CarPlay in iOS 12: Waze zo goed als klaar, TomTom volgt later

Door: Raymon Mens - 11 reacties

iOS 12 komt op 17 september uit en brengt goed nieuws voor iedereen die een auto met Apple CarPlay heeft. Momenteel kun je alleen navigeren met Apple Maps. In iOS 12 opent Apple de iOS-versie voor op het dashboard echter eindelijk voor externe ontwikkelaars.

Google bevestigde al vroeg aan te haken met Google Maps en ook Waze is met een CarPlay-app bezig. Het Nederlandse TomTom zegt nu ook aan een app voor op het dashboard te werken. Die is echter nog niet klaar.

Waze start bètatest CarPlay-app

De ontwikkeling van Waze is vergevorderd. De CarPlay-versie van de app die de kracht van autogebruikers over de hele wereld combineert voor het melden van files, opstoppingen en wegafzettingen, is reeds als gesloten bèta beschikbaar. Het lijkt er dus op dat Waze niet lang na de release van iOS 12 op 17 september beschikbaar zal zijn. Er komt waarschijnlijk geen publieke bèta.

TomTom volgt in 2019

Het was lang onduidelijk of TomTom ook gebruik zou gaan maken van de mogelijkheid om een CarPlay-app te ontwikkelen, maar de van oorsprong Nederlandse ontwikkelaar is nu definitief aan boord. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de iOS-app voor op het dashboard begin 2019 beschikbaar zal zijn.

Waze CarPlay iOS 12
Klik/tap voor groter.

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op templates, maar voor navigatie-apps maakt Apple een uitzondering. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Waze zal er dus ook echt als Waze uit gaan zien. Er zijn in verband met de veiligheid op de weg wel beperkingen aan het aantal knoppen dat gebruikt kan worden, maar er is genoeg om het een echte native app te maken. Je kunt ook op Google Maps en Flitsmeister voor het dashboard rekenen. (Zie ook → Onderzoek: CarPlay veiliger dan systemen van andere merken)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ben ook benieuwd naar flitsmeister. De weg ken ik wel, wat extra hulp bij files en flitspalen kan geen kwaad.

 • Profielfoto
  queenfan

  Moet toch maar mijn huidige radio in mijn VW golf vervangen, is nu een Discovery Media maar navi is traag en niet bij de tijd ondanks update.

  En geen CarPlay.

 • Profielfoto
  iRepairs.1

  @queenfan ik heb laatst ook de radio van mijn golf vervangen voor de RCD330+ met Apple CarPlay. Werkt perfect!!

  Ik zit inderdaad ook vooral op FM te wachten.

 • Profielfoto
  Rivanov

  Hopelijk maakt Apple het ook mogelijk om ‘splitscreen’ te gebruiken bij Carplay. Nu is het een één op één mirror van je iPhone scherm. Wil je dus een Carplay app gebruiken, dan staat op je iPhone scherm ook die app. Maar ik wil graag op m’n Carplay scherm bijvoorbeeld Waze zien en op mijn iPhone een andere app.

 • Profielfoto
  queenfan

  iRepairs.1 op 14 september 2018 18:52
  @queenfan ik heb laatst ook de radio van mijn golf vervangen voor de RCD330+ met Apple CarPlay. Werkt perfect!!

  Ik zit inderdaad ook vooral op FM te wachten

  Ik heb een ingebouwde radio een Discover Media, achter het scherm zit geen ruimte voor een radio als de RCD330+.

  Zit daarom te denken om mijn huidige te vervangen voor een 2e generatie (mib2), of een Pioneer AVIC-EVO1-G72-QYI of een Alpine X901D-G7.

  Allen zijn prijzig, maar komt wel met CarPlay met o.a. Spotify en navi zoals Apple Maps en straks Waze, TomTom en FLitsmeister.

   

   

 • Profielfoto
  koen

  Ik zit er ook aan te denken om mijn autoradio te vervangen met een CarPlay model. Maar hoe weet ik nu welke in mijn auto past? Zijn er nog andere zaken waar ik op moet letten?

 • Profielfoto
  Hugaer

  Er zijn er hier wel enkele die te snel rijden normaal vinden en zeer graag een flitsapp aan boord hebben.Normaal gezien heb je die niet nodig en in heel wat landen is die verboden! Op straf van boete!

 • Profielfoto
  Jor1

  Rivanov op 14 september 2018 19:01
  Hopelijk maakt Apple het ook mogelijk om ‘splitscreen’ te gebruiken bij Carplay. Nu is het een één op één mirror van je iPhone scherm. Wil je dus een Carplay app gebruiken, dan staat op je iPhone scherm ook die app. Maar ik wil graag op m’n Carplay scherm bijvoorbeeld Waze zien en op mijn iPhone een andere app.

  Ik mag toch hopen dat ze niet maar je wens luisteren… carplay is juist gemaakt om de bestuurder zo weinig mogelijk af te leiden.

 • Profielfoto
  Odiebla

  TomTom laat weer eens zien waarom ze geen rol van significantie spelen op telefoons. Je core business is navigatie in de AUTO en je levert een betaald product (lees: niet gratis, dus je moet voorop lopen om je klanten tevreden te houden) en dan kom je pas in 2019 met een CarPlay optie. Terwijl Google Maps en Waze al lang en breed live zijn gegaan.

  Wat doen ze daar bij TomTom? Hebben ze geen toegang tot de bèta’s? Geen toegang tot TestFlight?

  Man man man wat een vertoning. Blij dat ik Waze gebruik.

 • Profielfoto
  mika_janssens

  Ik vrees dat Garmin jammer genoeg niks zal worden. Schitterende navigatie-app maar ze hebben die in alle stilte uit de App Store gehaald.

 • Profielfoto
  plhsnt

  koen op 14 september 2018 23:17
  Ik zit er ook aan te denken om mijn autoradio te vervangen met een CarPlay model. Maar hoe weet ik nu welke in mijn auto past? Zijn er nog andere zaken waar ik op moet letten?

  1 DIN: Pioneer AVH-Z7100DAB of Alpine ILX-F903d.

  2 DIN: Sony, Pioneer, Alpine, Kenwood hebben meerdere modellen.

  Odiebla op 16 september 2018 23:40
  TomTom laat weer eens zien waarom ze geen rol van significantie spelen op telefoons. Je core business is navigatie in de AUTO en je levert een betaald product (lees: niet gratis, dus je moet voorop lopen om je klanten tevreden te houden) en dan kom je pas in 2019 met een CarPlay optie. Terwijl Google Maps en Waze al lang en breed live zijn gegaan.

  Wat doen ze daar bij TomTom? Hebben ze geen toegang tot de bèta’s? Geen toegang tot TestFlight?

  Man man man wat een vertoning. Blij dat ik Waze gebruik.

  TomTom is uitgerangeerd. Wordt niets meer. Ze zijn al meer dan twee jaar bezig om TomTom Go bruikbaar te maken. En de beurswaarde verdampt in twee dagen met 30%. Jammer, was ooit een geweldig bedrijf, ik had 16 jaar geleden al TomTom op een PDA draaien. Maar op hun ontwikkelafdeling werkt waarschijnlijk nog maar één overbelast personeelslid.

   

  mika_janssens op 18 september 2018 07:08
  Ik vrees dat Garmin jammer genoeg niks zal worden. Schitterende navigatie-app maar ze hebben die in alle stilte uit de App Store gehaald.

  Garmin heeft de ontwikkeling van software voor telefoons stilgelegd. Jammer, Navigon was een prachtige app.