Apple sleutelt aan Apple Watch die altijd aan staat

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Apple Watch Face 16x9

De Apple Watch is een prima smartwatch en wordt met de aankomende Series 4 met groter scherm nog beter. Een veelgehoorde wens van gebruikers is echter nog niet uitgekomen: een Apple Watch waarvan het scherm altijd ‘aan’ staat. Momenteel moet je om de tijd te zien je pols nog draaien.

Hoewel een scherm dat altijd ‘aan’ staat niet in de Apple Watch Series 4 zal zitten, wordt er door Apple wel degelijk aan gesleuteld. Er zijn twee concrete problemen op te lossen en Apple heeft voor een van de twee een oplossing bedacht.

Probleem 1: accuduur

Het scherm van een Apple Watch die net als een echt horloge altijd de tijd toont, zal altijd aan moeten blijven staan. Dat heeft een behoorlijke invloed op de accuduur, maar is relatief eenvoudig op te lossen.

Apple kan er simpelweg voor kiezen om alleen doorlopend de tijd te tonen. Wanneer de gebruiker zijn pols draait, kan het volledige scherm inclusief complicaties/widgets en wallpaper worden getoond. De Watch heeft al een dergelijke ‘low power’ mode die alleen de tijd in het groen toont. Omdat het slimme horloge van Apple een OLED-scherm heeft, belasten alleen de paar pixels die ingeschakeld zijn om de tijd te tonen de batterij.

Apple Watch batterij ifixit

Probleem 2: inbranden

Het grotere probleem is het inbranden van het scherm. Dat komt voor wanneer een statisch element lange tijd op het scherm staat. De tijd is zo’n element met weinig verandering. Apple wil dit oplossen door een techniek die inbranden niet voorkomt, maar het compenseert. Het idee is om precies te meten en op te slaan waar en hoe ernstig een scherm is ingebrand. Vervolgens wordt wat op het scherm verschijnt hierop aangepast. Dat kan zijn door de kleuren en helderheid per pixel aan te passen. Heel simpel gezegd: als een pixel groen ingebrand is, stuur je minder groentinten naar die pixel.

Het probleem is dat een degelijk systeem enorm veel processorkracht en opslagruimte kost. Per pixel moet opgeslagen en berekend worden wat het ideale beeld is. Apple heeft nu een oplossing gepatenteerd die data voor het compenseren van inbranden effectief op kan slaan.

Apple Watch Series 4

Het patent is in augustus van 2017 aangevraagd. Dat wil zeggen dat Apple al een jaar aan de oplossing heeft kunnen sleutelen, als besloten is om deze techniek te gebruiken. Een gepatenteerde techniek hoeft niet altijd gebruikt te worden, maar dit toont aan dat er gesleuteld wordt aan een Apple Watch-scherm dat altijd aan staat. Of we het in de Apple Watch Series 4 zien, is onwaarschijnlijk, maar die brengt genoeg ander moois. (Zie → Apple Watch Series 4: ontwerp, functies specs en meer verwachtingen)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  TANE

  Ik ben overgestapt op een Garmin oa vanwege always on en matige sport opties. Garmin gaat ruim een week mee met always on. Apple heeft mijn inziens te veel focus van een iPhone om je pols. Voor mij na 3 x iWatch even geen nieuwe.

 • Profielfoto
  PowerMac

  iWatch?

 • Profielfoto
  Joid

  Een veelgehoorde wens van gebruikers is echter nog niet uitgekomen: een Apple Watch waarvan het scherm altijd ‘aan’ staat.

  Welke gebruikers wensen dat dan? En waar hebben we dat dan gehoord? Welke gebruikers hebben er behoefte aan om de Apple Watch ‘aan’ te hebben, als ze er niet naar kijken? Kan iemand mij daar het nut van uitleggen?

