Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Tijdens de presentatie van de iPhone Xs en iPhone Xs Max, zei Apple dat de camera’s van de toestellen op diverse punten vernieuwd zijn. Phil Schiller vertelde dat de sensor opnieuw is ontworpen, maar hij concentreerde zich vooral op nieuwe software zoals Smart HDR en een portretmodus die achteraf aan te passen is. Er zijn genoeg verbeteringen, maar dat blijkt niet alles.

In de eerste reviews die de Amerikaanse pers gisteren publiceerde, wordt opgemerkt dat er nog andere innovaties zijn die Apple niet heeft genoemd. Het formaat van de camera verraadt dit eigenlijk al. Hij is iets groter. Dit is niet waar te nemen met het blote oog, maar wel wanneer een iPhone X-hoesje wordt gebruikt. Dat past nét niet.

Grotere pixels

De iPhone Xs review van blogger John Gruber bevat informatie die Apple niet eerder deelde. De groothoeklens van de iPhone Xs bevat namelijk grotere pixels. Elke pixel meet 1,4 micron, terwijl de pixels van de iPhone X nog 1,2 micron groot waren. Dat lijkt een klein verschil, maar een sensor met pixels die 32% groter zijn, is aanzienlijk. Deze toename in pixels betekent dat iedere pixel meer licht ontvangt, wat essentieel is voor een goede foto bij weinig licht.

iPhone Xs camera foto
Foto: Austin Mann. Genomen met een iPhone Xs – Klik/tap voor groter.

Brandpuntafstand en beeldhoek

Apple heeft er helemaal niet over gesproken, maar de groothoeklens van de iPhone Xs heeft ook een kleinere brandpuntsafstand en dat wil zeggen dat foto’s uit een grotere hoek gemaakt kunnen worden en dat de camera meer licht kan opvangen. De groothoeklens van de iPhone Xs komt overeen met een brandpuntafstand van 26 mm, terwijl de iPhone X een hoek van 28 mm heeft. Het verschil lijkt klein, maar levert een significant beter resultaat op. Zowel wat betreft kijkhoek als vermogen om licht te vangen.

De grotere beeldhoek is goed te zien in bovenstaande vergelijking van blogger John Gruber. De twee foto’s zijn genomen vanaf hetzelfde punt, maar de iPhone Xs heeft een grotere beeldhoek om het beeld breder te maken. We zien iets meer boven de clown en meer rechts van de foto, vanuit hetzelfde standpunt.

iPhone X vs. iPhone XS camera
iPhone X aan de linkerkant, iPhone Xs aan de rechterkant. Foto door John Gruber – Klik/tap voor groter.

Langere belichtingstijd

Deze iets grotere brandpuntsafstand draagt ​​ook bij aan iets dat wel door Apple werd genoemd. De groothoeklens van de iPhone Xs vangt tot 50% meer licht op dan die van de iPhone X. Dit is vooral handig bij nachtelijke scènes. Zoals fotograaf Austin Mann opmerkt in zijn iPhone Xs-artikel, kan de belichtingstijd nu veel langer zijn. Oudere modellen hebben een sluitertijd van maximaal een derde van een seconde. De nieuwe iPhone Xs heeft echter een sluitertijd van maximaal 1 seconde. Sommige apps van derden konden al langere belichtingstijden bieden dan de standaard camera-app, maar dit waren eigenlijk drie snapshots samengevoegd. Met de nieuwe iPhone kan de lange sluitertijd voor interessante resultaten zorgen, vooral bij foto’s die op een stabiele ondergrond in de nacht gemaakt zijn.

iPhone X iPhone Xs nacht
iPhone X aan de linkerkant, iPhone Xs aan de rechterkant. Foto via diePAD – Klik/tap voor groter.

Smart HDR

Heeft Apple dan onterecht gefocust op ‘computational photography’ waarbij de krachtige A12-chip zijn spierballen laat zien om de foto’s te verbeteren? Nee. De functie Smart HDR maakt bijvoorbeeld wel degelijk een groot verschil. De HDR-modus werkt op de iPhone Xs door zoveel mogelijk informatie te extraheren uit verschillende foto’s die snel achter elkaar worden gemaakt. Volgens fotograaf Austin Mann maakt deze nieuwe modus het mogelijk om dichter bij wat het menselijk oog ziet te komen. Op onderstaande afbeelding is dat goed te zien. Ondanks fel tegenlicht, blijven de contouren van de boot zichtbaar.

iPhone Xs tegenlicht
Foto gemaakt met iPhone Xs door Austin Mann – Klik/tap voor groter.

