Apple Watch Series 4: nieuwe schermtechniek maakt het verschil

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De Apple Watch Series 4 is dunner, dus er is minder plaats voor accu. Daarnaast heeft de wearable ook nog een 30 procent groter scherm dat meer batterij gebruikt. Toch is de accuduur van de nieuwe Watch net zo goed als die van zijn voorganger. Hoe heeft Apple dat voor elkaar gekregen? Mede door een nieuwe schermtechniek.

De Apple Watch Series 4 is namelijk voorzien van een verbeterd OLED-scherm. Het gebruikt een OLED-scherm met LTPO-techniek. Daardoor verbruikt het scherm ongeveer 15 procent minder energie. Voor een apparaatje met een kleine accu, zoals de Apple Watch, is dat een aanzienlijke winst.

Apple Watch Series 4 met LTPO-scherm

Hoewel OLED-schermen al een stuk zuiniger zijn dan de traditionele LCD-panelen, kan het nog een stapje beter. Apple doet dit met een nieuwe techniek genaamd LTPO TFT. Die heeft geen impact op de kwaliteit van het scherm, maar maakt de plaat aan de achterkant, die ervoor zorgt dat individuele pixels in- en uitgeschakeld worden, zuiniger.

De Apple Watch gebruikte voorheen een techniek genaamd LTPS TFT voor het paneel aan de achterkant van het scherm. Dit is een dun laagje siliconen-materiaal dat erg warm kan worden. Het nieuwe achterpaneel bestaat uit een variant op polykristal. Dat wordt een stuk minder warm en werkt energiezuiniger.

Apple Watch Series 4
Klik/tap voor groter.

Ook nuttig in toekomstige iPhone en iPad

Het LTPO-scherm is niet alleen nuttig in de Apple Watch, maar kan in de toekomst ook naar de iPhone komen. Meer accuduur is ook op smartphones altijd welkom. Door de nieuwe techniek is het ook makkelijker om grotere OLED-schermen te maken en dat kan weer goed van pas komen bij de iPad. Die heeft momenteel nog een LCD-scherm, maar zou nu Apple al inzet op de nieuwe LTPO-techniek ook naar OLED-kunnen. Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag. In oktober verwachten we een nieuwe iPad Pro. (Zie ook → iPad Pro 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mooier zo dat scherm! Wat mij opvalt en ik nog nergens gelezen heb, is dat het scherm nu dezelfde ronding heeft als de Apple Watch. Dat is mooier om te zien. Ik weet niet of dat bij vorige modellen al zo was. In elk geval niét bij mijn Watch series 1; daar is het scherm bijna vierkant met hele kleine afronding in de hoeken

 • Profielfoto
  Jorik

  MacAanZee op 17 september 2018 14:49
  […] is dat het scherm nu dezelfde ronding heeft als de Apple Watch[…]

  Je bedoelt denk ik de iPhone X / Xs / Xs Max / Xr?

  Daar lijkt het inderdaad op. Ik heb de originele Apple Watch gehad en nu de Series 3. Beide hebben gewoon een rechthoekig scherm. De afgeronde hoeken worden alleen in SW gemaakt. Als je een screenshot maakt met digital crown + zijknop (als dat aan staat in je settings), zie je dat het hele scherm als een rechthoek oplicht (met echt scherpe rechte hoeken en niets afgeronds)

 • Profielfoto
  sanderman

  MacAanZee op 17 september 2018 14:49
  Mooier zo dat scherm! Wat mij opvalt en ik nog nergens gelezen heb, is dat het scherm nu dezelfde ronding heeft als de Apple Watch. Dat is mooier om te zien. Ik weet niet of dat bij vorige modellen al zo was. In elk geval niét bij mijn Watch series 1; daar is het scherm bijna vierkant met hele kleine afronding in de hoeken

  Euh, dat is DE grootste vernieuwing, heb je het nieuws uberhaupt gevolgd? Er staat op de site van Apple zelfs een vergelijking tussen de twee en hun schermen, waar dit op zich ook niet te missen is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Feit is wel dat het 38mm model echt een vrouw/kind -horloge was. Ik ken geen volwassenen die het 38mm model gekocht hebben en veel mensen die voor het 38 model gingen deden dit vooral vanwege de lagere instapprijs.

   

  Nu met de Series 4 zit je in een heel ander schuitje en is de keus veel moeilijker dan voorheen. Het 40mm model is eigenlijk een verbeterde 42mm maar dan slanker en geoptimaliseerd. Zoals iPhones in het verleden ook steeds iets dunner werden. Totdat je op een punt komt dat ze gaan buigen en sneller stuk gaan, dan ga je iets anders verzinnen waar je toch elk jaar mee terug kunt komen als upgrade zoals meer batterijduur en later, grotere uitvoering maken.

  Dat is precies wat je hier ziet gebeuren. De 40mm is de vervanger dan het populaire 42mm model en het 44mm model is zeg maar de iPhone Plus onder de Apple Watch.

   

  Kijk maar eens op je pols en dan naar het plaatje van Sanderman. Als je nu het 42mm model om hebt dan denk je vooral, de volgende Watch moet niet echt veel groter zijn dan dit. Iets kleiner (geoptimaliseerd) mag wel dan moet hij wel nog steeds groter zijn dat het oude 38mm model is – dat zou prima zijn. En dat is precies wat je krijgt, meer scherm en toch een tikkeltje kleiner model maar niet te klein zoals het 38mm model.

  Mensen die straks het 44mm model kopen zijn de mensen die graag met robuuste horloges lopen.

 • Profielfoto
  Sjors

  Shmoo op 17 september 2018 18:14
  Feit is wel dat het 38mm model echt een vrouw/kind -horloge was. Ik ken geen volwassenen die het 38mm model gekocht hebben en veel mensen die voor het 38 model gingen deden dit vooral vanwege de lagere instapprijs.

   

  Nu met de Series 4 zit je in een heel ander schuitje en is de keus veel moeilijker dan voorheen. Het 40mm model is eigenlijk een verbeterde 42mm maar dan slanker en geoptimaliseerd. Zoals iPhones in het verleden ook steeds iets dunner werden. Totdat je op een punt komt dat ze gaan buigen en sneller stuk gaan, dan ga je iets anders verzinnen waar je toch elk jaar mee terug kunt komen als upgrade zoals meer batterijduur en later, grotere uitvoering maken.

  Dat is precies wat je hier ziet gebeuren. De 40mm is de vervanger dan het populaire 42mm model en het 44mm model is zeg maar de iPhone Plus onder de Apple Watch.

   

  Kijk maar eens op je pols en dan naar het plaatje van Sanderman. Als je nu het 42mm model om hebt dan denk je vooral, de volgende Watch moet niet echt veel groter zijn dan dit. Iets kleiner (geoptimaliseerd) mag wel dan moet hij wel nog steeds groter zijn dat het oude 38mm model is – dat zou prima zijn. En dat is precies wat je krijgt, meer scherm en toch een tikkeltje kleiner model maar niet te klein zoals het 38mm model.

  Mensen die straks het 44mm model kopen zijn de mensen die graag met robuuste horloges lopen.

  Of ik begrijp je niet, of hierboven staat een flinke stroom aan onzin. De 40mm is qua kastgrootte even groot als de 38mm van vorige jaren, alleen het scherm is met 2mm vergroot. Ditzelfde geldt voor de 42 -> 44mm.

  Niks niet groter of robuuster dus… Gewoon meer scherm en minder body/bezels

 • Profielfoto
  Odie

  Het heeft niets met betutteling te maken, ze mogen het niet uitbrengen wegens het ontbreken van goedkeuring.