De volgende stap voor Apple Pay: toegangskaarten

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Apple Pay wordt steeds populairder. In een interview met Fortune zegt Jennifer Bailey, hoofd Apple Pay, dat 60% van de Amerikaanse bedrijven tegen het einde van het jaar Apple’s betaalmethode zal accepteren. Betalen met je iPhone of Apple Watch wordt ook in het openbaar vervoer van 12 steden gebruikt. Bijvoorbeeld in Tokio, Beijing en Londen.

What’s next? In Nederland en België wordt vurig gehoopt op een lancering in onze landen, maar daar is nog niets over bekend. Apple zelf heeft wel een idee en wil inzetten op toegangskaarten en identificatie. Niet alleen voor bijvoorbeeld scholen en bedrijfsgebouwen, maar ook pretparken.

Toegang met Apple Pay

Sinds kort kunnen studenten van Duke University in het Amerikaanse North Carolina hun studentenkaart toevoegen aan hun Apple Wallet. Daardoor kunnen ze betalingen verrichten en zich identificeren. Gewoon met een iPhone of Apple Watch. In de toekomst gaat dit ook werken voor de wasmachines en om de slaapzaaldeuren te ontgrendelen. Voor Apple is dit nog maar het begin. “Toegang tot gebouwen en diensten is een geweldige, nieuwe kans waar we ons met Apple Pay op zullen concentreren”, zegt Bailey.

Apple test dit ook al op hun eigen campus. Het bedrijf Cupertino heeft een eigen systeem voor medewerkers die via hun iPhone of Apple Watch verschillende delen van de campus kunnen ontgrendelen. Dit was ook te zien in de intro-video die Apple bij zijn iPhone Event gebruikte. Kevin Lynch, chef Apple Watch, ontgrendelde de deur voor een assistent met zijn Apple Watch.

Apple Pay Apple Watch toegang
Klik/tap voor groter.

Technisch nog aanpassingen odig

Bovendstaande voorbeelden zijn voorlopig geïsoleerde gevallen. iOS en watchOS staan volledige toegang tot de NFC-chip van de iPhone en Apple Watch namelijk nog steeds niet toe. Daardoor kunnen Apple’s apparaten nog niet breed gebruikt worden als vervanger van een badge of ticket. Nu dit wel Apple’s focus is, komt daar in iOS 13 -dat tijdens WWDC 2019 zal worden gepresenteerd- hopelijk verandering in.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Zolang niet iedereen in de (westerse) wereld ApplePay kan gebruiken is dit redelijk nutteloos.

 • Profielfoto
  Koezel

  queenfan op 27 september 2018 13:26
  Zolang niet iedereen in de (westerse) wereld ApplePay kan gebruiken is dit redelijk nutteloos.

  Je moet ergens beginnen..

 • Profielfoto
  arno1975

  Koezel op 27 september 2018 13:29

  queenfan op 27 september 2018 13:26
  Zolang niet iedereen in de (westerse) wereld ApplePay kan gebruiken is dit redelijk nutteloos.

  Je moet ergens beginnen..

  Na 3-4 jaar mag het toch ook wel wat breder beschikbaar worden? Beetje belachelijk dat de banken dit niet ondersteunen

 • Profielfoto
  Koezel

   

  Na 3-4 jaar mag het toch ook wel wat breder beschikbaar worden? Beetje belachelijk dat de banken dit niet ondersteunen

  Daar ben ik het mee eens.

 • Profielfoto
  MJNZ

  Ach joh, rond 2060 zal AP wel beschikbaar zijn, dan zal rond 2100 dit ook wel in Nederland worden geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Dat ligt aan de nederlandse banken. In Spanje duurde dit tot Juli dit jaar. Nu ondersteunt vrijwel elke bank Apple pay en kun je bijna in alle winkels waar je contactloos kunt betalen ook betalen met Apple Pay. Het is heel handig als je in de supermarkt staat en ff snel met je Apple watch langs het betaalkastje gaat. Een telefoon is men gewend maar een horloge niet. Je ziet de kassiere verbaasd kijken en vraagt nog of je niet een pincode moet invoeren. Euh nee en een prettige dag verder. je ziet ze met verbaasde gezichten kijken.

  Over 6 maanden is iedereen eraan gewend.

 • Profielfoto
  madcat

  Wat is er mis met de wallet?

  Ze scannen toch alleen maar de barcode, dus wat mij betreft kunnen de pretparken hier gewoon op overstappen

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik ga mijn iphone 6s volgend jaar vervangen voor een nieuwe smartphone. Als tegen die tijd apple Pay er nog niet is ga ik over op Android. Ook de huidige prijzen van apple hebben mij aan het denken gezet en ook de opmerking die schijnbaar standaard bij veel nieuwe features staat “ maar nog niet in Nederland” beginnen mij steeds meer te ergeren.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  edbdgsk op 27 september 2018 17:56
  Ik ga mijn iphone 6s volgend jaar vervangen voor een nieuwe smartphone. Als tegen die tijd apple Pay er nog niet is ga ik over op Android. Ook de huidige prijzen van apple hebben mij aan het denken gezet en ook de opmerking die schijnbaar standaard bij veel nieuwe features staat “ maar nog niet in Nederland” beginnen mij steeds meer te ergeren.

  Succes dan maar

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Lekker tof dit zonder ApplePay in Nederland. Ben er onderhand wel klaar mee totdat shizzle in de VS hier ook werkt.

 • Profielfoto
  Lucasallesapple

  Als je graag  pay wil zal je over moeten stappen naar een andere Nederlandse bank die het via een work around wel ondersteunt, want het werkt ideaal als je je Apple watch er enkel langs hoeft te halen, en ik kan het weten want ik hebruik her ?