Totdat we de telefoon zelf kunnen testen, moeten we toegeven dat de resultaten indrukwekkend zijn. Onderstaande scene kwam op de iPhone X uit 2017 waardeloos uit de verf. Hetzelfde beeld dat met de iPhone uit 2018 is genomen, ziet er veel beter uit.

iPhone Xs tegenlicht 2
iPhone X (links) en iPhone Xs (rechts). Foto’s door Austin Mann – Klik/tap voor groter.

Niet alleen iPhone Xs, ook iPhone Xr

Het leuke aan al deze verbeteringen is dat ze ook allemaal naar de goedkopere iPhone Xr komen. Die heeft namelijk precies dezelfde groothoekcamera. De telelens mist, maar die is dan ook niet verbeterd. De iPhone 2018-modellen hebben dus allemaal een serieuze camera-upgrade, met meer interessante details dan Apple vertelde. (Zie ook → iPhone Xr: bijna al het goede van de iPhone Xs voor minder)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  darthvader

  Van 12 micron naar 14 micron is geen 32% maar iets ±16%

 • Profielfoto
  jvers

  darthvader op 20 september 2018 12:31
  Van 12 micron naar 14 micron is geen 32% maar iets ±16%

  14² / 12² = 1.3611.

 • Profielfoto
  darthvader

  Dat is van 14 naar 12

 • Profielfoto
  Moos

  Dan ga ik ook gelijk even de betweter uithangen

  1,4 x 1,4 = 1,96

  1,2 x 1,2 = 1,44

  1,96 – 1,44 = 0,52

  (0,52 / 1,44) x 100 = 36%

 • Profielfoto
  jvers

  Mac_max op 20 september 2018 12:53
  Dan ga ik ook gelijk even de betweter uithangen

  1,4 x 1,4 = 1,96

  1,2 x 1,2 = 1,44

  1,96 – 1,44 = 0,52

  (0,52 / 1,44) x 100 = 36%

  Precies. Factor 1.36 groter aka 36%

 • Profielfoto
  Robert848

  Dat de camera van de iPhone XS grotere pixels heeft dan de camera van de iPhone X, is bij de presentatie van de iPhone XS door Phil Schiller wel degelijk benoemd, zij het ietwat terloops.

 • Profielfoto
  Dennis

  Het brandpuntsafstand heeft ook niks te maken met hoeveel licht een lens binnenlaat. Slordige fouten de laatste tijd.

 • Profielfoto
  AT024

  Lekker belangrijk

 • Profielfoto
  ARTHURHOFMAN

  darthvader op 20 september 2018 12:31
  Van 12 micron naar 14 micron is geen 32% maar iets ±16%

  ? Gelukkig denk je wel goed na vóór je reageert.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Dennis op 20 september 2018 19:01
  Het brandpuntsafstand heeft ook niks te maken met hoeveel licht een lens binnenlaat. Slordige fouten de laatste tijd.

  Klopt helemaal. Verder maakt meer groothoeklens ook geen betere foto’s, ze zijn alleen anders. En dan nog een fout: onder langere belichtingstijd staat een grotere brandpuntsafstand, maar het is huist kleiner.

 • Profielfoto
  html-junky

  hans dorsman op 20 september 2018 21:37

  Dennis op 20 september 2018 19:01
  Het brandpuntsafstand heeft ook niks te maken met hoeveel licht een lens binnenlaat. Slordige fouten de laatste tijd.

  Klopt helemaal. Verder maakt meer groothoeklens ook geen betere foto’s, ze zijn alleen anders. En dan nog een fout: onder langere belichtingstijd staat een grotere brandpuntsafstand, maar het is huist kleiner.

