mobiele verbinding te activeren.

iPhone Xs iPhone Xr Dual Sim eSIM
Klik/tap voor groter.

Bellen en iMessage met dual-sim

Bellen met een fysieke simkaart en eSIM is erg simpel. Je kunt aan ieder contact een bepaalde lijn toewijzen, handig als je bijvoorbeeld een zakelijk- en privé-nummer hebt en je zakelijke contacten alleen met je zakelijk nummer wil bellen. Bij het openen van de telefoon-app en iMessage kun je ook per gesprek kiezen welk nummer te gebruiken.

iPhone xs iphone xr dual-sim esim
Klik/tap voor groter.

Roaming per simkaart

Ten slotte kun je de roaming-voorkeuren voor elke lijn bepalen. Je kunt op alle twee de lijnen roamen, maar het ook per lijn in- en uitschakelen. De ontvangst van iedere simkaart wordt op het bedieningspaneel getoond, maar ook via kleine balken bovenaan het scherm. Die bevinden zich boven elkaar, wat niet erg praktisch is. Het was echter de enige keuze omdat de ‘notch’ een groot deel van de schermbreedte inneemt.

Dual-sim, dual stand-by

Apple gebruikt een techniek die DSDS (Dual-sim, dual stand-by) heet. Je kunt op beide telefoonnummers gebeld worden en hoeft niet apart te switchen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Livonias

  Mooi artikel, wat een feest zodra dit in NL ook mogelijk is. Dat is hét moment dat ik ‘m ga bestellen. Leuk nieuws, ook al gaat het vast nog even duren..

  Ik heb op Twitter wel begrepen van de verschillende webcares dat de grote providers er wel mee bezig willen gaan, maar nog geen tijdsbestek geven. In ieder geval is het geen néé op voorhand, dus dat geeft hoop.

 • Profielfoto
  diotav

  Apple Pay en de eSIM. Make it happen corporate Nederland.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Dit gaat de komende 7 jaar niet beschikbaar komen in Nederland, as always.

 • Profielfoto
  Lucazz

  Zou je die eSIM kunnen gebruiken voor een databundeltje als je buiten de EU reist?

 • Profielfoto
  Jorik

  Aangezien de eSIM al wel in Duitsland werkt, denk ik dat het wel zal komen binnen een half jaar, nu het ook daadwerkelijk in een telefoon zit. Voorheen alleen in iPad Cellular en Apple Watch Cellular, toch? (Die laatste werd dus ook niet in NL verkocht)

 • Profielfoto
  arno1975

  Ach ja, aloude adagium “klant is koning” geldt niet meer bij providers.

  Of ook een leuke: “wie betaalt bepaalt”

 • Profielfoto
  ATT

  Het liefst zou ik gewoon de dual sim willen met 2 kaartjes. Leuk die esim maar daar heb ik nu nog niks aan. 2 fysieke kaartjes zijn net zo makkelijk. Maar Apple wilt natuurlijk weer een deel van de opbrengsten dus zijn wij als klant de dupe.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @ATT,

  Twee simkaartjes komt in de Chinese uitvoering van de Xr.

 • Profielfoto
  Frans

  ATT op 14 september 2018 19:52
  Het liefst zou ik gewoon de dual sim willen met 2 kaartjes. Leuk die esim maar daar heb ik nu nog niks aan. 2 fysieke kaartjes zijn net zo makkelijk. Maar Apple wilt natuurlijk weer een deel van de opbrengsten dus zijn wij als klant de dupe.

  Jammer dat Apple nu niet laat zien hoeveel ‘courage’ ze hebben. Zoals ze alle poorten bij de MacBooks vervangen hebben door USB-C en de mini-jack uit de iPhone hebben gehaald hadden ze nu de fysieke SIM moeten laten vallen. Alleen nog eSIM (wel duo) zou al die providers echt wel over de drempel geduwd hebben.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zou je die eSIM kunnen gebruiken voor een databundeltje als je buiten de EU reist?

