Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 september 2018
Leestijd: 4 minuten

Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht

Tijdens de presentatie van de iPhone Xs en iPhone Xs Max, zei Apple dat de camera’s van de toestellen op diverse punten vernieuwd zijn. Phil Schiller vertelde dat de sensor opnieuw is ontworpen, maar hij concentreerde zich vooral op nieuwe software zoals Smart HDR en een portretmodus die achteraf aan te passen is. Er zijn genoeg verbeteringen, maar dat blijkt niet alles.

In de eerste reviews die de Amerikaanse pers gisteren publiceerde, wordt opgemerkt dat er nog andere innovaties zijn die Apple niet heeft genoemd. Het formaat van de camera verraadt dit eigenlijk al. Hij is iets groter. Dit is niet waar te nemen met het blote oog, maar wel wanneer een iPhone X-hoesje wordt gebruikt. Dat past nét niet.

Grotere pixels

De iPhone Xs review van blogger John Gruber bevat informatie die Apple niet eerder deelde. De groothoeklens van de iPhone Xs bevat namelijk grotere pixels. Elke pixel meet 1,4 micron, terwijl de pixels van de iPhone X nog 1,2 micron groot waren. Dat lijkt een klein verschil, maar een sensor met pixels die 32% groter zijn, is aanzienlijk. Deze toename in pixels betekent dat iedere pixel meer licht ontvangt, wat essentieel is voor een goede foto bij weinig licht.

Foto: Austin Mann. Genomen met een iPhone Xs – Klik/tap voor groter.

Brandpuntafstand en beeldhoek

Apple heeft er helemaal niet over gesproken, maar de groothoeklens van de iPhone Xs heeft ook een kleinere brandpuntsafstand en dat wil zeggen dat foto’s uit een grotere hoek gemaakt kunnen worden en dat de camera meer licht kan opvangen. De groothoeklens van de iPhone Xs komt overeen met een brandpuntafstand van 26 mm, terwijl de iPhone X een hoek van 28 mm heeft. Het verschil lijkt klein, maar levert een significant beter resultaat op. Zowel wat betreft kijkhoek als vermogen om licht te vangen.

De grotere beeldhoek is goed te zien in bovenstaande vergelijking van blogger John Gruber. De twee foto’s zijn genomen vanaf hetzelfde punt, maar de iPhone Xs heeft een grotere beeldhoek om het beeld breder te maken. We zien iets meer boven de clown en meer rechts van de foto, vanuit hetzelfde standpunt.

iPhone X aan de linkerkant, iPhone Xs aan de rechterkant. Foto door John Gruber – Klik/tap voor groter.

Langere belichtingstijd

Deze iets grotere brandpuntsafstand draagt ​​ook bij aan iets dat wel door Apple werd genoemd. De groothoeklens van de iPhone Xs vangt tot 50% meer licht op dan die van de iPhone X. Dit is vooral handig bij nachtelijke scènes. Zoals fotograaf Austin Mann opmerkt in zijn iPhone Xs-artikel, kan de belichtingstijd nu veel langer zijn. Oudere modellen hebben een sluitertijd van maximaal een derde van een seconde. De nieuwe iPhone Xs heeft echter een sluitertijd van maximaal 1 seconde. Sommige apps van derden konden al langere belichtingstijden bieden dan de standaard camera-app, maar dit waren eigenlijk drie snapshots samengevoegd. Met de nieuwe iPhone kan de lange sluitertijd voor interessante resultaten zorgen, vooral bij foto’s die op een stabiele ondergrond in de nacht gemaakt zijn.

iPhone X iPhone Xs nacht
iPhone X aan de linkerkant, iPhone Xs aan de rechterkant. Foto via diePAD – Klik/tap voor groter.

Smart HDR

Heeft Apple dan onterecht gefocust op ‘computational photography’ waarbij de krachtige A12-chip zijn spierballen laat zien om de foto’s te verbeteren? Nee. De functie Smart HDR maakt bijvoorbeeld wel degelijk een groot verschil. De HDR-modus werkt op de iPhone Xs door zoveel mogelijk informatie te extraheren uit verschillende foto’s die snel achter elkaar worden gemaakt. Volgens fotograaf Austin Mann maakt deze nieuwe modus het mogelijk om dichter bij wat het menselijk oog ziet te komen. Op onderstaande afbeelding is dat goed te zien. Ondanks fel tegenlicht, blijven de contouren van de boot zichtbaar.

Foto gemaakt met iPhone Xs door Austin Mann – Klik/tap voor groter.

Totdat we de telefoon zelf kunnen testen, moeten we toegeven dat de resultaten indrukwekkend zijn. Onderstaande scene kwam op de iPhone X uit 2017 waardeloos uit de verf. Hetzelfde beeld dat met de iPhone uit 2018 is genomen, ziet er veel beter uit.

iPhone X (links) en iPhone Xs (rechts). Foto’s door Austin Mann – Klik/tap voor groter.

Niet alleen iPhone Xs, ook iPhone Xr

Het leuke aan al deze verbeteringen is dat ze ook allemaal naar de goedkopere iPhone Xr komen. Die heeft namelijk precies dezelfde groothoekcamera. De telelens mist, maar die is dan ook niet verbeterd. De iPhone 2018-modellen hebben dus allemaal een serieuze camera-upgrade, met meer interessante details dan Apple vertelde. (Zie ook → iPhone Xr: bijna al het goede van de iPhone Xs voor minder)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht
Sluiten