  Dat eerste is niet juist, ik kan wel degelijk een foto met een grotere hoek beter/mooier vinden. En dat tweede is ook niet juist, belichtingstijd is alleen maar de tijd dat de sensor wordt belicht dat kan op een korte brandpuntsafstand en een lange

 • Profielfoto
  EGrafland

  Jongens, wat zijn we weer aan het katten … Wat *de* brandpuntsafstand betreft, heeft Raymond in wezen gelijk. Alle andere factoren (diafragma, belichtingssnelheid en ISO-waarde, en de sensor/camera waarvoor de lens bedoeld is) gelijk blijven – wat me een redelijke aanname lijkt – hapt een 26 mm-lens een grotere taartpunt uit het licht om je heen dan een 28 mm-lens  = meer fotonen, meer licht.
  Omdat 99,9 % van de telefoonfotografen een of andere automatische modus gebruikt, corrigeert de camera vanzelf de hoeveelheid licht op de sensor via belichtingssnelheid, ISO, diafragma enzovoort. Dan lijkt het dat je evenveel licht binnenkrijgt. Zie verder “belichtingsdriehoek” op Google.
  Een grotere beeldhoek is fijn als je te dicht op je onderwerp staat en levert meer licht op, maar je hebt een grotere kans op vertekening. Een zaag is ook niet per se beter dan een hamer, het is maar net wat je nodig hebt. In de gegeven situatie zou ik die nieuwe lens echter best op mijn iPhone willen hebben.:-)

 • Profielfoto
  EGrafland

  Oh ha,  “Raymon” natuurlijk …

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Maar even over dat onderste voorbeeld: ONGELOFELIJK!! DIT IS BIZAR!!!

  Dat is een verschil van NU en 20 jaar geleden! Van DAG EN NACHT!!!

  Dus nu moet ik denk ik toch een XS

  Of zou dit nep zijn?

 • Profielfoto
  yourt

  EGrafland op 21 september 2018 08:49
  Jongens, wat zijn we weer aan het katten … Wat *de* brandpuntsafstand betreft, heeft Raymond in wezen gelijk. Alle andere factoren (diafragma, belichtingssnelheid en ISO-waarde, en de sensor/camera waarvoor de lens bedoeld is) gelijk blijven – wat me een redelijke aanname lijkt – hapt een 26 mm-lens een grotere taartpunt uit het licht om je heen dan een 28 mm-lens  = meer fotonen, meer licht.
  Omdat 99,9 % van de telefoonfotografen een of andere automatische modus gebruikt, corrigeert de camera vanzelf de hoeveelheid licht op de sensor via belichtingssnelheid, ISO, diafragma enzovoort. Dan lijkt het dat je evenveel licht binnenkrijgt. Zie verder “belichtingsdriehoek” op Google.
  Een grotere beeldhoek is fijn als je te dicht op je onderwerp staat en levert meer licht op, maar je hebt een grotere kans op vertekening. Een zaag is ook niet per se beter dan een hamer, het is maar net wat je nodig hebt. In de gegeven situatie zou ik die nieuwe lens echter best op mijn iPhone willen hebben.:-)

   

  Tja… katten of niet: het klopt weer niet. Lichtsterkte (en hoeveelheid licht dus) is de verhouding diafragmagrootte t.o.v. brandpuntsafstand; Alles gelijk houdend, vangt de kleinere brandpuntsafstand meer licht…. NOT! Want een 28mm 2.0 versus een 24mm 2.0 heeft een verschillende effectieve diafragmaopening: die van de 24mm is kleiner dan die van de 28mm. Net daarom is de F-waarde er, om ‘objectief’ ( letterlijk en figuurlijk) te kunnen vergelijken. Er wordt hier drie keer gescoord met hetzelfde: meer licht. Dat komt uit de samenhang van kortere brandpuntsafstand met verhoudingsgewijs iets grotere diafragma doordat brandpunt verkort, lensdiameter iets groter wordt en allicht ook het fysieke diafragma zelf iets groter is. Zo krijg je meer licht op de … oh ja … grotere sensor (zelfde aantal MP volgens mij maar deze zijn groter per stuk, dus…) … Maar daar ga ik maar niet over beginnen, al is er over ‘full well capacity’, COC, dynamic range bij grotere pixels,… ook nog wel wat te pennen dat verklaart waarom onder meer bij hogere ISO deze camera’s betere beelden schieten.