 • Profielfoto
  defores

  TANE op 3 september 2018 21:44
  Ik ben overgestapt op een Garmin oa vanwege always on en matige sport opties. Garmin gaat ruim een week mee met always on. Apple heeft mijn inziens te veel focus van een iPhone om je pols. Voor mij na 3 x iWatch even geen nieuwe.

  Het grote verschil is Garmin met name de Forerunner en Fenix reeks zijn sport horloges en Apple Watch is een smartwatch. Ik denk ook niet dat je ze met elkaar moet vergelijken de Apple watch komt niet in de buurt van sport Horloges als Garmin en Garmin komt niet in de buurt als Smartwatch zoals Apple watch

 • Profielfoto
  TANE

  Zelf ben ik dik tevreden met de smartwatch functies van Garmin. Apple watch kon inderdaad veel meer. Voor meer pak ik toch eerder mijn iPhone. Enige optie die ik mis is ontgrendelen van mijn MacBook.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Ik ontgrendel mijn laptops/macbooks al meer dan 20 jaar zonder een watch, phone of ander extra apparaat…..

 • Profielfoto
  Frans

  Joid op 3 september 2018 21:58

  Een veelgehoorde wens van gebruikers is echter nog niet uitgekomen: een Apple Watch waarvan het scherm altijd ‘aan’ staat.

  Welke gebruikers wensen dat dan? En waar hebben we dat dan gehoord? Welke gebruikers hebben er behoefte aan om de Apple Watch ‘aan’ te hebben, als ze er niet naar kijken? Kan iemand mij daar het nut van uitleggen?

  Zie ik hier een OMT weekend poll aankomen?;-)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Joid, daar is nu eenmaal geen nut van. Hetgeen dat als onaangenaam kan ervaren worden is dat je naar je Apple Watch kijkt, terwijl er een zwart scherm te zien is. Een scherm dat constant aan staat lijkt me niet echt een enorm goede oplossing, dan lijkt me het beter van het algoritme dat bepaalt wanneer het scherm van de Apple Watch aan moet springen te versoepelen.

 • Profielfoto
  defores

  Barika Cala Saidah op 4 september 2018 03:13
  @Joid, daar is nu eenmaal geen nut van. Hetgeen dat als onaangenaam kan ervaren worden is dat je naar je Apple Watch kijkt, terwijl er een zwart scherm te zien is. Een scherm dat constant aan staat lijkt me niet echt een enorm goede oplossing, dan lijkt me het beter van het algoritme dat bepaalt wanneer het scherm van de Apple Watch aan moet springen te versoepelen.

  Als je bezig bent met sport is always on display wel heel handig, bijvoorbeeld wielrennen dan wil je niet eerst je pols omhooghalen om je tempo e.d. gegevens te kunnen aflezen wat bovendien ook nog gevaarlijk kan zijn ivm verkeer.

 • Profielfoto
  mmww

  Always on Display zou idd erg fijn zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad, met name bij het fietsen, als je je polsen niet makkelijk vrij kan bewegen, kan de Apple Watch vrij frustrerend in het gebruik zijn. Maar ook met (hard)lopen speelt dat, zij het in mindere mate.

 • Profielfoto
  mslik

  Joid op 3 september 2018 21:58

  Een veelgehoorde wens van gebruikers is echter nog niet uitgekomen: een Apple Watch waarvan het scherm altijd ‘aan’ staat.

  Welke gebruikers wensen dat dan? En waar hebben we dat dan gehoord? Welke gebruikers hebben er behoefte aan om de Apple Watch ‘aan’ te hebben, als ze er niet naar kijken? Kan iemand mij daar het nut van uitleggen?

  Niet zozeer altijd aan. Maar wel wanneer hij aangaat. Als je staat/loopt/rechtop zit doet hij het altijd. Als ik in de bank lig moet ik er altijd op tikken om het te zien. De beweging mag van mij wat “ruimer”. Maar altijd aan liever niet lekker rustig.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @defores, dat is precies waar ik achter sta.