Apple Watch Series 4 onthuld: dunner, sneller en nuttiger

Apple rmens 12 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Apple heeft zojuist de Apple Watch Series 4 onthuld. Het is de grootste vernieuwing sinds de onthulling van de Apple Watch in 2014 en bewijst dat de Apple Watch nu echt volwassen is geworden. De nieuwe wearable heeft niet alleen een groter edge-to-edge-scherm, maar is ook dunner, sneller en wederom een stuk nuttiger. Apple heeft de sensoren ook vernieuwd. De wearable kan nu zelfs een hartfilmpje maken.

30 procent groter scherm

Apple heeft met de iPhone en iPad de afgelopen tijd volop ingezet op het groter maken van scherm en dunner maken van randen. Die trend bereikt nu ook de Apple Watch. De Series 4 heeft een scherm dat meer dan 30 procent groter is dan de Series 3. Toch is het horloge fysiek niet heel veel groter geworden. Puur een kwestie van winst door minder randen. Apple noemt de nieuwe horloges van ook geen 38 en 42 millimeter groot maar, 40 en 44 millimeter.

De achterkant van de Apple Watch Series 4 is ook helemaal opnieuw ontworpen en van keramiek en kristal gemaakt. Ondanks het dunnere ontwerp is de accuduur gelijk gebleven. Alle oude bandjes blijven ondanks het nieuwe ontwerp gewon passen.

Klik/tap voor groter.

Meer informatie op wijzerplaten en in apps

Apple heeft ook een aantal van de wijzerplaten op de Apple Watch geoptimaliseerd voor het grote scherm. Ze tonen nu aanzienlijk meer informatie in complicaties (widgets) dan voorheen. Op de Apple Watch Series 3 kon je op de meeste wijzerplaten drie of vier complicaties kwijt. Bij de Apple Watch Series 4 worden dat echter maximaal 8 complicaties. Apple gaat creatief om met de plaatsing en kan veel verder naar de randen werken omdat het scherm bijna edge-to-edge is.

Klik/tap voor groter.

Ook andere apps zoals Apple Maps, Foto’s en Agenda zijn opnieuw ontworpen om optimaal gebruik te maken van het nieuwe scherm.

Klik/tap voor groter.

Apple heeft ook een aantal nieuw, geanimeerde wijzerplaten ontworpen die het scherm visueel goed inzetten. Zo is er een water en vuur-wijzerplaat die een mooie animatie toont die helemaal tot de randen zichtbaar is.

Klik/tap voor groter.

Digital Crown, speakers en microfoon

Apple heeft de Digital Crown voorzien van haptische feedback. Zo voel je kleine tikjes bij het scrollen zodat je ook zonder naar het scherm te kijken voelt wat je doet. Nog een verbetering aan de binnenkant: de speaker is 50 procent luider, dat is handig bij het bellen of praten met Siri. Je kunt alles beter verstaan. Ook is de microfoon naar de zijkant verplaatst. Daardoor is minder overspraak van de speaker tijdens het bellen. Een tweede microfoon voor noise cancelling heeft de Apple Watch echter nog niet.

Klik/tap voor groter.

Sneller door nieuwe chip

De Apple Watch Series 3 was al snel, maar de Series 4 wordt dankzij een Apple S4-chip nog een stukje sneller. Apps die eeuwen op zich laten wachten, zijn definitief verleden tijd. De chip is nu net als de iPhone 64-bits en volgens Apple ruim twee keer sneller dan zijn voorganger.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe gyroscoop en hartslagmeter

De gyroscoop van de Apple Watch Series 4 is veel nauwkeuriger. Dat zet Apple meteen goed in. Zo kan de Apple Watch je dierbaren een seintje geven als je valt. Dat is echter niet alles. Lig je voor langer dan één seconden op de grond en ben je niet responsief, dan zal de Apple Watch de iPhone een signaal geven om een alarmnummer te bellen.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

De Apple Watch geeft je nu ook Notificatie als je hartslag te laag is. Daarnaast let de Apple Watch constant op je hartritme en stuurt je een notificatie als het ritme afwijkt. Als dit significant is, krijg je er een notificatie van.

ECG (hartfilmpje) maken met Apple Watch Series 4

Ten slotte, de grootse vernieuwing is dat de Apple Watch nu ook een ECG kan maken. Er zitten nu elektroden in de digital crown. Je kunt op ieder moment een ECG maken door je vinger op de digital crown te leggen. Alle hartfilmpjes zijn als PDF op te slaan via de Gezondheid-app. De Apple Watch is goedgekeurd als officieel medisch hulpmiddel door de Amerikaanse FDA.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

4G in Nederland beschikbaar

De Apple Watch Series 4 introduceert nog een belangrijke vernieuwing. Nederland krijgt eindelijk ondersteuning voor de Apple Watch 4G. Welke providers wanneer precies aanhaken is nog niet bekend.

Klik/tap voor groter.

Apple Watch Series 4 prijs en releasedatum

De Apple Watch Series 4 (GPS) is vanaf 14 september te bestellen. De eerste leveringen vinden een week later, op 21 september plaats. Dit zijn de prijzen in Nederland en Belgie voor het model met GPS:

  • Horologe van 40 mm met GPS – € 429
  • Horloge van 44 mm met GPS – € 459

Voor 4G op de Apple Watch betaal je extra.

  • Horologe van 40 mm met GPS en 4G – € 529
  • Horloge van 44 mm met GPS en 4G – € 559

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen