Nieuwe details over het fiasco van AirPower opgedoken

Door: Raymon Mens - 6 reacties
AirPower Airpods 2
(Afbeelding: Apple Inc.)

Komt Apple’s draadloze 3-in-1-lader genaamd AirPower ooit nog op de markt? Nadat de oplaadmat in september van 2017 aangekondigd werd, is het angstvallig stil. Nu zijn er nieuwe details over het interne fiasco bij Apple opgedoken. Er blijken drie fundamentele dingen fout te gaan.

Dat meldt Sonny Dickson, die vaker de hand weet te leggen op gelekte producten en details over apparaten. Hij baseert zijn details op gesprekken met Apple-medewerkers. De iPhone-maker heeft het inmiddels niet meer over AirPower en daarnaast zijn de meeste verwijzingen van de 3-in-1-lader van de site van Apple verdwenen.

Oververhitting en interferentie

Het eerste probleem is een oude bekende. We horen al langer geruchten met betrekking tot oververhitting. De draadloze 3-in-1-lader zit vol met spoelen en die veroorzaken een boel hitte. Apple krijgt die volgens Dickson niet efficiënt afgevoerd.

Daarnaast is er een probleem met interferentie. Je kunt op AirPower drie apparaten op een willekeurige plaats leggen. Om te zorgen dat er altijd genoeg stroom naar een apparaat gaat, gebruikt de mat ongeveer 25 verschillende spoelen die allemaal een ander formaat hebben. Ze veroorzaken volgens Apple-medewerkers echter een boel interferentie die niet snel op te lossen is.

AirPower schema
Uit een eerder aangevraagd patent blijkt hoe AirPower werkt – Klik/tap voor groter.

Software AirPower ook problematisch

Het laatste probleem is softwarematig. Het zou niet lukken om een iPhone, AirPods en Apple Watch die tegelijkertijd om de mat liggen, te laten samenwerken. Daardoor gaat het opladen niet goed. De stroom wordt niet goed verdeeld, waardoor het laden ongelofelijk lang zou gaan duren.

Volgens Dickson is het maar de vraag of AirPower ooit nog uitkomt. Er zouden geluiden opgaan om de draadloze lader compleet te schrappen en een nieuw, minder ambitieus product te ontwikkelen. Eerder kwam de gerespecteerde Apple-blogger John Gruber met een vergelijkbaar verhaal. Reken voorlopig dus voorlopig niet op iets nieuws. (Zie ook → ‘Apple AirPower moet terug naar de tekentafel’)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Loyd

  Koop zo’n Ikea ding voor een vijfde van de Apple prijs ; niemand zit hier toch op te wachten?

 • Profielfoto
  LighScan

  Daar zou ik toch niet zo snel vanuit gaan Loyd. Apple is steeds meer en meer richting luxe-merk aan het gaan, en zo’n product hoort daar prima bij.

 • Profielfoto
  mr_viking

  Best een grappig bericht. Bij veel van Apple’s producten denken we ‘Wat veel geld voor iets simpels’.

   

  Dit is feitelijk ook iets simpels. Een draadlooslaadmatje maar ipv 1, kunnen er 3 dingen op.. Maar alle R&D die erachter zit en mogelijke problemen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dan heb je tientallen miljarden op de bank; maar een oplaad-matje produceren lukt je niet.

  En dan zijn er nog mensen die commentaar op Tesla te durven geven, omdat ze hun zaakjes niet voor elkaar hebben.;)

 • Profielfoto
  Night

  10 voor het idee, 0 voor de uitvoering (of een 1 voor de moeite), zullen we dan maar denken.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Soms is het antwoord simpel. Gewoon  maar 3 spoelen en 3 kruisjes waar je de verschillende apparaten op kunt leggen. Ja maar dat is er al?? Ja inderdaad dat is er al. Maar geloof me wanneer je er Apple op zet wordt het toch wel gekocht. Wanneer je het bovenstaande ontwerp bekijkt  zie je dat het kansloos is  aangezien een actieve spoel  via flux en tegenflux ook de niet actieve spoelen in de oplader zal beinvloeden met als gevolg magnetische velden die je niet wilt en verlies en warmte ontwikkeling. Dit is namelijk het hele principe  van draadloos opladen. In dit geval is simpel echt beter.