  Dikke kans dat er wel een (buitenlandse) provider komt die daar prepaid iets voor gast bedenken.

 • Profielfoto
  wimbo

  Frans op 14 september 2018 20:32

  ATT op 14 september 2018 19:52
  Het liefst zou ik gewoon de dual sim willen met 2 kaartjes. Leuk die esim maar daar heb ik nu nog niks aan. 2 fysieke kaartjes zijn net zo makkelijk. Maar Apple wilt natuurlijk weer een deel van de opbrengsten dus zijn wij als klant de dupe.

  Jammer dat Apple nu niet laat zien hoeveel ‘courage’ ze hebben. Zoals ze alle poorten bij de MacBooks vervangen hebben door USB-C en de mini-jack uit de iPhone hebben gehaald hadden ze nu de fysieke SIM moeten laten vallen. Alleen nog eSIM (wel duo) zou al die providers echt wel over de drempel geduwd hebben.

  Hoeveel providers hebben nu al een eSIM optie? En hoeveel van die klanten gaan dan een iPhone kopen waar je nog niets mee kan?

  Een dure iPhone op de markt brengen waar letterlijk nog geen afzetmarkt voor is… That’s gonna work.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ohw ik dacht over de nieuwe iPhone dat ze weer snel allemaal uitverkocht zouden raken maarhuu volop te krijgen en nu snap ik waarom?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Tele2 heeft wel eens een blogje gewaard aan de eSIM: zie https://www.tele2.nl/blog/esim-ingebouwde-simkaart/

 • Profielfoto
  Odie

  Henk Jan de Bruijn op 14 september 2018 15:42
  Dit gaat de komende 7 jaar niet beschikbaar komen in Nederland, as always.

  Eind volgend jaar uiterlijk bij die grote jongens. Wie iets anders denkt is niet goed geïnformeerd en reageert op basis van onderbuik. Toevallig vandaag een gesprek met een van de grootste SIM leveranciers ter wereld gehad. In 2020 zullen naar verwachting esim-only devices massaal de markt betreden. In 2019 zullen always-on laptops met ingebouwde esim (die zijn er nu al) in grotere aantallen op de markt komen. Elke operator die in 2019 geen esim ondersteunt gaat flink klandizie missen. Esim op iPhones is een gamechanger in mijn optiek.

 • Profielfoto
  Odie

  En voorlopig moeten we eerst op 12.1 of 12.2 wachten zo te zien, ik kan de eSIM nog niet inschakelen. Volgens Apple gaat het pas ‘later this year’ via een software update werken.

  https://support.apple.com/nl-nl/HT209044

  “Een iPhone XS of iPhone XS Max met een update naar iOS 12, die later dit jaar verkrijgbaar is”

   

 • Profielfoto
  yourt

  Odie op 20 september 2018 23:12

  Henk Jan de Bruijn op 14 september 2018 15:42
  Dit gaat de komende 7 jaar niet beschikbaar komen in Nederland, as always.

  Eind volgend jaar uiterlijk bij die grote jongens. Wie iets anders denkt is niet goed geïnformeerd en reageert op basis van onderbuik. Toevallig vandaag een gesprek met een van de grootste SIM leveranciers ter wereld gehad. In 2020 zullen naar verwachting esim-only devices massaal de markt betreden. In 2019 zullen always-on laptops met ingebouwde esim (die zijn er nu al) in grotere aantallen op de markt komen. Elke operator die in 2019 geen esim ondersteunt gaat flink klandizie missen. Esim op iPhones is een gamechanger in mijn optiek.

  Nu si er in BE of NL niet één die dit aanbiedt, of gaat aanbieden voor de zomervakantie (tenzij vanaf 03/06 nav WWDC weer een uitbreiding van de lijst met aanbieders volgt). Niet alleen de operators missen klanten: ik koop geen nieuwe spullen met mogelijkheden die je toch niet kan gebruiken (eSIM, 5G,…)